Του Κώστα Ιωαννίδη
Η στήλη δεν μπορεί να πάρει θέση ως προς το ποιο θα είναι το μέλλον της ελληνικής οικονομίας και συνεπώς περιμένει τις εξελίξεις. Σεβόμαστε το άγχος των επενδυτών και δεν θα προβούμε σε προβλέψεις παρά μόνο αφού ο ορίζοντας ξεκαθαρίσει.
Άλλωστε οι μετοχές σήμερα θα περάσουν από τις Συμπληγάδες των αντικρουόμενων ειδήσεων και της αναδιάρθρωσης δεικτών
Είναι σχεδόν βέβαιο ότι τα σπουδαία γεγονότα για την ελληνική οικονομία είναι μπροστά μας. Οι θεσμικοί γνωρίζοντας ότι πλησιάζει η ώρα της αλήθειας για το μέλλον της διαπραγμάτευσης με τους πιστωτές, αποφάσισαν να δώσουν στις μετοχές χθες κέρδη. Θεωρούν λοιπόν ότι είναι ώρα να δώσουν μια ώθηση στους δείκτες πριν από τις 5 Ιουνίου, που θεωρείται καταληκτική ημερομηνία. Αφού τότε θα χρειαστεί να πληρωθεί η δόση στο ΔΝΤ. Οι δηλώσεις των αρμοδίων στο εσωτερικό για άλλη μια φορά έχουν δημιουργήσει κλίμα που θέλει να μην μπορεί μόνη της η χώρα να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις του κράτους για μισθούς και συντάξεις και την αποπληρωμή των δανείων της προς τους ύστερους πιστωτές της. Συνεπώς, θα «αναγκαστούν» οι δυο πλευρές να κατεβάσουν στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης της ελληνικής περίπτωσης τα σχέδια για το μέλλον σε επίπεδο μεταρρυθμίσεων και μέτρων που θα συμφωνήσουν για να συνεχιστεί η στήριξη στην οικονομική δραστηριότητα.
Ως τώρα η ελληνική πλευρά εμφανίζεται αισιόδοξη και σχεδόν έτοιμη να συμφωνήσει, ενώ οι πιστωτές επιμένουν με κάθε ευκαιρία, να υπογραμμίζουν ότι η ελληνική πλευρά δεν έχει πλησιάσει τις απαιτήσεις τους. Αυτές δεν είναι άλλες από την αποδοχή των υποχρεώσεων που ανέλαβε η χώρα μέσω των προγραμμάτων που υπέγραψαν οι προηγούμενες κυβερνήσεις από το 2010 και μετά.
Οι εγχώριοι αναλυτές έχουν χωριστεί σε δυο ομάδες. Αρκετοί θεωρούν αναπόφευκτη την ανεύρεση λύσης και αναλύουν τα επενδυτικά ερωτήματα που θα ακολουθήσουν μια ενδεχόμενη συμφωνία. Άλλοι πάλι επηρεασμένοι από τις απόψεις των ξένων αναλυτών αναζητούν τα ενδιάμεσα στάδια που θα περάσει το πολιτικό σκηνικό της χώρας πριν την κατάληξη σε μια συμφωνία. Περιττό να σχολιάσουμε πως οι πρώτοι είναι υπέρ της τοποθέτησης άμεσα σε μετοχές του ΧΑ ενώ οι υπόλοιποι περιμένοντας αρκετή νευρικότητα ακόμα και σκαμπανεβάσματα, προτείνουν επιλεκτικά αγορές τις μέρες που θα κυριαρχήσουν πιέσεις.
Αξίζει να υπογραμμίσουμε ότι σε δυο συνεδριάσεις ως το τέλος του μήνα είναι απαραίτητο να προβούν οι θεσμικοί σε κινήσεις που προκαλούν οι αναδιαρθρώσεις ορισμένων δεικτών MSCI. Αν όμως η αγορά παραμείνει αβαθής θα γίνει πολύ αισθητή η εκροή και εισροή κεφαλαίων από το indices rebalancing. Από την αρχή της εβδομάδας έχουμε ειδοποιήσει: «Από τις αλλαγές αυτές σύμφωνα με τον Μάνο Χατζηδάκη της Beta Sec θα βγουν «κερδισμένες» οι μετοχές των ΕΛΠΕ, της ΑΛΦΑ της ΠΕΙΡ (MSCI) και της ΛΑΜΔΑ (FTSE) ενώ εκροές αναμένεται ότι θα έχουν οι ΔΕΗ, ΓΕΚΤΕΡΝΑ, ΦΡΙΓΟ (MSCI) και MIΓ (FTSE & MSCI)».
Η επίδραση της δυναμικής της περασμένης μέρας
ΗΠΑ
Λαμβάνοντας ώθηση από τον τεχνολογικό κλάδο οι αμερικανικοί δείκτες έκλεισαν με κέρδη, στηριζόμενοι στα θετικά εταιρικά αποτελέσματα. Επίσης, διαφάνηκε διάθεση ανάληψης μεγαλύτερου ρίσκου, μετά την διόρθωση των τελευταίων ημερών.
