Του Κώστα Ιωαννίδη
Με τα ελληνικά ομόλογα χωρίς στοιχεία ταύτισης με τα Ιταλικά, που οι αποδόσεις τους ανεβαίνουν, καθώς και χθες η απόδοση του 10ετούς αναφοράς πέρασε κάτω από το 2,90%, τα πλαίσια εντός των οποίων θα κινηθούν οι διοικήσεις των επιχειρήσεων διευρύνονται. Η στήλη έχει ειδοποιήσει από καιρό πως η πτώση των αποδόσεων στα κρατικά ομόλογα, διευκολύνει την έκδοση εταιρικών ομολόγων για τη χρηματοδότηση κινήσεων που θα αυξήσουν την κερδοφορία τους.
Οι ξένοι θεσμικοί που έχουν τοποθετήσει κεφάλαια στην Αθήνα εδώ και χρόνια, στην περίοδο των μνημονίων, δεν θα είναι οι πρώτοι που θα αρχίσουν ένα πραγματικής ισχύος ξεπούλημα ικανό να αλλάξει την τρέχουσα ανοδική ορμή των τιμών. Αντίθετα τώρα, με λίγα επιπλέον κεφάλαια ωθούν ψηλότερα τις τιμές, ανεβάζοντας την αξία των χαρτοφυλακίων τους που επί χρόνια μαράζωναν. Άλλωστε, έχοντας τοποθετηθεί σε φάσεις που ο ΓΔ ήταν αρκετά ψηλότερα από τις 1200 μονάδες, δεν αισθάνονται πίεση για ρευστοποιήσεις επειδή από τις 730 μονάδες ο δείκτης έπιασε τιμές 100 μονάδες ψηλότερα. Αυτή η ανάγνωση του επενδυτικού πληθυσμού εξηγεί, την ευκολία με την οποία απορροφούν τις πιέσεις από τους κυνηγούς κερδών ενδοσυνεδριακά, οι τιμές των δημοφιλών blue chip.
Θέλουμε δεν θέλουμε οι επενδύσεις έχουν παγκόσμιο χαρακτήρα και η κοινότητα των επενδυτών ενώνεται, από την αποδοχή ίδιων αρχών και αξιών, αναφορικά με το κέρδος και την οικονομία. Είμαστε συνεπώς άμεσα ενδιαφερόμενοι για τις εξελίξεις στο ζήτημα του εμπορίου μεταξύ ΗΠΑ Κίνας, αλλά μακριά από το επίκεντρο των μαχών και συνεπώς, το ενδιαφέρον μας περιορίζεται στο να βρεθεί λύση. Αυτό θα ανακουφίσει από μεγάλο βάρος την ψυχολογία των κεφαλαιούχων, που τώρα βρίσκονται στη φάση της αναζήτησης ασφαλών λιμένων για την τοποθέτηση των χρημάτων που αντλούν από τις ρευστοποιήσεις σε μετοχικές αξίες. Φυσικά, για να γυρίσουμε στην Αθήνα, ένα πτωτικό ξεκίνημα μπορεί να είναι και επιχείρηση μαζέματος μετοχών σε μέρα που διεθνώς ήταν πτωτική αφού πριν τις 11:00 οι δείκτες σε Λονδίνο Παρίσι Φρανκφούρτη έπεφταν από -0,8% ως -1%.
Ο ΓΔ στη συνέχεια έδειξε πως η Αθηναϊκή αγορά παραμένει μια αγορά που το επενδυτικό της κοινό διακατέχεται από ένα αυθεντικό για πρώτη ίσως φορά φρόνημα, που σαν όρος για τις αγορές, λέγεται animal spirits. Χρησιμοποιήθηκε για να ερμηνεύσει την ασταμάτητη και εκτός αιτίων σχετικών με την εικόνα των θεμελιωδών μεγεθών άνοδο των χρηματιστηρίων στις ΗΠΑ και παγκόσμια, από τη μέρα που οι εκλογές στις ΗΠΑ ανέδειξαν Πρόεδρο τον Ντόναλντ Τραμπ, ενώ θα αναλάμβανε καθήκοντα μετά από μήνες. Αποτελέσματα δε, από την οιαδήποτε πολιτική του μεταρρύθμιση, θα εμφανιζόντουσαν δυο τρίμηνα αργότερα και όμως, οι τιμές ανέβαιναν και οι αγοραστές επέμεναν. Γιατί δεν ήθελαν να μείνουν εκτός ενός ράλι, που άρχισε δυναμικά και ας μην είχαν δείγματα πολιτικής γραφής, το οποίο, από το Νοέμβρη του 2016, μπορεί φέτος να χαλάσει για τα καλά.
