Skip to main content

Market Beat: Μια αντίδραση έχει πιθανότητες τεχνικά γιατί ελάχιστοι την περιμένουν

Η παγκόσμια ανάπτυξη απειλείται με βάση τα δεδομένα για τον COVID-19 και η ειρήνη στο Αιγαίο επίσης, με αποτέλεσμα να αποτυπώνεται η επιφύλαξη των επενδυτών, αλλά όχι κάποιου είδους πανικός. Μια αγορά που ορίζει το ανώτερο και το κατώτερο όριο της διακύμανσής της στην πρώτη ώρα και κατόπιν εμφανίζονται μεγάλα διαστήματα πλάγια κίνησης, είναι πιθανότερο να εκφράζει την πρόθεση να κερδίσουν χρόνο οι επαγγελματίες, ως την ώρα που θα ξεκαθαρίσει κάπως ο ορίζοντας.

Η πανδημία είναι απειλή για όλες τις οικονομίες της Ευρώπης αλλά στην Ελλάδα εκτός του COVID19 υπάρχει και μια δέσμη αρνητικών σεναρίων, σχετικών με τον τρόπο διεκδίκησης των τουρκικών συμφερόντων στο Αιγαίο. Τρεις νέες NAVTEX εξέδωσε η Τουρκία, για δύο ασκήσεις στο Αιγαίο και μία άσκηση στη Μεσόγειο. Πρόκειται για άσκηση στις 22 -2 3 Οκτωβρίου στη Μεσόγειο, άσκηση στις 19 – 21 Οκτωβρίου στο Αιγαίο και άσκηση στις 19 – 20 Οκτωβρίου, επίσης στο Αιγαίο, ενώ με νέο χάρτη προκαλεί η Άγκυρα.

Ύφεση που θα ξεπερνά το 7,5% και θα προσεγγίζει το 9,4%, βλέπει για το 2020 η Τράπεζα της Ελλάδος, λόγω του δεύτερου κύματος της πανδημίας. Δεν είναι λοιπόν παράδοξο το ότι το χθεσινό κλείσιμο του ΔΤΡ είναι το χαμηλότερο των τελευταίων πέντε μηνών, με το αμέσως χαμηλότερο να έχει σημειωθεί στις 22/5 (272,07 μονάδες). Με την αγοραία συναίνεση να θεωρεί κλεισίματα κάτω από τη ζώνη των 615-617 μήνυμα από την στατιστική για διολίσθηση προς τις 600, 593, 582 και 539 μονάδες, είναι σαφές ότι αυξάνονται οι πιθανότητες για συνέχεια στην κάθοδο. Φρένο σε αυτή θα αποτελέσει μια δυνατή ανοδική κίνηση στα διεθνή.

Μια “καλημέρα” με οριακά κέρδη, ήταν η εικόνα του ταμπλό στο χθεσινό άνοιγμα μετά από αδύναμη άνοδο την Παρασκευή. Και ήταν άξια αναφοράς, γιατί η ένταση στα γεωπολιτικά είχε βρεθεί σε υψηλότερη στάθμη, λόγω ενεργειών της τουρκικής πλευράς. Αλλά αν συγκρινόταν με τα κέρδη των ευρωπαϊκών, που ήταν ανάμεσα στο +0,7% και +1,1%, θα την χαρακτήριζε και ο πλέον αισιόδοξος αγοραίος, μάλλον απογοητευτική. Υπάρχει από την πλευρά ξένων θεσμικών ζέση για φυγή από ελληνικές μετοχές, αλλά δεν υφίσταται αντίπαλη σε αυτή ζέση για τοποθετήσεις, ούτε από εγχώριους επενδυτές. Ας μην ξεχνάμε πως στα αναδυόμενα χρηματιστήρια, που ανήκει το ΧΑ, την παράσταση έχει κλέψει η Κίνα και τις αξίες των υπολοίπων, οι οικονομολόγοι θεωρούν πως θα πλήξει η πανδημία σκληρότερα από ότι στα αναπτυγμένα. Μέσα σε αυτό το γενικά μη ευνοϊκό πλαίσιο έρχονται και τα τουρκικά σχέδια για το Αιγαίο και μετά από 10 λεπτά επενδυτικών αναζητήσεων για την τάση με την αγορά γύρω από τις 620 μονάδες, ξεκίνησαν τα κύματα ρευστοποίησης θέσεων.

