Skip to main content

Market Beat: Στο φινάλε της εβδομάδας θα αποκαλυφθεί η ισχύς της πρόσφατης ανόδου

Η εικόνα των μεταβολών των δεικτοβαρών μετοχών του 25άρη και του ΓΔ αποκαλύπτει τη δύναμη του επιλεκτικού αγοραστικού ενδιαφέροντος αλλά και την σταθερότητα των επιφυλάξεων για τις μετοχές εταιριών για τις οποίες έχουν προγραμματιστεί ΑΜΚ. Η αγορά κινήθηκε κύρια σε θετικό πεδίο με γρήγορα περάσματα στο αρνητικό αλλά φάνηκε η αδυναμία των θεσμικών να κινήσουν την αγορά προς τα επίπεδα που αποτελούν τη σκληρή οροφή της εποχής δηλαδή τις 900 μονάδες.

Στην αγορά ομολόγων, συνεχίστηκε η αργή αποκλιμάκωση των αποδόσεων (στο 1,65% η απόδοση του Αμερικανικού 10ετους) με ευεργετική επίδραση στην εικόνα των ελληνικών ομολόγων καθώς η απόδοσή τους υποχώρησε στο 0,82%. Οι ασιατικές αγορές μετοχών έχουν εμφανίσει ασταθείς συναλλαγές σήμερα Παρασκευή 9/4, αφού οι μετοχές τεχνολογίας ανέβασαν το S&P 500 σε νέο ρεκόρ, ακόμη και όταν οι επενδυτές επηρεάστηκαν αρνητικά από μια απροσδόκητη αύξηση του αριθμού των Αμερικανών που υπέβαλαν αξιώσεις για νέα επιδόματα ανεργίας.

Τα πιο αδύνατα δεδομένα βοήθησαν τις αποδόσεις στο 10ετες ομόλογο αναφοράς να πέσουν στο χαμηλότερο επίπεδο από τις 26 Μαρτίου και να ενθαρρύνουν τη ζήτηση για μετοχές υψηλής ανάπτυξης στον τομέα της τεχνολογίας, ο οποίος ήταν ο μεγαλύτερος κερδισμένος στο S&P 500. Ο τεχνολογικός Nasdaq έκλεισε επίσης σε υψηλό επτά εβδομάδων την Πέμπτη.

Ο πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ Τζερόμ Πάουελ ανακοίνωσε την Πέμπτη ότι η κεντρική τράπεζα δεν ασχολείται σχεδόν καθόλου με τη μείωση της υποστήριξής της στην οικονομία των ΗΠΑ, λέγοντας σε εκδήλωση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου ότι ενώ το οικονομικό άνοιγμα θα μπορούσε να οδηγήσει σε στιγμιαία αύξηση των τιμών, αναμένει ότι θα είναι προσωρινό και δεν θα αποτελεί πληθωρισμό. Τα σχόλια του Πάουελ επιβεβαίωσαν τη φιλική στάση που περιγράφεται στα πρακτικά της συνάντησης επί της πολιτικής της Fed που δημοσιεύθηκε την Τετάρτη.

Η αγορά και χθες έδειξε, πως θέλει κάτι εντυπωσιακό για να αφυπνιστεί το επενδυτικό ενδιαφέρον. Αυτό που δέχθηκε από την πλευρά του τραπεζικού κλάδου, μέσω της ανακοίνωσης των λεπτομερειών για την αύξηση κεφαλαίου της ΠΕΙΡ, ήταν μάλλον κάτι που καίει την αξία των χαρτοφυλακίων των παλαιών μετόχων, κρίνοντας από την αντίδρασή τους. Την τελευταία ώρα χθες η ΠΕΙΡ η ΕΤΕ και η ΑΛΦΑ εμφάνιζαν αξία ημερήσιων συναλλαγών πάνω από 5 εκατ. ευρώ, αλλά είχαν μεταβολές αντίστοιχα -21%, +0,4% και +0,6%. Βέβαια είναι η πρώτη αντίδραση στις φρέσκες ειδήσεις και για σαφή συμπεράσματα, θα χρειαστεί να περιμένουμε λιγάκι. Υπήρχαν επίσης ευχάριστες εκπλήξεις στο ταμπλό, αφού η ΕΛΛΑΚΤΩΡ σταμάτησε να είναι παρούσα στην ομάδα των καθοδικών μετοχών του 25άρη.

