Skip to main content

Άνοιξε το βιβλίο προσφορών για το 5ετές ομόλογο

‘Ανοιξε το βιβλίο προσφορών για την έκδοση του νέου 5ετούς ομολόγου.  Μετά τις επιτυχημένες εκδόσεις ομολόγων 10ετούς και 30ετούς διάρκειας το 2021, το Ελληνικό Δημόσιο βγαίνει και πάλι στις αγορές, αυτή τη φορά με την έκδοση ομολόγου 5ετούς διάρκειας.

Σύμφωνα με το αρχικό guidance η απόδοση είναι Mid Swaps + 55 μονάδες βάσης, στη ζώνη του 0,28%, ενώ το ομόλογο ωριμάζει τον Φεβρουάριο του 2026.

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση του ΟΔΔΗΧ, η λήξη του ομολόγου είναι το Φεβρουάριο του 2026, δηλαδή σε 4 έτη και 9 μήνες.

Ανάδοχοι της έκδοσης έχουν οριστεί οι Barclays, BofA Securities, Citi, Commerzbank, Morgan Stanley και Societe Generale.

Η έξοδος αυτή στις αγορές είναι η τρίτη κατά σειρά που πραγματοποιεί το Ελληνικό Δημόσιο από την αρχή του έτους.

Μέχρι σήμερα η Ελλάδα έχει δανειστεί από την αγορές πάνω από 8 δισ. ευρώ :

  • 3,5 δισ. ευρώ  τον Ιανουάριο μέσα από την έκδοση 10ετούς ομολόγου και με επιτόκιο 0,8%
  • 2,5 δισ. ευρώ το Μάρτιο μέσω της έκδοσης ομολόγου 30ετούς διάρκειας και επιτόκιο 1,9%.
  • Περίπου 3 δισ. ευρώ μέσω ιδιωτικής τοποθέτησης.

Το υπουργείο Οικονομικών επιχειρεί να εκμεταλλευτεί το ευνοϊκό κλίμα που επικρατεί στις αγορές ομολόγων χάρη στην υποστήριξη που προσφέρει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, προκειμένου να ενισχύσει τα διαθέσιμα του ενόψει των αυξημένων δημοσιονομικών υποχρεώσεων που έχει προκαλέσει η πανδημία.

Εκτιμάται ότι τα διαθέσιμα του Δημοσίου (συμπεριλαμβανομένου και του λεγόμενου σκληρού μαξιλαριού) κυμαίνονται στα 30 με 35 δισ. ευρώ.

Επίσης, ο δανεισμός του Δημοσίου από τις αγορές διευκολύνεται από τη θετική στάση που κράτησε ο διεθνής οίκος αξιολόγησης Standard & Poors, ο οποίος προχώρησε στην αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας.

Διαβάστε ακόμα: