Του Κώστα Ιωαννίδη
Πιθανά να ερέθισε τους bond vigilantes το προσχέδιο προϋπολογισμού με τη μορφή που θα ικανοποιούσε και τον αστυφύλαξ (πιστωτές) και τον χωροφύλαξ (συνταξιούχοι ψηφοφόρους φέροντες). Ελπίζουμε να είναι ελαστικοί με τους αρμόδιους, που ως πολιτικοί αρνούνται να αποφασίσουν αυτοκτονικά και ταυτόχρονα είναι εντελώς νέοι στην θέση που βρέθηκαν μετά την έξοδο από τα μνημόνια. Τώρα οι κινήσεις τους απόκτησαν τρεις αποδέκτες, τους ύστερους πιστωτές, τους ψηφοφόρους, και τις αγορές που περιλαμβάνουν και διαχειριστές κεφαλαίων… «φίδια».
Επί σειρά συνόδων ο ΓΔ υποχωρεί και μάλιστα με κλιμακούμενες ανά μέρα πιέσεις στις τράπεζες αλλά παράλληλα απλώνονται γενικευμένα στο σύνολο του ταμπλό. Η κίνηση των βασικών δεικτών πραγματοποιήθηκε αποκλειστικά σε αρνητικό πεδίο και η στατιστική εικόνα των blue chip επιδεινώθηκε, όπως προκύπτει από το πλήθος των ανοδικών (2 από 14) blue chip έναντι των καθοδικών (22 από 10). Το ίδιο μαρτυράει και το πλήθος των ανοδικών μετοχών χθες, που περιορίστηκαν σε 19, έναντι 74 καθοδικών. Στις δημοπρασίες με συναλλαγές αξίας 6 εκατ. ευρώ οι τιμή των ΓΔ και 25άρη μειώθηκε από τα επίπεδα που τους άφησαν στις 17:00 οι ελεύθερες συναλλαγές.
Ο τραπεζικός δείκτης στην τελευταία καθοδική αλυσίδα που άρχισε την Παρασκευή υποχώρησε -1,99%, τη Δευτέρα ήταν πρακτικά αμετάβλητος +0,06% αλλά χθες βούλιαξε κατά -3,97% και χάνει αθροιστικά -5,8% ενώ ο ΓΔ χάνει -3,8%. Η εικόνα της αγοράς από εγχώριους αναλυτές συσχετίζεται με την πορεία των αποδόσεων των ελληνικών ομολόγων αναφοράς. Αρκετοί μάλιστα θεωρούν, πως η άνοδος τους έχει σχέση με την άνοδο των αποδόσεων των Ιταλικών ομολόγων από τις κυβερνητικές επιλογές στην τρίτη οικονομία της ευρωζώνης. Πώς όμως εξηγούνται τα ακόλουθα αν αυτό είναι ορθό. Χθες η άνοδος των αποδόσεων των ελληνικών ήταν μεγαλύτερη από των Ιταλικών. Η Ιταλία δεν επηρεάζει μόνο τα ελληνικά ομόλογα αλλά το σύνολο των ομολόγων των χωρών του ευρώ και η συσχέτιση αυτή τη φορά με την κίνηση των Ισπανικών και των Πορτογαλικών.
Η στήλη θεωρεί τα χθεσινά αντίδραση στο σχέδιο προϋπολογισμού. Υπενθυμίζει δε πως είχε αναφέρει ως πυθμένα του τραπεζικού δείκτη τα επίπεδα των 552 μονάδων από τη σύνοδο της 13/9 όπου ο ΔΤΡ έκλεισε στις 561,85 αφού χτύπησε ενδοσυνεδριακά τις 552,59. Χθες ο δείκτης έκλεισε στο κατώτερο μέρας και αυτό ήταν οι 554,96 που είναι το χαμηλότερο κλείσιμο στο έτος και επαναφέρει τον δείκτη σε επίπεδα που είχανε να φανούν από τον Μάιο του 2016 πριν την κάθοδο του φετινού Σεπτέμβρη. Η σημερινή διαπραγμάτευση συνεπώς είναι κρίσιμη καθώς το πέρασμα του δείκτη κάτω από τις 552 μονάδες ανοίγει το δρόμο για τα χαμηλά του Φεβρουαρίου του 2016 που ήταν οι 358,6 μονάδες από τις 11/2/16 με κλείσιμο τότε στις 431,4 μονάδες. Πριν από αυτά τα ακραία επίπεδα τιμών υπάρχει μια στήριξη γύρω από τις 510 με 525 μονάδες και αυτά πιθανά σήμερα κιόλας να είναι χρήσιμα για τους ενεργούς επενδυτές.
