Skip to main content

Νέα μέτρα κατά του κορωνοϊού, νέο φρένο στην ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας

Την ώρα που η παγκόσμια οικονομία αντιμετωπίζει τη μεγαλύτερη κρίση των τελευταίων 100 ετών λόγω της υγειονομικής κρίσης του κορωνοϊού, η οικονομική ανάκαμψη φαίνεται να εκδηλώνεται σε δύο ταχύτητες καθώς επηρεάζεται από την επιβολή νέων μέτρων για την αποφυγή της διασποράς του ιού. Κλειδί μάλιστα για την ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας αποτελεί για τους οικονομικούς αναλυτές το μελλοντικό αποτελεσματικό εμβόλιο που θα βρει ευρεία χρήση.

Παρόλο έτσι που ο κλάδος των υπηρεσιών στις ΗΠΑ απέκτησε μια δυναμική τάση τον Σεπτέμβριο, η αναζωπύρωση της πανδημίας σε  πολλές χώρες της Ευρώπης και της Ασίας και η λήψη νέων μέτρων κατά του κορωνοϊού επιβράδυνε, και σε κάποιες περιπτώσεις μείωσε, την ανάκαμψη στον τομέα των υπηρεσιών στις περιοχές αυτές.

Με τις υπηρεσίες όμως να «καταλαμβάνουν» το μεγαλύτερο μέρος της οικονομικής δραστηριότητας σε πολλές πλούσιες χώρες, για την Ευρωζώνη για παράδειγμα αντιπροσωπεύουν περίπου τα δύο τρίτα του ΑΕΠ της,  οι προβλέψεις του καλοκαιριού για ζωηρή ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας μέχρι το τέλος του χρόνου αρχίζουν να ξεθωριάζουν.

Πολλές οικονομίες της Δύσης αναμένεται να σημειώσουν διψήφιο ρυθμό ανάπτυξης το τρίτο τρίμηνο και έπειτα από τη συρρίκνωση που είδαν την άνοιξη, αλλά θα σταθεροποιηθούν αργότερα μέσα στο έτος.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσίευσε η IHS Markit, ο σύνθετος Δείκτης Υπευθύνων Προμηθειών ΡΜΙ για τη μεταποίηση και τις υπηρεσίες στην Ευρωζώνη, έπεσε στις 50,4 μονάδες τον Σεπτέμβριο, από 51,9 μονάδες τον Αύγουστο. Η υποχώρηση αυτή του δείκτη οφείλεται στην συρρίκνωση της δραστηριότητας του κλάδου των υπηρεσιών, με τον σχετικό δείκτη να διαμορφώνεται στις 48 μονάδες, από 50,5 μονάδες τον προηγούμενο μήνα και να επιστρέφει σε συρρίκνωση.

Ενδεικτική είναι η κατάσταση στην οικονομία της Ισπανίας, μια χώρα η οποία έχει βρεθεί στο επίκεντρο του δεύτερου κύματος της πανδημίας στην Ευρώπη.  Η χώρα στη δεύτερη φάση της πανδημίας απέφυγε το γενικό lockdown, έχοντας υιοθετήσει αυστηρούς τοπικούς και στοχευμένους περιορισμούς. Τα μέτρα αυτά παρόλο που δεν πάγωσαν την ισπανική οικονομία, την επηρέασαν σημαντικά. Σύμφωνα με τα στοιχεία της IHS Markit, ο σύνθετος Δείκτης Υπευθύνων Προμηθειών ΡΜΙ για τη μεταποίηση στην τέταρτη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωζώνης έπεσε στις 42,4 μονάδες τον Σεπτέμβριο από 47,7 τον Αύγουστο.

Η Ιταλία και η Γαλλία από την άλλη σημείωσαν ελαφρά  μείωση της δραστηριότητας στον κλάδο την ώρα που ο  τομέας των υπηρεσιών στη  Γερμανίας σημείωσε μικρή αύξηση.

Να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τα νοικοκυριά των χωρών της Ευρωζώνης ξόδευαν ελεύθερα σε αγαθά τον Αύγουστο, αυξάνοντας τις λιανικές πωλήσεις κατά 4,4% από τον προηγούμενο μήνα. Ο κλάδος των υπηρεσιών, ωστόσο, ο οποίος περιορίζεται αφενός από τα μέτρα για τον κορωνοϊό, δημιουργεί διστακτικότητα αφετέρου λόγω της φυσικής παρουσίας που συχνά απαιτούν, κινδυνεύει να «παγώσει» την οικονομική ανάκαμψη της Ευρωζώνης.

Η αύξηση των κρουσμάτων, κάτι που σύμφωνα με δημοσκόπηση του Reuters τον περασμένο μήνα συνιστά τη μεγαλύτερη απειλή για την ανάκαμψη, θα προβληματίσει τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής που ήλπιζαν ότι η ευρωπαϊκή οικονομία θα ανέκαμπτε μετά τη βουτιά του ιστορικού 11,8% κατά το β΄ τρίμηνο.

Παρόμοια έρευνα που δημοσιεύτηκε  την Κυριακή δείχνει ότι η άρση των περιορισμών κατά του κορωνοϊού ώθησε τον κλάδο των υπηρεσιών στην Αυστραλία τον Σεπτέμβριο οδηγώντας τον σε ανάπτυξη έπειτα από πτώση που σημειώθηκε τον Αύγουστο. Τα αποτελέσματα αυτά της Αυστραλίας αποτελούν ένα ευοίωνο σημάδι του τι μπορεί να συμβεί στην Ευρωζώνη εφόσον αντιμετωπιστεί  το δεύτερο κύμα της πανδημίας.

Σε παρόμοια κατάσταση με τον κλάδο των υπηρεσιών της Ευρωζώνης βρίσκεται επίσης ο κλάδος στην Ιαπωνία, όπου ο τομέας των υπηρεσιών παραμένει αδύναμος. 

Μια χώρα που αν και αντιμετωπίζει αναζωπύρωση του ιού έχοντας επιβάλλει νέα περιοριστικά μέτρα, ο κλάδος των υπηρεσιών της δεν έχει πληγεί σημαντικά είναι η Μεγάλη Βρετανία. «Καταλαμβάνοντας» μεγάλο μέρος της βρετανικής οικονομίας, οι υπηρεσίες δεν φαίνεται να έχουν επηρεαστεί από τους  επιπλέον περιορισμούς που έχουν επιβληθεί στη χώρα,  συμβάλλοντας με αυτό τον τρόπο στην ανάκαμψη. Αν και ο σύνθετος Δείκτης Υπευθύνων Προμηθειών ΡΜΙ για τις υπηρεσίες έπεσε στις 56.1 μονάδες τον Σεπτέμβριο από 58.8 τον Αύγουστο, παρέμεινε σε πολύ υψηλότερο επίπεδο από τον αντίστοιχο δείκτη των  περισσότερων χωρών.

Στο μεταξύ, η απάντηση στο δεύτερο κύμα της πανδημίας και τις συνέπειες που ενδέχεται να προκαλέσει στην παγκόσμια οικονομία, αποτελούν τα νέα τολμηρά μέτρα σύμφωνα με τους επικεφαλής των ισχυρότερων εταιρειών του αναπτυγμένου και αναδυόμενου κόσμου.

Οικονομικοί αναλυτές και διεθνείς οργανισμοί συμφωνούν πως οι κυβερνήσεις θα πρέπει να χαράξουν έναν νέο κύκλο επεκτατικής δημοσιονομικής πολιτικής για να συγκρατήσουν τις συνέπειες από το δεύτερο κύμα του ιού.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από Wall Street Journal