Skip to main content

Άδ. Γεωργιάδης: Έρχεται το «Καλάθι» για γιορτές και ειδικές κατηγορίες πολιτών

ΥΠΑΝΕΠ

«Θα δημιουργηθεί ένα καλάθι για τις ειδικές κατηγορίες, ενώ συζητάμε πώς θα δημιουργηθεί το εορταστικό καλάθι, όμως οι 51 κατηγορίες δεν θα αλλάξουν», τόνισε, ο υπ. Ανάπτυξης και Επενδύσεων.

Πιστός στην δέσμευσή του ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης, βρέθηκε σήμερα σε ακόμη ένα σούπερ μάρκετ, προκειμένου να το επιβραβεύσει για τις χαμηλότερες τιμές του στο «Καλάθι του Νοικοκυριού»,  σε σχέση με άλλες αλυσίδες. Επεσήμανε δε ότι συζητείται το «Εορταστικό Καλάθι», δίχως να αλλάξουν όμως  οι 51 κατηγορίες.

«Να συγχαρώ κάθε μεγάλη προσπάθεια. Ο στόχος μας είναι να μπορεί ο κόσμος να βρίσκει κάθε εβδομάδα καλύτερες τιμές. Όσο εμείς οι καταναλωτές επιλέγουμε προϊόντα από το “καλάθι”, τόσο οι αλυσίδες θα έχουν συμφέρον κάθε εβδομάδα και οι προμηθευτές τους να μειώνουν τις τιμές και έτσι θα κερδίσουμε όλοι χρήματα», ανέφερε χαρακτηριστικά  ο υπουργός.

«Οι ευάλωτοι συμπολίτες μας θα μπορούν να βρίσκουν τα βασικά προϊόντα σε τιμές πολύ καλύτερες από πριν, αλλά και όλοι οι υπόλοιποι θα πιέζουμε να πηγαίνουν οι τιμές προς τα κάτω. Γι αυτό έχουμε φτιάξει το “καλάθι”, είπε ο κ. Γεωργιάδης, επαναλαμβάνοντας πως μπορεί το “καλάθι του νοικοκυριού” να χλευάστηκε στην αρχή, αλλά για τρίτη συνεχόμενη βδομάδα λειτουργεί.

«Θα δημιουργηθεί ένα καλάθι για τις ειδικές κατηγορίες, ενώ συζητάμε πώς θα δημιουργηθεί το εορταστικό καλάθι, όμως οι 51 κατηγορίες δεν θα αλλάξουν», τόνισε, συμπληρώνοντας ότι «Και θέλω να εξηγήσω και το γιατί: Άμα ξεχειλίσουν οι κατηγορίες, τότε η δυνατότητα των αλυσίδων να πιέζουν τις τιμές προς τα κάτω θα μειωθεί. Εμείς θέλουμε να φτιάξουμε έναν χώρο όπου θα συγκρίνονται οι αλυσίδες μεταξύ τους και θα βάζουν τα δυνατά τους για να ρίχνουν τις τιμές κάθε εβδομάδα».

Μάλιστα, προειδοποίησε  τις αλυσίδες που θελήσουν να αυξήσουν τις τιμές, ότι θα φροντίσει να κάνει την ανάποδη διαφήμιση.

«Αυτή την εβδομάδα όλες οι αλυσίδες μείωσαν τις τιμές. Όλες οι αλυσίδες βάλανε πλάτη. Οι τιμές που είδαμε αυτή την εβδομάδα μας δίνουν μεγάλη χαρά», υπογράμμισε ο κ. Γεωργιάδης.

Γ. Οικονόμου: Διαπιστώνεται μείωση τιμών για τρίτη συνεχόμενη εβδομάδα

«Από χθες, Τετάρτη, το ‘καλάθι του νοικοκυριού’ μπήκε στην τρίτη  εβδομάδα εφαρμογής του και τα αρχικά θετικά αποτελέσματα και επιβεβαιώνονται και διευρύνονται.

Από το σύνολο 816 προϊόντων που μπήκαν στο «καλάθι» και που είναι απολύτως συγκρίσιμα, στα 186, (ποσοστό 22%) η τιμή μειώθηκε, στα 555, (ποσοστό 69%) η τιμή παραμένει σταθερή και μόλις σε 75,  (ποσοστό 9%) η τιμή αυξήθηκε ελαφρά σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα.

Το συνολικό κόστος του ‘καλαθιού’ είναι αισθητά μειωμένο στις περισσότερες αλυσίδες σούπερ μάρκετ με μεγαλύτερη μείωση να φτάνει σε ένα ποσοστό της τάξεως του 11,3%. Αξίζει να σημειωθεί ότι  έρευνα του ΙΝΚΑ έδειξε πως όποιος επιλέγει να αγοράσει προϊόντα από το «καλάθι», μπορεί να γλιτώσει έως και 12% την εβδομάδα, ενώ 4 στους 10 καταναλωτές έχουν, ήδη, αγοράσει προϊόντα από το ‘καλάθι’. για παιδιά 0-6 ετών που έχουν διαγνωσθεί με αναπηρίες ή αναπτυξιακές δυσκολίες.

Όλα όσα σας ανέφερα είναι ακόμη παράδειγμα, από τα πολλά, που οι πολίτες έχουν παρατηρήσει κατά τη διάρκεια της πρώτης μας αυτής τετραετίας», ανέφερε σε ανακοίνωσή του για το θέμα ο κυβερνητικός Εκπρόσωπος.