Skip to main content

Κυρ. Μητσοτάκης: Έξι προτάσεις – οξυγόνο για την επιχειρηματικότητα

Του Κυριάκου Μητσοτάκη

Υποψήφιου Βουλευτή Β’ Αθηνών Ν.Δ. –

πρώην Υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης

Η συνθηματική μορφή του δημόσιου διαλόγου – και ιδιαίτερα του προεκλογικού – δεν αφήνει εύκολα χώρο για συζήτηση ουσίας. Αυτό είναι βούτυρο στο ψωμί του ΣΥΡΙΖΑ καθώς οι άναρθρες κραυγές και οι πομφόλυγες ανοίγουν διάπλατα το δρόμο του εξισωτισμού προς τα κάτω, πεδίο στο οποίο ο ΣΥΡΙΖΑ είναι αδιαφιλονίκητος πρωταθλητής.

Σε αυτήν την προεκλογική περίοδο είχα την ευκαιρία να καταθέσω συγκεκριμένες προτάσεις – προγραμματικές δεσμεύσεις για την ανάπτυξη της οικονομίας, τη δίκαιη κατανομή των βαρών που το μνημόνιο συνεπάγεται για τους πολίτες, τα δημοσιονομικά ισοδύναμα που κρίνω ότι θα έπρεπε να ενεργοποιηθούν προκειμένου να ελαφρυνθούν συγκεκριμένες πληθυσμιακές ομάδες, έντεκα προτάσεις για τον απομαρξισμό της παιδείας και επτά προτάσεις για το μεταναστευτικό.

Στην τελευταία μου παρέμβαση πριν την 20η Σεπτεμβρίου καταθέτω έξι προτάσεις για την άμεση ενίσχυση της επιχειρηματικότητας στη χώρα μας. Οι  διαρθρωτικές αλλαγές και οι μεταρρυθμίσεις είναι αναγκαίες προκειμένου να αφεθεί η ιδιωτική πρωτοβουλία να αναπνεύσει. Η νέα Κυβέρνηση οφείλει να της παράσχει το απαραίτητο οξυγόνο προωθώντας αμέσως τα παρακάτω μέτρα:

1. Απλοποίηση διαδικασιών

Πρέπει να καταστεί πιο ευέλικτο το κανονιστικό πλαίσιο που διέπει τη λειτουργία και τη δομή των Ιδιωτικών Κεφαλαιουχικών Εταιρειών και Ανώνυμων Εταιρειών  σχετικά με την έναρξη, λειτουργία και διακοπή λειτουργίας μιας επιχείρησης. Για παράδειγμα γιατί θα πρέπει να χρειάζεται φυσικός χώρος – έδρα για την έναρξη μιας εταιρείας; Ταυτόχρονα οι επαφές των εταιρειών με το Δημόσιο πρέπει να ελαχιστοποιηθούν και να γίνουν φιλικές προς τους ιδιώτες. Η ψηφιοποίηση διαδικασιών, η ενοποίηση βάσεων δεδομένων, η αποδοχή από τη Δημόσια Διοίκηση εγγράφων στην Αγγλική είναι επιτακτικά μέτρα προς αυτήν την κατεύθυνση.

2. Ευρωπαϊκή χρηματοδότηση

Η νέα Κυβέρνηση πρέπει να κάνει πρωταθλητισμό στην άντληση πόρων από  Ευρωπαϊκά προγράμματα διαχέοντας πληροφόρηση, διευκολύνοντας τις εταιρείες στη διεκδίκηση πόρων και επεκτείνοντας την εφαρμογή χρηματοδοτικών εργαλείων.

3. Στοχευμένη κρατική συμμετοχή

Το κράτος, στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού κεκτημένου, θα πρέπει να συνδράμει ως εγγυητής στην κάλυψη του τραπεζικού δανεισμού νεοφυών επιχειρήσεων. Στο ίδιο πλαίσιο το Κράτος θα πρέπει να υιοθετήσει βέλτιστες διεθνείς πρακτικές κρατικών συμμετοχών (venture capital)  όπως π.χ. το πρόγραμμα Yozma στο Ισραήλ.

4. Απλό, σταθερό και ανταγωνιστικό φορολογικό σύστημα

Πρέπει να απλοποιηθεί, να ομογενοποιηθεί και να σταθεροποιηθεί το φορολογικό σύστημα. Η επιχειρηματικότητα δεν θα ανθήσει ποτέ σε ένα δαιδαλώδες, αβέβαιο και συνεχώς μεταβαλλόμενο φορολογικό περιβάλλον. Ταυτόχρονα, η φορολογία των επιχειρήσεων πρέπει να μειωθεί τουλάχιστον στα επίπεδα των διεθνών ανταγωνιστών μας.

5. Κίνητρα για επενδύσεις

Πρέπει να δοθούν φορολογικά κίνητρα (π.χ. βάσει του βρετανικού μοντέλου) για επενδύσεις σε νεοφυείς επιχειρήσεις οι οποίες για τους πρώτους 24 μήνες λειτουργίας τους θα πρέπει να απαλλάσσονται από ΦΠΑ και εργοδοτικές εισφορές.

6. Συνεργασία πανεπιστημίων – ερευνητικής κοινότητας και ιδιωτικού τομέα

Πρέπει να ενθαρρυνθεί η συμμετοχή Πανεπιστημίων στους φορείς και κόμβους επιχειρηματικότητας, να συσταθούν κόμβοι για μεταφορά τεχνογνωσίας για πατέντες και πνευματική ιδιοκτησία εντός των Πανεπιστημίων, να απλοποιηθούν τα προγράμματα πρακτικής άσκησης φοιτητών με δυνατότητα συμμετοχής και νεοφυών επιχειρήσεων και γενικότερα να προαχθεί η χρήση της τεχνολογίας στην εκπαίδευση.

Οι έξι αυτές προτάσεις βέβαια δεν είναι εξαντλητικές. Υπάρχουν πολλές επιμέρους παρεμβάσεις που η νέα Κυβέρνηση θα πρέπει να προωθήσει προκειμένου να δημιουργήσει ένα εύφορο έδαφος για την επιχειρηματικότητα στη χώρα. Χρειάζεται να αναδιοργανωθεί ο Οργανισμός Πνευματικής Ιδιοκτησίας, χρειάζεται να αναμορφωθούν οι Μονάδες Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας και πολλά άλλα. Ας αρχίσουμε όμως με αυτές τις έξι παρεμβάσεις που πιστεύω ότι θα αλλάξουν το καταρρέον επιχειρηματικό κλίμα άρδην.

Τη νέα κυβέρνηση που θα τα κάνει αυτά περιμένουμε όλοι να προκύψει από τις επικείμενες εκλογές. Οι πολίτες θα καθορίσουν αν ο κορμός της θα είναι η Ν.Δ. ή ο ΣΥΡΙΖΑ. Θα πρότεινα σε όλους να σκεφτούν ποια Κυβέρνηση θα ήταν καταλληλότερη για την προώθηση της επιχειρηματικότητας στην Ελλάδα. Νομίζω ότι η απάντηση έρχεται αβίαστα. Απευθύνω ειδικά έκκληση στους ψηφοφόρους μικρότερων κομμάτων (π.χ. Ποτάμι) να δώσουν την ευκαιρία στη Νέα Δημοκρατία να καθορίσει τις εξελίξεις της επόμενης μέρας ώστε να αναπνεύσει ξανά η ελληνική οικονομία οξυγόνο!