Skip to main content

Market Beat: Η ώρα της ΕΚΤ μεγαλώνει τη νευρικότητα σε αγορά που υπηρετεί πολλές σκοπιμότητες

Του Κώστα Ιωαννίδη

Μπορεί να μην υπάρχει ακόμα πλήρης επικράτηση της μιας ή της άλλης κατεύθυνσης για τις τιμές των μετοχών στο ΧΑ, αλλά σίγουρα υπάρχουν ισχυροί παράγοντες της αγοράς που παρατάσσονται και με τις δύο απόψεις. Για αυτό και οι μάχες στο ταμπλό είναι σκληρές, ανεξάρτητα αν επιτελούνται με χαμηλούς ή με υψηλούς ρυθμούς συναλλαγών. Στην πραγματικότητα όμως, ενώ η άνοδος φαίνεται να συναντάει εμπόδια, η πτώση από την άλλη δεν αγκαλιάζεται από το σύνολο των συμμετεχόντων στην διαπραγμάτευση.

Οι πολιτικές αποφάσεις επηρεάζουν την δυναμική του ταμπλό, αλλά οι φήμες λόγω πολιτικών σκοπιμοτήτων την καταστρέφουν. Οι επώνυμοι και διαπιστευμένοι αναλυτές των ΑΧΕ εμφανίζουν κριτική στάση, αλλά δεν σπεκουλάρουν στην καταστροφή και κύρια δεν χρησιμοποιούν φήμες, αλλά στοιχεία για να στηρίξουν τις εκτιμήσεις τους. Οι επενδυτές επειδή είναι άνθρωποι, και αυτό το είδος ζώου εντυπωσιάζεται περισσότερο από την εξαγγελία κακών από ότι καλών, επηρεάζονται εύκολα από τις προφητείες  για τα χειρότερα που αναμένουν στη γωνία. Αλλά αν αντιδράσουν με βάση αυτές τις εντυπώσεις, το πιθανότερο είναι να χάσουν μέρος των κεφαλαίων τους από το πολύ «μέσα έξω», αγνοώντας μια πικρή αλήθεια.  Η οικονομία είχε περάσει σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης, οι αναπόφευκτες διαταράξεις από την αλλαγή στο τιμόνι της χώρας, την επανέφεραν σε αρνητικούς. Αλλά, όχι για πάντα. Επιστροφή στην ανάπτυξη το β’ εξάμηνο του 2016 αναμένει για την ελληνική οικονομία ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ).

Από τα χθεσινά, υπογραμμίστηκε ο κυρίαρχος ρόλος του τραπεζικού κλάδου ως «φάρος», με υψηλό ποσοστό συνάφειας για τους περισσότερους κλαδικούς δείκτες. Υπάρχει σχέδιο, άρα άποψη για την αποτίμηση των μετοχών μετά τη πρώτη αξιολόγηση, αλλά αργεί να αποκρυσταλλωθεί και πολύ καλά κάνει.

Ο χρονισμός για τα προγραμματισμένα γεγονότα στη διάρκεια του Ιουνίου τονίζει, πως στη διάρκειά του οι αγορές δεν μπορεί να βρίσκονται σε φάση καλοκαιρινής ραστώνης. Αν και στο τέλος του, αρχίζει η περίοδος των διακοπών για τους μαθητές και τις οικογένειές τους. Φέτος, έχουμε ένα γεγονός… κινητό από άποψη ημερομηνίας και αφορά στην εκταμίευση της δόσης και την άρση του waiver, αλλά και αρκετά «προγραμματισμένα». Άρα οι επενδυτές θα προσπαθήσουν να τα έχουν προεξοφλήσει εν μέρει πιο μπροστά, διαμορφώνοντας τις τιμές των μετοχών που επηρεάζονται. Θα λέγαμε λοιπόν πως οι συναλλαγές αυτές τις μέρες, εκτός από παράγοντες που καθορίζουν τη βραχυπρόθεσμη τάση, γίνονται, με τους θεσμικούς να παίρνουν θέση απέναντι από ένα παραγοντικό σύστημα με πολλές μεταβλητές, που θα εξυπηρετήσει πολλές και διαφορετικές σκοπιμότητες.

Ο Ιούνιος για το ΧΑ «παραδοσιακά» είναι μήνας που οι επενδυτές αποφασίζουν, έχοντας την εικόνα της οικονομικής δραστηριότητας στο πρώτο εξάμηνο, πώς θα καταλήξουν οι τιμές στο τέλος της χρονιάς. Ο φετινός Ιούνιος είναι σημαντικός κύρια από την επίδραση που θα έχουν προγραμματισμένα για αυτό το μήνα γεγονότα σχετικά με την πολιτική που επηρεάζουν όλα τις αγορές.

Πρώτες και κλασικές για την παγκόσμια επενδυτική βιομηχανία παράμετροι αφορούν στις Κεντρικές Τράπεζες, οι οποίες διαμορφώνουν κλίμα και διαθέσεις στις Αγορές.

Σήμερα είναι προγραμματισμένη η συνεδρίαση της ΕΚΤ και πολύ πιθανά θα έχει «έντονο Ελληνικό χρώμα», με τους επενδυτές να περιμένουν τις δηλώσεις Draghi, για waiver και QE. Η Fed θα συνεδριάσει στις 14 και 15 Ιουνίου και η BoJ (Κεντρική Τράπεζα της Ιαπωνίας) στις 16 Ιουνίου.