Ειδικότερα, ο δείκτης Dow Jones ενισχύθηκε κατά 0,67% στις 18.163,02 μονάδες, ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq σημείωσε κέρδη 1,47% στις 5.106,59 μονάδες και ο δείκτης S&P 500 έκλεισε ανοδικά κατά 0,92% στις 2.123,47 μονάδες.
Στο ταμπλό, η Michael Kors υποχώρησε κατά 24,2%, καθώς ανακοίνωσε ότι τα κέρδη ανά μετοχή το τέταρτο τρίμηνο χρήσης ανήλθαν στα 0,90 δολάρια, ενώ οι αναλυτές ανέμεναν να ξεπεράσουν τα 0,91 δολάρια. Τα έσοδα ανήλθαν στα 1,1 δισ. δολάρια, υψηλότερα από τις μέσες εκτιμήσεις των 1,09 δισ. δολάρια.
Επίσης, απώλειες 2,2% σημείωσε η Toll Brothers, καθώς τα έσοδα που ανακοίνωσε το πρώτο τρίμηνο του έτους ήταν χαμηλότερα των εκτιμήσεων. Ωστόσο, η εταιρεία ανακοίνωσε κέρδη ανα μετοχή στα 37 σεντς, ήτοι κατά 2 σεντς υψηλότερα των εκτιμήσεων.
Στον αντίποδα, η Tiffany ενισχύθηκε κατά 10,5%, μετά τα καλύτερα του αναμενομένου κέρδη που ανακοίνωσε το τρίμηνο που έληξε στις 30 Απριλίου. Τα κέρδη διαμορφώθηκαν στα 104,9 εκατ. δολάρια.
ΕΥΡΩΠΗ
Με σημαντικά κέρδη έκλεισαν οι ευρωπαϊκοί δείκτες, με την αγορά να υποδέχεται θετικά την διαφαινόμενη πρόοδο που έχει σημειωθεί στο μέτωπο των διαπραγματεύσεων μεταξύ ελληνικής κυβέρνησης και θεσμών. Ειδικότερα, ο βρετανικός δείκτης FTSE 100 ενισχύθηκε κατά 1,21% στις 7.033 μονάδες, ο γερμανικός DAX κατέγραψε κέρδη 1,25% στις 11.771 μονάδες και ο γαλλικός CAC 40 έκλεισε ανοδικά κατά 1,96% στις 5.183 μονάδες. Ο σύνθετος πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 σημείωσε κέρδη 1,3% στις 408,88 μονάδες, φτάνοντας στα υψηλότερα επίπεδα του τελευταίου μήνα.
Στο ταμπλό, η IAG σημείωσε κέρδη 3,7%, καθώς έλαβε την έγκριση από τις ιρλανδικές αρχές να προχωρήσει στην εξαγορά της Lingus Group, αξίας 1,4 δισ. ευρώ.
Παράλληλα, η Imperial Tobacco Group βρέθηκε στο +3,4%, καθώς η Reynolds American έλαβε την έγκριση για την πώληση των επωνυμιών Winston, Kool, Salem και Maverick στη βρετανική εταιρεία.
Επίσης, η Assicurazioni Generali ενισχύθηκε κατά 2,8%, μετά την ανακοίνωσή της ότι σχεδιάζει να ενισχύσει τη μερισματική της πολιτική και να αυξήσει το cash flow σε πάνω από 7 δισ. ευρώ έως το 2018.
Στα οικονομικά στοιχεία της ημέρας, ο δείκτης καταναλωτικού κλίματος GfK της Γερμανίας αναμένεται να διαμορφωθεί στις 10,2 μονάδες τον Ιούνιο από 10,1 μονάδες τον Μάιο, έναντι εκτιμήσεων για μείωσή του στις 10 μονάδες.
ΧΑ
Την εμφανή πρόοδο που σημειώθηκε στο μέτωπο των διαπραγματεύσεων μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και των θεσμών “υποδέχτηκε” χθες το Χρηματιστήριο Αθηνών, καταφέρνοντας μάλιστα να κλείσει πάνω από την αντίσταση των 850 μονάδων, μετά από τρεις ανεπιτυχείς προσπάθειες μέσα στην προηγούμενη εβδομάδα.
Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε αυξημένος κατά 3,55% στις 851,81 μονάδες. Η ανώτερη τιμή που έπιασε η αγορά, ήταν στις 854,16 μονάδες και η χαμηλότερη στις 825,29. Η καθαρή αξία συναλλαγών αυξήθηκε κατά 111,55% σε σχέση με τη συνεδρίαση της Τρίτης, διαμορφούμενη στα 94,90 εκ. ευρώ περίπου, ενώ έγιναν συναλλαγές αξίας 2,88 εκ. ευρώ σε προσυμφωνημένες πράξεις.
