Skip to main content

«Βαρίδι» και σήμερα στο Χ.Α. οι τράπεζες

Με μικρές απώλειες έκλεισε τελικά και σήμερα το Χρηματιστήριο Αθηνών, καθώς οι πιέσεις στον τραπεζικό κλάδο υπερκέρασαν τις προσπάθειες αντίδρασης που εκδηλώθηκαν σε επιλεγμένες μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης. 

Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης Τιμών έκλεισε στις 621,51 μονάδες, σημειώνοντας πτώση 0,43%, ενώ ενδοσυνεδριακά βρέθηκε έως και τις 628,71 μονάδες (+0,72%), αλλά και στις 614,49 μονάδες (-1,56%). Η αξία των συναλλαγών ανήλθε στα 26,89 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 5,7 εκατ. δακινήθηκαν μέσω προσυμφωνημένων πράξεων. Ο όγκος διαμορφώθηκε στα 84.633.400 τεμάχια.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης σημείωσε πτώση σε ποσοστό 0,91%, ενώ ο δείκτης της μεσαίας κεφαλαιοποίησης ενισχύθηκε σε ποσοστό 0,36%.

Η αγορά σήμερα ξεκίνησε με σημαντικές απώλειες, ακολουθώντας το ευρωπαϊκό αρνητικό κλίμα, αλλά περίπου στα μισά της συνεδρίασης βρήκε κάποια στηρίγματα στην φημολογία ότι προωθείται από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς νέα ρύθμιση που θα εξομαλύνει ελαφρώς τις συνέπειες των ελέγχων στην κίνηση των κεφαλαίων για τους ελληνικούς κωδικούς, εξέλιξη που εάν επιβεβαιωθεί θα δώσει ώθηση στις συναλλαγές του Χρηματιστηρίου. Άλλωστε από τότε που ξανατέθηκε σε λειτουργία το Χ.Α., στις αρχές Αυγούστου, οι εγχώριοι επενδυτές βρίσκονται σε δυσμενέστερη θέση, εξαιτίας των περιορισμών που αντιμετωπίζουν στην κίνηση των κεφαλαίων τους.

Την ίδια ώρα, οι επενδυτές «μελετούν» τα αποτελέσματα των εισηγμένων το πρώτο εξάμηνο του έτους, τα οποία, σύμφωνα με την επεξεργασία της Beta Securities, δείχνουν ότι οι καλές επιδόσεις πολλών εταιριών στο πρώτο μισό της χρονιάς μπορούν να λειτουργήσουν σαν παρακαταθήκη ή σαν απόθεμα ασφαλείας για την συνέχεια.

Ωστόσο, όπως αναφέρει ο αναλυτής Μ. Χατζηδάκης, οι οικονομικές συνθήκες που επικρατούν στην Ελλάδα μετά τις 29 Ιουνίου αναμένεται να αλλάξουν δραματικά και να αναθεωρήσουν προς το χειρότερο την βραχυπρόθεσμη τάση των εταιρικών αποτελεσμάτων σε όλες τις γραμμές.

Εκτός από την αναπροσαρμογή των μακροοικονομικών εκτιμήσεων οι εισηγμένες εταιρίες θα κληθούν να αντιμετωπίσουν α) την αύξηση των εταιρικών φορολογικών συντελεστών κατά 300 μονάδες βάσης β) την διατήρηση των δυσμενών δεδομένων ρευστότητας τα για απροσδιόριστο χρονικό διάστημα γ) την αύξηση των επισφαλειών και των καθυστερήσεων σε επίπεδο είσπραξης απαιτήσεων, ειδικά σε όσες εταιρίες έχουν αυξημένη έκθεση σε ελληνικό πελατολόγιο, αναφέρει ο επικεφαλής ανάλυσης της Beta Securities.

Στο ταμπλό τώρα, από τον FTSE 25, θετικά έκλεισαν μόνο οκτώ από τις μετοχές του, ενώ στον δείκτη μεσαίας κεφαλαιοποίησης, από τις 20 μετοχές του, υποχώρησαν μόλις οι τρεις. 

Ειδικότερα, άνοδο κατέγραψαν οι μετοχές της Τιτάν (+3,47%), της ΔΕΗ (+3,45%), της Eurobank (+2,78%), της Folli Follie (+2,11%), της Jumbo (+1,33%), του ΟΛΠ (+0,91%), της Ελλάκτωρ (+0,81%) και των ΕΛΠΕ (+0,69%). 

Στον αντίποδα, πτώση σημείωσαν οι μετοχές της Εθνικής (-5,38%), της Πειραιώς (-4,65%), της Alpha Bank (-3,57%), της Lamda Developent (-3,30%), της Μυτιληναίος (-2,64%), της Coca Cola HBC (-2,11%), της ΜΕΤΚΑ (-2,08%) και του ΟΤΕ (-1,84%).

Από τους επιμέρους δείκτες, τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωσε ο δείκτης των Χημικών (+4,55%), ενώ αντιθέτως, τις μεγαλύτερες απώλειες σημείωσε ο δείκτης των Τραπεζών (-3,51%). Ανοδικά κινήθηκαν 42 μετοχές, 46 πτωτικά και 16 παρέμειναν σταθερές.