Skip to main content

Talk of the market: Kαταλύτης οι τράπεζες και ενδιαφέρον σε ΑΜΚ και αποτελέσματα

Παρά την διεθνή αβεβαιότητα για τις εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας με την μετάλλαξη “Δέλτα”, το ελληνικό χρηματιστήριο διατήρησε τη θετική δυναμική του την περασμένη εβδομάδα κλείνοντας οριακά κάτω από τις 890 μονάδες, με συνολικά εβδομαδιαία κέρδη 2,76% και με τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης ενισχυμένο κατά 3,07% την ίδια περίοδο. Πάντως σε χαμηλά επίπεδα διατηρήθηκαν οι συναλλαγές, με τη μέση αξία τους να διαμορφώνεται σε 47 εκατ. ευρώ. 

Οι τράπεζες κινήθηκαν σε θετικό έδαφος σε συνέχεια της τροποποίησης του φορολογικού κώδικα (ν. 4172/2013) σχετικά με τη μεταφορά ζημιών και αναβαλλόμενων φορολογικών απαιτήσεων (DTA) από διαφορές χρέωσης. Θετική εξέλιξη για τον κλάδο των τραπεζών αλλά και για την αγορά συνολικά ήταν επίσης τα αποτελέσματα των stress test. Ζητούμενο είναι εάν θα υπάρξει άμεση αντίδραση των ξένων επενδυτών για έναν κλάδο που έχει βελτιώσει τη θέση του μειώνοντας τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα σε περίπου 17 δισ. ευρώ το 2020 από περίπου 65 δισ. ευρώ το 2019. 

Αύξηση κατά 12,9% σημείωσαν οι λιανικές πωλήσεις (εξαιρουμένων των καυσίμων αυτοκινήτων) σύμφωνα με στοιχεία του Μαΐου της Ελλ.Στατ., αν και πρέπει να σημειωθεί ότι η σύγκριση γίνεται με τον Μάϊο του 2020 που τα καταστήματα παρέμειναν κλειστά τις πρώτες εβδομάδες του μήνα. Συμπεριλαμβανομένων των καυσίμων αυτοκινήτων, οι λιανικές πωλήσεις αυξήθηκαν κατά 15% σε ετήσια βάση. Στην ανάλυση ανά κύρια κατηγορία καταστημάτων διαπιστώνεται ότι ο κύκλος εργασιών του τομέα των τροφίμων αυξήθηκε κατά 5,7%.

Σύμφωνα επίσης με στοιχεία της Ελλ.Στατ. ο Δείκτης Τιμών Παραγωγού στη Βιομηχανία αυξήθηκε κατά 12,6% σε ετήσια βάση τον Ιούνιο.

Ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημόσιου Χρέους (ΟΔΔΗΧ) θα δημοπρατήσει χρεόγραφα του ελληνικού δημοσίου 13 εβδομάδων στις 4 Αυγούστου, επιδιώκοντας να συγκεντρώσει έως και 1 δισ. ευρώ. Το ποσό που θα δημοπρατηθεί είναι 625 εκατ. ευρώ. Υπενθυμίζεται ότι το κόστος δανεισμού σε αντίστοιχη δημοπρασία στις 7 Ιουλίου διαμορφώθηκε σε -0,40%.

Ο κλάδος Ψυχαγωγίας και ΜΜΕ ανακτά τη δυναμική του σε παγκόσμιο επίπεδο σύμφωνα με την 22η ετήσια έρευνα της PwC “Global Entertainment & Media Outlook 2021-2025”. Προβλέπει ανάπτυξη 6,5% το 2021 και 6,7% το 2022, τροφοδοτούμενη από την ισχυρή ζήτηση για ψηφιακό περιεχόμενο και διαφήμιση. Αναμένεται επίσης αύξηση των παγκόσμιων εσόδων του κλάδου μεταξύ 2021 και 2025, με μέσο ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης (CAGR) 5%. Ειδικά στην Ελλάδα την ίδια περίοδο, τα έσοδα εκτιμάται ότι θα φτάσουν τα 6,47 δισ. δολ. με μέσο ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης (CAGR) 6,26%.

Eκπνέει αύριο, 3 Αυγούστου η προθεσμία συμμετοχής στην αύξηση μετοχικού κεφαλαίου ύψους 120,5 εκατ. ευρώ της Ελλάκτωρ, με ζητούμενο τι στάση θα τηρήσουν οι βασικοί μέτοχοι και κυρίως η Greenhill των εφοπλιστών Μπάκου και Καυμενάκη, με το 25,58% της εταιρείας. Η Ολλανδική Reggeborgh, με το 28%, είχε εκδηλώσει πρόθεση συμμετοχής.

Αύξηση τζίρου 29,1% εμφάνισε η Μοτοδυναμική στο α΄εξάμηνο του 2021, στα 43,6 εκατ. ευρώ. Τα κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (EBITDA) ανήλθαν σε 2,7 εκατ. ευρώ αυξημένα κατά 89,5%, ενώ τα αποτελέσματα προ φόρων βελτιώθηκαν κατά 2,4 εκατ. ευρώ, περιορίζοντας έτσι την ζημία σε 1,2 εκατ. ευρώ. Οι πωλήσεις δικύκλων και προϊόντων θάλασσας (Yamaha) και οι πωλήσεις αυτοκινήτων (Porsche) παρουσίασαν θετική εικόνα και ανήλθαν σε 39 εκατ. ευρώ σημειώνοντας αύξηση 29,4% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2020. Σύμφωνα με τα στοιχεία της εταιρείας, βελτίωση υπήρξε και στην δραστηριότητα μίσθωσης αυτοκινήτων (Sixt) αν και παρέμεινε σε χαμηλά επίπεδα λόγω των μέτρων κατά της πανδημίας.

naftemporiki.gr