Η συνεδρίαση της Τετάρτης κύλησε με την αγορά να τηρεί μια θετική στάση αναμονής, με τους αγοραστές να αναλαμβάνουν τα ηνία μόλις διέρρευσε ότι ξεκινούν σήμερα οι διαδικασίες συγγραφής της συμφωνίας. Σύμφωνα μάλιστα, με πηγές του www.naftemporiki.gr, το πλαίσιο της συμφωνίας θα προβλέπει χαμηλά πρωτογενή πλεονάσματα, μη υφεσιακά μέτρα που θα έχουν και αναδιανεμητικό προσανατολισμό, ενώ δεν θα υπάρξουν περικοπές σε μισθούς/συντάξεις.
Μάλιστα, δεν αποκλείεται να υπάρξει μια μακροπρόθεσμη λύση με ελάφρυνση του χρέους και αναπτυξιακό πακέτο, προοπτική που αποτυπώθηκε και στη μείωση των αποδόσεων των ελληνικών ομολόγων Οι αποδόσεις των δεκαετών ελληνικών ομολόγων μειώθηκαν κατά 42 μονάδες βάσης και έπεσαν σε χαμηλό ημέρας 11,49%.
Στο ταμπλό τώρα, μέχρι τις 16:25 ο ΓΔ εμφάνισε μεταβολές από +1,3% έως +1,5%, αλλά μετά άρχισαν οι αγοραστές να δίνουν το δικό τους στίγμα, οδηγώντας στη διάσπαση της αντίστασης των 850 μονάδων. Μάλιστα, το κλείσιμο βρήκε τον δείκτη στο υψηλό της ημέρας. Ο όγκος των συναλλαγών ανήλθε στα 169,9 εκατ. τεμάχια, ενώ εξ αυτών τα 91,88 εκατ. ευρώ κατευθύνθηκαν στους 25 τίτλους του FTSE.
Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με κέρδη 9,12% και στις 700,29 μονάδες με τζίρο στα 52,46 εκατ. ευρώ και στο 55,2% του συνόλου. Νωρίτερα έφτασε έως και το +9,97%. Μάλιστα, ιδιαίτερη αίσθηση προκάλεσε το γεγονός ότι στην ΑΛΦΑ+9,21% έμεινε ανεκτέλεστο αγορών 3,7 εκατ. τεμάχια. Στη μετοχή άλλαξαν χέρια 30,9 εκατ. τεμάχια, τα περισσότερα των οποίων δόθηκαν σε αρνητικά εδάφη, λόγω της διαγραφής της από τον Euroxx 600.
Ο FTSΕ25 ολοκλήρωσε τις δικαιοπραξίες του στο +4,34% και στις 256,52 μονάδες, με μόλις τέσσερις τίτλους του να κλείνουν αρνητικά. Πτώση σημείωσαν οι μετοχές της Τιτάν (-2,10%), της Motor Oil (-1,75%) και τηςAegean Airlines ΑΡΑΙΓ-1,08% (-1,08%).
Αντιθέτως, τη μεγαλύτερη άνοδο κατέγραψαν οι μετοχές της ΔΕΗ+11,37% (+11,37%), της Eurobank(+10,29%), της Alpha Bank (+9,21%), της Εθνικής (+8,70%), της ΕΧΑΕ (+8,43%), της Πειραιώς (+8,41%), της Τέρνα Ενεργειακή (+6,29%), των ΕΛΠΕ (+5,36%), του ΟΠΑΠ (+5,14%) και του ΟΤΕ (+5,07%).
Τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωσε ο κλάδος των Τραπεζών (+9,12%) ενώ τη μεγαλύτερη πτώση ο κλάδος της Υγείας (-1,25%). Από τις μετοχές που πραγματοποίησαν πράξη, 90 κινήθηκαν ανοδικά, 34 καθοδικά, ενώ η τιμή 15 μετοχών παρέμεινε αμετάβλητη.
Τεχνική ανάλυση
Η στήλη στηρίζει την επιφύλαξη για συνέχεια στην άνοδο με βάση τα στοιχεία που έχουν προσφέρει στην στατιστική προσέγγιση οι συναλλαγές από τις αρχές Μαρτίου ως σήμερα. Υπενθυμίζουμε ότι το ΧΑ έδωσε την μέγιστη τιμή στον 25άρη στο 2015 στις συνεδριάσεις της 24 Φεβρουαρίου με κλείσιμο στις 281,37 μονάδες μετά από ημερήσια άνοδο 10,92% και στην επόμενη 25 του μήνα έγραψε το μέγιστο ενδοσυνεδριακά στις 283,37 μονάδες και ξεκίνησε μια κατρακύλα. Η κορύφωση ήρθε μετά την υπογραφή από τον ΥΠΟΙΚ της ενδιάμεσης συμφωνίας η ισχύς της οποίας τελειώνει αυτή την εποχή και είναι περιττό να αναφέρουμε ότι η αγορά λειτουργώντας κατάλληλα μετά την «καλή» είδηση άρχισε μια διόρθωση.
