Skip to main content

Eurostat: Νέα επιβράδυνση του πληθωρισμού στην Ελλάδα στο 9% τον Νοέμβριο- Στο 10% στην Ευρωζώνη

Τι δείχνουν τα προκαταρκτικά στοιχεία που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα η Eurostat.

Στο 9% υποχώρησε ο εναρμονισμένος δείκτης τιμών καταναλωτή τον Νοέμβριο στη χώρα μας από 9,5% τον Οκτώβριο. Με βάση τα προκαταρκτικά στοιχεία της Eurostat, σε επίπεδο ευρωζώνης, ο τιμάριθμός υποχώρησε στο 10%, από 10,6% τον Οκτώβριο. Στην Ελλάδα, ο εναρμονισμένος δείκτης τιμών καταναλωτή κατέγραψε μικρή επιβράδυνση και διαμορφώθηκε στο 9% από 9,5% τον Οκτώβριο και 12,1% τον Σεπτέμβριο.

Η επιβράδυνση που καταγράφεται στον πληθωρισμό στη χώρα μας είναι κάτι που ανέμενε το οικονομικό επιτελείο καθώς η σύγκριση γίνεται σε ετήσια βάση, δηλαδή σε σχέση με τον Νοέμβριο του 2021. Όσον αφορά τις εκτιμήσεις για το σύνολο του έτους, με βάση το τελικό σχέδιο του προϋπολογισμού του 2023 εκτιμάται ότι θα φτάσει στο 9,7%. Τα τελικά στοιχεία για την πορεία του πληθωρισμού τον Νοέμβριο αναμένεται να δημοσιοποιηθούν από την Ελληνική Στατιστική Αρχή την ερχόμενη εβδομάδα στις 9 Δεκεμβρίου.

Βασική αιτίες υποχώρησης ήταν η επιβράδυνση των τιμών στην ενέργεια, αν και παρέμειναν σε σχετικά υψηλά επίπεδα σε σχέση με πέρυσι. Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα στοιχεία  της Eurostat, σε επίπεδο ευρωζώνης η ενέργεια αυξήθηκε κατά 34,9% από 41,5% τον Οκτώβριο. Αντίθετα ανοδική πορεία ακολούθησαν οι τιμές των τροφίμων, ποτών και καπνικών με αύξηση 13,6% (από 13,1% τον Οκτώβριο), χωρίς αλλαγές η αύξηση στα μη βιομηχανικά προϊόντα κατά 6,1% όπως και τον Οκτώβριο ενώ μικρή μείωση 4,2% κατεγράφη στον κλάδο των υπηρεσιών (από 4,3% τον Οκτώβριο).

Στην Ελλάδα, συνεχίστηκε η ανοδική πορεία των τιμών στα τρόφιμα, με τον σχετικό δείκτη να αυξάνεται κατά 12,8% τον Νοέμβριο (από 12,3% τον Οκτώβριο). Αντίθετα σημαντική μείωση καταγράφεται στην ενέργεια, όπου το Νοέμβριο η αύξηση ήταν στο 12,3% από 20,7% τον προηγούμενο μήνα. Όσον αφορά τον κλάδο των υπηρεσιών, καταγράφεται επιβράδυνση στο 5,8% από 6,5% τον Οκτώβριο.

Τον Νοέμβριο ο μεγαλύτερος πληθωρισμός καταγράφηκε σε Λετονία 21,7%,  Εσθονία  & Λιθουανία 21,4%. Στην Ιταλία ο πληθωρισμός διατηρήθηκε σε υψηλά επίπεδα, αν και κατέγραψε μικρή μείωση στο 12,5% από 12,6% τον Οκτώβριο. Στη Γερμανία, το Νοέμβριο ο  τιμάριθμος υποχώρησε στο 11,3% από 11,6% τον προηγούμενο μήνα