Skip to main content

Talk of the market: Με οδηγό την Alpha και …δίλημμα για τις covid free σάλες

Έντονες αντιδράσεις έχει προκαλέσει στην αγορά της εστίασης το μοντέλο λειτουργίας των επιχειρήσεων με κλειστούς χώρους, που αντιστοιχούν στο 20% του συνόλου. Σειρά ερωτημάτων θέτουν οι επιχειρηματίες για τον διαχωρισμό των επιχειρήσεων σε αμιγείς (covid free), μόνο για εμβολιασμένους και μικτές, για εμβολιασμένους και μη εμβολιασμένους αλλά με αρνητικό τεστ. Εκτιμούν ότι ο κλάδος χρησιμοποιείται για την επιτάχυνση του ρυθμού στο εμβολιαστικό πρόγραμμα.

Πραγματοποιήθηκε χθες μια πρώτη συνάντηση μεταξύ εκπροσώπων των τραπεζών, φορέων της αγοράς και της ηγεσίας των υπουργείων Οικονομικών και Ανάπτυξης και Επενδύσεων με θέμα τη χρηματοδότηση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Ζητήματα όπως η βελτίωση της χρηματοδότησης και το κόστος των δανείων για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις θα συζητηθούν εκ νέου στα μέσα Ιουλίου κατόπιν πρότασης του υπουργού Οικονομικών, Χρήστου Σταϊκούρα, ο οποίος ανέλαβε και την πρωτοβουλία για την χθεσινή τηλεδιάσκεψη. Αυτό επιβεβαιώνει και ο πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Πειραιώς (ΕΒΕΠ), Βασίλης Κορκίδης, που συνεχάρη με επιστολή του τον υπουργό Οικονομικών για την πρωτοβουλία.

Σε χαμηλότερα επίπεδα κινήθηκαν οι τιμές στο χρηματιστήριο για τέταρτη συνεχόμενη συνεδρίαση χθες εν μέσω αβεβαιότητας για τις εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας, όπως σχολιάζουν χρηματιστηριακοί αναλυτές. Συνολικά, ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε πτώση 1,1% και ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης υποχώρησε κατά 0,9%, με την αξία των συναλλαγών να ενισχύεται στα 55 εκατ. ευρώ από 35 εκατ. ευρώ της προηγούμενης συνεδρίασης. Αξιοσημείωτη η συμπεριφορά της μετοχής της Alpha Bank που ηγήθηκε στον τραπεζικό κλάδο με άνοδο 1%.

Σημειώνεται ότι ολοκληρώνεται σήμερα η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της Alpha Bank. Συγκεντρώνει κεφάλαια 800 εκατ. ευρώ και η τιμή αναμένεται να διαμορφωθεί οριακά πάνω από το 1 ευρώ επιβεβαιώνοντας την επιτυχία του εγχειρήματος.

Έκτακτη γενική συνέλευση έχει προγραμματιστεί για σήμερα στα ΕΛΠΕ. Οι μέτοχοι καλούνται μεταξύ άλλων να εγκρίνουν τη διανομή μερίσματος για την οικονομική χρήση 2020 ύψους 0,10 ευρώ, με τη μερισματική απόδοση να να διαμορφώνεται σε περίπου 1,5%.

Η ΔΕΗ ανακοίνωσε ότι προχώρησε στην άντληση των υπόλοιπων 50 εκατ. ευρώ από τη σύμβαση τιτλοποίησης απαιτήσεων έως 60 ημερών. Η εταιρεία, όπως ανακοίνωσε, προχώρησε στο κλείσιμο της συναλλαγής τιτλοποίησης ληξιπρόθεσμων απαιτήσεων με το ονομαστικό ποσό της έκδοσης να ανέρχεται σε 325 εκατ. ευρώ. Η εν λόγω χρηματοδότηση με επενδυτές την Carval Investors, την Deutsche Bank AG και υπό διαχείριση κεφάλαια της PIMCO και εκδότη την PPC Zeus DAC, είναι χωρίς αναγωγή στη ΔΕΗ. Η ΔΕΗ ανακοίνωσε επίσης την έγκριση από το διοικητικό της συμβούλιο του σχεδίου σύμβασης διάσπασης για την πώληση 49% της ΔΕΔΔΗΕ ΑΕ.

Η EYΔΑΠ θα διαπραγματεύεται σήμερα χωρίς δικαίωμα μερίσματος 0,24 ευρώ, ακαθάριστο, με απόδοση περίπου 2,2%. Υπενθυμίζεται ότι η εταιρεία έχει επίσης εγκρίνει επιστροφή κεφαλαίου 0,23 ευρώ.

Στην ομιλία του προς την έκτακτη γενική συνέλευση των μετόχων ο διευθύνων σύμβουλος της Intralot, Σωκράτης Κόκκαλης, δήλωσε ότι η διοίκηση εξετάζει τη δημόσια εγγραφή της Intralot Inc στο NYSE. Όπως αναφέρθηκε, η συμφωνία με τους ομολογιούχους θα οδηγήσει στη μείωση του χρέους του ομίλου κατά 110-180 εκατ. ευρώ.

Κλάδος αφαλάτωσης νερού, ΑΠΕ και τα έργα του Ταμείου Ανάκαμψης τίθενται στο επίκεντρο της νέας στρατηγικής της Unibios Συμμετοχών (πρώην Βιοσώλ). Η εταιρεία δίνει έμφαση στην εξωστρέφεια και στο πλαίσιο αυτό είναι ανοιχτό το ενδεχόμενο εξαγορών. Λόγω της πανδημίας πολλά έργα πάγωσαν με αποτέλεσμα οι πωλήσεις της το 2020 να μειωθούν κατά 12,5% σε 7,30 εκατ. ευρώ. Τα κέρδη προ φόρων διαμορφώθηκαν σε 45 χιλ. ευρώ από 305 χιλ. ευρώ το 2019, ενώ το EBITDA ανήλθε σε 810 χιλ. ευρώ από 1,1 εκατ. ευρώ αντίστοιχα.

naftemporiki.gr