Ο ΓΔ πέρασε ως τις 886,15 μονάδες δυο φορές, στις 11:29 και στις 11:57, ενώ μετά με τέσσερα κύματα εντολών πώλησης οδηγήθηκε στις 881 πάλι στις 14:10 καθώς είχε βρεθεί στις 880,98 και στις 10:36. Είχαμε συνεπώς μια σύνοδο στην οποία τα τοπικά ακρότατα, δηλαδή το ανώτερο και ο πυθμένας της μέρας με όρους μαθηματικών, σημειώθηκαν δυο φορές. Αυτό στην στατιστική εκλαμβάνεται ως “κλείδωμα” της ζώνης διακύμανσης του μέσου όρου.

Ακόμα και έτσι υπογραμμίζεται η παρουσία ισχυρών παραγόντων  που θέλουν να διατηρηθεί η αγορά στα τρέχοντα επίπεδα και κάνουν για αυτό σημαντικές παρεμβάσεις, όπου κρίνουν ότι αυτές χρειάζονται. Μια σφικτή διακύμανση πέντε μονάδων, που υποδηλώνει πως η συσσώρευση είναι το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα που μπορούν να πετύχουν τις μέρες που οι προγραμματισμένες ΑΜΚ, έχουν βάλει σε σκέψεις τους ιδιώτες επενδυτές.

Μπορεί η Αθηναϊκή αγορά να ήταν ανάμεσα σε εκείνες με μέτρια κέρδη στην ευρωζώνη, αλλά απογοήτευσε τους αισιόδοξους, καθώς μικραίνει ο ανοδικός βηματισμός και ο τζίρος, ενώ τα στατιστικά της  πανδημίας απειλούν με αναθεώρηση των προσδοκιών. Οι εγχώριοι αναλυτές χωρίζονται σε όσους εστιάζουν στα εταιρικά αποτελέσματα και σε αυτούς που ενδιαφέρονται και αναφέρονται στη μεγάλη εικόνα. Η Beta Sec. αναφέρει: “Το σενάριο της συσσώρευσης είναι το επικρατέστερο, λόγω θετικών μηνυμάτων από τα αποτελέσματα χρήσης, που ενδέχεται να τραβήξουν επενδυτικά βλέμματα και τα οποία θα αντισταθμίσουν τις πιέσεις από τις κινήσεις κατοχύρωσης κερδών”.

Από την Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ σχολίασαν: “Η γ.σ. της Τράπεζας Πειραιώς αποφάσισε τα της διαδικασίας της Α.Μ.Κ., εγκρίνοντας την υιοθέτηση του book building για την είσοδο νέων Επενδυτών, αλλά και την προνομιακή κατανομή υπέρ παλαιών Μετόχων. Μετέθεσε ωστόσο την εξειδίκευση των αποφάσεων σε ημερομηνία που θα ορίσει το Δ.Σ., με την Επενδυτική Κοινότητα να καλείται να αξιολογήσει τα νέα δεδομένα. Από τεχνικής πλευράς, το σκηνικό δεν άλλαξε, διατηρώντας τις 892 και τις 862 μονάδες του ΓΔ, ως τα όρια αντίστασης και στήριξης αντιστοίχως”.

Από τη Leon Depolas Sec. παρατήρησαν: “Συνεχίζεται η πλαγιοανοδική κίνηση του ΓΔΧΑ, στηριζόμενη σε μεμονωμένους τίτλους κάθε φορά, ενώ στο εξωτερικό νέο υψηλό κατέγραψε ο S&P 500. Υπό αξιολόγηση παραμένει η πορεία των κρουσμάτων, η οποία θα αναδείξει το πότε θα υπάρξει πλήρη άρση των περιορισμών. Παρά ταύτα, σημειώνουμε εκ νέου τις δυσκολίες που θα αντιμετωπίσει ο ΓΔΧΑ σε πιθανή άμεση προσπάθεια υπέρβασης της περιοχής των 880 – 900 μονάδων.