Το χάσμα στο χθεσινό άνοιγμα ήταν καθοδικό κατά 2,6 μονάδες, αφού ο δείκτης άνοιξε στις 688,7 (-0,39%) και γρήγορα βρέθηκε ακόμα χαμηλότερα στο -0,56%, καθώς οι τράπεζες δέχθηκαν εξαρχής ισχυρές πιέσεις. Αλλά στο τέταρτο ανέβηκε κλιμακωτά στις 691 (-0,05%) ο δε τζίρος ήταν τότε 1,6 εκατ. ευρώ. Το ταμπλό αποτύπωνε παρουσία αγοραστών σε λίγες μετοχές του αντιτραπεζικού μπλοκ, όπως ΑΡΑΙΓ, ΓΡΙΒ, ΕΕΕ, ΕΧΑΕ, ΜΠΕΛΑ, ΟΛΠ, ΟΤΕ με συνολικό τζίρο στο πρώτο ημίωρο 2,2 εκατ. Η σχέση των ανοδικών προς τις πτωτικές μετοχές ήταν τότε 1 προς 4 και αυτό νομίζουμε πως ήταν αποτέλεσμα μιας δυσάρεστης διαπίστωσης στους πίνακες για τα ευρωπαϊκά ομόλογα του Bloomberg. Τα Ιταλικά είχαν άνοδο αποδόσεων κατά 7 μονάδες βάσης, λόγω δηλώσεων από στέλεχος του κυβερνόντος συνασπισμού πως το ευρώ εμποδίζει την επίλυση των τρεχόντων προβλημάτων. Τα ελληνικά είχαν εκτίναξη αποδόσεων 10 μονάδων.
Η επίδραση της δυναμικής της περασμένης μέρας
ΗΠΑ
Σε επίπεδα ρεκόρ, για 14η φορά εντός του 2018, τερμάτισε την Τρίτη ο Dow Jones στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης, καταγράφοντας κέρδη για δεύτερη διαδοχική συνεδρίαση, χάρη στις θετικές εξελίξεις στο παγκόσμιο εμπόριο.
Πιο αναλυτικά, ο βιομηχανικός δείκτης ενισχύθηκε κατά 122 μονάδες ή κατά 0,46% και διαμορφώθηκε στις 26.773,94 μονάδες, το υψηλότερο επίπεδο όλων των εποχών.
Η νέα άνοδος του Dow Jones, μετά τη χθεσινή κατά 200 μονάδες, οφείλεται τόσο στη μετοχή της Intel όσο και στη μετοχή της Boeing, οι οποίες εμφάνισαν κέρδη κατά 4% και κατά 1,5%, αντίστοιχα. Την ίδια ώρα, πάντως, ο τεχνολογικός Nasdaq υποχώρησε κατά 0,47% στις 7.999,55 μονάδες και ο δείκτης βαρόμετρο S&P 500 διολίσθησε κατά 0,04% στις 2.923,43 μονάδες, ενώ των διεθνών πιέσεων στο πλαίσιο των ιταλικών ανησυχιών.
Στο θετικό κλίμα προσμετράται και η πρόσφατη συμφωνία Καναδά, ΗΠΑ και Μεξικού για το νέο εμπορικό σύμφωνο, γνωστό και ως USMCA, το οποίο θα αντικαταστήσει τη NAFTA. «Η αντίδραση των αγορών υποδηλώνει ότι οι επενδυτές είναι λιγότερο ανήσυχοι σχετικά με το ενδεχόμενο ενός εμπορικού πολέμου» ισχυρίστηκε ο Τζένιφερ Έλισον. «Είναι πιο πολύ σαν σημάδι ανακούφισης» έσπευσε να προσθέσει.
Πλέον, το ενδιαφέρον των επενδυτών στρέφεται προς την Ασία και συγκεκριμένα, στην πιθανότητα επίτευξης συμβιβασμού μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας, οι οποίοι έχουν προχωρήσει στην επιβολή αλλεπάλληλων δασμών.