Το πλαίσιο σήμερα με βάση την εικόνα των αγορών στην Ευρώπη και στις ΗΠΑ χθες αλλά και των ασιατικών σήμερα είναι μάλλον χειρότερο από της Δευτέρας. Οι μέρες επιτρέπουν την επιβεβαίωση των αισιόδοξων μια στις δέκα, με αποτέλεσμα οι απαισιόδοξοι να ρευστοποιούν ανεξαρτήτως διεθνούς κλίματος όταν το country risk φουσκώνει. Γιατί γνωρίζουν πως αν αποτραβηχτούν για λίγο, δεν πρόκειται να βελτιωθούν τα επίπεδα τιμών των μετοχών, που φυσιολογικά θέλουν να ξεφορτώσουν στις καλύτερες δυνατές συνθήκες. Αυτή θεωρούμε ως πιο λογική ερμηνεία για την αδυναμία σημαντικής ανοδικής αντίδρασης από την επίδραση “παράφωνων” πιέσεων, όποτε εμφανίζονται τα ανοδικά σκιρτήματα παγκόσμια στη διάρκεια του Οκτωβρίου.

Χαμηλότερος του μέσου τζίρου της περασμένης βδομάδας ο τζίρος, περάσματα του ΓΔ σε θετικό πεδίο φευγαλέα για λίγα λεπτά και πτωτικό κλείσιμο τελικά εν μέσω καθόδου στα διεθνή είναι τα αίτια της επαναλαμβανόμενης επιφύλαξης των εγχώριων παραγόντων. Η Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ υπενθυμίζει: “Η Σύνοδος Κορυφής της Ε.Ε. δεν έθεσε σαφή κόκκινη γραμμή προς την Τουρκία, αφήνοντας ανοικτό το ενδεχόμενο για αύξηση του γεωπολιτικού κινδύνου στην Α. Μεσόγειο, στο εγγύς μέλλον. Παράλληλα, η επιδείνωση της επιδημιολογικής εικόνας στην Ευρώπη και αλλά και στη Χώρα μας, οδηγεί σε λήψη νέων περιοριστικών μέτρων, συντηρώντας το αρνητικό κλίμα για την Οικονομία. Εξελίξεις που προϊδεάζουν για πλαγιοκαθοδική κίνηση του ΓΔ προς τις 610 μονάδες, σε πρώτη φάση. Την Τετάρτη ξεκινάει η διαδικασία δημόσιας προσφοράς για το ομόλογο του ΟΠΑΠ, ενώ την Παρασκευή οι Οίκοι S&P και DBRS, ανακοινώνουν τις εκθέσεις τους για την πιστοληπτική ικανότητα της Ελληνικής Οικονομίας”.

Η επίδραση της δυναμικής της περασμένης μέρας

ΗΠΑ

Στενεύουν τα χρονικά περιθώρια για μια πιθανή συμφωνία τόνωσης της αμερικανικής οικονομίας στις επόμενες 48 ώρες. Η πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Νάνσι Πελόζι των Δημοκρατικών εμφανίστηκε αισιόδοξη ότι ένα νομοσχέδιο θα μπορούσε να προωθηθεί πριν από την διεξαγωγή των προεδρικών εκλογών στις 3 Νοεμβρίου, δίνοντας χρονικό περιθώριο 48 ωρών στη διοίκηση Τραμπ για συμφωνία. Από χθες αναφέραμε ότι τα χρονικά περιθώρια είναι ιδιαίτερα περιορισμένα καθώς ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Στίβεν Μνούτσιν, ο οποίος είναι και ο συνομιλητής της Πελόζι, θα βρίσκεται και σήμερα στη Μέση Ανατολή.

Στο μεταξύ, ο επικεφαλής της Fed, Τζέρομ Πάουελ υποστήριξε ότι οποιαδήποτε ανάπτυξη διασυνοριακού ψηφιακού νομίσματος, είναι πιο σημαντικό για τις Ηνωμένες Πολιτείες «να το κάνουν σωστά, παρά πρώτες». Το προβληματισμό για τα πιθανά οφέλη ενός ψηφιακού νομίσματος κεντρικής τράπεζας (CBDC), παρουσιάσαμε από την προπερασμένη Δευτέρα.

Στη Wall Street, o Dow Jones υποχώρησε -1,44% ή 411 μονάδες στις 28.195,42, ο S&P 500 σημείωσε πτώση -1,63% στις 3.426,92 μονάδες και ο Nasdaq κινήθηκε χαμηλότερα -1,65% στις 11.478,88 μονάδες.

Στον βιομηχανικό Dow Jones, τη μεγαλύτερη πτώση σημείωσαν οι τίτλοι των Johnson & Johnson (-2,4%) και American Express (-1,1%) ενώ άνοδο κατέγραψε μόνο η μετοχή της Intel (+0,9%).

Το δολάριο υποχώρησε 0,5% σε σχέση με το ευρώ που αγόραζε 1,1771 δολάρια από 1,1718 την προηγούμενη εβδομάδα. Έτσι, η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς κινήθηκε υψηλότερα κατά δύο μονάδες βάσης στο 0,76%.

ΕΥΡΩΠΗ

Το Brexit και η ενδυνάμωση της πανδημίας στην Ευρώπη καθώς τα κρούσματα ανά μέρα πέρασαν τις 150.000 βάρυναν την ατμόσφαιρα συναλλαγών χθες. Ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον θέλει να προχωρήσει σε σχετικά μικρές παραχωρήσεις η Ευρωπαϊκή Ένωση στο θέμα του Brexit, αν όμως η ΕΕ δεν μετακινηθεί καθόλου, θα υπάρξει έξοδος χωρίς συμφωνία για το εμπόριο, δήλωσε Βρετανός υπουργός.

Τα σχέδια προϋπολογισμών που δημοσιεύθηκαν από τα κράτη-μέλη στην ιστοσελίδα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής δείχνουν ότι οι 19 χώρες του κοινού νομίσματος θα έχουν συνολικό δημοσιονομικό έλλειμμα 976 δις ευρώ, το οποίο αντιστοιχεί στο 8,9% του ΑΕΠ φέτος.

Τεκμαίρεται ότι τα δημοσιονομικά ελλείμματα στους προϋπολογισμούς της φετινής χρονιάς θα είναι σχεδόν 10 φορές πιο υψηλά από τα επίπεδα της περσινής χρονιάς και από τα επίπεδα των προβλέψεων της Επιτροπής για φέτος.

Στις ευρωπαϊκές αγορές μετοχών ο δείκτης Stoxx 600 υποχώρησε -0,18% στις 366,81 μονάδες, ο FTSE 100 στο Λονδίνο σημείωσε πτώση -0,59% στις 5.884,65 μονάδες, ο DAX 30 κινήθηκε χαμηλότερα -0,42% στις 12.854,66 μονάδες και ο CAC 40 στο Παρίσι κατέγραψε απώλειες -0,13% στις 4.929,27 μονάδες. Το χρηματιστήριο Euronext είχε διακόψει τις συναλλαγές του για τρεις ώρες λόγω τεχνικού προβλήματος.

ΧΑ

Μια καθοδική συσσώρευση με οδηγούς blue chip εκτός από τις Τράπεζες

Η πρώτη σύνοδος της βδομάδας σφραγίστηκε από την αναζήτηση ελαφρά ασταθούς ισορροπίας της ζήτησης έναντι της προσφοράς που εγκαταστάθηκε αμέσως μετά τη νευρικότητα που εμφανίστηκε στο πρώτο δίωρο. Είχαμε οριακό ανοδικό χάσμα στο άνοιγμα. Κατόπιν εμφανίστηκαν διαστήματα με εξάρσεις στη ζήτηση στο πρώτο μέρος. Στο μεγαλύτερο διάστημα η αγορά κινήθηκε σε επίπεδα τιμών κάτω των 620 μονάδων επίπεδο που ξεπέρασε από τις 10:30 ως τις 10:43 και από τις 12:55 ως τις 13:09 κινούμενη οριακά ψηλότερα από το κλείσιμο της Παρασκευής.