Η επίδραση της δυναμικής της περασμένης μέρας

ΗΠΑ

Οι αιτήσεις για επίδομα ανεργίας την εβδομάδα που ολοκληρώθηκε στις 3 Απριλίου έφτασαν τις 744.000, υψηλότερα από τις προσδοκίες για 694.000. Η μέτρηση δείχνει άνοδο κατά 16.000 από τις 728.000 αιτήσεις που ήταν μία εβδομάδα νωρίτερα. Ωστόσο κινήθηκαν καθοδικά οι αποδόσεις των αμερικανικών ομολόγων γιατί η δημοσίευση των πρακτικών από την τελευταία συνάντηση της Fed έδειξε ότι οι αξιωματούχοι δεν αναμένουν από την Κεντρική Τράπεζα  σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής.

Η απόδοση του 10ετούς υποχώρησε κατά τρεις μονάδες βάσης στο 1,64% και η απόδοση του 30ετούς κατά τέσσερις μονάδες βάσης στο 2,32%. Αυτό συνέβαλε στο να κινηθεί σε θετικό έδαφος η Wall Street με την τεχνολογία να κερδίζει το αγοραστικό ενδιαφέρον και τον S&P να πιάνει νέο ιστορικό υψηλό.

Στην Wall Street, ο μέσος όρος Dow Jones Industrial Average αυξήθηκε 0,17% στις 33.503,57 μονάδες, ο S&P 500 κέρδισε 0,42% κλείνοντας στις 4.097,17 και ο Nasdaq Composite πρόσθεσε 1,03% φθάνοντας στις 13.829,31 μονάδες.

Στον βιομηχανικό Dow Jones, τη μεγαλύτερη άνοδο κατέγραψαν οι τίτλοι των Apple (+1,8%) και Salesforce.com (+1,6%) ενώ τη μεγαλύτερη πτώση σημείωσαν οι μετοχές των Nike (-2,1%) και Walgreens Boots (-1,5%).

Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του πετρελαίου WTI σημείωσε πτώση 0,3% ενώ η τιμή του χρυσού κινήθηκε υψηλότερα 1%. Το δολάριο υποχώρησε 0,4% έναντι του ευρώ που αγόραζε 1,1919 δολάρια.

ΕΥΡΩΠΗ

«H πανδημία θα επηρεάσει αρνητικά την ανάπτυξη της Ευρωζώνης τους επόμενους μήνες, αλλά η ανάπτυξη θα ενισχυθεί μόλις γίνει δυνατή η άρση των lockdown», δήλωσε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) Κριστίν Λαγκάρντ.

Στο μακροοικονομικό μέτωπο, κατά 0,5% αυξήθηκαν οι τιμές παραγωγού στην ευρωζώνη τον Φεβρουάριο, σε σύγκριση με έναν μήνα πριν, σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία. Στην Ευρωπαϊκή Ενωση ενισχύθηκαν κατά 0,7%, επίσης σε μηνιαία βάση. Επιπλέον, κατά 5,4% αυξήθηκαν οι τιμές κατοικιών στην ευρωζώνη το τέταρτο τρίμηνο του 2020 και κατά 5,7% στην Ευρωπαϊκή Ενωση, σε σύγκριση με το αντίστοιχο χρονικό διάστημα του 2019.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 έπιασε νέο ιστορικό υψηλό καθώς ενισχύθηκε 0,58% στις 436 μονάδες, ο FTSE 100 στο Λονδίνο κινήθηκε υψηλότερα 0,83% στις 6.942 μονάδες, ο DAX 30 στη Φρανκφούρτη σημείωσε άνοδο 0,17% στις 15.202 μονάδες και ο CAC 40 στο Παρίσι κατέγραψε κέρδη 0,57% στις 6.165 μονάδες.