ΕΥΡΩΠΗ
Καθώς εντείνονται οι ανησυχίες για την ιταλική οικονομία η ανατάραξη στη διάθεση για ρίσκο ήταν δεδομένη. Η Moody’s προειδοποίησε ότι η Ευρώπη δεν είναι έτοιμη να αντέξει μια ακόμα μεγάλη ύφεση που θα πιέσει το χρηματοπιστωτικό σύστημα.
Στα χρηματιστήρια, ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 υποχώρησε 0,52% στις 381,94 μονάδες. Στο Λονδίνο, ο FTSE 100 κατέγραψε απώλειες 0,28% στις 7.474,55 μονάδες, στη Φρανκφούρτη ο DAX κινήθηκε χαμηλότερα 0,42% στις 12.287,58 μονάδες και στο Παρίσι ο CAC 40 έκλεισε με πτώση 0,71% στις 5.467,89 μονάδες. Στα χρηματιστήρια της περιφέρειας του ευρώ, ο IBEX της Μαδρίτης σημείωσε απώλειες 1,08% στις 9.305,50 μονάδες και ο δείκτης MIB του Μιλάνου κατέγραψε πτώση 0,23% στις 20.561,31 μονάδες.
Σύμφωνα με την έκθεση της Moody’s, τα επίπεδα του ιδιωτικού χρέους έχουν παραμείνει σε ιστορικά υψηλά επίπεδα την τελευταία δεκαετία. Τα υψηλά και αυξανόμενα επίπεδα του δημόσιου χρέους επίσης θα αφήσουν αρκετές ευρωπαϊκές χώρες εκτεθειμένες στην επόμενη ύφεση και στην επίπτωση του κόστους που σχετίζεται με τη γήρανση του πληθυσμού.
Παράλληλα, μεγαλύτερη από την αναμενόμενη άνοδο σημείωσαν οι τιμές παραγωγού στην ευρωζώνη τον Αύγουστο, με οδηγό τις πιο υψηλές τιμές Ενέργειας, σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία.
ΧΑ
Με τα ευρωπαϊκά σε πτώση, στην Αθήνα μεγαλύτερη, λόγω τραπεζικής βουτιάς
Στην δεύτερη συνεδρίαση της εβδομάδας και του μήνα οι θεσμικοί έδωσαν στις τιμές των βασικών δεικτών μεικτή τάση, και κίνηση από την αρχή ως τις δημοπρασίες σε αρνητικό πεδίο. Το πρώτο δεκαπεντάλεπτο κυριάρχησαν οι αγοραστές, αφού χρειάστηκαν μόνο ένα τέταρτο για να εμφανιστεί η υπεροχή της προσφοράς, με αποτέλεσμα να ξεκινήσει η αναζήτηση πυθμένα μετά τις 10:46. Τότε ο ΓΔ ξεκίνησε πορεία καθοδική από τις 690,93 μονάδες (ανώτερο μέρας) αλλά πέρασαν ώρες για να σημειωθεί στις 15:58 το κατώτερο μέρας στις 679,60 μονάδες 3,8 μονάδες από την τιμή του κατώτερου έτους. Ο ΓΔ στις 17:00 ήταν στις 682,55 μονάδες και τον έκλεισαν στις 681,17 με καθοδική ώθηση περίπου 1,4 μονάδες. Έκλεισε σχετικά ψηλότερα από το κατώτερο της ημερήσιας διακύμανσής του.
Σήμερα, οι θεσμικοί επέτυχαν την καλύτερη δυνατή μεταβολή (-0,05%) ακριβώς στις 10:46 που εμφανίστηκε το μέγιστο στις 690,93 από 697,75 τη Δευτέρα. Ενώ το ελάχιστο σημειώθηκε στις 15:58 (προσεγγίστηκε ξανά δέκα λεπτά πριν το κλείσιμο των δημοπρασιών) στις 17:10, όταν ο ΓΔ βρέθηκε στις 681,17 μονάδες.
Αναζητήθηκε ισορροπία των εντολών από αγοραστές και πωλητές και ορίστηκε μέσα στη σύνοδο, με τον ΓΔ για αρκετό διάστημα από τις 11:48 ως τις 15:10 με κίνηση από τις 683,5 ως τις 694,5 μονάδες. Οι θεσμικοί θέλησαν να κάνουν την προσπάθεια για άνοδο από την αρχή και έτσι ο ΓΔ εμφάνισε άνοδο λίγο μετά από το άνοιγμα που αργότερα αναιρέθηκε ξαφνικά, για να μην εμφανιστεί αντίδραση ως τις 16:00. Σημειώθηκε μικρή άνοδος προς το τέλος. Στις δημοπρασίες για τον ορισμό τιμών κλεισίματος κυριάρχησαν οι εντολές πώλησης και σταμάτησε το ψαλίδισμα στο πτωτικό αποτέλεσμα που άρχισε μετά τις 16:00.