Για να μην πάρουν τα μυαλά αέρα υπογραμμίζουμε την ομοιότητα που εμφάνισε η πορεία του ΓΔ με τον DAX χθες. Αλλά ο DAX βρέθηκε σε θετικό πεδίο για περίπου 30 λεπτά ενώ το ΧΑ μετά τις 12:45 πέρασε σε θετικό πεδίο και έμεινε εκεί. Αλλά οι ενδοσυνεδριακές κορυφώσεις με τη μια καλύτερη από την προηγούμενη είχαν ένα συντονισμό εντυπωσιακό. Θα πειστεί ο καθένας αν αναζητήσει το μέγιστο των CAC DAX και ΓΔ και την ώρα που το έγραψαν.
Η επίδραση της δυναμικής της περασμένης μέρας
ΗΠΑ
Πτώση κατέγραψε η Wall Street με οδηγό των απωλειών τον τεχνολογικό κλάδο και τις μετοχές των Apple, Google και Facebook να υποχωρούν έως και 9%, μετά από δημοσιεύματα που υποστήριζαν ότι Apple, Facebook και Google έχουν μπει στο στόχαστρο των αμερικανικών αρχών για μονοπωλιακές πρακτικές.
Ο Ντόναλντ Τραμπ προειδοποίησε ότι οι αμερικανικές εταιρείες ενδέχεται να εγκαταλείψουν το Μεξικό εάν η μεξικανική κυβέρνηση δεν αναχαιτίσει τη ροή των μεταναστών που φθάνουν στα σύνορα των δύο κρατών, ενώ η μεταποιητική δραστηριότητα στις ΗΠΑ βούτηξε στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων 2,5 ετών τον Μάιο.
«Ο δείκτης μεταποίησης του ινστιτούτου ISM υποχώρησε στις 52,1 μονάδες τον Μάιο. Οι αναλυτές προέβλεπαν ότι ο δείκτης θα διαμορφωθεί στις 53 μονάδες. Το επίπεδο αυτό είναι το χαμηλότερο από τον Οκτώβριο του 2016.
Κατόπιν αυτών στη Wall Street, o Dow Jones ενισχύθηκε μόλις 0,02% ή 4,74 μονάδες στις 24.819,78 ο S&P σημείωσε πτώση 0,28% στις 2.744,45 μονάδες και ο Nasdaq κινήθηκε χαμηλότερα 1,61% στις 7.333,02 μονάδες. Ο τεχνολογικός δείκτης υποχώρησε σε επίπεδα διόρθωσης, δηλαδή 10% κάτω από τα πρόσφατα υψηλά του.
Στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο κινήθηκε χαμηλότερα 0,8% σε σχέση με το ευρώ αγοράζοντας 1,1256 δολάρια από 1,1166 την προηγούμενη εβδομάδα.
Στην αγορά ομολόγων, η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς σημείωσε πτώση πέντε μονάδων βάσης στο 2,08%.
ΕΥΡΩΠΗ
Στήριγμα στη Wall Street βρήκαν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, καταφέρνοντας προς το κλείσιμο της συνεδρίασης να ανακάμψουν από τα χαμηλά τριών μηνών και να γυρίσουν σε θετικό έδαφος.
Από την άλλη πλευρά, η ένταση στο παγκόσμιο εμπόριο και οι ανησυχίες για παγκόσμια ύφεση δεν άφησαν περιθώρια για μεγάλα κέρδη. Στο στόχαστρο και η Ιταλία, με τους επενδυτές να παρακολουθούν στενά τη δημοσιονομική αντιπαράθεση μεταξύ Ρώμης και Βρυξελλών.
