Skip to main content

Στα χνάρια των διεθνών αγορών το Χ.Α.

Στα χνάρια των διεθνών αγορών βαδίζει και σήμερα το Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο επιχειρεί να ανακτήσει το χαμένο έδαφος της χθεσινής συνεδρίασης και να επιστρέψει στο τεχνικό όριο των 830 μονάδων.

Συγκεκριμένα, αυτή την ώρα (10.53), ο Γενικός Δείκτης ενισχύεται κατά 0,78% στις 829,05 μονάδες, με τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης να εμφανίζει κέρδη κατά 0,85% στις 2.177,59 μονάδες. Ο τζίρος των συναλλαγών ανέρχεται σε 2,83 εκατ. ευρώ, ενώ από το σύνολο των μετοχών, 35 ενισχύονται, τρεις υποχωρούν και εννέα παραμένουν αμετάβλητες.

Ο τραπεζικός κλάδος κινείται ανοδικά κατά 1,25% στις 791,99 μονάδες, καθώς η Εθνική Τράπεζα αυξάνεται κατά 1,16%, η Τράπεζα Πειραιώς κατά 1,26%, η Eurobank κατά 1,57%, η Alpha Bank κατά 0,47% και η Attica Bank κατά 2,15%.

Στο ταμπλό, οι μετοχές των ΑΔΜΗΕ Συμμετοχών, ΔΕΗ και ΕΧΑΕ παρουσιάζουν κέρδη της τάξης του 1,50%, ενώ πέριξ του 1% διαμορφώνεται η άνοδος για τις μετοχές των Viohalco, Μυτιληναίο και ΟΠΑΠ. Στον αντίποδα, η μετοχή της ΓΕΚ Τέρνα διολισθαίνει κατά 0,76% και του Δρομέα κατά 6,7%.

Τα ελληνικά ομόλογα, ταυτόχρονα, παρουσιάζουν οριακή βελτίωση, καθώς η απόδοση του 10ετούς ομολόγου σημειώνει πτώση κατά 0,7 μονάδα βάσης στο 5,534% και η απόδοση του 2ετούς ομολόγου κινείται πτωτικά κατά 0,1 μονάδα βάσης στο 3,165%. Τα 10ετή spreads, παράλληλα, καταγράφουν μείωση κατά 0,7 μονάδα βάσης στις 517,2 μονάδες βάσης.

Η ελληνική αγορά κινείται στα χνάρια των διεθνών χρηματιστηρίων, καθώς μετά τις χθεσινές απώλειες, ως απόρροια της εκτόξευσης βαλλιστικού πυραύλου από τη Βόρεια Κορέα, σήμερα βρίσκεται σε θετικό έδαφος, ανακτώντας το χαμένο «έδαφος». Παρόμοιες τάσεις καταγράφονται και στις διεθνείς αγορές, καθώς μετά το ανοδικό κλείσιμο σε Wall Street και Ασία, τα κυριότερα χρηματιστήρια στην Ευρώπη εκκινούν στο «πράσινο».

Σχολιάζοντας την εσωτερική ειδησεογραφία, ο διευθύνων σύμβουλος της Fast Finance ΑΕΠΕΥ ,Ηλίας Ζαχαράκης, επισημαίνει τα εξής: «Το β’ εξάμηνο είναι ιδιαίτερα σημαντικό, μια και θα κριθεί πού θα “κάτσει η μπίλια” της ανάπτυξης για το 2017. Ο Σεπτέμβριος είναι μήνας εξαγγελιών με τη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, αν και δύσκολα μπορούν να γίνουν ιδιαίτερες εξαγγελίες εκ μέρους της κυβέρνησης.

»Μετά τον Αστέρα Βουλιαγμένης ακολουθούν και τα Αστέρια Γλυφάδας, μια και η Grivalia φαίνεται να ξεκινάει σημαντική επένδυση σχεδιάζοντας την κατασκευή υπερπολυτελούς Grand Resort στην περιοχή της Γλυφάδας. Εκκρεμεί, ωστόσο, η έναρξη του μεγαλύτερου έργου στην Ευρώπη στο Ελληνικό, το οποίο μπορεί να δώσει σημαντική ώθηση στην οικονομία».

Όσον αφορά την πορεία της αγοράς, υποστηρίζει τα παρακάτω: «Παραμένουμε μεσοπρόθεσμα αισιόδοξοι, μια και δεν μπορούμε να δούμε ιδιαίτερα εμπόδια σε μία οικονομία που διψά για άνοδο μετά την “ξηρασία” τόσων ετών. Η αγορά φαίνεται να μην αυξάνει τους τζίρους στις πτωτικές συνεδριάσεις, ενώ και η προσφορά στα σημερινά επίπεδα είναι περιορισμένη.

»Η ζώνη των 800 μονάδων δείχνει να έχει γίνει σημαντική βάση και πλέον μένει μία κατοχύρωση στα επίπεδα των 850-860 μονάδων για να δοκιμάσουμε υψηλότερα επίπεδα στις 900 ή τις 960 μονάδες. Ο τραπεζικός κλάδος έχει μπροστά του τα φθινοπωρινά stress tests, που δεν δείχνει να τον προβληματίζουν, τουλάχιστον στην παρούσα φάση, με δύο από τις τέσσερις συστημικές τράπεζες να έχουν κάνει βάση πάνω από τις τιμές της τελευταίας ανακεφαλαιοποίησης».

Στο μεταξύ, καθαρά κέρδη 0,6 εκατ. ευρώ εμφάνισε στο α’ εξάμηνο του 2017 η Alpha Αστικά Ακίνητα Α.Ε., έναντι ζημιών 6,2 εκατ. ευρώ την αντίστοιχη περίοδο του 2016. Παράλληλα, ο κύκλος εργασιών διαμορφώθηκε σε 5,9 εκατ. ευρώ από 6,4 εκατ. ευρώ πέρυσι.

naftemporiki.gr