Skip to main content

Σόιμπλε: Η Ελλάδα δεν έχει ξεπεράσει όλες τις δυσκολίες

Η Ελλάδα δεν έχει ξεπεράσει όλες τις δυσκολίες, αν και βρίσκεται σε καλύτερη θέση σε σχέση με οκτώ χρόνια πριν, δηλώνει ο πρόεδρος του γερμανικού κοινοβουλίου και πρώην υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

«Η διαδικασία μεταρρυθμίσεων δεν ήταν εύκολη για την Ελλάδα και εξακολουθεί να είναι δύσκολη, καθώς όλοι οι πολίτες έχουν υποχρεωθεί να κάνουν θυσίες. Βεβαίως η χώρα σας δεν έχει ακόμη ξεπεράσει όλες τις δυσκολίες, αλλά βρίσκεστε σε πολύ καλύτερη θέση και τώρα έχετε διαφορετικές οικονομικές προοπτικές σε σχέση με πριν από οκτώ χρόνια», αναφέρει σε συνέντευξή του στα «Νέα».

Ερωτηθείς σχετικά με τις δηλώσεις του υποψηφίου του ΕΛΚ για την προεδρία της Κομισιόν Μανφρεντ Βέμπερ περί μείωσης των πλεονασμάτων ο κ. Σόιμπλε απαντά: «Δεν άφησα πίσω μου τον ρόλο του υπουργού Οικονομικών για να σχολιάσω τα σημερινά θέματα της ελληνικής οικονομικής πολιτικής από τον ρόλο μου ως πρόεδρο της Buntestag». Σημειώνει πάντως πως «είναι ξεκάθαρο πως πετύχαμε σε μεγάλο βαθμό να ξεπεράσουμε την κρίση του ευρώ και σε ότι σε αυτή τη διαδικασία η Ελλάδα έλαβε μεγάλη βοήθεια τόσο από την Ε.Ε. όσο και από τη Γερμανία».

Σε ερώτηση για το αν εκτιμά πως η Ευρώπη βρίσκεται ενώπιον μίας νέας κρίσης επισημαίνει πως η Ευρώπη «διέρχεται μία περίοδο δοκιμασίας των αντοχών της», πως «πρέπει να γίνει πιο αποτελεσματική, πιο ρεαλιστική, να αποδείξει ότι είναι σε θέση να προστατεύσει τους πολίτες της» και «γενικά να μάθουμε να αντιμετωπίζουμε καλύτερα το γεγονός ότι υπάρχουν διαφορετικές απόψεις εντός Ευρώπης».

Εκφράζει παράλληλα την αισιοδοξία του ότι «οι μετριοπαθείς, φιλοευρωπαϊκές δυνάμεις θα αποκτήσουν την πλειοψηφία στο νέο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο» και δηλώνει πως «το να ενδώσουμε στον εθνικισμό, να κλείσουμε τα σύνορα και το να ακολουθεί ο καθένας το δικό του δρόμο πολιτικά δεν είναι απαντήσεις στον 21ο αιώνα».