Skip to main content

Market Beat: Έλεγχος της ανθεκτικότητας, καθώς πιέζονται συντονισμένα τα διεθνή

Του Κώστα Ιωαννίδη

Οι πρόσφατες εξελίξεις για την παγκόσμια επενδυτική βιομηχανία δεν είναι υπέρ ανάληψης κινδύνων. Η βάση της αντίδρασης που προκλήθηκαν από αυτές είναι η ακόλουθη: Το χάσμα μεταξύ της δύναμης των μετοχών παγκόσμια και της υποτονικότητας στην πραγματική οικονομία διευρύνεται.Το ΔΝΤ μείωσε τις προβλέψεις του για παγκόσμια ανάπτυξη φέτος, λέγοντας ότι η παγκόσμια οικονομία επιβραδύνεται περισσότερο από ό, τι αναμενόταν και ότι μια απότομη κάμψη θα μπορούσε να απαιτήσει από τους ηγέτες του κόσμου να συντονίσουν μέτρα τόνωσης. Τα στοιχεία των Η.Π.Α. λειτούργησαν προσθετικά στην ανάπτυξη συντηρητικής διάθεσης, ενώ οι θέσεις εργασίας μειώθηκαν σε χαμηλό 11 μηνών το Φεβρουάριο και δημιούργησαν αμφιβολίες σχετικά με τη δύναμη της αγοράς εργασίας των ΗΠΑ, η οποία μέχρι τώρα ήταν ένα από τα λίγα φωτεινά σημεία της οικονομίας.

Το άγχος που προκαλούν οι εκκρεμότητες στα ζητήματα του εμπορίου παγκόσμια ήταν μια άλλη παράμετρος που έπληξε τις αγορές περιουσιακών στοιχείων υψηλού κινδύνου.Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ απείλησε να επιβάλει δασμούς ύψους 11 δισεκατομμυρίων δολαρίων, σε προϊόντα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αυξάνοντας τις εντάσεις σε μια πολύχρονη διατλαντική διαμάχη  για την πολιτική των επιδοτήσεων στις κατασκευές αεροσκαφών. Η κίνηση ήρθε καθώς οι αγορές παραμένουν σε εγρήγορση, ενόσω οι διαπραγματευτές της διοίκησης Τραμπ προσπαθούν να σφυρηλατήσουν εμπορικές συμφωνίες με την Κίνα και τους γείτονες τους ήτοι τα κράτη του Μεξικού και του Καναδά.

«Κόκκινα» τα ταμπλό σε Ευρώπη και στις ΗΠΑ χθες αλλά και σήμερα στα νερά του κόκκινου κινούνται επίσης τα ασιατικά χρηματιστήρια. Με δεδομένη την αντοχή που έδειξε ο ΓΔ χθες αλλά και την αδυναμία μεγάλου πλήθους μετοχών της αθηναϊκής αγοράς παρά τον αυξημένο τζίρο, η σημερινή συνεδρία αποκτά ειδικό ενδιαφέρον. 

Καθώς αναμένεται να δώσει απαντήσεις αναφορικά με την αντοχή των αισιόδοξων, όταν η επενδυτική κοινότητα σε παγκόσμια κλίμακα σκέφτεται ότι πιθανά να το έχει παρακάνει αναφορικά με τις προσδοκίες της από τα χρηματιστήρια γενικά.