Οι θεσμικοί που ενδιαφέρθηκαν, οδήγησαν τον ΓΔ από την αρχή σε αρνητικό πεδίο, αφού άνοιξε στις 688,66 με προηγούμενο κλείσιμο στις 691,30 ήτοι με καθοδικό χάσμα 2,6 μονάδες. Μετά από τις ανοδικές προσπάθειες των πρώτων λεπτών ακολούθησαν ώρες πιέσεων που ξεκίνησαν απαλά αλλά έγιναν έντονες μετά τις 15:30 που έφεραν τιμές κάτω από τις 680 μονάδες. Καθοδικό ξεκίνημα σημειώθηκε στις αγορές της ευρωζώνης, και χωρίς αλλαγή πρόσημου μεταβολής εμφανίστηκε πτώση που μειώθηκε καθώς τελείωναν οι συναλλαγές στο ΧΑ και τελικά ο DAX και το Παρίσι έκλεισαν με αρνητικά πρόσημα και σημαντικές μεταβολές.
Τη σύνοδο σφράγισε το ελαφρά ψηλότερο, από της προηγούμενης συνόδου, συναλλακτικό ενδιαφέρον που όμως αφορούσε κατά 5,630 εκατ. σε πακέτα. Η δε εμφάνιση απωλειών για τα Τραπεζικά blue chip, ήταν σε συμφωνία με την δυναμική στα ελληνικά ομόλογα αναφοράς που συνέχισαν να έχουν άνοδο της απόδοσης τους. Αφού η απόδοση εκτινάχθηκε και μέσα στη μέρα πέρασε στο 4,25%.
Ήταν σύνοδος με μια εναλλαγή στην κυριαρχία των πωλητών και των αγοραστών. Το ελάχιστο στις 679,60 ήταν 3,8 μονάδες πάνω από το νέο κατώτερο τρέχοντος έτους από τη σύνοδο της 13/9 στις 675,77. Η κίνηση στην αγορά εξελίχθηκε με πτωτική δυναμική στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, που διατηρήθηκε σε επίπεδο μεταβολών, ενώ οι αγορές μετοχών των ΗΠΑ είχαν επίπεδο άνοιγμα αλλά σαφή ανοδική κίνηση κατόπιν. Οι δημοπρασίες έκλεισαν τον ΓΔ στις 681,17 μονάδες που ήταν 1,57 μονάδες πάνω από το ελάχιστο του και 9,76 μονάδες κάτω από το ανώτερο της ημερήσιας διακύμανσής του.
Ήταν μια σύνοδος με μεγαλύτερο (11,33 μονάδες) εύρος διακύμανσης σε σύγκριση με τις 7,8 της προηγούμενης και το αποτέλεσμα της ήταν πτωτικό για την κεφαλαιοποίηση του ΧΑ, που κατέληξε στα 50,174 από 50,698 δις ευρώ. Δυο blue chip δεν υπέκυψαν εντέλει στις πιέσεις, ΕΧΑΕ +0,23%, και ΜΠΕΛΑ +1,42%, ενώ 22 μετοχές του 25άρη ήταν καθοδικές.
Μέτρησαν αρνητικά οι μεταβολές για τις Τράπεζες (-3,97% από +0,06%), αφού οι επενδυτές έκλεισαν την ΑΛΦΑ στο -2,24% από +0,73%, την ΕΤΕ στο -2,95% από -1,37%, ΕΥΡΩΒ -3,08% από +0,08% και την ΠΕΙΡ στο -13,23% από +0,53%. Οι μετοχές του FTSEM αντιμετωπίστηκαν ακριβώς όπως τα blue chip με μεταβολή-1,13% από -0,33%.
