Skip to main content

Market Beat: Η δυναμική των χρηματιστηρίων ευνοείται από το κλίμα μετά τη Fed

Σήμερα δεν υπάρχει αποτύπωση της διάθεσης για φυγή από το ρίσκο. Αφού λειτούργησε κατευναστικά η απόφαση της FOMC της Fed και οι επίσημες προβλέψεις για την αύξηση του ΑΕΠ φέτος στις ΗΠΑ που θα είναι η μεγαλύτερη ετήσια αύξηση από το 1984. Στην Ασία σήμερα εκτός του δείκτη του χρηματιστηρίου της Αυστραλίας οι υπόλοιποι κινούνται ανοδικά και χθες στις αγορές της Νέας Υόρκης, ο S&P 500 έκλεισε σε ρεκόρ υψηλού και ο Dow Jones Industrial Average έκλεισε για πρώτη φορά πάνω από 33.000 μονάδες, ενισχυμένοι από τις ισχυρές οικονομικές προβλέψεις της Fed και τα σχόλια του Powell ότι είναι πολύ νωρίς για να συζητηθούν μέτρα σύσφιξης.

Εντός αυτού του κλίματος οι επενδυτές στην Αθήνα έχουν να μελετήσουν, πριν καθορίσουν τη στάση τους απέναντι από σειρά προκλήσεων που αφορούν στην τοποθέτηση κεφαλαίων αυτή την περίοδο. Ειδική μέριμνα θα υπάρξει, σύμφωνα με πληροφορίες που κυκλοφορούν στην αγορά, για τους Ιδιώτες Μικρομετόχους της Πειραιώς Financial Holdings που κατέχουν περίπου το 11% του μετοχικού κεφαλαίου της ΠΕΙΡ. Εξετάζεται το ενδεχόμενο, για όσους εγγραφούν, να έχουν προνομιακή μεταχείριση στη κατανομή των μετοχών. Στην έκτακτη γ.σ. της 7/4 και σύμφωνα με ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες, θα προταθεί η συνένωση των υφιστάμενων 831.059.164 κοινών μετοχών, σε αναλογία 16,5 παλαιές, για κάθε 1 νέα μετοχή, με αύξηση της ονομαστικής αξίας.

Εφόσον η πληροφορία επιβεβαιωθεί και η εισήγηση γίνει δεκτή από το Σώμα των Μετόχων, θα προκύψουν 50.367.223 νέες μετοχές, ονομαστικής αξίας 99 ευρώ εκάστη. Θα ακολουθήσει μείωση της ονομαστικής αξίας της μετοχής από τα 99, στο 1 ευρώ, ώστε να σχηματισθεί ειδικό αποθεματικό ύψους 4,93 δισ. ευρώ, το οποίο θα χρησιμοποιηθεί, σε δεύτερη φάση, για τον συμψηφισμό ζημιάς παρελθουσών χρήσεων. Το reverse split θα ολοκληρωθεί πριν το άνοιγμα του βιβλίου προσφορών και θα οδηγήσει σε αντίστοιχη αναπροσαρμογή της χρηματιστηριακής αξίας της μετοχής. Το ΔΣ, σε συνεργασία με τους Αναδόχους (Goldman Sachs, UBS) θα ορίσει ένα ενδεικτικό εύρος και η τιμή διάθεσης θα προκύψει από τη ζήτηση και την τελική κατανομή.

Ενώ τα περισσότερα χρηματιστήρια άνοιξαν και παρέμειναν σε αρνητικό πεδίο αυτό που επέφερε άμεσα στην Αθήνα το καθοδικό κλίμα διεθνώς, ήταν η μείωση της διάθεσης για συμμετοχή στις συναλλαγές. Το άνοιγμα αντιστοιχούσε σε οριακό ανοδικό χάσμα αλλά οι πιέσεις που κυριάρχησαν οδήγησαν στην εγγραφή του κατώτερου λίγο κάτω από τις 856 μονάδες στο πρώτο πεντάλεπτο. Το ανώτερο επίσης σημειώθηκε στο πρώτο μέρος και ήταν οι 861,3 μονάδες και συνεπώς τα όρια της χθεσινής διαπραγμάτευσης ορίστηκαν μετά από μάχες και ήταν δυνατός ο συμβιβασμός, δηλαδή η ισορροπία που κατακτήθηκε, αφού διατηρήθηκε ως το πέρας της συνόδου. Η διακύμανση του ΓΔ από τις 14:00 και μετά περιορίστηκε ανάμεσα στις 856,4 και 857,8 μονάδες. Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα και ο τζίρος να έχει περιοριστεί στα 51 εκατ. ευρώ μετά τις 16:00.  