Ως χθες φάνηκε πως η συσσώρευση είναι ήδη σε εξέλιξη. Αλλά τη μια μέρα οι δείκτες πέφτουν λίγο σε μέρα με κίνηση σχεδόν μόνιμα σε αρνητικό πεδίο, ενώ την άλλη, με τις τιμές στο μεγαλύτερο διάστημα σε θετικό πεδίο, πάλι χάνουν οριακά. Οι αγορές στην Ευρώπη λόγω πτώσης στις ΗΠΑ μέσα από ένα δεύτερο μέρος όπου κυριάρχησαν οι πιέσεις, προκαλώντας διαρκή αναζήτηση πυθμένα, εμφάνισαν μεγαλύτερες απώλειες. Η δυναμική εδώ ήταν μεν καθοδική από την ώρα που απλώθηκαν οι ανησυχίες διεθνώς, υπογραμμίζοντας συντονισμό της επενδυτικής διάθεσης με την επικρατούσα παγκόσμια, αλλά από τις 15:00 ως το τέλος ο ΓΔ κρατήθηκε σταθερά γύρω από το κλείσιμο της Δευτέρας. Υπάρχουν συνεπώς για κάποιους λόγους κεφάλαια που γυρίζουν στην αγορά από διαχειριστές που στη δεδομένη φάση λειτουργούν αμυντικά.

Έτσι, παρά τη συνέχεια στα αρνητικά για τον ΓΔ κλεισίματα, το φρόνημα των αισιόδοξων δεν κάμφθηκε. Ούτε το αποτέλεσμα (-0,06%) δικαιολογεί ανησυχία για το μέλλον των τιμών. Δηλαδή και αυτοί που κάτι ξέρουν και τοποθετούνται χωρίς να το διαλαλούν, αλλά και όσοι δεν ξέρουν πολλά, αλλά είναι γενικά αισιόδοξοι, δεν τιμωρούνται για τις θετικές τους προσδοκίες. Σήμερα η συνέχεια θα είναι πιθανά τελείως διαφορετική.

Η επίδραση της δυναμικής της περασμένης μέρας

ΗΠΑ

Δασμοί και παγκόσμια οικονομία -με το ΔΝΤ να αναθεωρεί επί τα χείρω τις προβλέψεις του για την ανάπτυξη-έριξαν τη Wall Street, με τον S&P στη μεγαλύτερη ενδοσυνεδριακή πτώση των δύο τελευταίων εβδομάδων. Aρνητικά πρόσημα και για Dow Jones και Nasdaq. Πιο αναλυτικά, ο Dow Jones έκλεισε στις 26.150,58 μονάδες, μειωμένος κατά 190,44 μονάδες ή -0,72% και ο δείκτης Nasdaq κινήθηκε πτωτικά, φτάνοντας τις 7.909,28 μονάδες, με μείωση 44,61 μονάδων ή -0,56%.

Ο δείκτης Standard & Poor’s 500 μειώθηκε κατά 17,57 μονάδες (-0,61%) και έκλεισε στις 2.878,2 μονάδες.

Οι ΗΠΑ απείλησαν να επιβάλουν δασμούς σε εκατοντάδες ευρωπαϊκά αγαθά, ως αντίποινα στις επιδοτήσεις που έχουν δοθεί στην Airbus. Στο μεταξύ, Ευρωπαίος αξιωματούχος δήλωσε ότιη Ευρωπαϊκή Ένωση προετοιμάζεται να δώσει τη δική της απάντηση. Η κλιμάκωση των εντάσεων στο παγκόσμιο εμπόριο έπληξαν κυρίως τις μετοχές του βιομηχανικού κλάδου.

Και οι τρεις δείκτες στη Wall Street κινήθηκαν σε αρνητικό έδαφος, με τον τεχνολογικό Nasdaq να βρίσκει στήριγμα στην άνοδο της Apple. H έναρξη της περιόδου ανακοίνωσης εταιρικών αποτελεσμάτων τριμήνου θα αποτελέσει την επόμενη δοκιμασία για τη Wall Street, με τους αναλυτές να αναμένουν πτώση 2,5% της κερδοφορίας των εταιρειών του S&P 500 στο τρίμηνο Ιανουαρίου-Μαρτίου.

