Skip to main content

FSB: 320 δισ. δολ. έχουν στοιχίσει τα σκάνδαλα στις τράπεζες- ποιος πρέπει να πληρώνει το λογαριασμό

Nέο πακέτο εργαλείων, με στόχο την αντιμετώπιση συμπεριφορών, που έχουν πλήξει την εμπιστοσύνη στο χρηματοπιστωτικό σύστημα, προωθεί το Συμβούλιο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας. Ένα εκ των σημαντικότερων εργαλείων είναι η δυνατότητα να καθιστά απευθείας υπεύθυνα για τις πράξεις τους τα υψηλόβαθμα στελέχη των τραπεζών. 

Η δράση του FSB σε αυτό το πεδίο έχει μεγάλη σημασία και για τις ίδιες τις τράπεζες, στις οποίες οι «παράτυπες συμπεριφορές» την τελευταία δεκαετία έχουν στοιχίσει 320 δισ. δολάρια, όπως υπολογίζει το FSB. Ποιος πληρώνει τον λογαριασμό; Οι πιστωτικοί οργανισμοί (και οι επενδυτές τους) και όχι τα πρόσωπα, που ευθύνονται για τις αποφάσεις, επισημαίνει το Συμβούλιο. 

Οι τράπεζες έχουν έρθει αντιμέτωπες τα τελευταία χρόνια με τσουχτερά πρόστιμα για την εμπλοκή τους σε μεγάλα σκάνδα, όπως είναι η χειραγώγηση του Libor ή συμβολαίων στην αγορά συναλλάγματος. Σε επίπεδο προσώπων, ωστόσο, ελάχιστοι έχουν τιμωρηθεί. 

«Οι επιχειρήσεις και οι αρχές θα καθορίσουν ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος να αντιεμτωπίζουν τέτοιου είδους ζητήματος» αναφέρει το FSB σε έκθεσή του, που παρουσιάστηκε στους κεντρικούς τραπεζίτες και τους υπουργούς Οικονομικών των χωρών του G20 στην Ουάσιγκτον. Το ίδιο προτείνει 19 βήματα- εργαλεία, με στόχο την δημιουργία διεθνών προτύπων, ώστε να αποφευχθούν οι μεγάλες αποκλίσεις στους κανόνες και τις κυρώσεις.

Βάζοντας στο στόχαστρο και τα πρόσωπα, που λαμβάνουν τις αποφάσεις, το FSB, επιδιώκει, όπως εξηγεί να στηρίξει την αλλαγή κουλτούρας στους κόλπους των επιχειρήσεων του χρηματοοικονομικού τομέα. «Πρέπει να δώσουμε τέλος στην αντίληψη ότι τα πρόστιμα είναι το κόστος του να κάνεις business» ανέφερε χαρακτηριστικά αξιωματούχους του Συμβουλίου. 

ΠΗΓΗ: Reuters