Skip to main content

Στα καταφύγια προστρέχουν οι επενδυτές

Από την έντυπη έκδοση

Tων Αγγελικής Κοτσοβού και Έφης Τριήρη

Η κλιμάκωση της γεωπολιτικής έντασης, μετά τη νέα πρόκληση της Βόρειας Κορέας που εκτόξευσε βαλλιστικό πύραυλο πάνω από την Ιαπωνία, κλόνισε εκ νέου τις διεθνείς αγορές, με τους επενδυτές να εγκαταλείπουν τις μετοχές και να προστρέχουν στο «καταφύγιο» του χρυσού και νομισμάτων, όπως το γιεν και το ευρώ, που ενισχύθηκε σε υψηλά σχεδόν τριετίας.

Αναστάτωση και στις αγορές πετρελαίου, που δοκιμάζονται εξαιτίας του τυφώνα Χάρβεϊ, ασκώντας πιέσεις και στις μετοχές του ενεργειακού κλάδου.

Η κίνηση της Πιονγιάνγκ προκάλεσε νέες αναταράξεις, που έγιναν αισθητές και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού, από τη Wall Street μέχρι το Λονδίνο και από το Τόκιο έως το Σίδνεϊ.

Για μία ακόμη φορά, όπως και στις αρχές Αυγούστου με την ανταλλαγή φραστικών πυρών μεταξύ Ουάσιγκτον και Πιονγιάνγκ, οι επενδυτές στράφηκαν στη λάμψη του χρυσού, με την τιμή του πολύτιμου μετάλλου να ενισχύεται σε υψηλά εννέα μηνών.

Ο χρυσός κινήθηκε ανοδικά για τρίτη διαδοχική συνεδρίαση, αγγίζοντας τα 1.325,94 δολάρια ανά ουγκιά, τα υψηλότερα επίπεδα από τον Νοέμβριο. Ο επόμενος στόχος για την τιμή του πολύτιμου μετάλλου είναι, σύμφωνα με τους αναλυτές, τα 1.337 δολάρια ανά ουγκιά, που είχε αγγίξει τον Νοέμβριο μετά τις αμερικανικές εκλογές.

Τα «παιχνίδια πολέμου» στην κορεατική χερσόνησο ενισχύουν τη ζήτηση για ασφαλή καταφύγια, όπως ο χρυσός, το κρατικό χρέος υψηλής ποιότητας -όπως τα γερμανικά ομόλογα- αλλά και νομίσματα όπως το γιεν, το ελβετικό φράγκο και το ευρώ.

Η εκτόξευση του βαλλιστικού πυραύλου οδήγησε σε νέο κύμα ρευστοποιήσεων στα διεθνή χρηματιστήρια, κυρίως σε Ευρώπη και Ασία. Στην Ασία ο γενικός δείκτης Nikkei στο Τόκιο υπέστη απώλειες 0,45%, ενώ στην αγορά της Σεούλ οι μετοχές υποχώρησαν σε χαμηλά δύο εβδομάδων, έχοντας απομακρυνθεί από το ιστορικό υψηλό που είχε αγγίξει τον Ιούλιο.

Στο «κόκκινο» και η Ευρώπη, με το κλίμα γεωπολιτικής έντασης, αλλά και το ισχυρό ευρώ να πιέζουν τις ευρωπαϊκές μετοχές στα χαμηλότερα επίπεδα εξαμήνου. Ο πανευρωπαϊκός δείκτης STOXX 600 έκανε βουτιά 1,5%, σημειώνοντας τη μεγαλύτερη ενδοσυνεδριακή πτώση των τελευταίων 14 μηνών, αν και στο κλείσιμο κατάφερε να περιορίσει τις απώλειες στο 1%. Πέραν της αβεβαιότητας, η ανατίμηση του ευρώ εξελίσσεται σε «βαρίδι» για τις μετοχές των εταιρειών του εξαγωγικού κλάδου. Στη Φραγκφούρτη ο γενικός δείκτης DAX -που απαρτίζεται από επιχειρήσεις με εξαγωγική δραστηριότητα- άγγιξε χαμηλά πενταμήνου. Ισχυρές απώλειες σχεδόν 1% και για τον γενικό δείκτη FTSE 100 του Λονδίνου, στη μεγαλύτερη πτώση των τριών τελευταίων εβδομάδων. Ισχυρές πιέσεις ασκήθηκαν και στις μετοχές των ευρωπαϊκών τραπεζών, με τον δείκτη του κλάδου να υποχωρεί σε χαμηλά διμήνου. Σε μία χαρακτηριστική ένδειξη της ανησυχίας των Ευρωπαίων επενδυτών, ο δείκτης μεταβλητότητας VSTOXX ενισχύθηκε σε υψηλά εβδομάδας.

Κέρδη για φράγκο και γιεν

Στις αγορές συναλλάγματος, ελβετικό φράγκο και ιαπωνικό γιεν ήταν τα νομίσματα με τις καλύτερες επιδόσεις, ενώ ξεχώρισε και το ευρώ. Το ενιαίο νόμισμα αναρριχήθηκε στα υψηλότερα επίπεδα από τον Ιανουάριο του 2015, ξεπερνώντας το «φράγμα» του 1,20 έναντι του δολαρίου. Από τις αρχές του έτους το ενιαίο νόμισμα εμφανίζει κέρδη πάνω από 14% έναντι του δολαρίου, εν μέσω προσδοκιών ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα αποκαλύψει το φθινόπωρο την πρόθεσή της να περιορίσει σταδιακά το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης.