Skip to main content

Talk of the market: Η κίνηση της Eurobank στην Κύπρο στο προσκήνιο

Πάνω από τις 850 μονάδες σταθεροποιήθηκε χθες ο Γενικός Δείκτης στο Χρηματιστήριο και φαίνεται να συνεχίζει σήμερα σε ανοδική τροχιά, ωστόσο το επενδυτικό ενδιαφέρον παραμένει περιορισμένο λόγω της επιφυλακτικότητας για τις εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας. Χθες σημειώθηκαν κέρδη της τάξης του 0,46% για τον Γενικό Δείκτη ενώ ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης ενισχύθηκε κατά 0,40%, με την αξία των συναλλαγών να διαμορφώνεται σε μόλις 32 εκατ. ευρώ έναντι 43 εκατ. ευρώ στη συνεδρίαση της Τετάρτης.

Την απόκτηση ποσοστού 9,9% (40.800.000 μετοχές) στην Ελληνική Τράπεζα Δημόσια Εταιρεία Λτδ ανακοίνωσε η Eurobank. Eπιπλέον, προχωρά στη σύναψη σύμβασης αγοραπωλησίας μετοχών (SPA) με τη Third Point Hellenic Recovery Fund, L.P., για την εξαγορά επιπλέον ποσοστού 2,7%, υπό την αίρεση λήψης των σχετικών εγκρίσεων από τις ρυθμιστικές αρχές. Ως συνέπεια, μετά την ολοκλήρωσή της υπό το SPA αγοραπωλησίας, η συμμετοχή της Eurobank θα ανέλθει σε 12,6%. 

Εντωμεταξύ η Eurobank Ergasias Services and Holdings ανακοίνωσε ότι στις 16 Ιουλίου, η Helikon Investments Limited κατείχε το 5,10% του συνολικού αριθμού των δικαιωμάτων ψήφου της εταιρείας, συμπεριλαμβανομένων των δικαιωμάτων ψήφου που κατέχει το ΤΧΣ. Με εξαίρεση τα δικαιώματα ψήφου που κατέχει το ΤΧΣ, αυτό το ποσοστό ανήλθε σε 5,17%. Η Eurobank Ergasias Services and Holdings θα πραγματοποιήσει σήμερα έκτακτη γενική συνέλευση.

Στα 11,14 ευρώ όρισε ο ΟΠΑΠ την τιμή διάθεσης των νέων μετοχών για την επανεπένδυση του μερίσματος. Η περίοδος άσκησης του δικαιώματος επανεπένδυσης του κανονικού καθαρού μερίσματος του ΟΠΑΠ 0,5225 ευρώ / μετοχή λήγει στις 28 Ιουλίου.

Η ΕΧΑΕ αναμένεται να ανακοινώσει τα αποτελέσματα β’ τριμήνου στις 26 Ιουλίου, μετά το κλείσιμο της χρηματιστηριακής συνεδρίασης ενώ θα ακολουθήσει τηλεδιάσκεψη την επόμενη μέρα για την ενημέρωση των αναλυτών.

Η Alpha Services and Holdings ανακοίνωσε πως έλαβε γνωστοποίηση από τη Schroders ότι στις 21 Ιουνίου, το έμμεσο μερίδιο της στην εταιρεία μειώθηκε κάτω από το 5%.

Η Trastor ΑΕΕΑΠ ανακοίνωσε ότι ανακηρύχθηκε πλειοδότης για την απόκτηση ακινήτου στον Παράδεισο Αμαρουσίου επιφανείας 1.718,80 τ.μ.. Το ποσό της πλειοδοσίας για την απόκτηση του οικοπέδου ανήλθε σε 3.015.700 ευρώ. Εντός του προσεχούς διαστήματος αναμένεται να ολοκληρωθούν οι διαδικαστικές ενέργειες για την απόκτηση του συγκεκριμένου οικοπέδου.

Ολοκληρώθηκε η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της Ελγέκα με καταβολή μετρητών και δικαίωμα προτίμησης υπέρ των παλαιών μετόχων που πραγματοποιήθηκε από τις 6 έως τις 19 Ιουλίου. Καλύφθηκε πλήρως με την άντληση κεφαλαίων συνολικού ποσού 10,85 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα με την ανακοίνωση της εταιρείας η αύξηση καλύφθηκε μέσω της άσκησης των δικαιωμάτων προτίμησης και του δικαιώματος προεγγραφής, από τους παλαιούς μετόχους και όσους απέκτησαν τα δικαιώματα προτίμησης κατά την περίοδο διαπραγμάτευσης και εφόσον άσκησαν πλήρως τα δικαιώματα προτίμησής τους.

Το Διοικητικό Συμβούλιο της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς (ΕΚ) επέβαλε πρόστιμο 425.000 ευρώ σε δώδεκα φυσικά πρόσωπα για παράβαση της απαγόρευσης χειραγώγησης αγοράς μέσω των ετήσιων οικονομικών καταστάσεων της MLS για τη χρήση 2018, με πρόστιμο 150.000 ευρώ να αφορά τον Ιωάννη Καματάκη, πρόεδρο και εκτελεστικό μέλος του Δ.Σ. και Διευθύνοντα Σύμβουλο της εταιρείας. Επιπλέον η ΕΚ αποφάσισε την επιβολή προστίμου 390.000 ευρώ σε έντεκα φυσικά πρόσωπα για παράβαση των διατάξεων περί λειτουργίας της επιτροπής ελέγχου και της εταιρικής διακυβέρνησης.

Διαγράφονται από το Χρηματιστήριο Αθηνών με απόφαση της ΕΚ οι μετοχές της Paperpack. 

naftemporiki.gr