Skip to main content

Βρετανία: Δέσμευση Σουνάκ να καταστήσει πιο ανταγωνιστικό το Σίτι του Λονδίνου

Ο Βρετανός υπουργός των Οικονομικών Ρίσι Σουνάκ άφησε να εννοηθεί ότι έχει εγκαταλείψει την προσπάθεια για την εξασφάλιση ισοδύναμων συμφωνιών χρηματοοικονομικών υπηρεσιών με την Ευρωπαϊκή Ένωση και τώρα θα προχωρήσει και θα αξιοποιήσει στο έπακρο την ελευθερία του Ηνωμένου Βασιλείου να καθορίσει τους δικούς του κανόνες.

Απευθυνόμενος σε ακροατήρια στελεχών και νέων επιχειρηματιών στην πρώτη ετήσια ομιλία του στο Mansion House, ο κ. Σουνάκ είπε ότι η «φιλοδοξία» του Ηνωμένου Βασιλείου να επιτύχει μια σειρά συμφωνιών ισοδυναμίας με την ΕΕ για την παροχή πρόσβασης στις αγορές χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών, δεν «έχει επιτευχθεί».

«Τώρα, προχωρούμε, συνεχίζοντας να συνεργαζόμαστε σε ζητήματα παγκόσμιας χρηματοδότησης, αλλά το καθένα ως κυρίαρχη δικαιοδοσία με τις δικές μας προτεραιότητες. Έχουμε τώρα την ελευθερία να κάνουμε τα πράγματα διαφορετικά και καλύτερα, αλλά μπορώ να σας διαβεβαιώσω εξίσου, ότι η ΕΕ δεν θα έχει ποτέ λόγο να αρνηθεί την πρόσβαση στο Ηνωμένο Βασίλειο λόγω κακών κανονιστικών προτύπων».

Τα σχόλια του υπουργού έρχονται σε μια κρίσιμη στιγμή για τη βιομηχανία χρηματοοικονομικών υπηρεσιών του Ηνωμένου Βασιλείου, η οποία αποκλείστηκε σε μεγάλο βαθμό από την εμπορική συμφωνία με την ΕΕ. Έχει πιέσει να εκδοθούν οι λεγόμενες αποφάσεις περί ισοδυναμίας, οι οποίες θα παρέχουν ευρεία πρόσβαση στο μπλοκ, αλλά αυτό φαίνεται όλο και πιο απίθανο καθώς η ΕΕ κινείται να ενισχύσει τον δικό της χρηματοπιστωτικό τομέα.

Το Σίτι του Λονδίνου έχασε το «στέμμα» του φέτος ως το κορυφαίο μέρος στην Ευρώπη για αγορά και πώληση μετοχών και το μπλοκ πιέζει τις εταιρείες να μετατοπίσουν περισσότερους διαπραγματευτές σε τοποθεσίες της ΕΕ. Ενώ ο κ. Σουνάκ είπε ότι το Ηνωμένο Βασίλειο δεν θα αμβλύνει τα ρυθμιστικά του πρότυπα για τις χρηματοοικονομικές υπηρεσίες, τα σχόλιά του υποδηλώνουν ότι το Σϊτι θα αναζητά όλο και περισσότερες επιχειρήσεις εκτός του μπλοκ.

Το Υπουργείο Οικονομικών δήλωσε σε ένα έγγραφο με τίτλο «Ένα νέο κεφάλαιο για τις χρηματοοικονομικές υπηρεσίες» πως, μετά το Brexit, το Ηνωμένο Βασίλειο θα προσπαθήσει να επιτύχει νέες συμφωνίες χρηματοοικονομικών υπηρεσιών και να εμβαθύνει τις σχέσεις με την Κίνα, την Ινδία και τη Βραζιλία καθώς φαίνεται να προσελκύει επενδύσεις με το να είναι «ανοιχτό» και παγκόσμιο χρηματοοικονομικό κόμβο.»

Από τότε που αποχώρησε από την ΕΕ, το Ηνωμένο Βασίλειο ξεκίνησε διαβουλεύσεις με στόχο να καταστήσει τη Βρετανία πιο ελκυστικό προορισμό για χρηματοοικονομικές εταιρείες.

Εκτός από την ανακοίνωση μιας αναθεώρησης των κανόνων που καλύπτουν τις αρχικές δημόσιες προσφορές και τις εταιρείες fintech, το Υπουργείο Οικονομικών δήλωσε ότι θα ξεκινήσει διαβούλευση την Πέμπτη σχετικά με την αλλαγή κανόνων για τις μετοχές και τις κεφαλαιαγορές για να καταστήσει την αγορά του Λονδίνου πιο αποτελεσματική.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από το Bloomberg