Ο πανευρωπαϊκός STOXX 600 κατάφερε να κλείσει με άνοδο 0,31%, ακολουθώντας τη θετική τάση στη Wall Street, που βρήκε στήριγμα στις μετοχές του κλάδου επεξεργαστών.
Θετικά πρόσημα και ήπια κέρδη στα περισσότερα χρηματιστήρια της Ευρώπης, έπειτα από τις μαζικές απώλειες των προηγουμένων συνεδριάσεων. Στη Φραγκφούρτη, ο DAX έκλεισε με άνοδο άνω της μισής ποσοστιαίας μονάδας, ενώ στο Λονδίνο, ο FTSE 100 ενισχύθηκε 0,35%. Με κέρδη 0,65% έκλεισε και ο CAC 40 του Παρισιού. Μικρή «ανάσα» και στο Χρηματιστήριο του Μιλάνου, με τον FTSE MIB να ενισχύεται 0,36%.
Kόντρα στο ανοδικό ρεύμα οι πορτογαλικές μετοχές, με τον PSI 20 στο Χρηματιστήριο της Λισαβόνας να κλείνει με πτώση πάνω από 1%.
ΧΑ
Η εβδομάδα, ο μήνας ξεκίνησαν με διατήρηση της χρηματιστηριακής ανεξαρτησίας
Στην πρώτη συνεδρίαση της εβδομάδας, οι θεσμικοί κίνησαν τις τιμές των βασικών δεικτών πάνω και κάτω από το κλείσιμο της προηγούμενης με πορεία που έγινε μετά τις 12:44 σε θετικό πεδίο με χαρακτηριστικό την κλιμακούμενη άνοδο. Η δυναμική αυτή είχε σαν αποτέλεσμα την εμφάνιση νέου υψηλού έτους και δωδεκαμήνου όταν χρειαζόντουσαν λιγότερο από 30 λεπτά για το πέρας της ελεύθερης διαπραγμάτευσης. Άξιο αναφοράς το άνοιγμα (828,52) με πτωτικό χάσμα 1,72 μονάδων που ήταν αρκετά ψηλότερα από το ελάχιστο μέρας. Το ελάχιστο μέρας στις 823,85 από 807,00 ήρθε στις 10:33. Το φαινόμενο της απότομης εκτίναξης από το επίπεδο των 823,8 μονάδων στις 833,14 σε 30 μόλις λεπτά, δεν άφησε αμφιβολίες για την όρεξη για ρίσκο στην αγορά της Αθήνας εν μέσω πτώσης τα ευρωπαϊκά εκείνη την ώρα. Το ανώτερο μέρας στις 837,88 από 830,41 σημειώθηκε στις 16:36 11:30 αλλά η πτωτική η κίνηση των τιμών ως τις 17:00 τον έφερε στις 836,29 και από μια μικρή ώθηση στις δημοπρασίες συνεχίστηκε η εγγραφή νέου υψηλού σε κλείσιμο για φέτος.
Έγινε σαφές από την κίνηση του πρώτου μέρους, πως η σύνοδος θα έμοιαζε με την προηγούμενη. Αφού φάνηκε αδύνατο να οριστεί πλάγια κίνηση με αποτέλεσμα την κατά σκαλοπάτια άνοδο διαρκείας 4,5 ώρες με στάσεις στις 833, στις 834, στις 836, στις 838, χονδρικά. Τα ενδοσυνεδριακά μέγιστα, ήταν διαρκώς πάνω από εκεί που σταμάτησε ο μέσος όρος την Παρασκευή 31/5.
Αλλά αυτή η επίμονη προς τα άνω δυναμική μετά από κάθε κύμα ρευστοποιήσεων θα την αποδίδαμε στις τράπεζες αλλά κύρια στην ΔΕΗ ΑΔΜΗΕ ΕΧΑΕ ΕΛΛΑΚΤΩΡ και ΜΠΕΛΑ. Το μικρό και ευαίσθητο ποσοστό της ανόδου στα χρηματιστήρια στην υπόλοιπη Ευρώπη (από -0,8% πέρασαν στο +0,2%), με τις αγορές των ΗΠΑ με πτώση, δεν εμπόδισε την άνοδο. Γιατί προφανώς εδώ ο ΓΔ κινήθηκε ανεξάρτητα, με το κλίμα στην αγορά της Αθήνας να είναι αισιόδοξο συγκριτικά με τη βουτιά του επενδυτικού φρονήματος στη διεθνή ατμόσφαιρα και τις φτωχές επιδόσεις για τον Μάη στα ξένα χρηματιστήρια.