Σε αυτόν τον κατήφορο υπήρξε μια πρώτη στάση για ανάσα που εξελίχθηκε μετά την πρώτη συνεδρία του Μαρτίου που έφερε τον 25άρη στις 251,58 μονάδες. Από τότε δεν υπήρξε κλείσιμο πάνω από τις 256 μονάδες ως χθες. Όμως από τότε είχε διαφανεί ότι μόλις ο δείκτης προσέγγιζε στις 258 μονάδες γύριζε πτωτικά. Αυτό έγινε αρκετές φορές και σε διαφορετικά χρονικά διαστήματα. Πρώτα φυσικά είναι στις αρχές Μαρτίου όπου στις 3/3 ο FTSE25 έκλεισε στις 252,83 μονάδες με μέγιστο μέρας στις 258,04, μετά ήρθε το πρώτο κλείσιμο του δείκτη κάτω από τις 250 μονάδες τον Μάρτιο. Η συνεδρία στις 6/3 που το μέγιστο ήταν στις 257,74 μονάδες ήταν η τελευταία του Μαρτίου με το δείκτη τόσο ψηλά αφού μετά ακολούθησε πτώση που γρήγορα τον οδήγησε κάτω από τις 240 μονάδες. Μετά την εγγραφή του ελάχιστου για το 2015 στις 22 Απριλίου ακολούθησε το rebound που έφερε πάλι τον δείκτη στις 7 Μαΐου στις 252,12 μονάδες με μέγιστο στις 257,83. Ακολούθησαν πτωτικές συνεδριάσεις και επέστρεψε ο 25άρης πάνω από τις 250 μονάδες στις 19 όπου το μέγιστο μέρας ήταν στις 257,92 μονάδες κλείνοντας στις 254,22 που ήταν το ψηλότερο κλείσιμο μετά το πρώτο δεκαήμερα του Μαρτίου. Ο δείκτης δεν κινήθηκε μετά ψηλότερα αλλά ούτε και απομακρύνθηκε αφού στις 20 έγραψε μέγιστο στις 257,53 και έκλεισε στις 252,23 και στις 22 είχε υψηλό στις 257,82 και έκλεισε στις 251,15. Χθες με μια καλοχτισμένη άνοδο το κλείσιμο έγινε πάνω από τις 256 μονάδες το καλύτερο κλείσιμο από το τέλος Φεβρουαρίου ως σήμερα αλλά το μέγιστο ήταν στις 257,14.
Θα λέγαμε πως οι 258 μονάδες αποτελούν επί τρεις μήνες αποτελούν μια σκληρή οροφή αφού έξη φορές ο δείκτης χτύπησε πάνω στο επίπεδο αυτό από κάτω προς τα πάνω και έξη φορές γύρισε πίσω. Αυτό μάλλον σεβάστηκαν μετά τις χθεσινές συναλλαγές άλλη μια φορά οι traders. Χωρίς είδηση καταλύτη θεωρούν μικρές τις πιθανότητες να ξεπεραστεί σήμερα.
Σήμερα
Το Reuters ανάμεσα σε άλλα μεταδίδει σήμερα το πρωί στις 07:07: «ΟιΑσιατικές μετοχές γύρισαν μέρος από τα χθεσινά τους κέρδη την Πέμπτη, καθώς οι αγορές της Κίνας, το Χονγκ Κονγκ και τις αγορές της Αυστραλίας γλίστρησαν, ενώ το δολάριο σκαρφάλωσε σε μια αιχμή 13 ετών έναντι του γεν καθώς αυξήθηκαν οι προσδοκίες ότι η Federal Reserve θα αυξήσει τα επιτόκια το τρέχον έτος. Ο δείκτης MSCI των μετοχών της Ασίας-Ειρηνικού εκτός Ιαπωνίας γλίστρησε περίπου -0,6%.
Ο δείκτης CSI300 με τις μεγαλύτερες εισηγμένες εταιρείες στη Σαγκάη και την Shenzhen υποχώρησε 1,6%, ενώ ο Shanghai Composite Index έχασε -1,4%. Στο Χονγκ Κονγκ ο δείκτης Hang Seng έπεσε 1,4%. Οι μετοχές της Αυστραλίας εγκατέλειψαν τα κέρδη που εμφάνισε νωρίς, με το δείκτη S & P / ASX 200 κάτω περίπου -0,3%, μετά τα χειρότερα των εκτιμήσεων στοιχεία για τις δαπάνες των επιχειρήσεων.
Ο Nikkei της Ιαπωνίας φαίνεται να αντιστέκεται στην πτωτική πορεία, καθώς το αδύναμο γιέν βοήθησε να κρατήσει το δείκτη σε τροχιά για τη 10η συνεχή άνοδο του, πράγμα που θα του δώσει το μεγαλύτερο σερί νικών από τον Φεβρουάριο του 1988.
Το ευρώ άλλαξε χέρια στα 1,0905 δολάρια, ελαφρώς υψηλότερο σήμερα και πάνω από ένα χαμηλό μήνα των 1,0819 δολαρίων που άγγιξε την Τετάρτη.