Οι υπηρεσίες εμπορίου στις ΗΠΑ (USTR) έδωσαν στη δημοσιότητα έναν ευρύ κατάλογο προϊόντων που παράγονται στην Ευρωπαϊκή Ένωση –εκτείνεται από τα μεγάλα εμπορικά αεροσκάφη και τα ανταλλακτικά τους ως τα γαλακτοκομικά– στα οποία προτείνεται να επιβληθούν πρόσθετοι δασμοί, σε αντίποινα για τις ευρωπαϊκές κρατικές ενισχύσεις στην Airbus.

Μεταξύ άλλων, ο προκαταρκτικός κατάλογος περιλαμβάνει προϊόντα προέλευσης ΕΕ στα οποία ίσως επιβληθούν επιπλέον δασμοί εξαιτίας των ευρωπαϊκών ενισχύσεων στην Airbus που ο Παγκόσμιος Οργανισμός Εμπορίου (ΠΟΕ) διαπίστωσε ότι έχουν «αρνητικές επιπτώσεις» στις ΗΠΑ, ανέφεραν οι υπηρεσίες του USTR στην ανακοίνωση που δόθηκε στη δημοσιότητα.

Την ίδια ώρα η Ε.Ε. εξετάζει να προχωρήσει σε αντίποινα, όσον αφορά τις ενισχύσεις προς τη Boeing.

Όπως μεταδίδει το CNBC, το ΔΝΤ αναμένει πλέον ότι η παγκόσμια οικονομία θα αναπτυχθεί με ρυθμό 3,3% το 2019 έναντι 3,5% που ανέμενε προηγουμένως. Για το 2020 ωστόσο το ΔΝΤ αναμένει ότι η παγκόσμια ανάπτυξη θα ανέλθει στο 3,6%.

Στις ΗΠΑ, η ανάπτυξη προβλέπεται να επιβραδυνθεί στο 2,3% από 2,9% το 2019.

Στην αγορά ομολόγων, η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς σημείωσε πτώση τριών μονάδων βάσης στο 2,49%.

ΕΥΡΩΠΗ

Στο «κόκκινο» έκλεισαν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, με αρνητικά πρόσημα στους περισσότερους κλάδους, μετά τις απειλές των ΗΠΑ να επιβάλουν δασμούς σε αγαθά, ύψους 11 δισ. δολαρίων, που εισάγονται από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Ο πανευρωπαϊκός STOXX 600 έκλεισε με πτώση 0,47%, έχοντας απομακρυνθεί από τα υψηλά οκταμήνου που είχε αγγίξει ενδοσυνεδριακά. Στις πιέσεις προστέθηκε και η  υποβάθμιση των προβλέψεων του ΔΝΤ για την παγκόσμια ανάπτυξη.

Μεταξύ των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων, ο DAX της Φραγκφούρτης -που επηρεάζεται από τις εξελίξεις στο παγκόσμιο εμπόριο- υπέστη πτώση 0,94%. Με απώλειες 0,35% έκλεισε και ο FTSE 100 του Λονδίνου, ενώ ο CAC 40 του Παρισιού υποχώρησε 0,65%.

Η μετοχή της Airbus υποχώρησε 1,6%, αφότου οι ΗΠΑ συμπεριέλαβαν τα μεγάλα εμπορικά αεροσκάφη στην προτεινόμενη λίστα ευρωπαϊκών προϊόντων για δασμολόγηση.

Χωρίς δηλώσεις στον Τύπο ολοκληρώθηκε έπειτα από μιάμιση ώρα η συνάντηση της Καγκελαρίου ‘Αγγελα Μέρκελ με την Βρετανίδα Πρωθυπουργό Τερέζα Μέι, ενόψει της αυριανής έκτακτης Συνόδου Κορυφής των «27» της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το Brexit.

Η αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ενωση με συμφωνία παραμένει ο στόχος μας, τόνισε ο επικεφαλής διαπραγματευτής της ΕΕ για το Brexit. Όπως μεταδίδει το Reuters, ο Μισέλ Μπαρνιέ σημείωσε ότι η ομαλή έξοδος δημιουργεί τις βέλτιστες συνθήκες για συνομιλίες όσον αφορά τη νέα συμφωνία με τη Μεγάλη Βρετανία.

