Skip to main content

Wall Street: Έτοιμη να γιορτάσει το μακροβιότερο ράλι όλων των εποχών 

Οι αμερικανικές μετοχές είναι πολύ κοντά στο να καταρρίψουν ακόμη ένα ρεκόρ. Αυτό της μακροβιότερης περιόδου ανόδου (bull market). Το ράλι ξεκίνησε μέσα από τις στάχτες που άφησε η παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση. Αύριο, Τετάρτη, συμπληρώνονται 3.453 ημέρες από τότε που ο αμερικανικός δείκτης υποχωρούσε στο ιστορικό χαμηλό των 666 μονάδων, στις 9 Μαρτίου του 2009. To προηγούμενο ρεκόρ ήταν 3.452 ημέρες.  

Έκτοτε ο δείκτης έχει δει την αξία του να τετραπλασιάζεται, κόντρα στις προειδοποιήσεις για τις υπερβολικά υψηλές τιμές αποτιμήσεις των αμερικανικών μετοχών, που φανερώνουν «φούσκα» και παρά το αυξανόμενο γεωπολιτικό ρίσκο και τις εμπορικές αντιπαραθέσεις. Ακόμη και η μικρή διόρθωση του Μαρτίου ή οι πρόσφατες αναταράξεις δεν στάθηκαν ικανό εμπόδιο, με τον S&P 500 να βρίσκεται σε απόσταση αναπνοής από το ιστορικό ρεκόρ που είχε καταγράψει τον εφετινό Ιανουάριο (δεν αποκλείεται μάλιστα να το σπάσει σήμερα). 

Σύμμαχος των αμερικανικών μετοχών είναι οι ισχυροί ρυθμοί ανάπτυξης της αμερικανικής οικονομίας και τα εντυπωσιακά κέρδη μεγάλων επιχειρήσεων, με τις τεχνολογικές να δείχνουν το δρόμο. 

Θα πρέπει πάντως να σημειωθεί ότι η bull market των τελευταία εννέα ετών, αν και άκρως θεαματική σε επίπεδο διάρκειας, δεν είναι η πιο εντυπωσιακή σε όρους κερδών. Ο S&P 500 εμφανίζει σε αυτό το διάστημα άνοδο 322%. Στην bull market που είχε αρχίσει μέσα στη δεκαετία του 90 και είχε ανακοπεί απότομα, όταν έσκασε η φούσκα του dot.com τον Μάρτιο του 2000, είχε ενισχυθεί 417% σε διάστημα 3.452 ημερών. 

naftemporiki.gr με πληροφορίες από WSJ