Για  το χρηματιστήριο της Αθήνας  

Κρίσιμη ημερομηνία, θεωρείται η συνεδρίαση της 17ης Ιουνίου, είναι η τελευταία ημέρα «αναγκαστικών» πωλήσεων για τον τίτλο του ΟΠΑΠ. Υπενθυμίζεται πως στον δείκτη EuroStoxx 600 θα υπάρξουν 11 προσθήκες και αντίστοιχες διαγραφές. Ο ΟΠΑΠ είναι μεταξύ των μετοχών που διαγράφονται από τη σύνθεση του δείκτη. Όλες οι αλλαγές θα τεθούν σε ισχύ από το άνοιγμα των ευρωπαϊκών αγορών στις 20 Ιουνίου.

Η σύνοδος της 17 Ιουνίου συμπίπτει με την εκπνοή των σειρών Ιουνίου στα παράγωγα, όπου έχουμε εκπνοή σειρών σε κάθε τύπου παράγωγο προϊόν, με ότι αυτό συνεπάγεται, για την μεταβλητότητα μιας συνεδρίασης όπου κλείνουν και μετακυλύονται μεγάλου πλήθους συμβόλαια.

Επίσης από 20 Ιουνίου, ισχύουν και οι αλλαγές στους δείκτες του Χ.Α. Αναφερόμαστε στην αναπροσαρμογή του Δείκτη FTSE/X.A. Large Cap (πολλαπλασιασμός επί 10), και των Δεικτών FTSE/Χ.Α. Δείκτης Τραπεζών και FTSE/Χ.Α.-Χ.Α.Κ. Τραπεζικός Δείκτης (πολλαπλασιασμός επί 20) όπως αποφάσισαν το Χρηματιστήριο Αθηνών και ο οίκος FTSE Russell. Οι αλλαγές στους δείκτες θα πραγματοποιηθούν μετά το πέρας των συναλλαγών την Παρασκευή 17 Ιουνίου και θα ισχύσουν από την συνεδρίαση της 20ης Ιουνίου. Ακολουθεί η έκθεση της Moody’s, για την Ελληνική Οικονομία, στις 24 Ιουνίου.  

Πολιτικές εξελίξεις στο τελευταίο δεκαήμερο

Αποφασιστικής σημασίας κρίνεται η 21 Ιουνίου, επειδή αναμένεται η απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου της Γερμανίας σχετικά με τις Νομισματικές Συναλλαγές (OMTs) από το πρόγραμμα της ΕΚΤ.

Η ημέρα που θα διεξαχθεί το Βρετανικό δημοψήφισμα για το Brexit στις 23/6, ενδιαφέρει κάθε επενδυτή όπως φάνηκε από το πλήθος των δημοσιευμάτων σχετικά με αυτό. Αρκετοί αναλυτές θεωρούν ότι το αποτέλεσμά του θα είναι σημαντικό για την παγκόσμια ανάπτυξη σε επίπεδο κλίματος και ατμόσφαιρας. 

Στις 26 Ιουνίου είναι προγραμματισμένες οι Ισπανικές εκλογές.

Η επίδραση της δυναμικής της περασμένης μέρας   

ΗΠΑ

Οριακή άνοδο εμφάνισαν στην πρώτη συνεδρίαση του Ιουνίου, οι αμερικανικοί δείκτες της Wall Street, στον απόηχο των προειδοποιήσεων του ΟΟΣΑ για την παγκόσμια οικονομία. Συγκεκριμένα, ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones ενισχύθηκε κατά 0,01% στις 17.789,67 μονάδες, ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq κατέγραψε άνοδο κατά 0,08% στις 4.952,25 μονάδες και ο δείκτης βαρόμετρο S&P 500 σημείωσε κέρδη κατά 0,11% στις 2.099,33 μονάδες.

Στο μεταξύ, η τιμή του πετρελαίου κατέγραψε οριακή άνοδο, καθώς τα συμβόλαια WTI ενισχύθηκαν κατά 0,20% στα 49,20 δολάρια και τα συμβόλαια Brent κατά 0,08% στα 49,98 δολάρια.

Στα οικονομικά νέα της ημέρας, την προσοχή της διεθνούς κοινότητας για την κατάσταση της παγκόσμιας οικονομίας εφιστά η επικεφαλής οικονομολόγος του ΟΟΣΑ, Κάθριν Μαν, στο περιθώριο της παρουσίασης της εξαμηνιαίας οικονομικής έκθεσης του Οργανισμού. «Η παγκόσμια οικονομία παραμένει αδύναμη και ευάλωτη σε τυχόν προκλήσεις» αναφέρει ενδεικτικά και καλεί τις εθνικές κυβερνήσεις να λάβουν «επείγοντα μέτρα».

Σύμφωνα με την έρευνα του Οργανισμού, η ανάπτυξη στις 34 χώρες – μέλη θα διαμορφωθεί στο 1,8% φέτος και στο 2,1% το 2017, έναντι των αρχικών εκτιμήσεων για ανάπτυξη 2,2% και 2,3% αντίστοιχα. Όσον αφορά την Ευρωζώνη, ο ΟΟΣΑ εκτιμά ότι το ΑΕΠ θα αυξηθεί κατά 1,6% το 2016 και κατά 1,7% το 2017, έναντι των εκτιμήσεων 1,3% και 1,7% αντίστοιχα.

Παράλληλα, την εξαγορά της Demandware Inc, έναντι 2,8 δισ. δολαρίων, ανακοίνωσε η Salesforce. Σύμφωνα με τους όρους της συμφωνίας, η Salesforce θα καταβάλει το αντίτιμο των 75 δολαρίων ανά μετοχή της Demandware – ποσό μεγαλύτερο κατά 64% της τρέχουσας αξίας της. Το deal αναμένεται να ολοκληρωθεί έως τα τέλη Ιουλίου. Σημειώνεται ότι οι δύο εταιρείες δραστηριοποιούνται στον κλάδο του ηλεκτρονικού εμπορίου.