Ο δείκτης FTSE 100 του Λονδίνου σημείωσε πτώση 0,35% στις 7.425,57 μονάδες, ο δείκτης DAX στη Φρανκφούρτη κινήθηκε χαμηλότερα 0,94% στις 11.850,57 μονάδες και ο CAC 40 στο Παρίσι κατέγραψε απώλειες 0,65% στις 5.436,42 μονάδες.

Στα χρηματιστήρια της περιφέρειας του ευρώ, ο δείκτης IBEX της Μαδρίτης κατέγραψε πτώση 0,32% στις 9.407,80 μονάδες και ο δείκτης MIB στο Μιλάνο σημείωσε απώλειες 0,46% στις 21.671,78 μονάδες.

ΧΑ

Οι πιέσεις και οι επιφύλαξες συνεχίστηκαν ο ΓΔ ωστόσο κρατήθηκε πάνω από τις 750 μονάδες 

Στην δεύτερη συνεδρίαση της εβδομάδας, οι θεσμικοί έδωσαν στις τιμές των βασικών δεικτών μεικτή πορεία, με κίνηση σε θετικό και αρνητικό πεδίο για τον μέσο όρο και τον 25άρη το πρώτο μέρος ανοδικό και το δεύτερο οι δείκτες άλλαζαν πρόσημο με πλάγια κίνηση από τις 15:05 ως το πέρας. Κυριάρχησε σχεδόν σταθερά η ζήτηση από τις 10:32 ως τις 12:36 και μετά επικράτησε η προσφορά από τις 12:43 ως τις 14:45 που σημειώθηκε το ελάχιστο στις 750,92 μονάδες από 747,23 τη Δευτέρα. Κατόπιν υπήρξε αντίδραση και αναζητήθηκε ισορροπία προσφοράς – ζήτησης με πλάγια κίνηση του ΓΔ μεταξύ 752,2 και 754,5 μονάδων από τις 15:05 ως τις 17:00. Ο ορισμός του ανώτερου μέρας ήρθε δυο ώρες μετά το άνοιγμα στις 758,93 από 757,02 μονάδες την προηγούμενη μέρα και αποτελεί νέο υψηλό έτους. Από το άνοιγμα στις 10:30 με ανοδικό χάσμα 0,96 μονάδων, βρέθηκε σε αρνητικό πεδίο ως τις 10:49, για να ξεκινήσει μια διαρκής αναζήτηση του ανώτερου που έφερε στις 12:35 μέγιστο μέρας και έτους. Μετά ακολούθησαν πιέσεις ως την κορύφωση της προσφοράς με εγγραφή του ελάχιστου πάνω από τις 750 μονάδες για πρώτη φορά. Σήμερα είχαμε πάλι μια νέα ισορροπία με πλάγια κίνηση του ΓΔ μεταξύ 752 και 754 μονάδων ως τις 17:00 που κατέληξε στις 753,03 μονάδες και στις δημοπρασίες ανεβαίνοντας γλυκά έκλεισε στις 753,16 από 753,58.

Η εμφάνιση του κατώτερου μέρας στις 751 μονάδες χονδρικά, ήρθε στο ξεκίνημα  του δεύτερου μέρους. Με ικανό χρονικό διάστημα, που επέτρεπε δυνατότητα αντίδρασης. Σήμερα δεν εμφάνισε ίδια έναντι των υπολοίπων ευρωπαϊκών αγορών δυναμική και είχε μικρότερη έναντι της προηγούμενης συνόδου διακύμανση μέρας από το υψηλό των 758,93 μονάδων, ως το κατώτερο των 750,92 που σημειώθηκαν μια φορά έκαστο.