ΧΑ

Μικρή άνοδος +0,37%  χωρίς τραπεζική ώθηση, με κέρδη σε πολλά blue chip  

Την διαπραγμάτευση σφράγισε η κυριαρχία της ζήτησης έναντι της προσφοράς για δεκαεπτά  μετοχές του 25άρη και ανάμεσά τους με μικρά κέρδη τρεις από τις Τράπεζες. Η σύνοδος εξελίχθηκε με χαλαρό συντονισμό με την τάση πτωτικής συσσώρευσης που επικράτησε στα χρηματιστήρια της Ευρώπης. Εδώ επηρέασε το ανοδικό την πρώτη ώρα κλίμα στις ΗΠΑ και σφράγισε τις συναλλαγές η ενίσχυση στο αγοραστικό ενδιαφέρον για τις εταιρίες Κοινής Ωφέλειας και οι ρευστοποιήσεις στις ΠΕΙΡ και ΓΕΚΤΕΡΝΑ και ΤΕΝΕΡΓ. 

Βασικές στατιστικές πληροφορίες

Μετά από άνοιγμα στις 881,44 με πτωτικό  χάσμα  (0,05 μονάδες) από το κλείσιμο της προηγούμενης (881,49), οι τιμές κινήθηκαν έτσι ώστε ο ΓΔ να διαπραγματευτεί με πτωτική τάση με οδηγό τον τραπεζικό δείκτη. Η εγγραφή του ανώτερου μέρας, ήρθε στις 11:56 και ήταν οι 886,15 από 884,50 μονάδες την προηγούμενη σύνοδο. Κυριάρχησε, αμέσως μετά από την έναρξη, προσφορά για αρκετές μετοχές του 25άρη ενώ στη μετάβαση από το πρώτο στο δεύτερο μέρος αυξήθηκαν οι πιέσεις. Το ελάχιστο εμφανίστηκε στις 10:36 ήταν οι 880,98 από 875,91 μονάδες την περασμένη σύνοδο.

Στην προτελευταία σύνοδο της εβδομάδας, υπήρξε εναλλαγή στη δυναμική με κίνηση σε θετικό πεδίο σχεδόν αποκλειστικά, με σταθερής κλίσης ανοδική πορεία στο πρώτο μέρος και καθοδική που μετατράπηκε σε πλάγια στο δεύτερο. Η αγορά έκλεισε με άνοδο +0,37% ενώ γενικότερα είχε μεταβολές διαφορετικές ανά ώρα από των ευρωπαϊκών. Ο ΓΔ στο κλείσιμο σταμάτησε στις 884,77  μονάδες, δηλαδή 3,79 μονάδες πάνω από το κατώτερο μέρας. Η συνολική κεφαλαιοποίηση διαμορφώθηκε στα 58,874 από 58,579 δις ευρώ την περασμένη συνεδρία.

Τη σύνοδο σφράγισε χαμηλότερο έναντι  της προηγούμενης συνεδρίας συναλλακτικό ενδιαφέρον, με  πακέτα αξίας 3,249 από 8,542 εκατ. ευρώ την προηγούμενη για ΕΤΕ ΟΤΕ ΜΠΕΛΑ  ΜΥΤΙΛ και ΚΟΥΕΣ.               

Η δε εμφάνιση απωλειών σε 1 από τα 4 Τραπεζικά blue chip, δεν θα μπορούσε να έχει σχέση με την επικράτηση ανοδικής  δυναμικής για τα ελληνικά ομόλογα. Η απόδοση του δεκαετούς υποχώρησε στο 0,820% από 0,841% την προηγούμενη.

Επηρέασαν μεικτά, οι μεταβολές για τις Τράπεζες (+0,18%), αφού οι επενδυτές έκλεισαν την ΑΛΦΑ στο +0,86% από +2,53%, την ΕΤΕ στο +0,41% από -0,85%, ΕΥΡΩΒ στο +0,63% από +3,66% και την ΠΕΙΡ στο-18,18% από -10,93%. Οι μετοχές του FTSEM αντιμετωπίστηκαν όπως τα blue chip με μεταβολή +0,41% από +0,73%.  

Η στατιστική εικόνα των blue chip άλλαξε, όπως προκύπτει από το πλήθος των ανοδικών (17 από 9) έναντι των καθοδικών (7 από 16) και ένα την ΦΡΛΚ στα αμετάβλητα. Στο ΧΑ ο ΓΔ με μεταβολή +0,37% οδηγήθηκε στις 884,77 από 881,49 μονάδες, όταν ο 25άρης έκλεισε στις 2139,16 από 2131,47 με άνοδο +0,36%.

Για να συμβούν τα παραπάνω, ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 76,055 από 86,204 εκατ. ευρώ και οι συναλλαγές με πακέτα είχαν αξία 3,249 από 8,542 εκατ. ευρώ. Το πλήθος των ανοδικών διαμορφώθηκε σε 64 από 48, των καθοδικών 46 από 62 την Τετάρτη και οι αμετάβλητες παρέμειναν 18 από 18.

Τεχνική ανάλυση Παράγωγα

Η μείωση των όγκων δείχνει την περιορισμένη ορατότητα των traders

Στην προτελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας, οι επενδυτές κίνησαν τον FTSE25 σε θετικό πεδίο με αρκετά ολιγόλεπτα περάσματα στο αρνητικό, από την επίδραση στην τιμή του των τραπεζικών blue chip. Το άνοιγμα αντιστοιχούσε σε καθοδικό χάσμα 1,51 μονάδων. Τον έκλεισαν τελικά 7,69 μονάδες ψηλότερα. Το ανώτερο, οι 2142,93, εμφανίστηκε στις 11:29.Το ελάχιστο ημέρας σημειώθηκε στις 10:37 και ήταν οι 2127,58 μονάδες. Το κλείσιμο στις 2139,16 μονάδες αντιστοιχεί σε μεταβολή +0,36% για τον 25άρη. Ο τζίρος στα παράγωγα υποχώρησε στα 9,589 εκατ. ευρώ.

Στα ΣΜΕ του 25άρη για την σειρά Απριλίου διακινήθηκαν 323 συμβόλαια με ανώτερο μέρας τις 2140,00 μονάδες και κατώτερο τις 2126,00 με τιμή τελευταίας πράξης στις 2138,00 από 2131,00 μονάδες και κλεισίματος στις 2133,00 ενώ οι ανοικτές θέσεις έγιναν 5322 από 5308. Για τη σειρά Μάιου εμφανίστηκε χαμηλό ενδιαφέρον με 9 συμβόλαια με ανώτερο τις 2137,00 μονάδες και χαμηλό στις 2130,00 με τελευταία τιμή στις 2135,00 μονάδες και τιμή κλεισίματος 2130,00  για να γίνουν 268 από 265 οι ανοικτές θέσεις. Αλλά δεν διακινήθηκαν  ΣΜΕ της σειράς Ιουνίου.

Στα δικαιώματα προαίρεσης του ίδιου δείκτη το ενδιαφέρον ήταν μέτριο και αυστηρά εστιασμένο. Στα calls του 25άρη λήξης Απριλίου διακινήθηκαν 51 συμβόλαια για τιμή εξάσκησης στις 1975 και τις 2150 μονάδες. Στα δικαιώματα αγοράς της σειράς Μαΐου ο όγκος ανήλθε σε 80 συμβόλαια για τιμή εξάσκησης στις 2050 και τις 2150 μονάδες. Στα δικαιώματα πώλησης της σειράς Απριλίου διακινήθηκαν 90 συμβόλαια για τιμή εξάσκησης στις 2100 μονάδες. Στα δικαιώματα πώλησης της επόμενης σειράς διακινήθηκαν 130 συμβόλαια για τιμή εξάσκησης από τις 2050 ως τις 2150 μονάδες.

Στα ΣΜΕ επί μετοχών οι συναλλαγές συνολικά υποχώρησαν. Ξεχώρισαν τα ΣΜΕ της ΑΛΦΑ με 6680 συμβόλαια για τη σειρά Ιουνίου, της ΕΤΕ με 3671, της ΕΥΡΩΒ με 3058, της ΠΕΙΡ με 954 συμβόλαια για τη σειρά Ιουνίου, της ΔΕΗ ήταν 1365 και της ΜΙΓ ήταν 1210 για την σειρά Ιουνίου. Το συναλλακτικό ενδιαφέρον στο stock repo αφορούσε στα 63500 συμβόλαια για ΑΛΦΑ και στα 300 για τον ΟΤΕ. 

Η περίοδος ανακοίνωσης αποτελεσμάτων δημιουργεί ειδικές συνθήκες για την εκδήλωση ενδιαφέροντος στα ΣΜΕ επί μετοχών και οι εγχώριοι αναλυτές διαμορφώνουν άποψη για τις προοπτικές της τιμής με βάση τα κέρδη και τις προσδοκίες των επιχειρήσεων.