ΕΥΡΩΠΗ

Απώλειες της τάξης του 1% εμφάνισαν στη χθεσινή συνεδρίαση τα κυριότερα χρηματιστήρια της Ευρώπης, εν μέσω τόσο των προειδοποιήσεων του ΟΟΣΑ  για την παγκόσμια οικονομία, όσο και των προσδοκιών για την αυριανή συνεδρίαση της ΕΚΤ.

Στην Ευρώπη, ο βρετανικός FTSE 100 υποχώρησε κατά 0,62% στις 6.191,9 μονάδες, ο γερμανικός DAX  κατέγραψε πτώση κατά 0,57% στις 10.204,4 μονάδες και ο γαλλικός CAC 40 σημείωσε απώλειες κατά 0,67% στις 4.475 μονάδες. Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 κινήθηκε πτωτικά κατά -0,96% στις 344,12 μονάδες.

Στο ταμπλό, η μετοχή της SABMiller εμφάνισε οριακά κέρδη 0,59%, μετά την έγκριση των εποπτικών αρχών για τη συγχώνευση με την ABInBev. Από την πλευρά της, η ιταλική τράπεζα Banco Popolare υποχώρησε σημαντικά κατά 6,25% λόγω των δημοσιευμάτων περί πρόσθετων κεφαλαιακών αξιώσεων.

Στο μεταξύ, η τιμή του πετρελαίου καταγράφει ήπιες απώλειες, καθώς τα συμβόλαια WTI διολισθαίνουν κατά 0,69% στα 48,76 δολάρια και τα συμβόλαια Brent κατά 0,58% στα 49,60 δολάρια.

Παράλληλα, στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων τριών μηνών υποχώρησε τον Μάιο, ο μεταποιητικός δείκτης ΡΜΙ της Markit, στις χώρες της Ευρωζώνης. Συγκεκριμένα, παρουσίασε πτώση στις 51,5 μονάδες έναντι 51,7 μονάδων τον Απρίλιο, επιβεβαιώνοντας τις εκτιμήσεις των αναλυτών. Άνω του ορίου των 50 μονάδων, βρέθηκαν έξι χώρες (Ολλανδία, Ιταλία,  Γερμανία,  Αυστρία, Ισπανία  και Ιρλανδία), ενώ κάτω, δύο (Γαλλία και Ελλάδα). Αξίζει να σημειωθεί ότι οι νέες παραγγελίες αυξήθηκαν με τον χαμηλότερο ρυθμό των τελευταίων 16 μηνών.

Την ίδια ώρα, κατά 22% αυξήθηκαν τον Μάιο οι ταξινομήσεις νέων οχημάτων στη  Γαλλία,  με τις γαλλικές αυτοκινητοβιομηχανίες να διατηρούν τα ηνία της εγχώριας αγοράς. Συγκεκριμένα, οι ταξινομήσεις ανήλθαν σε 175.834 νέα οχήματα, σημειώνοντας άνοδο για πρώτη φορά μετά από αρκετά χρόνια υποχώρησης. Η Renault εμφάνισε αύξηση της τάξης του 34% και η Peugeot Citroen του 26%. Οι ταξινομήσεις της Volkswagen τέλος, ενισχύθηκαν κατά 7,6%.

ΧΑ

Μια δέσμη δεδομένων σχετικών με τους ρυθμούς της παγκόσμιας ανάπτυξης καθώς και η πτώση της τιμής του πετρελαίου μείωσαν τη διάθεση για ρίσκο σε παγκόσμια κλίμακα. Αυτό περίπου έκαναν και οι συναλλασσόμενοι στην Αθήνα. Οι θεσμικοί του ΧΑ, στην τρίτη συνεδρίαση της εβδομάδας, κινήθηκαν με ρυθμούς συναλλαγών κατώτερους  της προηγούμενης συνόδου. Οι αγορές από το πρωί στην Ασία ξεκίνησαν πτωτικά, επηρεασμένες από τα στοιχεία για τον τομέα της μεταποίησης στην Κίνα, ενώ οι δείκτες στην Ευρώπη κινήθηκαν πλάγια και καθοδικά με μέτριες ωστόσο απώλειες. Οι αγορές στις ΗΠΑ έδειχναν προς πτώση με το δολάριο να είναι λίγο χαμηλότερα από την προηγούμενη μέρα.

Η ανεξαρτησία των επενδυτικών κριτηρίων και προσδοκιών οδήγησε σε διαφορετική πορεία έναντι των υπολοίπων δεικτών  στην ευρωζώνη, αλλά στο ίδιο τελικό αποτέλεσμα στο ΧΑ με πτώση μικρότερη του -0,5% του ΓΔ και του 25άρη. Οι τράπεζες στο ΧΑ επηρέασαν μικτά την προσπάθεια για διατήρηση ανοδικής τάσης στην αγορά και εμφάνισης μεγάλης αντίδρασης από τα χαμηλά της Δευτέρας. Η πτωτική κίνηση για τους βασικούς δείκτες εκφράστηκε με τις επίμονες εντολές πώλησης κύρια στα τραπεζικά blue chip, που επικράτησαν σε τακτά χρονικά διαστήματα.

