Skip to main content

Talk of the market: Τα τρόφιμα «κοιτάνε» οι επενδυτές και περιμένουν τα stress tests

Καθώς περνάμε στην πιο κρίσιμη φάση της τουριστικής περιόδου ανησυχίες προκαλεί στην επιστημονική επιτροπή και στο επιτελείο της κυβέρνησης η έξαρση των κρουσμάτων σε Ζάκυνθο, Τήνο, Λευκάδα, Σαντορίνη, Πάρο και Ρόδο, αλλά και η κατάσταση αυξημένου κινδύνου που επικρατεί σε Μύκονο και Ίο.

Στο χρηματιστήριο, με θετικό πρόσημο άνοιξε και σήμερα ο Γενικός Δείκτης. Χθες έκλεισε με κέρδη για όγδοη συνεχή συνεδρίαση. Ενισχύθηκε κατά 0,54% και ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης ενισχύθηκε κατά 0,67%. Η αξία των συναλλαγών πάντως παρέμεινε σε χαμηλά επίπεδα, χαμηλότερα από τα επίπεδα της συνεδρίασης της Τετάρτης, ήτοι 41 εκατ. ευρώ. 

Το ενδιαφέρον εστιάζεται στις τράπεζες καθώς σήμερα το βράδυ η ΕΚΤ, ο μόνιμος εποπτικός μηχανισμός των τραπεζών SSM και η ευρωπαϊκή τραπεζική αρχή EBA θα ανακοινώσουν τα αποτελέσματα των stress tests των τεσσάρων συστημικών ελληνικών τραπεζών, Alpha Bank, Εθνική, Eurobank και Πειραιώς, όπως και των υπολοίπων ευρωπαϊκών τραπεζών.

Το ΔΣ των ΕΛΠΕ αποφάσισε την έναρξη διαδικασίας διάσπασης της εταιρείας με απόσχιση του κλάδου διύλισης, εφοδιασμού και πωλήσεων πετρελαιοειδών και πετροχημικών και εισφορά́ του σε νέα εταιρεία. Η διασπώμενη δραστηριότητα θα διατηρήσει περιουσιακά στοιχεία ενεργητικού και παθητικού, που δεν αφορούν την (αποσχιζόμενη) δραστηριότητα αλλά σχετίζονται, κυρίως, με την παροχή διοικητικών υπηρεσιών προς εταιρείες του ομίλου ΕΛΠΕ και τρίτους. Η 30η Ιουνίου 2021 έχει οριστεί ως ημερομηνία της λογιστικής κατάστασης και αποτίμησης του προαναφερθέντος κλάδου. 

Σύμφωνα με συμπληρωματικό ενημερωτικό δελτίο της Eλλάκτωρ σχετικά με την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, οι μέτοχοι που συμφώνησαν να ασκήσουν τα δικαιώματά τους για συμμετοχή στην αύξηση μπορούν να ζητήσουν ακύρωση έως την Τρίτη 3 Αυγούστου, ημέρα λήξης της περιόδου άσκησης δικαιωμάτων προτίμησης και του δικαιώματος προεγγραφής.

Η Δέλτα μεταβίβασε το ποσοστό που κατείχε στη Μεβγάλ, 43,2%, στην οικογένεια Χατζάκου έναντι 25,8 εκατ. ευρώ. Η αξία πώλησης είναι 85% πάνω από τη λογιστική αξία (book value) που είχε η ΔΕΛΤΑ στα βιβλία της ενώ πρόκειται για κεφάλαια που θα ενισχύσουν τη χρηματοοικονομική θέση της ΔΕΛΤΑ και θα εξυπηρετήσουν περαιτέρω επενδυτικές της κινήσεις.

Νέο πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου, η οποία κατ’ εκτίμηση αφορά 1.200 εργαζόμενους στις λιγνιτικές μονάδες της, ανακοίνωσε η ΔΕΗ. Προβλέπει κλιμακούμενα κίνητρα αποχώρησης, ανάλογα με τα χρόνια προϋπηρεσίας, την οικογενειακή κατάσταση, την ηλικία και την απόσταση από τη σύνταξη. Ο προϋπολογισμός του είναι στα 21 εκατ. ευρώ, ποσό που θα αποσβεστεί σε διάστημα 9 μηνών από τη μείωση της μισθοδοσίας που εκτιμάται σε 30 εκατ. ευρώ.

Mε καθαρά κέρδη 2,39 εκατ. ευρώ έκλεισε η Alpha Trust Andromeda το α’ εξήμανο του 2021, έναντι ζημιών 2,57 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο εξάμηνο του 2020. Τα κέρδη προ φόρων διαμορφώθηκαν σε 2,4 εκατ. ευρώ έναντι ζημιών 2,56 εκατ. ευρώ της αντίστοιχης περσινής περιόδου και τα κέρδη μετά από φόρους ανήλθαν σε 2,39 εκατ. ευρώ έναντι ζημιών 3,57 εκατ. ευρώ αντίστοιχα. 

Στην ίδρυση της Q&R Financial Services Ltd προχωρά η Quality & Reliability AΕ με στόχο την ανάπτυξη προϊόντων λογισμικού στον χρηματοοικονομικό τομέα καθώς και επενδύσεις και στρατηγικές συνεργασίες με εταιρείες του κλάδου στην Ελλάδα, την Κύπρο και τη Ρουμανία. Επικεφαλής της νέας εταιρείας αναλαμβάνει ο Εμμανουήλ Ξιώνης, εντεταλμένος σύμβουλος της Quality & Reliability A.E..

Με αλματώδεις ρυθμούς συνεχίζει να αναπτύσσεται ο κλάδος των οnline supermarket στην χώρα μας, καθώς το α’ εξάμηνο του 2021 παρατηρήθηκε μια αύξηση 122% στην αξία των πωλήσεων συγκριτικά με το αντίστοιχο α’ εξάμηνο του 2020. Σύμφωνα με στοιχεία της Convert Group η συνολική αξία των online αγορών σε τιμές λιανικής άγγιξε το α’ εξάμηνο τα 140,6 εκατ. ευρώ και είναι βέβαιο πως θα ξεπεράσει κατά πολύ τα 163,8 εκατ. ευρώ με τα οποία έκλεισε συνολικά ο κλάδος το 2020. 

Στο κανάλι του οργανωμένου λιανεμπορίου εισέρχεται η Coffee Island. Σύναψε συνεργασία με την αλυσίδα Σκλαβενίτης και σχεδιάζει περαιτέρω διείσδυση στην αγορά.

naftemporiki.gr