Η στατιστική εικόνα των blue chip επιδεινώθηκε, όπως προκύπτει από το πλήθος των ανοδικών (2 από 14) blue chip έναντι των καθοδικών (22 από 10) και ένα την ΤΕΝΕΡΓ, στα αμετάβλητα. Στο ΧΑ ο ΓΔ οδηγήθηκε χαμηλότερα -1,47% και έφθασε στις 681,17 από 691,30 μονάδες και ο 25άρης έκλεισε στις 1796,06 από 1817,75 μονάδες με μεταβολή -1,19%. Οι δημοπρασίες άλλαξαν προς τα κάτω την τιμή για τον ΓΔ και τον 25άρη, με το κλείσιμο κοντά στο κατώτερο της ημερήσιας διακύμανσής τους.
Για να συμβούν τα παραπάνω ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 36,721 από 29,703 εκατ. ευρώ και οι συναλλαγές με πακέτα είχαν αξία 5,630 από 6,308 εκατ. ευρώ. Στις μετοχές του 25άρη, χωρίς να ληφθούν υπόψη τα πακέτα κατευθύνθηκαν 29,362 από 20,318 εκατ. ευρώ και στου FTSEM 0,854 από 1,475 εκατ. ευρώ. Το πλήθος των ανοδικών ανήλθε σε 19 από 47 των καθοδικών 74 από 42 και 19 από 26 ήταν οι σταθερές.
Τεχνική ανάλυση – παράγωγα
Ουδέτερες προσδοκίες υποδηλώνουν αβεβαιότητα για την βραχυπρόθεσμη τάση
Στην δεύτερη σύνοδο της εβδομάδας, οι θεσμικοί έδωσαν ανοδική δυναμική στον 25άρη για τα πρώτα λεπτά, με πτωτική κίνηση μετά από τις 10:46 ως το πέρας σχεδόν της συνόδου. Τιμή ανοίγματος ήταν οι 1811,40 μονάδες με καθοδικό χάσμα 6,35 μονάδων. Το μέγιστο στις 1819,52 ήταν η τιμή στις 10:46. Το ελάχιστο εμφανίστηκε στις 15:58 ήταν οι 1790,96 μονάδες. Στο τέλος της ελεύθερης διαπραγμάτευσης βρέθηκε στις 1801,13. Το κλείσιμο στις 1796,06 μονάδες αντιστοιχούσε σε μεταβολή -1,19%. Ο τζίρος στα παράγωγα διαμορφώθηκε στα 7,724 εκατ. ευρώ.
Για την σειρά Οκτωβρίου στα ΣΜΕ του 25άρη, άλλαξαν χέρια 1043 συμβόλαια με ανώτερο τις 1816,00 μονάδες, κατώτερο τις 1789,00 με τελευταίες πράξεις στις 1795,00 μονάδες. Για τη σειρά λήξης Νοεμβρίου διακινήθηκαν 18 ΣΜΕ με ανώτερο τις 1801,50, κατώτερο τις 1789,00 και τελευταίες πράξεις στις 1798,00 μονάδες. Οι ανοικτές θέσεις για τη σειρά Οκτωβρίου ήταν 6669 από 6985 ΣΜΕ και της σειράς Νοεμβρίου 336 από 324 ΣΜΕ.
Το άγρια πτωτικό άνοιγμα στις ευρωπαϊκές αγορές σε συνδυασμό με το ψαλίδισμα των κερδών της αγοράς χθες, δεν άφηναν περιθώρια αισιόδοξων στοιχημάτων για το άνοιγμα και στην Αθήνα. Ο Αντιπρόεδρος της Ιταλικής Κυβέρνησης Ματέο Σαλβίνι δήλωσε ότι «η κριτική σε βάρος του Ιταλικού προϋπολογισμού από αρμοδίους της ΕΕ αυξάνει το κόστος δανεισμού της Χώρας και η Κυβέρνηση ίσως ζητήσει οικονομική επανόρθωση». Οι επενδυτές θεώρησαν ότι η κόντρα Ρώμης – Βρυξελλών κλιμακώνεται, με άγνωστη κατάληξη για τις Ευρωπαϊκές Χρηματιστηριακές Αγορές, αλλά και την ισχύ του Ευρώ. Η Moody΄s, μεταξύ άλλων, υπογράμμιζε: «παρά το γεγονός πως οι εκδότες χρεογράφων επωφελούνται των ήπιων πιστωτικών συνθηκών και οι Τράπεζες έχουν ενισχύσει τους ισολογισμούς τους από την τελευταία ύφεση, η Ευρώπη δεν είναι έτοιμη να αντέξει μια ακόμα μεγάλη ύφεση που θα πιέσει το Χρηματοπιστωτικό Σύστημα».