Οι θεσμικοί του ΧΑ, κινήθηκαν με ρυθμούς συναλλαγών που έφεραν τζίρο πολύ χαμηλότερο του τζίρου της περασμένης συνεδρίας και έδωσαν στους βασικούς δείκτες της αγοράς πορεία μόνιμα σε θετικό πεδίο από την έναρξη ως τις 13:31 και κατόπιν μόνιμα σε αρνητικό.  Η έναρξη έγινε με άνοιγμα με ανοδικό χάσμα για τον 25άρη και για τον ΓΔ. Η εγγραφή του μέγιστου μέρας έγινε στις 11:28  και ήταν οι 653,89 από 656,15 μονάδες. Ήταν η δεύτερη υψηλότερη τιμή για το 2016. Το μέγιστο για τον 25άρη ορίστηκε  στις 181,73 από 183,63 μονάδες Η εγγραφή του ελάχιστου μέρας έγινε χωρίς διαφορετικό χρονισμό  για τον ΓΔ και τον 25άρη ταυτόχρονα στις 14:56 και ήταν οι 640,86 από 643,06 μονάδες και οι 177,21 από 179,49 μονάδες αντίστοιχα.

Οι δείκτες κινήθηκαν σταθερά ανοδικά τις  τρεις πρώτες ώρες και σταθερά πτωτικά τις υπόλοιπες και ο 25άρης στα τελευταία 45 λεπτά κινήθηκε σαφώς ανοδικά μειώνοντας τις ημερήσιες απώλειές του, ενώ ο ΓΔ αν και «άγγιξε» το κλείσιμο της Τρίτης στα τελευταία λεπτά και στις δημοπρασίες πέρασε αρκετά κάτω από αυτό. Το κλείσιμο για τον ΓΔ και τον 25άρη μετά τις δημοπρασίες, και ήταν λίγο κάτω από το μέσο της διακύμανσης τους.

Η στατιστική εικόνα στο ΧΑ επιβαρύνθηκε με ανατροπή 100% όπως προκύπτει από το πλήθος καθοδικών blue chip (16 από 8) έναντι των ανοδικών (9 από 17) με κανένα αμετάβλητο. Στις 40 μετοχές της κατάταξης με το μεγαλύτερο τζίρο μέρας οι 26 από 10 είχαν πτώση και 1 ήταν αμετάβλητη. Στα 75,174 από 205,144 εκατ. ευρώ του συνολικού τζίρου, τα 37,87 από 102,29 κατευθυνθήκαν στα τραπεζικά  blue chip. Η υπερ-συγκέντρωση του ενδιαφέροντος δεν άλλαξε, με τις τράπεζες να αποτελούν το 50,38% από 49,86% του συνολικού τζίρου. 

Την ώρα που έκλεινε το ΧΑ, ο DΑΧ είχε μεταβολή -0,56%, ο CAC είχε μεταβολή -0,68%, με τον FTSE100 με μεταβολή -0,75%. Οι αγορές στις ΗΠΑ μετά από πτώση χθες εμφάνισαν έναρξη καθοδική που κατόπιν εξελίχθηκε σε πλάγια κίνηση που έδωσε στον Dow μεταβολή -0,46% και στον S&P500 πτώση -0,31%. 

Στο ΧΑ ο ΓΔ οδηγήθηκε χαμηλότερα κατά -0,29% και έφθασε στις 645,10 από 646,97 μονάδες και ο 25άρης έκλεισε στις 178,73 από 179,56 με μεταβολή -0,46%. Οι δημοπρασίες επέφεραν αλλαγή των τιμών προς τα κάτω κατά 0,4 μονάδες στον ΓΔ και 0,2 της μονάδας τον 25άρη και έκλεισαν πιο κάτω από το μέσο του εύρους της διακύμανσης. 

Με κέρδη έκλεισαν οι κλαδικοί δείκτες των εταιριών Μέσων Ενημέρωσης +16,87% από +6,41%, Πρώτων Υλών +4,00% από +2,16%, Κοινής Ωφέλειας +1,39% από +1,63%, Τεχνολογίας +1,00% από -0,01%, Τηλεπικοινωνιών +0,44% από +3,52%, Ακίνητης Περιουσίας +0,33% από +1,34%, και στις Κατασκευές Υλικά +0,01% από +3,06%. Στον αντίποδα με απώλειες εμφανίστηκαν οι εταιρίες Χρ/μικών Υπηρεσιών -2,25% από -0,49%, Πετρελαίου Αερίου -1,16% από +0,26%, Εμπορίου -1,08% από +2,32%, ο FTSEM -1,00% από +1,48%, Τροφίμων Ποτών -0,96% από -0,06%, Βιομηχανικών Προϊόντων -0,90% από +2,90%, Τραπεζών -0,87% από -1,77%, ο 25άρης -0,46% από +0,55%, ο ΓΔ -0,29% από +0,93%, Ταξίδια Αναψυχή -0,22% από +3,96%, και Προσωπικά Οικιακά Είδη -0,20% από +2,71%. Χωρίς μεταβολή εμφανίστηκαν οι εταιρίες των Ασφαλειών 0,00% από 0,00%, Χημικών +0,00% από -0,68% και Υγείας +0,00% από 0,00%.

