Skip to main content

ΙΟΒΕ: 3,3 δισ. έσοδα ΦΠΑ αν διπλασιαστεί το πλαστικό χρήμα

Η διείσδυση των ηλεκτρονικών πληρωμών είχε σημαντικά θετικό αντίκτυπο στη φορολογική συμμόρφωση, συμβάλλοντας τουλάχιστον στο 50% της ετήσιας αύξησης των εσόδων από ΦΠΑ που καταγράφηκε το 2017, ωστόσο εφόσον το πλαστικό χρήμα διπλασιαζόταν προσεγγίζοντας τους ευρωπαϊκούς μέσους όρους, τα έσοδα από τον ΦΠΑ θα αυξάνονταν κατά 3,3 δισ. τον χρόνο, όπως προκύπτει από μελέτη του Ιδρύματος Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ).

Η μελέτη συμπεραίνει ότι είναι χρήσιμο να ληφθούν περισσότερο στοχευμένα μέτρα, έτσι ώστε να ενισχυθεί περαιτέρω η διείσδυση των ηλεκτρονικών πληρωμών, προοπτική η οποία θα αποφέρει σημαντικά μεγαλύτερα δημοσιονομικά οφέλη.

Όπως τονίζεται στη μελέτη, η Ελλάδα παραμένει στην έβδομη χαμηλότερη θέση στην Ε.Ε. σε ό,τι αφορά την αξία συναλλαγών με κάρτα ως ποσοστό της ιδιωτικής κατανάλωσης (Ελλάδα το 2017: 20,1% – μ.ο. Ε.Ε. 28 το 2016: 34,9%).

Με βάση διεθνείς πρακτικές για το μερίδιο χρήσης καρτών προς ιδιωτική κατανάλωση, τα ετήσια έσοδα ΦΠΑ θα ήταν υψηλότερα κατά 21% (3,3 δισ.) αν η Ελλάδα έφθανε τον μέσο επίπεδο χρήσης καρτών της Ε.Ε. Όπως χαρακτηριστικά τονίστηκε κατά την παρουσίαση της μελέτης -την οποία έκανε ο γενικός διευθυντής του ΙΟΒΕ, καθηγητής Νίκος Βέττας- πρόκειται για «έναν ΕΝΦΙΑ και κάτι παραπάνω».

Με βάση μια πιο ομοιογενή διείσδυση χρήσης καρτών ανά κλάδο και περιοχή, τα ετήσια έσοδα από ΦΠΑ θα ήταν υψηλότερα κατά:

  • 25% (3,9 δισ.) αν το μερίδιο χρήσης καρτών στον κλάδο εστίασης έφθανε το μερίδιο του κλάδου στην ιδιωτική κατανάλωση
  • 12% (2 δισ. ευρώ) αν το μερίδιο χρήσης καρτών σε συναλλαγές με ελεύθερους επαγγελματίες έφθανε το μερίδιο των υπηρεσιών των επαγγελματιών στην ιδιωτική κατανάλωση
  • 8% (1,3 δισ.) ή 5,9% (930 εκατ.) αν η χρήση καρτών στην ηπειρωτική Ελλάδα πλην Αττικής και Θεσσαλονίκης, και στη νησιωτική Ελλάδα αντίστοιχα, προσέγγιζαν το μερίδιο των περιοχών αυτών στο ΑΕΠ.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από ΑΜΠΕ