Skip to main content

Πετρέλαιο: «Ανάσα» στις τιμές φέρνει η άρση του lockdown

Οι ελπίδες για σταδιακή μείωση των συνθηκών υπερπροσφοράς και ανάκαμψη της ζήτησης μετά τη χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων σε διάφορες χώρες δίνουν ώθηση στο πετρέλαιο για δεύτερη διαδοχική συνεδρίαση. Άλμα πάνω από 3% για τις τιμές, με το μπρεντ πάνω από τα 32 δολάρια το βαρέλι, έπειτα από κέρδη σχεδόν 7% στην προηγούμενη συνεδρίαση. Κέρδη 3% και για το αμερικανικό αργό, με τις τιμές πάνω από τα 28 δολάρια το βαρέλι και μετά το άλμα 9% της Πέμπτης. Σε εβδομαδιαία βάση, το μπρεντ οδεύει προς κέρδη 1,8%, ενώ για το αμερικανικό αργό η εβδομαδιαία άνοδος υπερβαίνει το 12%.

Μετά τις ιστορικές μειώσεις στην παραγωγή από τη συμμαχία ΟΠΕΚ+ κάνουν την εμφάνισή τους και οι πρώτες δειλές ενδείξεις ανάκαμψης της ζήτησης. Σύμφωνα με στοιχεία που ανακοινώθηκαν σήμερα, η ημερήσια κατανάλωση αργού στην Κίνα ανέκαμψε τον Απρίλιο, καθώς αρχίζει σταδιακά η οικονομία να επιστρέφει στην κανονικότητα, με επανέναρξη των διυλιστηρίων. 

Παρ’ όλα αυτά, το κλίμα στις αγορές παραμένει επιφυλακτικό, με την Διεθνή Υπηρεσία Ενέργειας(ΙΕΑ) να αναβαθμίζει μεν τις προβλέψεις της, αναμένοντας όμως δραματική κατάρρευση της ζήτησης φέτος, κατά 5,5 εκατ. βαρέλια ημερησίως στο δεύτερο ήμισυ του έτους. 

naftemporiki.gr