Στο δεύτερο μέρος που οδηγεί στις δημοπρασίες, κυριάρχησε η υπεροχή της ζήτησης απέναντι προσφορά και δεν αμφισβητήθηκε η κυριαρχία της ζήτησης σε 15 blue chip.
Στις δημοπρασίες, με ενίσχυση της ζήτησης της έναντι της προσφοράς, τον έκλεισαν 6,60 μονάδες ψηλότερα από το προηγούμενο κλείσιμο.
Τη σύνοδο σφράγισε ελαφρώς χαμηλότερο, σε σχέση με την προηγούμενη μέρα συναλλακτικό ενδιαφέρον, με συναλλαγές σε πακέτα αξίας 13,490 εκατ. ευρώ (για ΑΛΦΑ ΑΡΑΙΓ ΕΤΕ ΟΠΑΠ ΟΤΕ ΠΕΙΡ ΜΥΤΙΛ και ΔΕΗ). Η δε εμφάνιση κερδών σε 3 από τα 4 Τραπεζικά blue chip, είχε σίγουρα σχέση με την δυναμική στα ελληνικά ομόλογα αναφοράς, που εμφάνισαν μεγαλύτερη διακύμανση της απόδοσης και με μεταβολή 4 μονάδες βάσης, η απόδοση από το 2,91% κατέληξε στο 2,88%.
Το κλείσιμο του ΓΔ στις 836,84 μονάδες, ήταν 12,99 μονάδες πάνω από το ελάχιστο του και 1,04 κάτω από το ανώτερο της ημερήσιας διακύμανσής του. Ήταν σύνοδος με μικρότερο (14,03 από 23,40 μονάδες) εύρος διακύμανσης και το αποτέλεσμα της ήταν ανοδικό για την κεφαλαιοποίηση του ΧΑ, που κατέληξε στα 56,679 από 56,371 ευρώ. Οκτώ blue chip υπέκυψαν εντέλει στις πιέσεις ΑΡΑΙΓ -5,46%, ΕΥΡΩΒ -2,40%, ΤΙΤΚ -1,10%, ΕΕΕ -1,06%, ΒΙΟ -0,88%, ΟΛΠ -0,68% ΕΛΠΕ -0,24%, και ΤΕΝΕΡΓ -0,14%, ενώ 17 έκλεισαν με ανοδική μεταβολή.
Επηρέασαν μεικτά οι μεταβολές για τις Τράπεζες (+0,57% από +3,52%), αφού οι επενδυτές έκλεισαν την ΑΛΦΑ στο +1,78% από +5,63%, την ΕΤΕ στο +1,35% από +6,47%, ΕΥΡΩΒ -2,40% από +0,46% και την ΠΕΙΡ στο +3,25% από +3,21%. Οι μετοχές του FTSEM αντιμετωπίστηκαν χειρότερα από τα blue chip με μεταβολή -0,39% από +0,57%.
Η στατιστική εικόνα των blue chip δεν βελτιώθηκε όπως προκύπτει από το πλήθος των ανοδικών (17 από 17) blue chip έναντι των καθοδικών (8 από 8) και κανένα στα αμετάβλητα. Στο ΧΑ ο ΓΔ οδηγήθηκε ψηλότερα +0,79% και έφθασε στις 836,84 από 830,24 μονάδες και ο 25άρης έκλεισε στις 2129,86 από 2116,09 με μεταβολή +0,65%. Οι δημοπρασίες άλλαξαν ελαφρά την τιμή για τον ΓΔ και τον 25άρη, με το κλείσιμο κοντά στο μέγιστο της ημερήσιας διακύμανσής τους.