Το κλίμα για τον Τραπεζικό κλάδο επιβάρυνε σημαντικά και η έκθεση της HSBC, η οποία, μεταξύ άλλων, ανέφερε, «Εξατμίζεται η εμπιστοσύνη στις Ελληνικές Τράπεζες» κάνοντας λόγο για υποχώρηση της εμπιστοσύνης των Επενδυτών στην ικανότητα των Ελληνικών Τραπεζών να μειώσουν τα NPEs με τρόπο που να είναι “φιλικός” προς τους Μετόχους και ταυτόχρονα να υπερασπίζεται την κερδοφορία τους.
«Εγκλωβισμένη στην ζώνη του 700 και χαμηλότερα η Αγορά, χωρίς ουσιαστική τάση. Οι τζίροι χαμηλοί, με τον Τραπεζικό να έχει χάσει περισσότερο από το 35% της αξίας του το 2018 και να αφήνει ερωτηματικά για την συνέχεια. Η Οικονομία, ουσιαστικά, κινείται σε προεκλογική περίοδο, χωρίς να υπάρχει ‘φως’ για τον χρόνο της διεξαγωγής εκλογών. Οι επόμενες δύο εβδομάδες είναι ‘πονηρές’ πολιτικά, μιας και θα ξεκαθαρίσει, τουλάχιστον, ποιος προϋπολογισμός θα κατατεθεί στην Ευρώπη». Σημείωσε χθες η Fast Finance ΑΕΠΕΥ.
Σχόλια εγχώριων αναλυτών
Ο Δημήτρης Τζάνας της Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ
Οι προσδοκίες για μια αξιοπρεπή ολοκλήρωση του 9μηνου, με τους συνήθεις επιλεκτικούς ‘καλλωπισμούς’ στις αποτιμήσεις Δεικτοβαρών τίτλων, κατά τη συνεδρίαση της περασμένης Παρασκευής, διαψεύστηκαν παταγωδώς, καθώς ο “μαύρος κύκνος” με τη μορφή του ελλείμματος του Ιταλικού προϋπολογισμού αναζωπύρωσε την παρουσία του.
Μάλιστα, στο χτεσινό Eurogroup η Ιταλική επιμονή για διατήρηση του ελλείμματος στο ύψος του 2,4% επί 3ετία, οδηγεί σε ανοικτή σύγκρουση με την Κομισιόν, που σύντομα θα αναγκαστεί να προχωρήσει τη διαδικασία ποινών προς την Ιταλία για τη μη συμμόρφωσή της!
Στο ίδιο δρόμο, της μη συμμόρφωσης δηλαδή προς τις δεσμεύσεις της κινείται και η Ελλάδα, με τρόπο ωστόσο διαφορετικό: καταθέτει προσχέδιο προϋπολογισμού για το 2019 με δύο εναλλακτικά σενάρια (με και χωρίς τις περικοπές συντάξεων), επιδιώκοντας να κερδίσει χρόνο μέχρι το Eurogroup του Δεκεμβρίου, που ενδεχομένως θα συνομολογήσει με την αναστολή της περικοπής των συντάξεων. Το μήνυμα πάντως προς την Επενδυτική Κοινότητα είναι ότι και η Ελληνική Κυβέρνηση αντιδικεί με τους Δανειστές της, αρνούμενη να εφαρμόσει τα ψηφισμένα μέτρα.
Επιπλέον, η υπόθεση Folli-Follie και η πληθώρα δημοσιευμάτων (στους F.T. μεταξύ άλλων) διαβρώνει την χαμηλή αξιοπιστία της Ελληνικής Χρηματιστηριακής Αγοράς, που ήδη βιώνει τη δυσπιστία για την αποτελεσματικότητα των διοικήσεων των Τραπεζών, σε σχέση με το στόχο εξυγίανσης των χαρτοφυλακίων τους, σε συνδυασμό με την αβεβαιότητα σε σχέση με το ενδεχόμενο νέων ανακεφαλαιοποιήσεων.