Παρά το γεγονός ότι υπάρχουν αντικρουόμενες αναφορές σχετικά με τις συνομιλίες, ορισμένοι επενδυτές στοιχηματίζουν για το είδος των συνομιλιών της τελευταίας στιγμής που θα αποτρέψουν μια πτώχευση δεδομένου ότι το απέτρεψαν στο παρελθόν γιατί η κρίση χρέους στην Ελλάδα διαρκεί περισσότερο από πέντε χρόνια.
Οι Έλληνες αξιωματούχοι μίλησαν με αισιοδοξία την Τετάρτη περί του να επιτευχθεί συμφωνία για τις μεταρρυθμίσεις που θα φέρουν μετρητά στην οικονομία, με τον υπουργό Οικονομίας Γιώργο Σταθάκη να λέει ότι η Ελλάδα και οι διεθνείς πιστωτές της έχουν συγκλίνει σε καίρια σημεία. Αλλά ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε δήλωσε ότι δεν ήταν μεγάλη η πρόοδος στις συνομιλίες του χρέους και ότι έμεινε έκπληκτος από το αισιόδοξο τόνο από ορισμένους Έλληνες αξιωματούχους της κυβέρνησης.
Η αβεβαιότητα για το εάν η Ελλάδα μπορεί να πάρει την υποστήριξη που χρειάζεται για να κάνει τις πληρωμές προς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο στις 5 Ιουνίου είναι πιθανό να κρατήσει τους επενδυτές επιφυλακτικούς για την ώρα».
Παρατηρήσεις εγχώριων αναλυτών
Ο Νίκος Σακαρέλης της Wealth Financial Services
H Αγορά κινείται με χαμηλό όγκο συναλλαγών, τις τελευταίες ημέρες, αναμένοντας τα νέα από τις διαπραγματεύσεις μεταξύ “Brussels group” και Ελληνικής Κυβέρνησης.
Σε βραχυπρόθεσμο ορίζοντα, η Αγορά θα σταθμίσει τα αποτελέσματα των εισηγμένων εταιρειών α τριμήνου, στα οποία θα έχει αποτυπωθεί η πολιτική αβεβαιότητα των διαπραγματεύσεων. Παράλληλα μέχρι την Παρασκευή θα έχουν ολοκληρωθεί και οι ροές από την αναδιάρθρωση δεικτών MSCI.
Αν η Αγορά συνεχίσει με χαμηλούς όγκους, οι ροές θα επιδράσουν καταλυτικά σε ορισμένες μετοχές και πιθανόν να δημιουργηθούν βραχυπρόθεσμες ευκαιρίες, συνηθισμένο φαινόμενο σε αναδιαρθρώσεις δεικτών (indices rebalancing).
Την επόμενη εβδομάδα τα βλέμματα θα στραφούν στην αποπληρωμή της δόσης του ΔΝΤ, αλλά και στην συνεδρίαση της ΕΚΤ για ELA και ενέχυρα Ελληνικών ομολόγων.
Η Αγορά, εκτός της γενικότερης ανακούφισης που θα επιφέρει μια ενδεχόμενη συμφωνία, θα εξετάσει:
- Τι και αν θα προβλέπει η συμφωνία για τα “κόκκινα” δάνεια των Τραπεζών. Παράλληλα η επαναφορά του waiver (εξαίρεση) για τα Ελληνικά ομόλογα θα γλυτώσει από τόκους τα Πιστωτικά Ιδρύματα.
- Αν θα δοθούν χρήματα ώστε να πληρωθεί το ομόλογο της ΕΚΤ και θεωρητικά να ανοίξει ο δρόμος για να ενταχθεί και η Ελλάδα στο QE.
- Τι θα ισχύσει με τον ΦΠΑ. Πολλές εταιρείες στο Λιανικό και Χονδρικό Εμπόριο αναμένουν με πιθανή μείωση του συντελεστή να αυξηθούν τα EBITDA τους. (Jumbo, Folie, Φουρλής, Πλαίσιο κτλ). Αντίστροφα εταιρείες Τροφίμων θα πληγούν αν αυξηθεί ο χαμηλός συντελεστής.
- Αν θα υπάρξει έκτακτη εισφορά στις κερδοφόρες εισηγμένες στα πρότυπα του 2011 (προοδευτική κλίμακα). Σε αυτή την περίπτωση θα επιβαρυνθούν οι κερδοφόρες εταιρείες του 2014 (π.χ. ΟΠΑΠ, AEGEAN κ.α.)
- Αν οι αλλαγές στη φορολογία επηρεάσουν την τουριστική κίνηση καθώς ο Τουρισμός είναι η ελπίδα της Κυβέρνησης για να αντιστραφεί το κλίμα ύφεσης το δεύτερο εξάμηνο.
- Εξίσου δύσκολο κομμάτι θα είναι και η εφαρμογή της συμφωνίας. Είναι πάντως γεγονός ότι σε σχέση με τις αναδυόμενες Αγορές, οι Ελληνικές Τράπεζες εμφανίζονται φθηνότερες σε όρους P-BV με τις Ρωσικές να ακολουθούν.
