Skip to main content

Οι μεγάλοι παίχτες που χάνουν από την κρίση στην Αργεντινή

Ορισμένοι από τους μεγαλύτερους παίχτες στην αγορά ομολόγων είναι και μεταξύ των μεγαλύτερων ηττημένων από τις αναταράξεις, που δονούν το τελευταίο διάστημα τις αναδυόμενες αγορές και ειδικότερα από την κρίση στην Αργεντινή.

Ενδεικτικό είναι το παράδειγμα της αμερικανικής επενδυτική εταιρείας Franklin Templeton, τα funds της οποίας έχουν χάσι 1,23 δισ. δολάρια τις τελευταίες δύο εβδομάδες εξαιτίας τριών τοποθετήσεών τους σε ενεργητικό Αργεντινής, σύμφωνα με υπολογισμούς των Financial Times. 

Όπως επισημαίνει η βρετανική εφημερίδα τα περισσότερα από τα στοιχήματα της Franklin στην Αργεντινή διαχειρίζεται ο Μάικλ Χάζενταμπ, ο οποίος έχει επανειλημμένα στο παρελθόν κερδίσει από τοποθετήσεις σε υπερχρεωμένες και άλλες δοκιμαζόμενες οικονομίες, όπως η Ιρλανδία. 

Παράλληλα στοιχεία του Bloomberg αποκαλύπτουν ότι το Global Bond Fund της Franklin Tempeleton είχε απώλειες 4,2% τον Αύγουστο, ενώ και το Global Total Return Fund ήρθε αντιμέτωπο με πτώση 4,3%. Οι συνολικές τοποθετήσεις της Franklin Templeton σε ομόλογα Αργεντινής ανέρχονται σε 4,6 δισ. δολάρια. 

Δεν βεβαίως μόνο η συγκεκριμένη εταιρεία που επηρεάζεται. Ο μεγαλύτερος κάτοχος ομολόγων Αργεντινής είναι η Pimco με τοποθετήσεις ύψους 5,3 δισ. δολαρίων στα τέλη μαρτίου. Οι BlackRock, Goldman Sachs Asset Management και Fidelity συμπληρώνουν την πεντάδα των μεγαλύτερων επενδυτών σε αργεντίνικο χρέος. 

Η Αργεντινή ανεδείχθη σε άκρως ελκυστική επενδυτική επιλογή πριν από δύο χρόνια, όταν ανέλαβε την εξουσία ο Μαουρίτσιο Μάκρι, με την αγορά να προσβλέπει σε ουσιαστικές μεταρρυθμίσεις και ανάκαμψη. Σήμερα βρίσκεται και πάλι στην αγκαλιά του ΔΝΤ και αντιμέτωπη με ραγδαία υποτίμηση του νομίσματός της και υποβαθμίσεις του αξιόχρεου. 

naftemporiki.gr