Μετά από άνοιγμα στις 620,38 με ανοδικό χάσμα (0,20 μονάδες) από το κλείσιμο της προηγούμενης (620,18), οι τιμές κινήθηκαν έτσι ώστε ο ΓΔ να διαπραγματευτεί εναλλάξ σε θετικό πεδίο με αλλαγή στο πρόσημο. Η πορεία για τον ορισμό του κατώτερου είχε διάρκεια 34 λεπτών, καθώς ο ΓΔ σημείωσε το ελάχιστό του που ήταν οι 615,31 από 618,68 μονάδες την Παρασκευή στις 11:04. Αλλά η αναζήτηση του ανώτερου μέρας ήταν ακόμα πιο σύντομη, αφού στις 10:31 βρέθηκε το μέγιστο στις 621,01 από 624,29 την προηγούμενη. Κατόπιν, ο ΓΔ οδηγήθηκε στις 17:00 στις 618,31. Σε αυτή τη σύνοδο πορεύτηκε πλάγια 3 ώρες ανάμεσα στις 618,5 και τις 620,5 στο τελευταίο τρίωρο. Η αγορά όρισε νέα χαμηλά μήνα.

Η είσοδος των θεσμικών του δολαρίου προκάλεσε άνοδο των όγκων, αλλά δεν άλλαξε την πλάγια κίνηση των τιμών στο τέλος για το δεύτερο μέρος. Καθώς ο ΓΔ κατάφερε να περάσει οριστικά χαμηλότερα από τις 618,5 μονάδες από τις 15:55, με δυναμική για να μην περάσει έκτοτε ακόμα χαμηλότερα από τις 616,8 μονάδες. Ήταν παρόμοιο της κατάληξης το αποτέλεσμα από τις μάχες μεταξύ της ζήτησης έναντι της προσφοράς κατά τη μετάβαση από το πρώτο στο δεύτερο μέρος, που χαρακτηρίστηκε από πλάγια κίνηση από τις 618,5 ως τις 619,3 μονάδες επί περίπου 60 λεπτά. Διακρίναμε μεταβλητότητα στις διαθέσεις για πιέσεις στις Τραπεζικές μετοχές από την έναρξη ως τις 17:20. Αν και πέρασαν οι επενδυτές για λίγο το δείκτη τους λίγο ψηλότερα από τις 282,10 μονάδες, τον άφησαν τελικά πάλι οριακά χαμηλότερα από τις 279,5 από 280,5 μονάδες την προηγούμενη σύνοδο.

Οι δείκτες στην Ευρώπη ξεκίνησαν από θετικό πεδίο και η προσφορά που επικράτησε αμέσως μετά τα πρώτα 45 λεπτά, τους οδήγησε όλους σε μέτριες θετικές μεταβολές από την πρώτη ώρα στο πρώτο μέρος αλλά κατόπιν περνώντας σε αρνητικό πεδίο εκτός του Γαλλικού άλλαζαν πρόσημο στις μικρές τελικά μεταβολές τους. Παρέμειναν εκεί, αν και σε μερικά επανήλθαν τα κέρδη μετά το γεμάτο δυναμισμό ανοδικό άνοιγμα που κατέληξε σε πτωτικό πρώτο ημίωρο στην Νέα Υόρκη. Συνεπώς, είχαμε μεταβλητότητα στην τάση και ενιαία στάση διεθνώς, αφού και στις ΗΠΑ ήταν πηγή νευρικότητας η διάθεση ή μη διάθεση για ανάληψη ρίσκου.