Ο Γενικός Δείκτης, με όρους κερδοφορίας, εμφανίζεται πάλι ελκυστικός μαζί με τις Τουρκικές μετοχές που λόγω του πολιτικού και νομισματικού ρίσκου στην Τουρκία διαπραγματεύονται σε πολύ ελκυστικά επίπεδα. Τεχνικά, ο Γενικός Δείκτης εμφανίζει αντίσταση στις 850 μονάδες και στις 880 μονάδες ενώ στήριξη προσφέρουν οι 810 μονάδες και οι 790 μονάδες. Στον FTSE 25, η διάσπαση των 257 μονάδων θα οδηγήσει σε πρώτο στόχο στις 275 μονάδες με απώτερο στόχο τις 290 μονάδες. Στήριξη στον FTSE-25 προσφέρουν οι 239-240 μονάδες.
Ξένοι αναλυτές
Barclays: Οι μετοχές στην Κίνα έχουν χάσει την ανοδική τους ορμή
Οι μετοχές έχουν σήμερα αποδυναμωθεί σημαντικά στην Κίνα, καθώς επιστρέφονται τα πρόσφατα κέρδη πιθανά για ενθυλάκωση μετά από σημαντική άνοδο. Ο Shanghai Composite υποχώρησε 1,4% στην πρωινή συνεδρίαση, μετά τις κατακτήσεις υψηλών επιπέδων τιμών που έγιναν χθες. Η αδυναμία έχει εξαπλωθεί σε ολόκληρη την περιοχή, με τις μεγαλύτερες ασιατικές αγορές μετοχών να διαπραγματεύονται με απώλειες με εξαίρεση την Ιαπωνία, όπου ο δείκτης Nikkei ήταν στο 1% αφού η σχέση USDJPY ανέβηκε πάνω από τα 124,14 δολάρια, το ασθενέστερο επίπεδο για το γιεν από το 2002. Οι μετοχές στις Φιλιππίνες ήταν επίσης κάτω -1,6% μετά από μια ασθενέστερη από την αναμενόμενη μέτρηση του ΑΕΠ για το πρώτο τρίμηνο.
Στην Αυστραλία, η έρευνα για τις κεφαλαιουχικές δαπάνες παρουσίασε μια απρόσμενη υποβάθμιση για τις προοπτικές σε τομείς εκτός του τομέα εξόρυξης μεταλλευμάτων, οδηγώντας σε σημαντική αδυναμία στο AUD, το οποίο έχασε πάνω από 1% από το υψηλό της ημέρας, και έφθασε στα 0,7680 δολάρια ΗΠΑ. Οι συναντήσεις μας με τους πελάτες στην Αυστραλία την περασμένη εβδομάδα δείχνουν ότι οι επενδυτές αναμένουν περαιτέρω αδυναμία στο AUD σαν ακολουθία στην αύξηση των επιτοκίων της Fed.
Το ράλι του δολαρίου έχει χάσει την ορμή του, ίσως σε μια αντανάκλαση της αποκόμισης κερδών. Τα Ασιατικά νομίσματα παρουσίασαν μικτή εικόνα. Οι τιμές του πετρελαίου και των περισσότερων άλλων βασικών προϊόντων έχουν μειωθεί, καθώς το δολάριο έχει ενισχυθεί, και τα νομίσματα των βασικών προϊόντων έχουν ως αποτέλεσμα πιεστεί. Η ομάδα μας επί των βασικών προϊόντων βλέπει περαιτέρω μειονέκτημα των τιμών του αργού σε Q2 και Q3 καθώς οι παγκόσμιες προμήθειες συνεχίζουν να υπερβαίνουν τη ζήτηση.
Οι ευρωπαϊκές μετοχές ενισχύθηκαν από δημοσιεύματα (π.χ. Bloomberg) που αναφερόντουσαν σε πρόοδο προς την επίτευξη συμφωνίας ανάμεσα στην Ελλάδα και τους πιστωτές της. Ελλείψει σημαντικών δεδομένων, οι αμερικανικές μετοχές ακολούθησαν το παράδειγμά τους, αντιστρέφοντας ένα μεγάλο μέρος της πτώσης της Τρίτης.
Οι συζητήσεις για το ελληνικό πρόγραμμα διάσωσης συνεχίζουν να κερδίζουν την προσοχή με προθεσμία στις 5 του Ιουνίου για τις πληρωμές προς το ΔΝΤ. Η Ομάδα Εργασίας του Ευρώ (EWG) αναμένεται να συναντηθεί σήμερα με τηλεδιάσκεψη. Κυβερνητικές πηγές αναφέρουν ότι αναμένεται μια συμφωνία μέσα στο Σαββατοκύριακο, ώστε να μπορέσει να διεξαχθεί την επόμενη Τρίτη η Ευρωομάδα έκτακτης ανάγκης (Καθημερινή).