Για να συμβούν τα παραπάνω ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 75,174 από 205,144 εκατ. ευρώ και οι συναλλαγές με πακέτα είχαν αξία 13,187 από 17,664 εκατ. ευρώ. Στις μετοχές του 25άρη χωρίς να ληφθούν υπόψη τα πακέτα κατευθύνθηκαν 59,249 από 184,061 εκατ. ευρώ και στου FTSEM 0,953 από 0,931 εκατ. ευρώ. Η κεφαλαιοποίηση του ΧΑ οδηγήθηκε στα 46,193 από 46,415 δις ευρώ και ο συνολικός όγκος διαμορφώθηκε στα 78,115 από 242,222 εκατ. τεμάχια. Το πλήθος των ανοδικών ανήλθε σε 41 από 73 των καθοδικών σε 55 από 40 και ο αριθμός των σταθερών διαμορφώθηκε σε 18 από 22.

Τεχνική ανάλυση

Η δυναμική της αγοράς αναγκάζει να υπενθυμίσουμε σήμερα τις παρατηρήσεις από το σχόλιο στην αρχή της βδομάδας που ανέπτυξαν δυο διακεκριμένοι εγχώριοι αναλυτές.

Ο Απόστολος Μάνθος της Δυναμική ΑΧΕΠΕΥ:

«Εγκλωβισμένος μέσα στο επίπεδο αντίστασης των 650 με 635 μονάδων εμφανίζεται στις τελευταίες συνεδριάσεις ο Γενικός Δείκτης παρά το ‘νέο’ της αξιολόγησης, αδυνατώντας, μέχρι στιγμής, να μαζέψει τις απαραίτητες δυνάμεις για να κινηθεί προς το επόμενο επίπεδο αντίστασης των 680 μονάδων. Η εκδήλωση, όμως, της εν λόγω ανοδικής κίνησης προς την περιοχή των 680 μονάδων θα πρέπει να συνοδευτεί με υψηλό τζίρο συναλλαγών και με διάχυση του επενδυτικού ενδιαφέροντος, για να μπορέσει έτσι να επιβεβαιωθεί η διαφυγή, “ανοίγοντας τα φώτα” προς τον “διάδρομο” των 720 μονάδων. Στην αντίθετη περίπτωση, που ο Δείκτης δηλώσει αδυναμία πιστοποίησης της ισχυρής ανοδικής τμήσης και ανοδικής κατεύθυνσης πέριξ των 650 με 660 μονάδων, θα πρέπει να αναμένουμε το “πολυδιαφημιζόμενο” “pullback” προς τη βραχυχρόνια ζώνη στήριξης των 625 με 615 μονάδων».

Ο Μάνος Χατζηδάκης της Beta Sec:

«Τεχνικά ο Γενικός Δείκτης σημείωσε νέο υψηλό έτους στην συνεδρίαση της Τετάρτης, ενώ από το Πάσχα και μετά μετράει μόλις δύο αρνητικά εβδομαδιαία πρόσημα στα επτά. Η κόπωση που υπάρχει στα επίπεδα των 650 μονάδων ήταν εμφανής και δικαιολογείται και από την είσοδο των ταλαντωτών σε υπερτιμημένες ζώνες τιμών. Ωστόσο η εναλλαγές των ημερήσιων πρωταγωνιστών στην διαμόρφωση της τελικής εικόνας περιόρισαν το εύρος της διόρθωσης και διατήρησαν το Γενικό Δείκτη σε επαφή με τα ετήσια υψηλά έτους.

Πλέον ο Γενικός Δείκτης διέσπασε και τον εκθετικό κινητό μέσο όρο των 200 ημερών ο οποίος κινείται οριζόντια στην περιοχή των 630 μονάδων και αποτελεί το πρώτο επίπεδο στήριξης. Η ήπια κίνηση της Αγοράς την εβδομάδα που πέρασε έφερε πιο κοντά την πλαγιονανοδική γραμμή στήριξης, η οποία βρίσκεται στις 625 μονάδες ανεβαίνοντας μία μονάδα σε κάθε συνεδρίαση. Οι συναλλακτικοί όγκοι την εβδομάδα που πέρασε ήταν από τους καλύτερους φετινούς, ως προς την κατανομή τους στις συνεδριάσεις αλλά και την διάχυση του σε μετοχές με φθίνουσα πορεία. Αυτή η παράμετρος αποτελεί ενδεχομένως και απαραίτητη προϋπόθεση για οποιαδήποτε ανοδική συνέχεια. Λόγω των ισχυρών χρηματιστηριακών κερδών που έχουν καταγραφεί, μεσοπρόθεσμα, το ενδεχόμενο διόρθωσης αρχίζει πλέον και αποκτά προβάδισμα για την συνέχεια. Η μείωση των τζίρων προς το τέλος της εβδομάδας ίσως να δίνει μια πρώτη ένδειξη τοπικής κορύφωσης».

Παρατηρήσεις εγχώριων αναλυτών

Ο Στρατής Πολυχρονέας της Μίδας ΑΧΕΠΕΥ

Η συμφωνία μεταξύ Κυβέρνησης και Θεσμών και η απόφαση εκταμίευσης ποσού €10,3 δις (θα γίνει τμηματικά), μετά την προώθηση ‘διορθωτικών’ νομοθετικών ρυθμίσεων, οδήγησε σε σημαντική άνοδο τον Γενικό Δείκτη μέσα στο Μάιο (+10,85%), ανάλογη με αυτή του Μαρτίου (+11,7%), με τη μέση ημερήσια συναλλακτική δραστηριότητα να εκτινάσσεται κατά +77,5%, σε μηνιαία βάση, στα €103,1 εκατ.  