Για να συμβούν τα παραπάνω ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 137,662 από 150,577 εκατ. ευρώ και οι συναλλαγές με πακέτα είχαν αξία 13,490 από 2,824 εκατ. ευρώ. Στις μετοχές του 25άρη, χωρίς να ληφθούν υπόψη τα πακέτα, κατευθύνθηκαν 117,623 από 142,239 εκατ. ευρώ και στου FTSEM 2,942 από 2,702 εκατ. ευρώ. Το πλήθος των ανοδικών ανήλθε σε 71 από 55, των καθοδικών 36 από 50 και 29 από 30 ήταν οι σταθερές.
Τεχνική ανάλυση – παράγωγα
Μετά από καιρό το ΣΜΕ του 25άρη με αισθητό premium
Στην πρώτη σύνοδο του Ιουνίου οι θεσμικοί έδωσαν στον δείκτη των παραγώγων πορεία σε αρνητικό πεδίο στο πρώτο κύρια μέρος, αλλά και σταθερά σε θετικό μετά τις 14:58. Με πτωτικό χάσμα 4,56 μονάδων στο άνοιγμα, γρήγορα (στις 11:21), ορίστηκε το ελάχιστο μέρας στις 2101,70 μονάδες. Αμέσως μετά άρχισε η αναζήτηση για το μέγιστο που ήταν οι 2135,54 (στις 16:38), νέο υψηλό δωδεκαμήνου. Στις 17:00 οδηγήθηκε 2129,32 μονάδες και το κλείσιμο στις 2129,86 αντιστοιχεί σε άνοδο +0,65% για τον 25άρη. Ο τζίρος έφθασε στα 30,694 εκατ. ευρώ.
Στα ΣΜΕ του 25άρη για τη σειρά Ιουνίου, υπήρξε όγκος 1697 ΣΜΕ με ανώτερο τις 2148,50, κατώτερο τις 2101,25 και τελευταίες πράξεις στις 2139,00 από 2118,75 μονάδες. Διακινήθηκαν επίσης 410 συμβόλαια λήξης Ιουλίου με ανώτερο τις 2090,00 μονάδες και κατώτερο τις 2047,00, με τελευταίες πράξεις στις 2087,25. Οι ανοικτές θέσεις για τη σειρά Ιουνίου έγιναν 8599 από 8248 ΣΜΕ και 1297 από 2013 της επόμενης.
Στα calls λήξης Ιουνίου ο όγκος ήταν 137 συμβόλαια για τιμές εξάσκησης από τις 1875 ως τις 2150 μονάδες. Για την επόμενη σειρά διακινήθηκαν 499 συμβόλαια για τιμές εξάσκησης από τις 1950 ως τις 2200 μονάδες. Στα δικαιώματα πώλησης λήξης Ιουνίου ο όγκος ήταν 449 συμβόλαια για τιμή εξάσκησης από τις 2050 ως τις 2100 μονάδες. Για την σειρά Ιουλίου διακινήθηκαν 64 για τιμές εξάσκησης στις 2050 και τις 2100 μονάδες.
Οι τοποθετήσεις των εγχώριων αναλυτών εμφανίζουν τη στροφή προς την αισιοδοξία που έγινε σταδιακά. Η Leon Depolas Sec παρατηρούσε: «Παρόλες τις πιέσεις που δέχθηκαν οι βασικοί μετοχικοί δείκτες σε Ευρώπη και ΗΠΑ, ο ΓΔ στο Χ.Α. σημείωσε εβδομαδιαία κέρδη 13,42%, με την απόδοση του 10ετους να υποχωρεί σε ιστορικά χαμηλά, στο 2,9%. (αντίστοιχη μείωση των αποδόσεων καταγράφεται και στις υπόλοιπες Ευρωπαϊκές Χώρες με εξαίρεση την Ιταλία). Κατ΄ επέκταση οι αποτιμήσεις γίνονται περισσότερο ελκυστικές, ενώ αξίζει να σημειώσουμε ότι εντός του Ιουνίου κόβουν μέρισμα 12 εταιρείες (13 αν προσθέσουμε και την Aegean που σήμερα διαπραγματεύεται χωρίς το μέρισμα 0,60ευρώ/μτχ), εκ των οποίων οι 8 ανήκουν στην μεγάλη και μεσαία κεφαλαιοποίηση. Ωστόσο, είναι δεδομένο ότι η διατήρηση των αρνητικών προσήμων στο εξωτερικό θα ανακόψει την ανοδική ορμή της Εγχώριας Αγοράς. Συνιστούμε αυξημένα αντανακλαστικά σε βραχυπρόθεσμο χρονικό ορίζοντα. Σήμερα είναι προγραμματισμένο το Euroworking Group, ενώ ανακοινώνονται οι δείκτες της Markit PMI για Γερμανία και Ευρωζώνη».