Έγινε σαφές πως το ελάχιστο της μέρας, ήταν ψηλότερα από το μίνιμουμ της περασμένης συνόδου και αρκετά ψηλότερα (150,80 μονάδες) έναντι του κατώτερου του τρέχοντος έτους (600,12). Στις δημοπρασίες, από την ελαφρά υπεροχή της ζήτησης έναντι της προσφοράς, τον έκλεισαν 0,42 μονάδες χαμηλότερα από το κλείσιμο της προηγούμενης μέρας.

Τη σύνοδο σφράγισε ψηλότερο, σε σχέση με την προηγούμενη, συναλλακτικό ενδιαφέρον, με συναλλαγές σε πακέτα που απόκτησαν τζίρο 9,308 εκατ. ευρώ ( ΤΙΤΚ ΟΠΑΠ ΟΤΕ ΠΕΙΡ ΕΤΕ). Η δε εμφάνιση κερδών στα 2 από 4 Τραπεζικά blue chip, δεν είχε σχέση με την δυναμική στα ελληνικά ομόλογα αναφοράς, που εμφάνισαν μικρότερη  διακύμανση της απόδοσης τους (3 έναντι 6 μονάδων). Αλλά με πτώση τελικά 2 μονάδων βάσης, η απόδοση από το 3,48% κατέληξε στο 3,46%.

Το κλείσιμο του ΓΔ στις 753,16 μονάδες, ήταν 2,24 μονάδες πάνω από το ελάχιστο του και 5,77 κάτω από το ανώτερο της ημερήσιας διακύμανσής του. Ήταν σύνοδος με μικρότερο (8,01 από 9,80 μονάδες) εύρος διακύμανσης και το αποτέλεσμα της ήταν πτωτικό για την κεφαλαιοποίηση του ΧΑ, που κατέληξε στα 52,908 από 52,951 δις ευρώ. Εννέα blue chip δεν υπέκυψαν εντέλει στις πιέσεις ήταν ΑΛΦΑ +3,21%, ΠΕΙΡ +2,83%, ΛΑΜΔΑ +2,69%, ΟΠΑΠ +1,40%, ΕΥΔΑΠ +1,38%, ΤΙΤΚ +0,96%, ΕΧΑΕ +0,65%, ΤΕΝΕΡΓ +0,62% και ΕΛΠΕ +0,12%, ενώ 14 έκλεισαν με πτωτική μεταβολή.

Επηρέασαν μεικτά οι μεταβολές για τις Τράπεζες (+1,13% από -0,49%), αφού οι επενδυτές έκλεισαν την ΑΛΦΑ στο +3,21% από +0,07%, την ΕΤΕ στο -0,48% από -1,85%, ΕΥΡΩΒ -1,35% από -1,88% και την ΠΕΙΡ στο +2,83% από +4,05%. Οι μετοχές του FTSEM αντιμετωπίστηκαν χειρότερα από  τα blue chip με μεταβολή -1,50% από -0,18%.

Η στατιστική εικόνα των blue chip δεν βελτιώθηκε, όπως προκύπτει από το πλήθος των ανοδικών (9 από 13) blue chip έναντι των καθοδικών (14 από 10) και δυο ΜΠΕΛΑ ΜΥΤΙΛ στα αμετάβλητα. Στο ΧΑ ο ΓΔ οδηγήθηκε χαμηλότερα -0,06% και έφθασε στις 753,16 από 753,58 μονάδες και ο 25άρης έκλεισε στις 1930,57 από 1929,58 με μεταβολή +0,05%. Οι δημοπρασίες άλλαξαν ελαφρά προς τα πάνω την τιμή για τον 25άρη, αλλά το κλείσιμο έγινε πιο κοντά στο κατώτερο της ημερήσιας διακύμανσής τους.

