Skip to main content

Με μικρές απώλειες κινείται το Χ.Α.

Ήπια πτωτικά κινείται σήμερα το Χρηματιστήριο Αθηνών, διορθώνοντας λελογισμένα από τη χθεσινή ισχυρή άνοδο, ενώ ο ρυθμός των συναλλαγών παραμένει μέχρι στιγμής σε χαμηλά επίπεδα.

Ειδικότερα, στις 11:02, ο Γενικός Δείκτης υποχωρεί κατά 0,48% στις 645,91 μονάδες, ενώ ο τζίρος βρίσκεται στα 2 εκατ. ευρώ. Ο FTSE25 σημειώνει απώλειες 0,64% στις 188,29 μονάδες και ο τραπεζικός δείκτης καταγράφει πτώση 0,27% στις 230,10 μονάδες.

Το μήνυμα που παίρνουν οι επενδυτές από την ελληνική αγορά είναι η διατήρηση των επιπέδων μετάξύ 600-650 μονάδων, εωσότου ξεκαθαρίσει το πολιτικό πεδίο. Άλλωστε παραμένουν λίγο παραπάνω από δύο εβδομάδες μέχρι τη διενέργεια των εκλογών, οι οποίες θα σηματοδοτήσουν και την επίσημη έναρξη της εφαρμογής του τρίτου πακέτου στήριξης.

Παραδοσιακά το Χ.Α. δείχνει να τάσσεται υπερ της υλοποίησης των μεταρρυθμίσεων που χρειάζεται η ελληνική οικονομία, ώστε να τεθούν οι βάσεις για την ανάκαμψή της. Το εκλογικό αποτέλεσμα, επομένως, κρίνεται ιδιαιτέρως κρίσιμο, καθώς θα διαμορφώσει τις κοινοβουλευτικές ισορροπίες, καθιστώντας δύσκολη ή εύκολη την υλοποίηση του προγράμματος.

Σε αυτό το πλαίσιο, οι εγχώριοι αναλυτές επισημαίνουν ότι η αγορά θέτει στην πρώτη θέση των παραγόντων που κρίνουν την επενδυτική στρατηγική τον πολιτικό περιβάλλον, αφήνοντας στις επόμενες θέσεις τον χρηματοπιστωτικό και δημοσιονομικό κίνδυνο. Μάλιστα, εκτιμάται ότι μετά τις 20 Σεπτεμβρίου ενδεχομένως να επανενεργοποιηθούν κωδικοί που μέχρι τώρα εμφανίζονται «ουδέτεροι» αναμένοντας τις εξελίξεις.

Στο ταμπλό τώρα, η ΔΕΗ δέχεται πιέσεις σήμερα, καταγράφοντας απώλειες 1,92%. Διορθωτικά κατά 1,82% κινείται η Alpha Bank, η οποία κατέγραψε κέρδη που ξεπέρασαν το 30% το προηγούμενο διήμερο. Απώλειες άνω του 1% σημειώνουν και οι ΕΥΔΑΠ, ΕΕΕ, Μυτιληναίος και Ελληνικά Πετρέλαια.

Στον αντίποδα, η ΜΕΤΚΑ ενισχύεται κατά 3,04%, η Ελλάκτωρ είναι στο +2,21%, ενώ ήπια ανοδικά κινούνται ο ΟΤΕ και ο ΟΛΠ. Χωρίς πρόσημο ακόμη οι Eurobank, ΟΠΑΠ, Πειραιώς, Βιοχαλκο, Εθνική και Grivalia.