Η συμφωνία του Μαΐου, περιορίζει την αβεβαιότητα, όπως άλλωστε μπορεί να διαπιστωθεί από την υποχώρηση των αποδόσεων των εγχώριων Κρατικών ομολόγων, με τους Διεθνείς Οίκους αξιολόγησης, ωστόσο, να διατηρούν τις επιφυλάξεις τους, καθώς προς ώρας δεν υπάρχει αναβάθμιση της πιστοληπτικής αξιολόγησης της Ελλάδας (η εκταμίευση της δόσης των €7,5 δις και η πληρωμή των υποχρεώσεων του Ιουλίου μπορεί να οδηγήσουν σε αναβάθμιση).

Μετά το ντεμαράζ του τελευταίου τριμήνου, ο Γενικός Δείκτης καταγραφεί κέρδη +2,5% από την αρχή του έτους, έναντι απωλειών, των βασικών δεικτών αναφοράς, στην Ευρώπη, με τις πιθανότητες συνέχισης της ανοδικής του πορείας να παρουσιάζονται αυξημένες βάσει τεχνικής ανάλυσης.

Για να πραγματοποιηθεί, ωστόσο, το τελευταίο, ο ΓΔ θα πρέπει να διασπάσει πειστικά την περιοχή αντίστασης των 660 – 666 μονάδων με αυξημένες συναλλαγές, το οποίο σε περίπτωση που συμβεί θα θέσει ως επόμενο στόχο την αντίσταση των 730 μονάδων (ελέω “ατυχήματος” λιγότερο στο εσωτερικό και περισσότερο στο εξωτερικό στην τρέχουσα φάση).

Οι ανησυχίες για την πορεία των Ξένων Αγορών σχετίζονται, πλην της πορείας της Κινεζικής Οικονομίας και με το περιβάλλον των εξαιρετικά χαμηλών επιτοκίων, καθώς για το τελευταίο και ο ΟΟΣΑ προειδοποίησε με έκθεσή του, ότι το αποτέλεσμα των χαλαρών νομισματικών πολιτικών μπορεί περισσότερο να βλάψει παρά να ωφελήσει την Παγκόσμια Οικονομία (αναθεώρησε προς τα κάτω τον ρυθμό ανάπτυξης της Παγκόσμιας Οικονομίας σε +3% από +3,3%).

Άλλωστε το παράδειγμα της Ιαπωνίας είναι το πλέον χαρακτηριστικό, με τον Πρωθυπουργό της σήμερα, να ανακοινώνει την αναβολή της αύξησης του φόρου πωλήσεων από το 8% στο 10% για περίοδο 2½ ετών (αναβολή για δεύτερη φορά) και νέο πρόγραμμα ενίσχυσης της Οικονομίας το Φθινόπωρο.

Το ενδιαφέρον των επενδυτών την τρέχουσα εβδομάδα θα εστιασθεί στη συνεδρίαση της ΕΚΤ, σε αυτή του ΟΠΕΚ στη Βιέννη και στα μακροοικονομικά στοιχεία των ΗΠΑ (ανεργία, υπηρεσίες).

Σήμερα

Οι Ασιατικές μετοχές ήταν σταθερές σήμερα Πέμπτη 2/6, καθώς η Wall Street κατέληξε με μέτρια κέρδη μετά την τελευταία παρτίδα των δεδομένων από την οικονομία των ΗΠΑ που παρείχαν λίγες ενδείξεις σχετικά με το πότε η Federal Reserve θα μπορούσε να αυξήσει τα επιτόκια, ενώ η αναζωπύρωση γεν πίεσε τις αγορές μετοχών στην Ιαπωνία.

Ο ευρύτερος δείκτης MSCI των μετοχών της Ασίας-Ειρηνικού εκτός Ιαπωνίας ήταν επίπεδος στις αρχές των συναλλαγών.  Ο Nikkei της Ιαπωνίας βούτηξε ως -2,22%, αλλά κατόπιν γύρισε στο -1,8%, επειδή το δολάριο βυθίστηκε σε χαμηλότερα επίπεδα δύο εβδομάδων έναντι του γεν στη διάρκεια της νύχτας, μετά την ευρέως αναμενόμενη επίσημη ανακοίνωση του Ιάπωνα πρωθυπουργού Σίνζο Άμπε για την καθυστέρηση στην αύξηση ενός φόρου επί των πωλήσεων. Χωρίς μεταβολή και ο δείκτης της αγοράς της Σαγκάης στις 08:00 ώρα Ελλάδας, ενώ ανοδικά κινείται ο Χανγκ Σενγκ στο Χονγκ Κόνγκ, με μεταβολή +0,23%. Πτώση εμφανίζουν τα χρηματιστήρια της Αυστραλίας και της Νέας Ζηλανδίας με μεταβολές -08% και -0,3% αντίστοιχα. 

Έρευνες κατά τη διάρκεια των τελευταίων 24 ωρών υπογράμμισαν επίσης μια υποτονική δυναμική στην παγκόσμια οικονομία, με τη μεταποιητική δραστηριότητα σε όλη την Ασία, την Ευρώπη και την Αμερική να εμφανίζουν μια βελτίωση μετά βίας καθώς οι παραγωγοί βασανίστηκαν για να βρεθούν νέες παραγγελίες.

Μια δέσμη από  οικονομικά στοιχεία των ΗΠΑ, την Τετάρτη, απέτυχε να αποκαλύψει οποιαδήποτε φρέσκια  ​​ένδειξη ως προς το πότε η Federal Reserve θα μπορούσαν να επιλέξουν να αυξήσει τα επιτόκια των ΗΠΑ. Το Ινστιτούτο Διαχείρισης Αποθεμάτων (ISM), δήλωσε πως ο δείκτης του επί της εθνικής δραστηριότητας των εργοστασίων, αυξήθηκε για τρίτο συνεχόμενο μήνα το Μάιο. Αλλά τα εργοστάσια φαίνεται να παραλαμβάνουν λιγότερες παραδόσεις από τους προμηθευτές τους. Άλλα στοιχεία έδειξαν πως οι πωλήσεις αυτοκινήτων το Μάιο αυξήθηκαν έναντι αυτών τον Απρίλιο.