Από τη Leon Depolas Sec. παρατήρησαν: H ΕΥΔΑΠ ανακοίνωσε καθαρές ζημιές 66,1 εκατ. ευρώ για το 2020, λόγω εγγραφής προβλέψεων 157,5 εκατ. ευρώ για το κόστος του Αδιύλιστου Νερού, αλλά η Διοίκηση θα προτείνει διανομή 50 εκατ. ευρώ για την χρήση (μέρισμα ή/και επιστροφή κεφαλαίου).

Από την Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ σχολίασαν: Η γ.σ. της Τράπεζας Πειραιώς αποφάσισε τα της διαδικασίας της Α.Μ.Κ., εγκρίνοντας την υιοθέτηση του book building για την είσοδο νέων Επενδυτών, αλλά και την προνομιακή κατανομή υπέρ παλαιών Μετόχων. Μετέθεσε ωστόσο την εξειδίκευση των αποφάσεων σε ημερομηνία που θα ορίσει το Δ.Σ., με την Επενδυτική Κοινότητα να καλείται να αξιολογήσει τα νέα δεδομένα.

Από την Merit Sec. ειδοποίησαν: Η JUMBO ανακοίνωσε ότι οι πωλήσεις του ομίλου, κατέγραψαν αύξηση κατά περίπου 24% σε ετήσια βάση τον Μάρτιο  και επομένως οι συνολικές απώλειες τζίρου, για το πρώτο τρίμηνο της νέας χρονιάς εκτιμώνται στο 11%. Οι πωλήσεις της μητρικής εταιρείας στην Ελλάδα υποχώρησαν κατά 31% σε ετήσια βάση τον Μάρτιο, αφού σχεδόν το σύνολο των καταστημάτων παρέμεινε κλειστό. Ωστόσο, οι πωλήσεις στην Κύπρο ήταν υπερδιπλάσιες, σε σχέση με τον Μάρτιο του 2020, στην Βουλγαρία κατέγραψαν αύξηση κατά 47% σε ετήσια βάση και στην Ρουμανία οι πωλήσεις ήταν διπλάσιες σε σύγκριση με τον περσινό Μάρτιο.

ΕΘΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ: Πλησιάζει η Ετήσια ΓΣ στις 21 Απριλίου με θέμα την έγκριση της συναλλαγής πωλήσεως της κεφαλαιακής συμμετοχής της Εθνικής Τράπεζας στη θυγατρική εταιρεία με την επωνυμία Α.Ε.Ε.Γ.Α. «Η ΕΘΝΙΚΗ». Το ΔΣ κατά  τη  συνεδρίαση  της  24ης Μαρτίου  2021 ενέκρινε  την  αποεπένδυση  ποσοστού  90.01%  της  συμμετοχής  της  τράπεζας στο μετοχικό κεφάλαιο της Εθνικής Ασφαλιστικής μέσω της πώλησης και μεταβίβασης του συνόλου  των  μετοχών  της  Εθνικής  Ασφαλιστικής  που  ανήκουν  στην  Τράπεζα  στη νεοσύστατη θυγατρική της CVC, Ethniki Holdings S.à.r.l. Η συναλλαγή αναμένεται να οδηγήσει σε σωρευτική κεφαλαιακή ενίσχυση της ΕΤΕ, με αποτέλεσμα ο Συνολικός Δείκτης Κεφαλαιακής Επάρκειας του Ομίλου να ενισχυθεί pro-forma κατά 58 μονάδες κατά την 31η Δεκεμβρίου 2020.

Σχόλια εγχώριων αναλυτών

Ο πιστοποιημένος Χρηματοοικονομικός Αναλυτής Πέτρος Στεριώτης

Στα προ πανδημίας επίπεδα ο Γενικός Δείκτης, που πήρε την πρώτη “δόση” του απαιτούμενου εμβολίου από το ευνοϊκότατο κλίμα που επικρατεί στις Ξένες Αγορές και ενώ το “στοίχημα” για τη συνέχεια θα εξαρτηθεί από το αν η δεύτερη “δόση” (εγχώριες εξαγγελίες για φιλικό προς τις παραγωγικές επενδύσεις περιβάλλον, άνοιγμα της πραγματικής Οικονομίας και του Τουρισμού μετά την πανδημία, πιθανή αναβάθμιση του country outlook) θα δώσει το σινιάλο σε όσους δεν ανέβηκαν στην “κούρσα” της ανόδου, να το πράξουν.