Για να συμβούν τα παραπάνω ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 73,247 από 44,862 εκατ. ευρώ και οι συναλλαγές με πακέτα είχαν αξία 9,308 από 0,410 εκατ. ευρώ. Στις μετοχές του 25άρη, χωρίς να ληφθούν υπόψη τα πακέτα, κατευθύνθηκαν 60,749 από 40,855 εκατ. ευρώ και στου FTSEM 1,682 από 1,530 εκατ. ευρώ. Το πλήθος των ανοδικών ανήλθε σε 41 από 51, των καθοδικών 55 από 43 και 30 από 34 ήταν οι σταθερές.

Τεχνική ανάλυση – παράγωγα

Μειώνουν τις ανοικτές θέσεις στα ΣΜΕ Απριλίου του 25άρη

Στην δεύτερη σύνοδο της εβδομάδας, οι θεσμικοί έδωσαν στον δείκτη των παραγώγων μεικτή δυναμική. Η τιμή ανοίγματος στις 1931,80 μονάδες αντιστοιχούσε σε ανοδικό χάσμα 2,22 μονάδων. Το μέγιστο μέρας στις 1944,61 ήρθε στις 12:35. Οι πιέσεις που ακολούθησαν έφεραν στις 14:44 το ελάχιστο μέρας στις 1923,75 μονάδες. Με τιμή στις 17:00 τις 1931,28 μονάδες, το κλείσιμο στις 1930,57 μονάδες αντιστοιχούσε σε μεταβολή +0,05%. Ο τζίρος ανέβηκε στα 14,740 από 8,817 εκατ. ευρώ.

Για τα ΣΜΕ του 25άρη λήξης Απριλίου διακινήθηκαν 1021 συμβόλαια με ανώτερο μέρας τις 1947,50 μονάδες, κατώτερο τις 1928,00 και τελευταίες πράξεις στις 1933,75. Για τη σειρά Μαΐου υπήρξε όγκος 192 συμβολαίων, με ανώτερο τις 1937,00, κατώτερο τις 1928,25 με τελευταίες πράξεις στις 1937,00 μονάδες. Διακινήθηκαν επίσης 2 ΣΜΕ λήξης Ιουνίου. Οι ανοικτές θέσεις για την σειρά Απριλίου ανήλθαν σε 6499 από 6552 ΣΜΕ, ενώ για τη σειρά Μαΐου έγιναν 771 από 698 και για τη σειρά Ιουνίου παρέμειναν 34.

Οι αναλύσεις χθες το πρωί έδειξαν μια μετριοπαθή επιφύλαξη ή αισιοδοξία κατά συνέπεια συνυπάρχουν οι αντίθετες εκτιμήσεις με επιχειρήματα. Από την Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ: Η ανομβρία ειδήσεων στο εσωτερικό, δημιουργεί προϋποθέσεις για άλλη μια διεκπεραιωτικού χαρακτήρα συνεδρίαση, με τη διαδικασία της συσσώρευσης ως κύριο χαρακτηριστικό της. Η τεχνική εικόνα διατηρεί χαρακτηριστικά που προϊδεάζουν για περαιτέρω ανοδική κίνηση του Γ.Δ., εξέλιξη, ωστόσο, που δεν αναμένεται άμεσα, ενόσω οι συναλλαγές παραμένουν χαμηλά και το εξωτερικό περιβάλλον χαρακτηρίζεται από αβεβαιότητες.

Η Beta Sec ανέφερε: Η Εγχώρια Αγορά ακολουθεί τις Διεθνείς Αγορές και συσσώρευσε σε μία κίνηση να ‘χωνέψει’ τα υψηλά 8 μηνών, ενώ το επιλεκτικό επενδυτικό ενδιαφέρον σε όλο το ταμπλό είναι ένα χαρακτηριστικό που πιθανότατα θα επαναληφθεί και στη σημερινή συνεδρίαση.