Οι επενδυτές επικεντρώθηκαν στα φωτεινότερα σημεία της οικονομίας και αποφάσισαν να τραβήξουν τους δείκτες της Wall Street από τα χαμηλά τους, περιμένοντας τη σημαντική έκθεση για τις μισθοδοσίες την Παρασκευή με τις τελευταίες ενδείξεις σχετικά με την ισχύ της ανάκαμψης της αγοράς εργασίας.

Το δολάριο γλίστρησε 0,2% στα 109,32 γιεν, μετά τη βύθιση στα χαμηλά των 109,05 την Τετάρτη. Το ευρώ υποχώρησε 0,1% αγοράζοντας 122,38 γιεν.

Έναντι του δολαρίου, το ευρώ ήταν 1,1192 ενόψει της συνεδρίασης επί της πολιτικής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας αργότερα. Η ΕΚΤ ευρέως αναμένεται να κρατήσει σταθερή τη νομισματική πολιτική της.

Τα futures του αργού πετρελαίου γλίστρησαν μετά από μια ασταθή συνεδρία την Τετάρτη, καθώς οι επενδυτές περίμεναν τις εξελίξεις από τη συνάντηση, αυτής της εβδομάδας, του ΟΠΕΚ.

Ειδήσεις από το εσωτερικό

Η εισήγηση των θεσμών προς την Ομάδα Εργασίας (EWG) του Eurogroup, που συνεδριάζει απόψε και αύριο στις Βρυξέλλες, θα καθορίσει χρονικά και τα επόμενα βήματα μέχρι την εκταμίευση της δόσης των 7,5 δισ. ευρώ, μετά την επίτευξη της συμφωνίας για τις «ουρές» των προαπαιτούμενων. Ωστόσο, στην κόψη του ξυραφιού βρίσκεται το θέμα της επαναφοράς του waiver από την ΕΚΤ με τις τελευταίες πληροφορίες να φέρουν την απόφαση αυτή να μετατίθεται για την επόμενη συνεδρίαση της κεντρικής τράπεζας. Oι ελληνικές τράπεζες δεν αναμένεται να ανακτήσουν την πρόσβαση στη φθηνή χρηματοδότηση από την ΕΚΤ αυτήν την εβδομάδα, όπως δήλωσαν πηγές στο Reuters από Φραγκφούρτη και Βιέννη.

Ζήτημα δύο – τριών εβδομάδων θεωρείται πλέον, η εκταμίευση της υποδόσης των 7,5 δισ. ευρώ, μετά την επιτυχή διευθέτηση και των τελευταίων «ουρών» της πρώτης αξιολόγησης. Πηγές της κυβέρνησης διευκρινίζουν ότι κατά τη διάρκεια της χθεσινοβραδινής, τετράωρης τηλεδιάσκεψης με τους θεσμούς, «έκλεισε» το σύνολο των ανοιχτών ζητημάτων. Μοναδική εξαίρεση συνιστούν τα «κόκκινα δάνεια». Ωστόσο, οι ίδιες πηγές σημειώνουν ότι οι σχετικές εκκρεμότητες είναι διαδικαστικού και νομικού περιεχομένου.

Η εκταμίευση της δόσης των 7,5 δισ. ευρώ είναι «πολύ κοντά», εκτίμησε ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Βάλντις Ντομπρόσβκις, σε συνέντευξή του στο πρακτορείο CNBC. «Υπάρχει ένα πλαίσιο – ένας οδικό χάρτης – στον οποίο έχουμε συμφωνήσει» σημείωσε ο Ευρωπαίος αξιωματούχος και πρόσθεσε ότι σ’ αυτόν τον οδικό χάρη, περιλαμβάνεται τόσο η ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης, όσο και η διασφάλιση της βιωσιμότητας του δημόσιου χρέους.

Την εκτίμηση ότι έχει «κλείσει» το 99% των εκκρεμοτήτων, σχετικά με την ολοκλήρωση της αξιολόγησης, εξέφρασε ο υπουργός Οικονομίας, Γιώργος Σταθάκης, σε συνέντευξή του στο πρακτορείο CNBC. «Υπάρχουν ορισμένα επιπλέον πράγματα, αλλά νομίζω ότι τις τελευταίες μέρες έχουμε φθάσει λίγο – πολύ σε συμφωνία» επισήμανε ο Έλληνας υπουργός.

Η αύξηση του ΦΠΑ θα φέρει νέες απώλειες θέσεων εργασίας, χωρίς να αυξηθούν τα έσοδα του Δημοσίου, εκτιμά ο πρόεδρος της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδας (ΓΣΕΒΕΕ), Γιώργος Καββαθάς. Όπως σημειώνει σε δήλωσή του, εφόσον οι επιχειρήσεις επιλέξουν να απορροφήσουν τις νέες επιβαρύνσεις, θα αντιμετωπίσουν σοβαρά προβλήματα ρευστότητας.

Η περαιτέρω αξιοποίηση της συνεργασίας κυβέρνησης – ΟΟΣΑ βρέθηκε στο επίκεντρο της διμερούς συνάντησης που είχε την Τετάρτη ο υπουργός Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού, Γιώργος Σταθάκης με τον γενικό γραμματέα του ΟΟΣΑ, Άνχελ Γκουρία, στο περιθώριο της υπουργικής συνόδου του ΟΟΣΑ στο Παρίσι. Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομίας, η συνάντηση πραγματοποιήθηκε «σε πολύ θερμό κλίμα». 

Χρέη νέου διευθυντή Έρευνας Υδρογονανθράκων στην Energean Oil & Gas αναλαμβάνει ο γεωφυσικός, Τζέιμς Ευσταθίου. Ο κ. Ευσταθίου είναι ένας ιδιαίτερα έμπειρος γεωεπιστήμων, με 35 χρόνια παρουσίας στην βιομηχανία πετρελαίου και αερίου, ο οποίος εντάσσεται στην εταιρεία αφού διετέλεσε Παγκόσμιος Διευθυντής Έρευνας (2014-2016) και Διευθυντής Έρευνας (2012-2014) στη Mubadala Petroleum, όπου ήταν αρμόδιος για όλο το χαρτοφυλάκιο και τις νέες ερευνητικές δραστηριότητες της εταιρείας.

Την Πέμπτη, 23 Ιουνίου, θα διεξαχθεί η ετήσια τακτική γενική συνέλευση των μετόχων της ΑΓΕΤ Ηρακλής.

Ειδήσεις από το εξωτερικό

Την προσοχή της διεθνούς κοινότητας για την κατάσταση της παγκόσμιας οικονομίας εφιστά η επικεφαλής oικονομολόγος του ΟΟΣΑ, Κάθριν Μαν, στο περιθώριο της παρουσίασης της εξαμηνιαίας οικονομικής έκθεσης του Οργανισμού. «Η παγκόσμια οικονομία παραμένει αδύναμη και ευάλωτη σε τυχόν προκλήσεις» αναφέρει ενδεικτικά και καλεί τις εθνικές κυβερνήσεις να λάβουν «επείγοντα μέτρα».

Κατά 13% υποχώρησαν τον Μάιο οι πωλήσεις της General Motors, καθώς στην αγορά των ΗΠΑ διατέθηκαν μόλις 190.613 αυτοκίνητα. Οι μειωμένες πωλήσεις αποδίδονται στην επιβράδυνση της παραγωγής στα εργοστάσια της Ιαπωνίας, τα οποία επλήγησαν από τον ισχυρό σεισμό των 7 Ρίχτερ, στις 15 Απριλίου.

Την εξαγορά της Demandware Inc, έναντι 2,8 δισ. δολαρίων, ανακοίνωσε η Salesforce. Οι δύο εταιρείες δραστηριοποιούνται στον κλάδο του ηλεκτρονικού εμπορίου. Σύμφωνα με τους όρους της συμφωνίας, η Salesforce θα καταβάλει το αντίτιμο των 75 δολαρίων ανά μετοχή της Demandware – ποσό μεγαλύτερο κατά 64% της τρέχουσας αξίας της. Το deal αναμένεται να ολοκληρωθεί έως τα τέλη Ιουλίου.

Στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων τριών μηνών υποχώρησε τον Μάιο, ο μεταποιητικός δείκτης ΡΜΙ της Markit, στις χώρες της Ευρωζώνης. Συγκεκριμένα, παρουσίασε πτώση στις 51,5 μονάδες έναντι 51,7 μονάδων τον Απρίλιο, επιβεβαιώνοντας τις εκτιμήσεις των αναλυτών. Άνω του ορίου των 50 μονάδων, βρέθηκαν έξι χώρες (Ολλανδία, Ιταλία, Γερμανία, Αυστρία, Ισπανία και Ιρλανδία), ενώ κάτω, δύο (Γαλλία και Ελλάδα). Αξίζει να σημειωθεί ότι οι νέες παραγγελίες αυξήθηκαν με τον χαμηλότερο ρυθμό των τελευταίων 16 μηνών.

Κατά 22% αυξήθηκαν τον Μάιο οι ταξινομήσεις νέων οχημάτων στη Γαλλία, με τις γαλλικές αυτοκινητοβιομηχανίες να διατηρούν τα ηνία της εγχώριας αγοράς. Συγκεκριμένα, οι ταξινομήσεις ανήλθαν σε 175.834 νέα οχήματα, σημειώνοντας άνοδο για πρώτη φορά μετά από αρκετά χρόνια υποχώρησης. Η Renault εμφάνισε αύξηση της τάξης του 34% και η Peugeot Citroen του 26%. Οι ταξινομήσεις της Volkswagen τέλος, ενισχύθηκαν κατά 7,6%.

Περαιτέρω επιβράδυνση εμφάνισε ο δείκτης τιμών ακινήτων στη Βρετανία, καθώς τον Μάιο αυξήθηκε μόλις κατά 0,2% – τη χαμηλότερη επίδοση από τον περασμένο Νοέμβριο. Οι αναλυτές του Reuters ανέμεναν αύξηση κατά 0,3%. Σε ετήσια βάση, οι τιμές ακινήτων ενισχύθηκαν κατά 4,7% έναντι 4,9% τον Απρίλιο.

Αμετάβλητος παρέμεινε τον Μάιο ο μεταποιητικός δείκτης της Κίνας, καθώς διατηρήθηκε στις 50,1 μονάδες. Ενθαρρυντικό είναι το γεγονός ότι για τρίτο συνεχόμενο μήνα, ο σχετικός δείκτης παρέμεινε άνω του τεχνικού ορίου των 50 μονάδων, το οποίο διαχωρίζει την ανάπτυξη από τη συρρίκνωση του κλάδου.