Στην Αθήνα είχαμε μερική και δυσάρεστη ανεξαρτησία από τα υπόλοιπα χρηματιστήρια, αφού η κίνηση με κέρδη της τάξης του +0,10% άλλαξε στο δεύτερο μέρος και το -0,2% του δεύτερου μέρους της συνόδου έφερε στο φινάλε το -0,33%. Στις δημοπρασίες, είχαμε υπεροχή της προσφοράς έναντι της ζήτησης και στις 17:12 ορίστηκε για τον μέσο όρο τιμή κλεισίματος 2,83 μονάδες πάνω από το κατώτερο της διακύμανσης της συνόδου. Η αγορά έκλεισε τελικά, με 8 από τα blue chip με κέρδη στο κλείσιμο. Η συνολική κεφαλαιοποίηση διαμορφώθηκε στα 43,436 από 43,562 δις ευρώ.

Ξεχώρισαν για τα κέρδη τους από τα blue chip, η ΜΟΗ +3,18%, ΓΕΚΤΕΡΝΑ +1,77%, ΜΥΤΙΛ +1,69%, ΦΡΛΚ +1,25%, ΒΙΟ +0,36%, ΤΕΝΕΡΓ +0,34%, ΕΕΕ +0,14%. Στον αντίποδα υπέρ της καθόδου εκτός των τραπεζών ώθησαν ΕΛΛΑΚΤΩΡ -3,67%, ΔΕΗ -2,389%, ΤΙΤC -1,93%, ΕΧΑΕ -1,82%, και ΑΔΜΗΕ -1,53%.

Τη σύνοδο σφράγισε χαμηλότερο έναντι της προηγούμενης συνεδρίας συναλλακτικό ενδιαφέρον, με πακέτα αξίας 1,813 εκατ. ευρώ από 410.000 ευρώ την προηγούμενη για ΜΟΗ και ΕΤΕ.

Η δε εμφάνιση κερδών μόνο σε 1 από τα 4 Τραπεζικά blue chip, δεν θα μπορούσε να έχει σχέση με την επικράτηση ελαφρά πτωτικής δυναμικής στα ελληνικά ομόλογα αναφοράς. Η απόδοση του δεκαετούς διαμορφώθηκε στο 0,814% από 0,779% την προηγούμενη.

Επηρέασαν μεικτά οι μεταβολές για τις Τράπεζες (-0,39%), αφού οι επενδυτές έκλεισαν την ΑΛΦΑ στο -0,40% από +0,61%, την ΕΤΕ στο -1,92% από 0,00%, ΕΥΡΩΒ στο +0,77% από 0,00% και την ΠΕΙΡ στο -0,58% από -1,62%. Οι μετοχές του FTSEM αντιμετωπίστηκαν καλύτερα από τα blue chip με μεταβολή +0,40% από +0,20%.

Η στατιστική εικόνα των blue chip επιδεινώθηκε, όπως προκύπτει από το πλήθος των ανοδικών (8 από 15) έναντι των καθοδικών (16 από 8) και ένα τον ΟΛΠ στα αμετάβλητα. Στο ΧΑ ο ΓΔ με μεταβολή -0,33% οδηγήθηκε στις 618,13 από 620,18 μονάδες, όταν ο 25άρης έκλεισε στις 1457,50 από 1461,77 με πτώση -0,29%.

Για να συμβούν τα παραπάνω, ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 31,056 από 37,081 εκατ. ευρώ και οι συναλλαγές με πακέτα είχαν αξία 1,813 από 0,410 εκατ. ευρώ. Το πλήθος των ανοδικών διαμορφώθηκε σε 47 από 56, των καθοδικών 52 από 41 και οι αμετάβλητες ήταν 19 από 21.

Τεχνική ανάλυση Παράγωγα

Χαμήλωσαν οι όγκοι χωρίς αλλαγές στις προσδοκίες

Στην πρώτη σύνοδο της εβδομάδας, με κυρίαρχες τις σειρές Νοεμβρίου, οι επενδυτές κίνησαν τον FTSE25 σε αρνητικό πεδίο σχεδόν μόνιμα με ολιγόλεπτα διαλλείματα που εμφάνισε οριακά κέρδη. Το άνοιγμα αντιστοιχούσε σε ανοδικό χάσμα 0,83 μονάδων. Τον έκλεισαν τελικά, 4,27 μονάδες χαμηλότερα. Το ανώτερο ημέρας σημειώθηκε στις 10:32 και ήταν οι 1465,09 μονάδες. Το ελάχιστο, οι 1448,59 μονάδες, εμφανίστηκε στις 11:03. Στις 17:00 τον οδήγησαν στις 1458,40. Το κλείσιμο στις 1457,50 από 1461,77 μονάδες αντιστοιχεί σε μεταβολή -0,29% για τον 25άρη. Ο τζίρος στα παράγωγα βούλιαξε στα 3,873 από 6,046 εκατ. ευρώ.