Στο Ηνωμένο Βασίλειο, στην ομιλία της Βασίλισσας περιγράφονται οι πολιτικές της νέας κυβέρνησης μετά την πλειοψηφία των Συντηρητικών υπό τον πρωθυπουργό Κάμερον, συμπεριλαμβανομένης της δημοσιονομικής εξυγίανσης, με τις διαπραγματεύσεις επί της ΕΕ, την ζητούμενη αποκέντρωση ως αίτημα της Σκωτίας, και άλλους κυβερνητικούς τομείς υψηλής προτεραιότητας.
Ειδήσεις από το εσωτερικό
Δημοσιεύματα που κάνουν λόγο για αναφορά του σε πακέτο διάσωσης, διαψεύδει με ανακοίνωσή του ο αναπληρωτής υπουργός Διεθνών Εξωτερικών Σχέσεων Ευκλείδης Τσακαλώτος με δήλωσή του. Όπως επισημαίνει ο κ. Τσακαλώτος, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα FAZ επανέλαβε αυτό που είχε τονίσει ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στην ομιλία του στο συνέδριο του Economist στις 15 Μαΐου, ότι δηλαδή η ελληνική κυβέρνηση θέλει μία ενιαία λίστα προαπαιτουμένων και για την τρέχουσα συμφωνία και για την συμφωνία που θα ακολουθήσει μετά την πρώτη Ιουλίου. «Τίποτα περισσότερο, τίποτα λιγότερο», συμπληρώνει.
Δεν υπάρχει μεγάλη πρόοδος στις συνομιλίες με την Ελλάδα επεσήμανε ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε σε συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό ARD την Τετάρτη, εκφράζοντας την έκπληξή του για την αισιοδοξία των Ελλήνων αξιωματούχων.
Όπως εκτίμησε ο κ. Σόιμπλε είναι ωραίο που ακούγονται θετικά νέα από την Αθήνα, ωστόσο διευκρίνισε ότι επί της ουσίας, οι διαπραγματεύσεις ανάμεσα στους «θεσμούς» και την ελληνική κυβέρνηση δεν έχουν προχωρήσει παραπέρα.
Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) ενδέχεται να χαλαρώσει τους περιορισμούς για το ύψος του ποσού των εντόκων γραμματίων του ελληνικού Δημοσίου το οποίο μπορούν να διακρατούν οι ελληνικές τράπεζες, εάν καταστεί σαφές ότι η Ευρωζώνη συμφωνεί να εκταμιεύσει την επί μακρόν αναμενόμενη δόση του δανείου της Ελλάδας, δήλωσε σήμερα τραπεζική πηγή, την οποία επικαλείται το πρακτορείο Reuters.
Η Ελλάδα πρέπει να κάνει μεγαλύτερες προσπάθειες αν θέλει να καταλήξει σε συμφωνία με τους πιστωτές της, εκτιμά ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντέισελμπλουμ. Μιλώντας την Τετάρτη στο Reuters, στο περιθώριο της Συνόδου των υπουργών Οικονομικών και των διοικητών των κεντρικών τραπεζών των επτά ισχυρότερων κρατών του κόσμου (G7), ο κ. Ντέισελμπλουμ επεσήμανε ότι πρέπει να καταβληθεί μεγαλύτερη προσπάθεια στο τελευταίο κομμάτι της διαπραγμάτευσης.
ΗΕλλάδα έχει μεγάλα χρέη προς διεθνείς φαρμακευτικές βιομηχανίες και πλέον οφείλει συνολικά στον κλάδο πάνω από 1,1 δισ. ευρώ, δήλωσε την Τετάρτη στο Reuters ο γενικός διευθυντής της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Ενώσεων Φαρμακευτικών Βιομηχανιών (European Federation of Pharmaceutical Industries and Associations, EFPIA) Ρίτσαρντ Μπεργκστρόμ. Σύμφωνα με τον κ. Μπεργκστρόμ, τα μέλη της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Ενώσεων Φαρμακευτικών Βιομηχανιών δεν έχουν λάβει χρήματα από την Ελλάδα μετά τον Δεκέμβριο του 2014. Τους οφείλονται χρήματα τόσο από νοσοκομεία, όσο και από τον ΕΟΠΥΥ, πρόσθεσε.
Αύξηση των καθαρών κερδών του κατά 50%, με βασικό άξονα στρατηγικής την εξωστρέφεια ως αντίβαρο στο αρνητικό εγχώριο περιβάλλον, ανακοίνωσε ο όμιλος Μυτιληναίου για το πρώτο τρίμηνο του 2015. Συγκεκριμένα, τα καθαρά κέρδη, μετά από φόρους και δικαιώματα μειοψηφίας, ανήλθαν σε 22,8 εκατ. ευρώ, παρουσιάζοντας αύξηση 49,7% σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2014.
Ο κύκλος εργασιών του ομίλου διαμορφώθηκε στα 320,6 εκατ. ευρώ, μειωμένος κατά 6,6% σε σχέση με πέρυσι, ενώ τα λειτουργικά κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (EBITDA) αυξήθηκαν κατά 10,4% στα 74,7 εκατ. ευρώ.
