Skip to main content

Υπό πίεση το Χ.Α., δοκιμάζονται οι 810 μονάδες

Αξιοσημείωτες απώλειες παρουσιάζει σήμερα το Χρηματιστήριο Αθηνών, δεχόμενο πιέσεις από την κλιμάκωση των γεωπολιτικών προκλήσεων, οι οποίες «οδηγούν» τους επενδυτές σε ασφαλέστερα καταφύγια.

Συγκεκριμένα, αυτή την ώρα (10.52), ο Γενικός Δείκτης υποχωρεί κατά 0,88% στις 811,42 μονάδες, με τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης να εμφανίζει κάμψη κατά 0,83% στις 2.134,64 μονάδες. Ο τζίρος των συναλλαγών ανέρχεται σε 5,23 εκατ. ευρώ, ενώ από το σύνολο των μετοχών, 11 ενισχύονται, 39 υποχωρούν και πέντε παραμένουν αμετάβλητες.

Ο τραπεζικός κλάδος κινείται πτωτικά κατά 1,77% στις 748,82 μονάδες, καθώς η Εθνική Τράπεζα μειώνεται κατά 3,60%, η Τράπεζα Πειραιώς κατά 2,89%, η Eurobank κατά 0,34%, η Alpha Bank κατά 1,44% και η Attica Bank κατά 5,49%.

Στο ταμπλό, η μετοχή της ΔΕΗ διολισθαίνει άνω του 2% ενώ πέριξ του 1,50% διαμορφώνονται οι απώλειες για τις μετοχές των Lamda Development, ΔΕΗ, Aegean, ΕΛΠΕ, Μυτιληναίο και ΟΤΕ. Στο 1% ορίζεται, επίσης, η πτώση για τις μετοχές των ΑΔΜΗΕ Συμμετοχών, Ελλάκτορα, ΟΠΑΠ, ΓΕΚ Τέρνα και Folli-Follie.

Τα ελληνικά ομόλογα, ταυτόχρονα, παρουσιάζουν οριακή επιδείνωση, καθώς η απόδοση του 10ετούς ομολόγου σημειώνει αύξηση κατά 0,1 μονάδα βάσης στο 5,545% και η απόδοση του 2ετούς ομολόγου κινείται ανοδικά κατά 0,6 μονάδα βάσης στο 3,139%. Τα 10ετή spreads, παράλληλα, παρουσιάζουν μικρή άνοδο κατά 0,1 μ.β. στις 518,2 μ.β.

Οι επενδυτές, εγχώριοι και ξένοι, στρέφονται προς ασφαλέστερα καταφύγια, όπως ο χρυσός, το ιαπωνικό γεν και το ελβετικό φράγκο, φοβούμενοι το ενδεχόμενο εμπόλεμης σύρραξης στην κορεατική χερσόνησο, ως απόρροια της νέας δοκιμής βόμβας υδρογόνου από το καθεστώς της Βόρειας Κορέας.

Παρεμφερές είναι το επενδυτικό κλίμα και στις διεθνείς αγορές, καθώς τα κυριότερα χρηματιστήρια στην Ασία έκλεισαν με αρνητικά πρόσημα, ενώ πτωτική ήταν και η εκκίνηση στις αγορές της Ευρώπης. Σημειώνεται ότι η Wall Street θα μείνει κλειστή σήμερα λόγω της εθνικής αργίας της «Labor Day».

Την ίδια ώρα, σχολιάζοντας την πορεία της ελληνικής αγοράς, ο Μάνος Χατζηδάκης, αναλυτής της BETA ΑΧΕΠΕΥ, επισημαίνει τα εξής: «Ο Αύγουστος κινήθηκε στο γνωστό αργό τέμπο με σφιχτό εύρος διακύμανσης (818-840 μονάδες) χωρίς να διαταράξει τις τεχνικές ισορροπίες. Η αγορά δεν έχει τις απαραίτητες συναλλαγές που θα τη βοηθούσαν για μια πειστική διάσπαση προς τη μία ή την άλλη κατεύθυνση, αναλώνοντας περισσότερο χρόνο παρά μονάδες.

»Έπειτα από ένα ράλι 30%, η συσσώρευση με χαμηλούς τζίρους θεωρείται μια θετική εξέλιξη, καθώς απορροφά σταδιακά κερδισμένες θέσεις δένοντας τις τιμές μεταξύ τους. Διαγραμματικά η αγορά κινείται κάτω από τους κινητούς μέσους των 30 και 50 ημερών, με τον MACD σε θέση πώλησης από τις 28 Αυγούστου. Ωστόσο, η απόσταση από τους δύο μέσους είναι οριακή και απαιτείται προσοχή, καθώς στο παρελθόν τέτοια σήματα έχουν γρήγορα αναιρεθεί».

naftemporiki.gr