Skip to main content

ΣτΕ: Κατέθεσαν αιτήσεις ακύρωσης κατά του φορολογικού νόμου δικηγόροι και ελεύθεροι επαγγελματίες

Naftemporiki.gr

Οι δικηγόροι, οι οποίοι συγκεντρώθηκαν έξω από το ΣτΕ, απείχαν σήμερα από τα δικαστήρια, ενώ μέλη του ΣΑΤΑ είχαν παρατάξει τα αυτοκίνητά τους έξω από το δικαστικό Μέγαρο

Αιτήσεις ακύρωσης κατά του φορολογικού νόμου κατέθεσαν στο Συμβούλιο της Επικρατείας ο πρόεδρος της Ολομέλειας των Δικηγορικών Συλλόγων  Δημήτρης Βερβεσός,  πρόεδροι και εκπρόσωποι ελευθέρων επαγγελματιών, οι οποίοι  είναι αντίθετοι στον τρόπο θεσμοθέτησης τεκμαρτού φορολογητέου εισοδήματος για τους ελεύθερους επαγγελματίες και τους  επιστήμονες.

Σε ένδειξη διαμαρτυρίας οι δικηγόροι, οι οποίοι συγκεντρώθηκαν έξω από το Συμβούλιο της Επικρατείας, απείχαν σήμερα από τα δικαστήρια, ενώ μέλη του Συνδικάτου Αυτοκινητιστων ταξί (ΣΑΤΑ) είχαν παρατάξει τα αυτοκίνητά τους έξω από το δικαστικό Μέγαρο.

Στο ΣτΕ κατέθεσαν  ομαδικές αιτήσεις ακύρωσης οι 63 Δικηγορικοί Σύλλογοι της Ελλάδος  και 15 σωματεία, ενώσεις κι ελεύθεροι επαγγελματίες.

«Αγώνας αξιοπρέπειας και επιβίωσης»

Ο κ. Βερβεσος με μια αντιπροσωπεία επισκέφτηκαν την πρόεδρο του ΣτΕ Ευαγγελία Νίκα ζητώντας να συζητηθούν άμεσα οι αιτήσεις ακύρωσης από την Ολομέλεια.

«Για μας είναι αγώνας αξιοπρέπειας και επιβίωσης. Αν κρίνουμε από τις δηλώσεις του Πρωθυπουργού και του υπουργού Οικονομικών, η Κυβέρνηση δεν έλαβε το μήνυμα των Ευρωεκλογών, αλλά το ερμηνεύουν κατά το δοκούν.

Ο νόμος πρέπει να αποσυρθεί και να ξεκινήσει διάλογος, εξ αρχής, με τους φορείς των ελευθέρων επαγγελματιών και επιστημόνων. Θα συνεχίσουμε τον αγώνα και στα δικαστήρια και στην κοινωνία», δήλωσε ο Δημήτρης Βερβεσος.

Οι αιτήσεις ακύρωσης

Συγκεκριμένα, στην  αίτηση ακύρωσης που κατατέθηκε σήμερα στο ΣτΕ, μεταξύ των άλλων,  υποστηρίζονται:

1. Η αντίθεση του τεκμηρίου, που θεσπίζουν οι διατάξεις των άρθρων 15 επ. του Ν. 5073/2023, στις συνταγματικές αρχές της ισότητας των πολιτών ενώπιον των δημόσιων βαρών, της αναλογικότητας και της παροχής πλήρους και αποτελεσματικής δικαστικής προστασίας, καθότι αντιμετωπίζει τους ελεύθερους επαγγελματίες ως μισθωτούς, ενώ πρόκειται περί διαφορετικών κατηγοριών φορολογουμένων, όπως, άλλωστε, και το ίδιο το ΣτΕ έχει κρίνει. Ταυτόχρονα, η αμφισβήτηση του τεκμηρίου, μέσω της προβλεπόμενης διαδικασίας υποβολής σε φορολογικό έλεγχο, καθιστά το τεκμήριο επί της ουσίας αμάχητο και αλλοιώνεται η έννοια, η λογική και η φύση του φορολογικού ελέγχου.

2. Η υπέρβαση των ορίων της νομοθετικής εξουσιοδότησης του άρθρου 28Α παρ. 5 του Ν. 4172/2013 από την υπ’ αριθ. A.1055/2024 απόφαση του Διοικητή της ΑΑΔΕ, η οποία ουσιαστικά επεκτείνει τον έλεγχο και σε προηγούμενα φορολογικά έτη και σε άλλα φορολογικά αντικείμενα, πέραν της φορολογίας εισοδήματος.

3. Το τεκμήριο του ελάχιστου ετήσιου εισοδήματος, κατ’ άρθρο 28Α του Ν. 4172/2013, δεν είναι συνταγματικά ανεκτό, καθόσον δεν αφορά εξωτερικές ενδείξεις ή στοιχεία άμεσα συναρτώμενα με το τεκμαιρόμενο συμπέρασμα, όπως απαιτεί η νομολογία του Συμβουλίου της Επικρατείας, αλλά βασίζεται στη σύγκριση με τον κατώτατο μισθό των απασχολουμένων με σχέση εξαρτημένης εργασίας, οι οποίοι τελούν υπό διαφορετικές επαγγελματικές και εισοδηματικές συνθήκες σε σχέση με τους ασκούντες ατομική επιχείρηση.