Ενώ η Ελληνοαμερικανική ΑΧΕΠΕΥ επέμεινε: Η εικόνα της Αγοράς δεν έχει αλλάξει. Ο ΓΔ, κατευθύνεται προς τις 764 -780 μονάδες, που αποτελούν και τις επόμενες αντιστάσεις με σημαντικότερη, τεχνικά, αυτή των 780. Η χθεσινή συνεδρίαση, δεν αποφόρτισε τους ταλαντωτές, οι οποίοι είναι ακόμη σε υπεραγορασμένα επίπεδα. Μία περεταίρω υποχώρηση προς τις 735-720, είναι απόλυτα φυσιολογική.

Σχόλια εγχώριων αναλυτών

Ο Δημήτρης Τζάνας της Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ

Τo ναυάγιο του διαγωνισμού για την πώληση του 50,1% των ΕΛΠΕ, δεν έδωσε τον καταλύτη που επιθυμούσε η Επενδυτική Κοινότητα, σε σχέση με την επιτάχυνση των Αποκρατικοποιήσεων. Παράλληλα, η απόφαση του Κ.Α.Σ., σε σχέση με την κήρυξη Περιοχής αρχαιολογικού ενδιαφέροντος της Πόλης του Πειραιά, οδηγεί σε απροσδιόριστη χρονικά καθυστέρηση, την υλοποίηση του επενδυτικού σχεδίου στο Λιμάνι από πλευράς ΟΛΠ, όπως αναγνωρίζουν οι διοικούντες της Cosco. Οι εξελίξεις αυτές θα αρκούσαν για να αντιστρέψουν το θετικό momentum στο Ελληνικό Χρηματιστήριο και να οδηγήσουν σε ‘νότια’ κίνηση το Γενικό Δείκτη.

Όμως, παρά τη συναλλακτική υποχώρηση που σημειώθηκε, το σκηνικό στο Χ.Α. δεν διαφοροποιήθηκε, με το Γ.Δ. να ξεπερνά τις 750 μονάδες και να “βλέπει” την περιοχή των 780 μονάδων, όπου εντοπίζεται η επόμενη περιοχή αντίστασης με την οποία θα κληθεί να αναμετρηθεί !

Η εξήγηση υπάρχει. Το Eurogroup ενέκρινε την εκταμίευση της δόσης, με τον Υπουργό Οικονομικών να συνομολογεί στη μείωση του αφορολόγητου το 2020. Ο πρόεδρος του ESM Κλάους Ρέγκλιγκ, αποδέχεται τη θέση της Ελλάδος να αποπληρώσει τα “ακριβά” δάνεια του ΔΝΤ, με το Υπουργείο Οικονομικών να ετοιμάζει μια ακόμη έκδοση 3ετους/5ετους τίτλου, ή τίτλων.

Έτσι, η Αγορά ομολόγων συνεχίζει να οδηγεί σε υποχώρηση τις αποδόσεις των τίτλων και ιδιαίτερα των 10ετων, με ταυτόχρονη αναβάθμιση των τιμών. Η ευόδωση αυτού του σεναρίου συνεπάγεται τη μείωση του ειδικού βάρους του ΔΝΤ στην Τρόικα και δημιουργεί προϋποθέσεις αναβάθμισης του αξιόχρεου της Ελληνικής Οικονομίας από την S&P στις 26/4.

Η εξυγιαντική διαδικασία για τα χαρτοφυλάκια των Τραπεζών προσδοκάται να επιταχυνθεί. Κάποιοι ακόμη πιο αισιόδοξοι, προσβλέπουν και σε μια ακόμη αναβάθμιση από τη Moody’s, με έκτακτη έκθεσή της σε συνέχεια εκείνης της 1/3 σε “Β3”, ενώ πάντα υπάρχουν και εκείνοι που βλέπουν το σενάριο επίσπευσης των Εθνικών εκλογών πριν το Καλοκαίρι!