Στα ΣΜΕ του 25άρη για τη νέα κυρίαρχη σειρά Νοεμβρίου διακινήθηκαν 309 συμβόλαια με ανώτερο τις 1460,00 μονάδες, κατώτερο τις 1442,00 και τελευταίες πράξεις στις 1451,75 μονάδες ενώ σχηματίστηκαν 3387 από 3287 ανοικτά συμβόλαια. Επίσης διακινήθηκαν 8 ΣΜΕ λήξης Δεκεμβρίου με ανώτερο τις 1458,25 μονάδες, κατώτερο τις 1450,00 και τελευταίες πράξεις στις 1453,25 από 1457,75 μονάδες ενώ σχηματίστηκαν 142 από 141 ανοικτά συμβόλαια.

Στα δικαιώματα προαίρεσης του ίδιου δείκτη το ενδιαφέρον ήταν μέτριο. Στα calls του 25άρη λήξης Νοεμβρίου ο όγκος ήταν 11 συμβόλαια για τιμή εξάσκησης στις 1450 και τις 1550 μονάδες.. Στα δικαιώματα αγοράς της επόμενης σειράς ο όγκος ήταν 101 συμβόλαια για τιμή εξάσκησης από τις 1425 ως τις 1550 μονάδες. Στα δικαιώματα πώλησης λήξης Νοεμβρίου ο όγκος ήταν 20 συμβόλαια για τιμή εξάσκησης στις 1425 μονάδες. Για την επόμενη λήξης Δεκεμβρίου διακινήθηκαν 20 συμβόλαια για τιμή εξάσκησης τις 1425 μονάδες.

Στα ΣΜΕ επί μετοχών οι συναλλαγές συνολικά αυξήθηκαν ελαφρά από τα επίπεδα της προηγούμενης, ενώ αφορούσαν στη σειρά Δεκεμβρίου αποκλειστικά. Το συναλλακτικό ενδιαφέρον στο stock repo απλώθηκε στα 3000 συμβόλαια για ΤΕΝΕΡΓ και στα 500 για ΑΡΑΙΓ.

Οι ασιατικές μετοχές διολίσθησαν σήμερα Τρίτη, καθώς οι επενδυτές προσαρμόστηκαν στον κίνδυνο από τις επερχόμενες εκλογές στις ΗΠΑ και επειδή η προθεσμία για την Ουάσινγκτον να εγκρίνει ένα νομοσχέδιο οικονομικών κινήτρων πλησίασε στο τέλος της, παράλληλα η Ευρώπη ανέφερε ρεκόρ καθημερινών λοιμώξεων από κοροναϊό. Η επιφύλαξη μεταξύ των επενδυτών παγκοσμίως οφείλεται επίσης στις αυξανόμενες ανησυχίες σχετικά με τον κίνδυνο ενός αμφισβητούμενου εκλογικού αποτελέσματος στις ΗΠΑ. Οι επενδυτές αναμένουν αργότερα μέσα στην εβδομάδα αποτελέσματα τριμήνου που δείχνουν την τάση σε συγκεκριμένους κλάδους, από εταιρείες όπως η Netflix Inc και η Tesla Inc.

Περιμένουν επίσης να δουν αν η τελική συζήτηση μεταξύ του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ και του Δημοκρατικού αντιπάλου του Τζο Μπάιντεν την Πέμπτη θα μετατοπίσει την πορεία των προτιμήσεων ως τη διεξαγωγή των εκλογών. Ο αριθμός των νέων κρουσμάτων COVID-19 στις Ηνωμένες Πολιτείες την περασμένη εβδομάδα αυξήθηκε 13% σε πάνω από 393.000, πλησιάζοντας τα επίπεδα που παρατηρήθηκαν τελευταία κατά τη διάρκεια μιας θερινής αιχμής, σύμφωνα με ανάλυση του Reuters.