Η Ελληνοαμερικανική ΑΧΕΠΕΥ χθες το πρωί τόνιζε: «Νέα υψηλά για τον ΓΔ, την Παρασκευή, παρά τις έντονα πτωτικές Ξένες Αγορές. Σταθερά, πλέον, υψηλός ο όγκος συναλλαγών, με πρωταγωνιστές για άλλη μια φορά τον Τραπεζικό κλάδο. Ο ΓΔ, με στήριξη στις 800 και αντίσταση στις 863 μονάδες. Ο FTSE25, με στήριξη στις 2057 και αντίσταση στις 2125. Ο ΔΤΡ, με στήριξη στις 717 μονάδες και αντίσταση στις 850. Συμπερασματικά: Έντονα ανοδικός ο ΓΔ, ωθούμενος από τις ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις, έχει υπερβεί τα όρια του ανοδικού καναλιού και έχει περάσει, από την Παρασκευή σε υπεραγορασμένες περιοχές. Επόμενος στόχος, παραμένουν οι 863 μονάδες, με τις πιθανότητες διόρθωσης αυξημένες, με πρώτη στήριξη στις 800 μονάδες».
Σχόλια εγχώριων αναλυτών
Ο Ηλίας Ζαχαράκης της Fast Finance ΑΕΠΕΥ
Όταν η εβδομάδα ‘δωρίζει’ αποδόσεις από 11% έως 31% στους βασικούς δείκτες, καταλαβαίνουμε πόσο διψούσε η Αγορά για αλλαγή πολιτικής. Μόνο και μόνο με τις πιθανότητες αλλαγής Κυβέρνησης το επόμενο διάστημα και με τους περισσότερους να περίμεναν ότι θα φτάσουμε Οκτώβριο, οι Επενδυτές έσπευσαν άμεσα να τοποθετηθούν και να αλλάξουν τα δεδομένα.
Μέσα από την ανάλυσή μας είχαμε προειδοποιήσει ότι πιθανότατα είμαστε ακριβώς στην ανάποδη φάση από το 2014, κάτι που, πλέον, αποδεικνύεται περίτρανα με την κίνηση της Αγοράς, αφήνοντας σαστισμένους και τους πιο αισιόδοξους.
Το 10ετες βρέθηκε κάτω από τις 300 μονάδες βάσης, γεγονός που θα επέτρεπε άμεσα η Κυβέρνηση να βγει στην Αγορά για δανεισμό. Από την άλλη και αμέσως μετά την ανακοίνωση, δεν άλλαξε μόνο η ψυχολογία στο Χρηματιστήριο αλλά και στην πραγματική Οικονομία. Πολλά Ξένα Funds και Επενδυτές άμεσα κινητοποιήθηκαν, για να προχωρήσουν σε projects που απλά είχαν βολιδοσκοπήσει.
Η ανάλυση περιττεύει σε μία τέτοια κατάσταση, μιας και η ρευστότητα ανατροφοδοτεί την Αγορά που διψάει πολλά χρόνια για άνοδο.
Τα Ξένα Χρηματιστήρια την εβδομάδα που πέρασε είχαν πτωτική πορεία σε αντίθεση με εμάς, γεγονός που δείχνει ότι μία Οικονομία μπορεί να κάνει την διαφορά και μόνη της, κάτι που το είχαμε δει από την ανάποδη τα τελευταία χρόνια.
Πρώτος ωφελημένος είναι ο Τραπεζικός κλάδος, ενώ Βιομηχανία Κατασκευές, ΛΑΜΔΑ και ΕΧΑΕ είναι ακόμα κάποιες περιπτώσεις που ωφελούνται περισσότερο, η κάθε μία για τους λόγους της. Η ΔΕΗ φαίνεται ότι έχει άλλη αποτίμηση με την παρούσα Κυβέρνηση και άλλη με την Επόμενη.
