Skip to main content

Αλ. Χαρίτσης: Αλλαγές στο πλαίσιο για τις στρατηγικές επενδύσεις με στόχο «ψηφιακά άλματα»

Η τεχνολογία θα διαδρατίσει καθοριστικό ρόλο στην πορεία εξόδου από την κρίση, σημείωσε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης Αλέξης Χαρίτσης. Όπως είπε ο ίδιος υπάρχει αναδιάρθρωση των επενδύσεων υπέρ του παραγωγικού σκέλους, αλλά το οριστικό ξεπέρασμα της κρίσης απαιτεί την περαίτερω ένταση αυτής της τάσης με μέρος των επενδύσεων να κατευθύνεται στην έρευνα και την καινοτομία. Για να μην γίνει η 4η βιομηχανική επανάσταση μία λέξη χωρίς περιεχόμενο, όπως σημείωσε, δίνεται έμφαση στις χρηματοδοτήσεις και το θεσμικό πλαίσιο.

Όπως είπε ο υπουργός έχει διαπιστωθεί πως το πλαίσιο για τις στρατηγικές επενδύσεις δε επαρκεί γι΄αυτό θα υπάρξει νομοθετική ρύθμιση για τον εκσυγχρονισμό του με τον εμπλουτισμό του με υπηρεσίες μίας στάσης για να απευθύνονται οι επενδυτές και με τη διεύρυνση των κριτηρίων των επιχειρήσεων που μπορούν να ενταχθούν στο καθεστώς fast track, πέρα από την ενέργεια και τον τουρισμό.

Για τις χρηματοδοτήσεις καταβάλλεται προσπάθεια να αυξηθεί η απορροφητικότητα όλων των διαθέσιμων κονδυλίων όπως από το πακέτο Γιούνκερ ή και με διμερείς συμφωνίες με την ΕΤΕπ αλλά είναι σημαντική η ενεργοποίηση του εγχώριου παραγωγικού συστήματος, σημείωσε ο αναπληρωτής υποργός και σε αυτό δρα ο αναπτυξιακό νόμος.

Το επόμενο δεκαπενθήμερο, όπως γνωστοποίησε, θα ξεκινήσουν δυο νέες δράσεις, ύψους 200 εκατ. ευρώ, για συνέργειες και δικτυώσεις μεταξύ ελληνικών επιχειρήσεων και το δεύτερο αφορά στην ενσωμάτωση καινοτομικών διαδικασιών στην παραγωγή. Παράλληλα προχωρούν κι άλλες δράσεις όπως πρόσφατα ανακοινώθηκε η ενεργοποίηση του EquiFund.

Η ψηφιακή επανάσταση δεν αφορά μόνο τις νέες επιχειρήσει που ούτως ή άλλως ενσωματώνουν τα νέα δεδομένα, όπως είπε, αλλά αφορά και την προσαρμογή των παραδοσιακών κλάδων και ιδιαίτερα των μικρομεσαίων επιχειρήσεων αυτών των κλάδων. Σε αυτό το πλαίσιο, μέσω του ΕΣΠΑ, όπως είπε, ξεκινούν στις 25 Μαΐου δυο νέες δράσεις: «ψηφιακά βήματα» για πολύ μικρές επιχειρήσεις και τα «ψηφιακά άλματα» για μικρομεσαίες που θα πρέπει να αναβαθμίσουν την ψηφιακή τους παρουσία με πρόβλεψη και για κάλυψη μισθολογικού κόστους για εργαζόμενους που θα βοηθήσουν σε αυτό.

«Καλές οι χρηματοδοτήσεις από την ΕΕ αλλά η ολοκλήρωση του θεσμικού πλαισίου για τη διευθέτηση του προβλήματος του τραπεζικού συστήματος δίνουν πλέον τη δυνατότητα στις ελληνικές τράπεζες να ικανοποιήσουν το ρόλο τους για τη χρηματοδότηση της ελληνικής οικονομίας, ενώ η Εθνική Αναπτυξιακή Τράπεζα θα λειτουργήσει ως ομπρέλα όλων των διαθέσιμων εργαλείων» ανέφερε.

Σύμφωνα με τον κ. Χαρίτση, η ολοκλήρωση των διαδικασιών για σύσταση και αδειοδότηση των επιχειρήσεων με ηλεκτρονικό τρόπο έχει ωφελήσει περισσότερες από 30.000 επιχειρήσεις. Με τις δράσεις που γίνονται στο θεσμικό πλαίσιο και γνωστοποίησε ότι τον Ιούνιο θα βγει η προκήρυξη μετά από διαβούλευση για να υπάρχει πλήρες προφίλ των επιχειρήςεων για όλο το χρόνο της ζωής τους και θα είναι διαθέσιμο σε όλες τις δημόσιες αρχές.

Όσον αφορά στις εξαγωγές στόχος είναι η αύξηση του μεριδίου μας σε νέες και παλιές αγορές με πλήθος δράσεων, ενώ ενδεικτικά ανέφερε ότι για το προγραμμα «επιχειρούμε έξω» θα αυξηθεί ο προϋπολογισμούς λόγω του ενδιαφέροντος που υπάρχει.

Θα δημιουργηθεί και πύλη εξωστρέφειας που θα λειτουργεί ως δίαυλος ενημέρωσης για τις ελληνικές επιχειρήσεις που θέλουν πληροφορίες για την εξαγωγική τους δράση.

«Η αξιοπιστία της χώρας είναι ένα βασικό στοιχείο για τους επενδυτές καθώς και η φορολογική πολιτική, θέμα για το οποίο θα δούμε παρεμβασεις στο προσεχές διάστημα, αλλά κυρίως οι επενδυτές ζητούν την ύπαρξη ενός αναπτυξιακό σχεδίου και σε αυτό το πλαίσιο εκπονείται η Εθνική Αναπτυξιακή Στρατηγική» κατέληξε ο κ. Χαρίτσης.

ΠΗΓΗ: ΑΜΠΕ