H Beta Sec. επιμένει: “Η θετική ψυχολογία στο εξωτερικό, εξαφανίζεται από τις γεωπολιτικές ανησυχίες και την κλιμάκωση της πανδημίας στο εσωτερικό και δημιουργεί μεταβλητότητα αλλά και περιορισμένες συναλλαγές στο Χ.Α. Στάση αναμονής και επιλεκτικές αγορές σε Εταιρείες με καλά θεμελιώδη”.

Η Merit Sec. σημείωσε: “Πρώτο σημείο στήριξης οι 610 μονάδες και αντίστασης οι 630 – 634 (ΚΜΟ 20 ημερών). Η πορεία του ΓΔ αυτή την εβδομάδα θα εξαρτηθεί από την πορεία του ‘Oruc Reis’.

Το ΤΑΙΠΕΔ ανακοίνωσε ότι τέσσερα Σχήματα εκδήλωσαν ενδιαφέρον για την απόκτηση του 67% του μετοχικού κεφαλαίου του Οργανισμού Λιμένος Αλεξανδρούπολης. Πρόκειται, συγκεκριμένα, για τα εξής: ΟΛΘ, Quintanta infrastructure & Development, Κοινοπραξία Cameron – Goldair Cargo – Bollore Africa Logistics και Κοινοπραξία International Port Investments Alexandroupolis, η οποία απαρτίζεται από τις Εταιρείες Black Summit Financial Group – Euroports EFA Group και ΓΕΚΤΕΡΝΑ.

Η Εθνική υπέγραψε σύμβαση για την πώληση του 100% της Θυγατρικής Εταιρείας εξαγοράς πιστώσεων στην Κύπρο, ‘CAC Coral Ltd’, η οποία διαχειρίζεται χαρτοφυλάκιο μη εξυπηρετούμενων εταιρικών δανείων προς Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις, καθώς επίσης και καταναλωτικών και στεγαστικών δανείων συνολικής λογιστικής αξίας €325 εκατ. (περίπου €200 εκατ. διασφαλιστική αξία Ακινήτων), με την Επενδυτική Εταιρεία ‘Bain Capital Credit’. Το εν λόγω χαρτοφυλάκιο, στην πλειοψηφία του, περιλαμβάνει δάνεια ληξιπρόθεσμα πάνω από 10 χρόνια. Το τίμημα της συναλλαγής ανέρχεται στο 31% της λογιστικής αξίας του χαρτοφυλακίου, ενώ η συναλλαγή έχει ουδέτερη επίπτωση στην κεφαλαιακή βάση της Τράπεζας”.

Σχόλια εγχώριων αναλυτών

Ο Ηλίας Ζαχαράκης πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Fast Finance ΑΕΠΕΥ

Όσα εμπόδια και αν εμφανιστούν στην πορεία της Αγοράς, το μόνο σίγουρο είναι ότι στο τέλος θα κάνει αυτό που θέλει. Για ακόμα μία φορά, με αφορμή την κίνηση των Τούρκων στο Καστελόριζο, η Αγορά βρήκε αφορμή για μία γρήγορη διόρθωση, κόβοντας την φόρα στους αγοραστές, με τους βιαστικούς να μειώνουν και πάλι θέσεις.

Η αλήθεια είναι ότι πολλοί έχουν κουραστεί ψάχνοντας τη μεγάλη τάση και παραδίδουν εύκολα τα όπλα στην όποια κίνηση. Παρόλα αυτά αν κάποιος δει την Αγορά πιο εμπεριστατωμένα, ακόμα και με ΓΔ 620 μονάδες, θα καταλάβει ότι το τελευταίο διάστημα υπάρχουν σημαντικές αποδόσεις σε αρκετούς τίτλους, “πηγαίνοντας στο ταμείο” αυτούς που εμπιστεύτηκαν τις καλές Εταιρείες, με καλά αποτελέσματα.

Η Τουρκία ξέροντας την έκθεση που έχουν αρκετές Ευρωπαϊκές Χώρες τόσο σε επενδύσεις, όσο και σε Τούρκικα ομόλογα, συνεχίζει να πιέζει την κατάσταση, για να πετύχει όσο το δυνατόν περισσότερα. Η βιασύνη έχει να κάνει και με τις εκλογές στην Αμερική, μιας και όλα δείχνουν ότι η αντιμετώπιση απέναντί της θα είναι διαφορετική, σε περίπτωση που ο Τραμπ τις χάσει. Το σκάκι συνεχίζεται και μένει να δούμε τις επόμενες αντιδράσεις.

Οι Αμερικάνικες εκλογές, πλέον, είναι πολύ κοντά, με τους Επενδυτές να είναι επιφυλακτικοί, αλλά τις Αγορές να συνεχίζουν να ανεβαίνουν. Από την άλλη ο φόβος για ένα νέο Lockdown είναι διάχυτος, με αρκετές Χώρες να εφαρμόζουν ακόμα πιο σκληρά μέτρα, κάτι που προβληματίζει το τι αποτελέσματα θα έχουν οι Οικονομίες το επόμενο διάστημα.

Οι αποδόσεις των Ελληνικών Κρατικών ομολόγων συνεχίζουν και καταγράφουν νέα χαμηλά, δείχνοντας εμπιστοσύνη, με το 10ετες να βρίσκεται κοντά στο 0,90%, κάτι που δεν μπορούσαν να πιστέψουν ότι θα συμβεί ούτε και οι πιο αισιόδοξοι. Αν παράλληλα δοθεί μία λύση στον Τραπεζικό κλάδο, κάτι που νομοτελειακά θα συμβεί, τότε μπροστά θα δούμε ακόμα καλύτερες μέρες και μάλιστα σε μακροπρόθεσμο ορίζοντα.

Σήμερα

Οι ασιατικές μετοχές διολίσθησαν σήμερα Τρίτη 20/10, καθώς οι επενδυτές προσαρμόστηκαν στον κίνδυνο από τις επερχόμενες εκλογές στις ΗΠΑ και επειδή η προθεσμία για να εγκρίνει ένα νομοσχέδιο οικονομικών κινήτρων η Ουάσινγκτον πλησίασε στο τέλος της, παράλληλα, η Ευρώπη ανέφερε ρεκόρ καθημερινών λοιμώξεων από κοροναϊό.

Ο ευρύτερος δείκτης MSCI των μετοχών Ασίας-Ειρηνικού εκτός Ιαπωνίας ήταν αρχικά -0,11% χαμηλότερα αφού οι μετοχές των ΗΠΑ ολοκλήρωσαν την προηγούμενη συνεδρία με απώλειες. Αλλά στις 8:30 δική μας ώρα είχε μεταβολή -0,20%. Οι αγορές της Αυστραλίας και της Ιαπωνίας μειώθηκαν επίσης και στις 8:30 δική μας ώρα είχαν μεταβολές -0,72% και -0,55% αντίστοιχα. Ο δείκτης της MSCI των μετοχών σε όλο τον κόσμο ήταν αρχικά -0,09% χαμηλότερα. Αλλά στις 8:30 δική μας ώρα είχε μεταβολή -0,15%. Ο δείκτης Hang Seng του Χονγκ Κονγκ σημείωσε άνοδο +0,16% στο πρώτο μέρος. Στις 8:30 δική μας ώρα ωστόσο είχε μεταβολή -0,07%.

Η επιφύλαξη μεταξύ των επενδυτών παγκοσμίως οφείλεται στις αυξανόμενες ανησυχίες σχετικά με τον κίνδυνο ενός αμφισβητούμενου εκλογικού αποτελέσματος στις ΗΠΑ. Οι επενδυτές αναμένουν αποτελέσματα κερδών που δείχνουν την τάση σε συγκεκριμένους κλάδους αργότερα μέσα στην εβδομάδα από εταιρείες όπως η Netflix Inc και η Tesla Inc.