Skip to main content

Talk of the Market: Υπογραφές για «μεγάλες» συναλλαγές

Απουσιάζουν οι σημαντικές ειδήσεις λένε οι χρηματιστές αιτιολογώντας τη συμπεριφορά των τιμών στο χρηματιστήριο τις τελευταίες ημέρες. Συνολικά, ο γενικός δείκτης σημείωσε πτώση κατά 0,05% χθες, με τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης να υποχωρεί κατά 0,09%. Η αξία των συναλλαγών ανέκαμψε, στα 63 εκατ. ευρώ από τα 45 εκατ. ευρώ της συνεδρίασης της Τετάρτης. Στο ίδιο μοτίβο η σημερινή εκκίνηση των συναλλαγών.

Αβεβαιότητες αναφορικά με την έκβαση της πανδημίας λόγω των εξελίξεων στο εμβολιαστικό πρόγραμμα σε συνδυασμό με τις μεταλλάξεις στερούν το χαμόγελο από τον επιχειρηματικό κόσμο του τουρισμού, που κρατά μικρό καλάθι για τις φετινές τουριστικές εισπράξεις. Εξάλλου, τα στοιχεία του ΣΕΤΕ δείχνουν ότι η κατάσταση των βασικών μας αγορών, καθιστούν τον στόχο για έσοδα στο 50% των εσόδων του 2019 εξαιρετικά δύσκολο. Αν και δεν πρέπει να αποκλειστεί το σενάριο να έχουμε ένα ανέλπιστα αποδοτικό β’ εξάμηνο, νέα όπως η παραμονή μας στην πορτοκαλί βρετανική λίστα δεν βοηθούν…

Εκτοξεύονται οι τιμές στη χονδρεμπορική αγορά ρεύματος με τον μέσο όρο στην αγορά επόμενης να διαμορφώνεται πάνω από τα 100 ευρώ/MWh, με την αύξηση της ζήτησης λόγω των υψηλών θερμοκρασιών, την αύξηση της τιμής του φυσικού αερίου και των τιμών στο σύστημα δικαιωμάτων εκπομπών ρύπων να αποτελούν ένα εκρηκτικό κοκτέιλ. Η τάση είναι ευρωπαϊκή αν συγκρίνει κανείς τιμές σε Σερβία (102,25 ευρώ/MWh), Ρουμανία (108,46 ευρώ/MWh), Ουγγαρία (108,46 ευρώ/MWh), Ιταλία (98,16 ευρώ/MWh), Σλοβακία (97,2 ευρώ/ΜWh) κ.α..

Κατά τη διάρκεια της έκτακτης γενικής συνέλευσης των μετόχων της ΔΕΗ ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, Γιώργος Στάσσης, επανέλαβε τον στόχο επαναλαμβανόμενου EBITDA περίπου 0,9 δισ. ευρώ το 2021 και 1,1 δισ. ευρώ έως το 2023, ενώ είπε ότι η προγραμματισμένη σταδιακή εξάλειψη του λιγνίτη έως το 2023 και η ανάπτυξη 1,5 GW ΑΠΕ από το ίδιο το έτος είναι σε εξέλιξη. 

Η LAMDA Development υπογράφει σήμερα τη συμφωνία για τη μεταβίβαση των μετοχών της Ελληνικόν AΕ, της νομικής οντότητας που κατέχει 6.200 στρέμματα στο πρώην αεροδρόμιο Ελληνικό στην 100% θυγατρική της Hellinikon Global I SA. Η LAMDA θα πληρώσει την πρώτη δόση του τιμήματος απόκτησης μετοχών, ύψους 300 εκατ. ευρώ και θα παραδώσει στο Ταμείο Ανάπτυξης Περιουσιακών στοιχείων της Ελληνικής Δημοκρατίας εγγυητική επιστολή ύψους 347 εκατ. ευρώ.

Ενόψει της έναρξης την ερχόμενη εβδομάδα της διαδικασίας για την αύξηση κεφαλαίου της Alpha Bank ύψους 800 εκατ. ευρώ, ορίστηκε ως ανώτατη τιμή για την κάθε μετοχή 1,2 ευρώ. Σε συνέχεια της από 22 Ιουνίου 2021 ανακοίνωσης της τράπεζας, η 28η Ιουνίου ορίζεται ως ημερομηνία καταγραφής για την κατά προτεραιότητα κατανομή. Η Δημόσια Προσφορά αναμένεται να ξεκινήσει στις αρχές της εβδομάδας που αρχίζει 28 Ιουνίου ενώ η παράδοση των νέων μετοχών αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί έως τα μέσα Ιουλίου.

Υπογράφηκαν οι πρώτες συναλλαγές στην Ελλάδα στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Ταμείου Εγγυήσεων. Μικρές, μεσαίες και μεγάλες επιχειρήσεις που έχουν πληγεί από τον Covid-19 θα επωφεληθούν από νέες χρηματοδοτήσεις ύψους 1,125 δισ. ευρώ από την Εθνική Τράπεζα, μέσω του Ευρωπαϊκού Ταμείου Εγγυήσεων. Οι δράσεις αποτελούν συνέχεια των πρόσφατων προγραμμάτων στήριξης της ΕΤΕπ και του ΕΤαΕ για τη χρηματοδότηση ελληνικών επιχειρήσεων μέσω της ΕΤΕ ύψους 4,5 δισ. ευρώ.

Η τακτική γενική συνέλευση της Byte αποφάσισε την διανομή μερίσματος από τα κέρδη της χρήσεως 2020 ύψους 506.112,2880 ευρώ (μικτό ποσόν), ήτοι μέρισμα μικτό 0,0320 ευρώ ανά μετοχή. Μετά τον φόρο επί του μερίσματος 5% το τελικώς καταβαλλόμενο συνολικό ποσό του μερίσματος ανέρχεται εις 480.806,6736 ευρώ ήτοι 0,0304 ευρώ ανά μετοχή, με ημερομηνία αποκοπής του μερίσματος την 8.7.2021.

Τη διανομή μικτού ποσού μερίσματος (μετά την αφαίρεση του εταιρικού φόρου εισοδήματος) 0,027 ευρώ ενέκρινε μεταξύ άλλων η γενική συνέλευση των μετόχων της Έλαστρον. Ως ημερομηνία αποκοπής δικαιώματος μερίσματος ορίστηκε η 16η Ιουλίου, ως ημερομηνία προσδιορισμού δικαιούχων(record date) η 19η Ιουλίου ενώ από 22 Ιουλίου αναμένεται η έναρξη καταβολής του μερίσματος.

Σε 9,798% ανήλθε το ποσοστό της AtlasInvest Holding, που ελέγχεται από τον Martialis Quirinus van Poecke, στην Ελλάκτωρ. Το ποσοστό την τελευταία μεταβλήθηκε στις 17.6.2021, από 3,65% που ήταν προηγουμένως, με βάση σχετική γνωστοποίηση.

naftemporiki.gr