Έτσι, οι εξαιρετικές επιδόσεις, τόσο στις πωλήσεις και τα λειτουργικά αποτελέσματα, αλλά κυρίως στα καθαρά κέρδη των εισηγμένων εταιρειών (πλην Τραπεζών) που καταγράφηκαν στα αποτελέσματα του 1ου εξαμήνου (πάνω από +20% τα κέρδη μ.φ.), κυριολεκτικά αγνοήθηκαν από την Επενδυτική Κοινότητα. Βιώνουμε δηλαδή πάλι ιδιαίτερα χαμηλούς ημερήσιους τζίρους, συνέχιση της αποεπένδυσης από τους Επενδυτές εξωτερικού και απροθυμία ανταπόκρισης του”έξυπνου χρήματος” για τοποθετήσεις σε τίτλους με ιδιαίτερα ελκυστικά χαρακτηριστικά, ενόσω η καχυποψία παραμένει στην ατμόσφαιρα.
Τα δεδομένα αυτά διαμορφώνουν συνθήκες για παραμονή του Γενικού Δείκτη σε ένα στενό εύρος, με το αισιόδοξο σενάριο της αναρρίχησης πάνω από τις 700 μονάδες να βρίσκει κοντινή αντίσταση στην περιοχή των 710 μονάδων, και το εναλλακτικό, αλλά αυξημένης πλέον πιθανότητας, πλαγιοκαθοδικό να απειλεί την κατάρριψη της χαμηλής επίδοσης για το 2018, την περιοχή δηλαδή των 680 μονάδων.
Στο διεθνές περιβάλλον, η υποτροπή της Ιταλικής “καταιγίδας” μετά την σταθεροποίηση των αποδόσεων των 10ετων ομολόγων πάνω από το 3%, συνιστά την πλέον εμφανή απειλή, μειώνοντας και τις Ελληνικές προσδοκίες για υποχώρηση και των αποδόσεων των Ελληνικών ομολόγων κάτω από το 4%.
Στον αντίποδα, η συνεννόηση των ΗΠΑ με τον Καναδά για τα εμπορικά ζητήματα καταγράφεται θετικά, παραμένει ωστόσο η ένταση των ΗΠΑ με την Κίνα.
Ωστόσο, ο Αμερικανός κεντρικός τραπεζίτης αύξησε τα παρεμβατικά επιτόκια στο 2,25% και ανήγγειλε τη συνέχιση της διαδικασίας περαιτέρω αυξήσεων, αφού βλέπει μόνο την επιβράδυνση της Αμερικανικής Οικονομίας από το 2019, ως πιθανό ενδεχόμενο. Εκτίμηση που θα απαιτήσει εύλογο χρονικό διάστημα για να κριθεί από τις εξελίξεις της Παγκόσμιας Οικονομίας, επιτρέποντας, επί του παρόντος, στις Αγορές να βιώνουν υψηλό βαθμό αμεριμνησίας, σε σχέση με τη δυνατότητα διαχείρισης μιας ενδεχόμενης νέας κρίσης.
Σήμερα
Οι αγορές στην Ασία διαπραγματεύονται χαμηλότερα την Τετάρτη 3/10 το πρωί. Εν τω μεταξύ, έκλεισαν οι αγορές στη Νότια Κορέα σήμερα λόγω δημόσιων εορτών. Στην Ιαπωνία, οι μετοχές της αυτοκινητοβιομηχανίας, η Nissan Motor, η Toyota Motor και η Honda Motor μειώθηκαν κατά -1,7%, -2,4% και -3,4%, αντίστοιχα, μετά από έντονη μείωση των πωλήσεων νέων οχημάτων στις ΗΠΑ το Σεπτέμβριο. Στον αντίποδα οι Kikkoman, Shiseido και Dentsu σημείωσαν άνοδο 1,4%, 2,5% και 3,8% αντίστοιχα. Στο Χονγκ Κονγκ, η ομάδα των φαρμακευτικών CSPC Sino Biopharmaceutical και η AIA Groupυποχώρησαν -2,0%, -2,1% και -2,5%, αντίστοιχα. Αντίθετα, Hang Lung Properties, Κίνα Shenhua Energy και Henderson Land Development παρουσίασαν άνοδο 0,5%, 0,6% και 0,9, αντίστοιχα.
Ο ΝΙΚΚΕΙ, διαπραγματεύεται με απώλειες -0,66% στις 24.110,96 μονάδες, ενώ ο δείκτης Hang Seng διαπραγματεύεται χαμηλότερα -0,30% στις 27.044,85. Χθες, ο δείκτης Kospi έκλεισε 1,3% χαμηλότερα στα 2,309.6.