Αύξηση 3% κατέγραψαν τα ενοποιημένα έσοδα της Αegean Airlines φτάνοντας τα 138,1 εκατ. ευρώ, για το πρώτο τρίμηνο του 2015 σε σχέση με το 2014. Επίσης, αυξημένη κατά 13% εμφανίζεται και η επιβατική κίνηση, φθάνοντας τους 1,8 εκατομμύρια επιβάτες έναντι τoυ πρώτου τριμήνου του 2014, που ήταν 1,6 εκατομμύρια επιβάτες. Σύμφωνα με τα οικονομικά αποτελέσματα του πρώτου τριμήνου για το 2015, η αύξηση της κίνησης στο δίκτυο εξωτερικού ανήλθε σε 22%, προερχόμενη, κυρίως, από την κύρια βάση της Αθήνας, όπου η συνολική κίνηση αυξήθηκε κατά 26%. Στο δίκτυο εσωτερικού η εταιρεία μετέφερε 7% περισσότερους επιβάτες.
Αυξημένα κατά 6% επαναλαμβανόμενα κέρδη προ φόρων και προβλέψεων, τα οποία διαμορφώθηκαν σε €266 εκατ., σε σχέση με το αντίστοιχο χρονικό διάστημα ανακοίνωσε για το πρώτο τρίμηνο του 2015 η Τράπεζα Πειραιώς. Σε ατομική βάση, η Τράπεζα Πειραιώς εμφάνισε επαναλαμβανόμενα καθαρά κέρδη €23 εκατ. το ίδιο χρονικό διάστημα, για πρώτη φορά μετά το πρώτο τρίμηνο του 2011. Μετά από φόρους, ο Όμιλος είχε στο τρίμηνο ζημίες 69 εκατ. ευρώ έναντι ζημιών 246 εκατ. ευρώ στο πρώτο τρίμηνο του 2014.
Ειδήσεις από το εξωτερικό
Νέα βελτίωση αναμένεται να παρουσιάσει το καταναλωτικό κλίμα στη Γερμανία τον Ιούνιο, σύμφωνα με τη μηνιαία έρευνα της GfK, στην οποία τονίζεται όμως ότι οι γεωπολιτικοί κίνδυνοι ίσως επηρεάσουν στο μέλλον τις καταναλωτικές δαπάνες. Ο δείκτης καταναλωτικού κλίματος του GfK αναμένεται να διαμορφωθεί στις 10,2 μονάδες τον Ιούνιο από 10,1 μονάδες τον Μάιο, έναντι εκτιμήσεων για μείωσή του στις 10 μονάδες. Σύμφωνα με το GfK, οι 10,2 μονάδες του Ιουνίου σηματοδοτούν τα υψηλότερα επίπεδα από τον Οκτώβριο του 2001.
«Η ιδιωτική κατανάλωση είναι ο βασικός μοχλός οικονομικής ανάπτυξης φέτος. Ωστόσο, οι υφιστάμενοι κίνδυνοι δεν θα πρέπει να ξέχνιονται», αναφέρει το GfK στην ανακοίνωσή του.
Σχέδιο για τη συγχώνευση δύο εκ των μεγαλύτερων τμημάτων της, στο πλαίσιο συμφωνίας εξ ολοκλήρου σε μετοχές αξίας 8,1 δισ. δολαρίων, παρουσίασε η Samsung. Η κίνηση αυτή εντάσσεται στο πλαίσιο ευρείας κλίμακας αναδιάρθρωσης που προωθεί ο νοτιοκορεάτικος όμιλος από τη στιγμή που ο έλεγχος περνά στη νέα γενιά της ιδρυτικής οικογένειας.
Διαψεύδει η L’Oreal τα σενάρια, που τη θέλουν να εξετάζει την εξαγορά της σειράς προϊόντων περιποίησης μαλλιών, Wella, από την Procter & Gamble. Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Handelsblatt, ο Νικολά Ιερόνιμους, διευθυντικό στέλεχος του γαλλικού κολοσσού καλλυντικών, ξεκαθάρισε ότι δεν υπάρχει κανένα ενδιαφέρον για τη Wella, όπως είχε γραφεί στο γερμανικό Τύπο τον περασμένο μήνα.
Στα χαμηλότερα επίπεδα ενός μήνα έκλεισε το πετρέλαιο την Τετάρτη, χάνοντας το ψυχολογικό όριο των 58 δολαρίων. Απώλειες για τέταρτη συνεχόμενη συνεδρίαση κατέγραψε και ο χρυσός. Ειδικότερα, τα συμβόλαια παράδοσης Ιουνίου του χρυσού έκλεισαν με απώλειες 0,1%, στα 1.185,60 δολάρια η ουγγιά. Παράλληλα, το αργό πετρέλαιο παράδοσης Ιουλίου υποχώρησε κατά 0,9%, κλείνοντας στα 57,51 δολάρια το βαρέλι.