Η αγορά κινήθηκε σε επίπεδα τιμών που απείχαν μόνο 3 μονάδες από το κλείσιμο της Τρίτης  ενώ στην τελευταία ώρα τα ανοδικά blue chip από ένδεκα στο πρώτο μέρος είχαν περιοριστεί σε οκτώ και με σοβαρά κέρδη όταν ο ΓΔ ήταν στις 857,3 μονάδες με μεταβολή -0,34% ωθούσαν ψηλότερα μόνο οι ΤΕΝΕΡΓ +2,33%, ΔΕΗ +1,58%, ΟΛΠ +0,69% και ΣΑΡ +0,69%. Στον αντίποδα με απώλειες βρισκόντουσαν 16 μετοχές αλλά πτώση πάνω από -1% είχαν ΠΕΙΡ -5,30%,  ΕΛΠΕ -1,74%, ΒΙΟ -1,38%, ΕΥΡΩΒ -1,25% και ΕΛΛΑΚΤΩΡ -1,24%. Η επίδραση των κινήσεων στην αγορά ήταν ήπια αλλά ανέμεναν αρκετοί μια επιδείνωση όσο πλησίαζε η ώρα να ανοίξει η Wall Street. Το ξεκίνημα εκεί ήταν πτωτικό και για πρώτη φορά αυτό το μήνυμα από το Φάρο των χρηματιστηρίων έφθασε αμέσως στην Αθήνα.

Από τις 16:15 και μετά είχαμε την εντύπωση πως θα ξεκινούσε αναζήτηση νέου πυθμένα για τη μέρα. Αλλά τελικά ο μέσο όρος εμφάνισε ξανά τιμή κάτω από τις 856 μονάδες αλλά ένα εκατοστό ψηλότερα από το αρχικό κατώτερο. Από την ώρα που δεν επέτρεψαν οι συναλλασσόμενοι να περάσει χαμηλότερα η αγορά ήταν σίγουρη η πλάγια πορεία του μέσου όρου. Και εδώ που τα λέμε η συνεδρίαση δεν ήταν καθοδική παρά συσσώρευση για αφομοίωση των διαρκών νεότερων υψηλών που καταχτιούνται από τη μια συνεδρία στην άλλη.

Οι εταιρίες αντιλαμβάνονται πως η εποχή είναι κατάλληλη για άντληση κεφαλαίων. Αρκετοί θεωρούν πως βιάζονται μήπως αργότερα περάσουμε σε καθεστώτα υψηλών επιτοκίων δανεισμού. Είναι υπερβολική αυτή η άποψη. Η εξήγηση που δίνουμε έχει να κάνει με την ποιότητα των επενδυτικών προσδοκιών. Υπάρχουν και στηρίζονται στη βεβαιότητα πως τα πράγματα αργά ή γρήγορα θα βελτιωθούν πολύ. Πριν τις σκιάσει η πραγματικότητα, η διάθεση για ρίσκο κάνει θαύματα. Οι επαγγελματίες επενδυτικοί σύμβουλοι τώρα χρειάζονται.  

Η επίδραση της δυναμικής της περασμένης μέρας

ΗΠΑ

Τα μέλη της FOMC της επιτροπής που αποφασίζει για τα  επιτόκια της κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ τα κράτησαν σε μηδενικά σχεδόν επίπεδα, ήτοι στο 0% με 0,25%, αναφέροντας ότι δεν αναμένουν αύξησή τους μέχρι το 2023 παρά την άνοδο του πληθωρισμού. Ο πρόεδρος της Fed, Τζερόμ Πάουελ, υποστήριξε ότι ο πληθωρισμός θα κινηθεί υψηλότερα τους επόμενους μήνες, αλλά οι πιέσεις στις τιμές θα είναι παροδικές. Ο πληθωρισμός προβλέπεται να ανέλθει στο 2,4% το 2021, ενώ θα επιβραδυνθεί το 2022 και 2023 . Αντίστοιχα, το ΑΕΠ αναμένεται να αναπτυχθεί με ρυθμό 6,5% το 2021.