Για να πουν, βέβαια, “κάλλιο αργά, παρά ποτέ” οι ανενεργοί κωδικοί που έχασαν το ράλι και να στηρίξουν τις αποτιμήσεις, καθώς βαδίζουμε προς το κλείσιμο του 1ου εξαμήνου, θα πρέπει να ικανοποιούνται ταυτόχρονα πολλές ευνοϊκές προϋποθέσεις, καθώς δε διακρίνουμε, ούτε προβλέπουμε στο Χ.Α. διάθεση για ανεξέλεγκτη ευφορία, η οποία θα “συγχωρέσει” τα όποια μακροοικονομικά, ή εταιρικά “ατυχήματα”, ή και τις “κούφιες”, πλην συνηθέστατες διαβεβαιώσεις, που προέρχονται από “επίσημα χείλη”.

Προς αποφυγή παρεξηγήσεων και για να θέσουμε τα τεκταινόμενα στην πραγματική τους διάσταση, το Ελληνικό Χρηματιστήριο και συγκεκριμένα ο ΓΔ, βρίσκεται, από μακροπρόθεσμη διαγραμματική άποψη, εντός μια εξαετούς φάσης συσσώρευσης (consolidation) μεταξύ των 500 και των 900 μονάδων, από την οποία πιθανώς θα προσπαθήσει να “δραπετεύσει”. Το ‘stock picking’ αποτελεί κλειδί, με το μη Τραπεζικό κομμάτι της Αγοράς να υπεραποδίδει, τη στιγμή που το Τραπεζικό κομμάτι αποτελεί ερωτηματικό, ή ‘βαρίδι’ (ανάλογα με την οπτική του καθενός) σε ειδησεογραφία και απορρόφηση ρευστότητας”. 

Σήμερα

Οι ασιατικές αγορές μετοχών έχουν αποκτήσει ασταθείς συναλλαγές σήμερα Παρασκευή 9/4, αφού οι μετοχές τεχνολογίας ανέβασαν το S&P 500 σε νέο ρεκόρ, ακόμη και όταν οι επενδυτές επηρεάστηκαν αρνητικά από μια απροσδόκητη αύξηση του αριθμού των Αμερικανών που υπέβαλαν αξιώσεις για νέα επιδόματα ανεργίας.

Ο ευρύτερος δείκτης της MSCI για τις μετοχές Ασίας-Ειρηνικού εκτός Ιαπωνίας ήταν αρχικά σταθερός και ελαφρώς ανοδικός αλλά στις 8:15 δική μας ώρα εμφάνιζε απώλειες -0,48% και ήταν στις 6893,8 μονάδες πολύ κοντά στο χαμηλό ημέρας.

Ο Nikkei της Ιαπωνίας κινήθηκε κόντρα στο πτωτικό ρεύμα της ημέρας  και στις 8:15 κέρδιζε +0,62%. Οι κινεζικές μετοχές υψηλής κεφαλαιοποίησης είχαν μικρές απώλειες στο ξεκίνημα  αλλά στις 8:20 δική μας ώρα ο CSI 300 έπεφτε κατά -1,30%. Ο Χανγκ Σενγκ στο Χονγκ Κονγκ είχε απώλειες -0,76% και η αγορά μετοχών στην Αυστραλία υποχωρούσε -0,16%.

Η έκθεση επί των αξιώσεων για επίδομα ανεργίας στις ΗΠΑ έδειξε μια δεύτερη συνεχόμενη εβδομαδιαία αύξηση νωρίτερα την Πέμπτη, εγκαταλείποντας τη σειρά ισχυρών οικονομικών δεδομένων από τις μισθοδοσίες και τις κενές θέσεις εργασίας που ενίσχυσαν την εμπιστοσύνη των επενδυτών για μια γρήγορη οικονομική ανάκαμψη.