Μεσοπρόθεσμα, πλέον, δεν είμαστε οι μόνοι αισιόδοξοι και μας ακολουθεί και η υπόλοιπη Αγορά, στοχεύοντας πλέον σε μακροχρόνια άνοδο και σε πρώτη φάση στο 1000 με ενδιάμεσο το 890. Είναι λογικό να δούμε κάποιες διορθώσεις, ειδικά από την στιγμή που έχουμε και ανάποδα τις Ξένες Αγορές αλλά και με πιθανές πωλήσεις λόγω σημαντικών κερδών.
H λογική λέει πως μέχρι τις εκλογές και χωρίς νέους εξωγενείς παράγοντες, δεν υπάρχει λόγος σοβαρών πωλήσεων και παράλληλα σοβαρής διόρθωσης. Αν γυρίσουμε πίσω στο 2014 μπορούμε να δούμε από την ανάποδη της εξέλιξη της Αγοράς.
Σήμερα
Οι ασιατικές μετοχές υποχώρησαν σήμερα Τρίτη 4/6, μετά από μια ασταθή συνεδρίαση της Wall Street, καθώς οι αδύναμοι οικονομικοί δείκτες και ο εντεινόμενος εμπορικός πόλεμος της Κίνας αύξησαν τις ανησυχίες για την παγκόσμια ανάπτυξη, υποστηρίζοντας τα ασφαλή περιουσιακά στοιχεία όπως τα ομόλογα.
Η επικέντρωση του ενδιαφέροντος των επενδυτών έχει μετατοπιστεί αυτή τη βδομάδα στη νομισματική πολιτική, με την κεντρική τράπεζα της Αυστραλίας να είναι σίγουρο ότι θα μειώσει τα επιτόκια κατά τη συνεδρίασή της σήμερα και ότι η Ινδία θα ακολουθήσει την Πέμπτη.
Τα σχόλια της Fed τη Δευτέρα, εν τω μεταξύ, ενίσχυσαν τις προσδοκίες ότι η κεντρική τράπεζα των Η.Π.Α. κινείται πιο κοντά σε μια περικοπή επιτοκίων, όπως έδειξε και μια έρευνα των ΗΠΑ του ISM για την βιομηχανική δραστηριότητα.
Η ΕΚΤ πραγματοποιεί την επόμενη συνεδρίασή της την Πέμπτη και αναμένεται να διατηρήσει αμετάβλητα τα επιτόκια της, παρόλο που υπάρχει αυξανόμενη κερδοσκοπία πως θα μπορούσε να μετατοπιστεί σε πιο αβέβαιο έδαφος.
Απώλειες εμφάνισαν σχεδόν όλες οι ασιατικές αγορές μετοχών που ακολούθησαν την πτώση στη Wall Street για μια νύχτα που έφερε την τρέχουσα πτώση του Nasdaq σε έδαφος που αντιστοιχεί σε επίσημη διόρθωση (της τάξης του -10%).
Ο ευρύτερος δείκτης μετοχών της Ασίας-Ειρηνικού της MSCI εκτός της Ιαπωνίας μειώθηκε κατά 0,3%, αφού προηγουμένως αυξήθηκε κατά 0,18%. Ο δείκτης μειώθηκε από τις κινεζικές μετοχές. Ο δείκτης στη Σαγκάης με τις μετοχές της Κίνας ήταν -1,01% χαμηλότερα και ο Hang Seng έχασε -0,61%. Ο Kospi της Σεούλ ενισχύθηκε 0,04%.
Οι μετοχές της Αυστραλίας αυξήθηκαν κατά 0,25% έναντι της αναμενόμενης μείωσης των επιτοκίων από την Τράπεζα της Αυστραλίας, καθώς η τράπεζα ελπίζει να αναζωογονήσει την ανάπτυξη.
Ο Nikkei της Ιαπωνίας παραιτήθηκε από τα πρώτα κέρδη για να πέσει κατά 0,42% αλλά κατέληξε στο -0,01%.