Στους προαναφερόμενους λόγους που εξηγούν τη συντήρηση του κλίματος θετικών εξελίξεων, μπορεί να προστεθεί και μια “άλλη” αναφορά, τόσο στο ζήτημα των ΕΛΠΕ όσο και στο master plan του ΟΛΠ. Είτε λοιπόν με μια “fast track” διαδικασία επανάληψης του διαγωνισμού πώλησης του 50,1%, είτε με εναλλακτικά σενάρια που εμπλέκουν το σημερινό Μεγαλομέτοχο δηλ. τον όμιλο Λάτση, η διαδικασία Ιδιωτικοποίησης μπορεί να δρομολογηθεί στο εγγύς μέλλον.

Ως προς το Λιμάνι δε, η άμεση αντίδραση του Μαξίμου δείχνει ότι σύντομα θα υπάρξουν εξελίξεις, ώστε η υλοποίηση των επενδύσεων να μη οδηγηθεί στις Ελληνικές καλένδες…

Διεθνώς, οι αβεβαιότητες συνεχίζουν να χαρακτηρίζουν το περιβάλλον. Η υπόθεση “Brexit” είναι στην κόψη του ξυραφιού με όλα τα ενδεχόμενα ανοικτά. Οι συνομιλίες ΗΠΑ – Κίνας είναι, ενδεχομένως, σε τελικό στάδιο, με προσδοκίες ευόδωσης μιας συμφωνίας.

Όμως, η κατάρρευση της Τουρκικής Λίρας, απειλεί το Τραπεζικό Σύστημα της γειτονικής Χώρας και εγείρει σκεπτικισμό ως προς τη δυνατότητα εξυπηρέτησης των δανειακών υποχρεώσεών της σε Συνάλλαγμα. Η απειλή δε, μιας συγχρονισμένης επιβράδυνσης της Παγκόσμιας Οικονομίας, επαναφέρει την επαγρύπνηση των Κεντρικών Τραπεζών, ιδιαίτερα δε των ΗΠΑ και της Ε.Ε., με το Μάριο Ντράγκι να ετοιμάζεται να προσφέρει, πάλι, περισσότερη ρευστότητα στις Ευρωπαϊκές Τράπεζες.

Σήμερα

Οι μετοχές της Ασίας υποχώρησαν από τα επίπεδα των υψηλών σε βάθος οκτώ μηνών σήμερα Τετάρτη 10/4, καθώς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ψαλίδισε τις προοπτικές της παγκόσμιας ανάπτυξης και επειδή κλιμακώθηκαν οι εντάσεις στις τιμές μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της Ευρώπης. Ο ευρύτερος δείκτης μετοχών της Ασίας-Ειρηνικού της MSCI εκτός της Ιαπωνίας υποχώρησε 0,3%, μια μέρα μετά την εγγραφή της υψηλότερης τιμής του από την 1η Αυγούστου.

Ο σύνθετος δείκτης Shanghai Composite μειώθηκε στο πρώτο μέρος κατά 0,55% αλλά στο δεύτερο αντέδρασε και πέρασε σε κέρδη +0,31% και ο Nikkei της Ιαπωνίας αν και αρχικά έχασε 0,7%, κατόπιν έκλεισε στο -0,53%.

Ο μεγαλύτερου εύρους δείκτης της MSCI για όλες τις χρηματιστηριακές αγορές του κόσμου κινήθηκε ελαφρώς χαμηλότερα από την κορυφή των έξι μηνών της Τρίτης, αλλά ήταν ακόμα περίπου 19% ψηλότερα από ένα πυθμένα σε βάθος σχεδόν πενταετές από πτώση που σημειώθηκε τον Δεκέμβριο.

Αν και οι προβλέψεις για τα κέρδη έχουν μειωθεί πρόσφατα, οι αγορές μετοχών υποστηρίχθηκαν από τις ελπίδες για μια εμπορική συμφωνία μεταξύ Ουάσιγκτον και Πεκίνου και από την αισιοδοξία που πηγάζει από την εκτίμηση ότι η κινεζική οικονομία μπορεί να έχει φτάσει στον πυθμένα της και αντιδρά καθώς ενισχύεται η πολιτική στήριξη.