Skip to main content

Βουλιάζει το «βαρόμετρο» της παγκόσμιας οικονομίας, αιμορραγούν οι μετοχές

Η παρέμβαση της Κίνας για στήριξη του γιουάν δεν ήταν τόσο ισχυρή ώστε να ανακόψει την «αιμορραγία» στις αγορές. Μετά τη χθεσινοβραδινή «βουτιά» των δεικτών στη Wall Street (-2,9% για τον Dow Jones, -3% για τον S&P 500 και -3,4% για τον Nasdaq), οι ρευστοποιήσεις συνεχίζονται για δεύτερη διαδοχική ημέρα και στις αγορές της Ασίας. Και ενώ οι επενδυτές έχουν στραμμένο το βλέμμα στις μετοχές και το καταφύγιο των ομολόγων, οι αναλυτές προειδοποιούν ότι είναι ένα άλλο ενεργητικό, που θα έπρεπε να βάλουν στο ραντάρ τους. Και αυτό στέλνει ισχυρό σήμα κινδύνου. Πρόκειται για τον χαλκό, ένα «βαρόμετρο» για την υγεία της παγκόσμιας οικονομίας, που καθηλώνεται σε χαμηλά δύο ετών. 

Στα χρηματιστήρια της περιοχής Ασίας- Ειρηνικού οι επενδυτές ξεπουλούν τις μετοχές όσων κλάδων εξαρτώνται άμεσα όχι μόνο από τις εξαγωγές, αλλά και ευρύτερα από την ανάπτυξη της οικονομίας, φοβούμενοι ότι ο εμπορικός και νομισματικός πόλεμος, που έχει ξεσπάσει θα παγιδεύσει ολόκληρο τον πλανήτη σε χαμηλές πτήσεις.

Στο χρηματιστήριο της Σαγκάης ο Σύνθετος Δείκτης υποχωρεί 2%, ενώ στο Τόκιο μετά τη χθεσινή μεγάλη πτώση ο Nikkei 225 παρουσιάζει απώλειες 1%. Στο -1% και η πτώση του δείκτη Hang Seng, ενώ απώλειες 2,2% καταγράφει ο βασικός δείκτης στο Σίντνεϊ. 

Στην αγορά εμπορευμάτων η τιμή του χρυσού- που έχει ανακτήσει τη λάμψη του ως ασφαλούς καταφυγίου- κινείται σε υψηλά έξι ετών, στα 1.475 δολάρια η ουγκιά. Την ίδια ώρα η τιμή του χαλκού βυθίζεται στα 5.728 δολάρια ανά τόνο, τα χαμηλότερα επίπεδα από τον Ιούνιο του 2017. Η πτώση του χαλκού, του σημαντικότερου ίσως μετάλλου για τη βιομηχανία, είχε αρχίσει από την περασμένη εβδομάδα, κατά την οποία είχε απώλειες 3,9%. Ήταν η μεγαλύτερη εβδομαδιαία πτώση από τον Αύγουστο το 2018 και έρχεται να αποκαλύψει ότι οι επενδυτές προεξοφλούν ραγδαία επιβράδυνση της παγκόσμιας οικονομίας. 

Τη Δευτέρα το βασικό μέταλλο κατέγραψε νέα πτώση της τάξης του 1% και σήμερα, Τρίτη, παραμένει υπό πίεση στις ασιατικές αγορές. 

naftemporiki.gr