Στη Wall Street, o Dow Jones ενισχύθηκε +0,58% ή 189,42 μονάδες στις 33.015,37, ο S&P 500 σημείωσε άνοδο +0,29% στις 3.974,12 μονάδες και ο Nasdaq κινήθηκε υψηλότερα +0,4% στις 13.525,20 μονάδες. Σημειώνεται ότι οι Dow Jones και S&P έπιασαν νέα ιστορικά υψηλά για άλλη μια συνεδρίαση. Στον βιομηχανικό Dow Jones, τη μεγαλύτερη άνοδο κατέγραψαν οι τίτλοι των Dow Inc. (+4,5%) και Caterpillar (+3,1%) ενώ τη μεγαλύτερη πτώση σημείωσαν οι μετοχές των Walgreens Boots (-0,9%) και Cisco Systems (-0,8%).

Το δολάριο υποχώρησε 0,7% έναντι του ευρώ που αγόραζε 1,1982 δολάρια. Σε ανοδική τροχιά παρέμεινε επίσης η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς ομολόγου καθώς ενισχύθηκε κατά δύο μονάδες βάσης στο 1,64%. Νωρίτερα η απόδοση του 10ετούς είχε πιάσει υψηλό αντίστοιχο του Ιανουαρίου 2020, στο 1,68%. Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του πετρελαίου WTI σημείωσε πτώση 0,3% και η τιμή του χρυσού κινήθηκε χαμηλότερα 0,2%.

Ευρώπη

Οι επενδυτές επέλεξαν να τηρήσουν στάση αναμονής καθώς ανέμεναν την ανακοίνωση των αποφάσεων μιας διήμερης συνεδρίασης της Fed. Στο μεταξύ, στο 0,9% διατηρήθηκε ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη τον Φεβρουάριο, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο περσινό μήνα. Έναν χρόνο πριν ήταν 1,2%. Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία, στην ΕΕ ο δείκτης τιμών καταναλωτή αυξήθηκε κατά 1,3% τον περασμένο μήνα.

Η επιτροπή οικονομικών συμβούλων της γερμανικής κυβέρνησης ανακοίνωσε χθες ότι αναμένει να συρρικνωθεί η μεγαλύτερη ευρωπαϊκή οικονομία κατά 2% περίπου το πρώτο τρίμηνο της φετινής χρονιάς, λόγω των μέτρων που επιβλήθηκαν για να περιοριστεί η πανδημία της COVID-19. Η επιτροπή αναμένει η οικονομία να επιστρέψει στα προ της κρίσης επίπεδά της στη μετάβαση από το 2021 προς το 2022 και να αναπτυχθεί κατά 4% την επόμενη χρονιά.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 υποχώρησε -0,45% στις 424,91 μονάδες, ο FTSE 100 στο Λονδίνο κινήθηκε χαμηλότερα -0,6% στις 6.762 μονάδες, ο DAX 30 στη Φρανκφούρτη σημείωσε άνοδο +0,27% στις 14.596,61 μονάδες και ο CAC 40 στο Παρίσι κατέγραψε οριακές απώλειες -0,01% στις 6.054,82 μονάδες.

ΧΑ

Στη καθοδική δυναμική των διεθνών και των Τραπεζών αποδίδεται το -0,36% του ΓΔ

Την διαπραγμάτευση σφράγισε η κυριαρχία της προσφοράς σε συντονισμό με την μέτρια πτώση  που επικράτησε σε όλα σχεδόν τα χρηματιστήρια του κόσμου. Στην Αθήνα  το αγοραστικό ενδιαφέρον ήταν επιλεκτικό  και δεν αφορούσε στα τραπεζικά blue chip αλλά σε λιγοστές μετοχές του 25άρη. Η διάθεση για ρευστοποιήσεις όποτε εμφανίστηκε κατάφερε  να πλησιάσει ο μέσο όρος τον τοπικό πυθμένα δυο φορές αλλά η αναζήτηση του σκληρότερου κράτησε  ως τις 10:35  που εμφανίστηκε το κατώτερο του μέσου όρου στις 855,98 μονάδες. Η κορυφή ήταν πάνω από τις 861 μονάδες και κατάφεραν οι θεσμικοί να εμφανιστεί μια φορά στις 12:46.  Υπήρξε μεγάλο  διάστημα με ήπια αποκλιμάκωση των τιμών ξεκίνησε μετά τις 12:47 από τις 861,3 και τον  έφερε στις 16:12  στο ελάχιστο στις 855,99  μονάδες. Μετά τις 13:55 εμφανίστηκε ισορροπία  και πλάγια κίνηση  που μετατόπισε τον ΓΔ ανάμεσα στις 856  και  τις 857,8  μονάδες και με πλάγια δυναμική τον πέρασε στις 16:30 σε ελαφρά πτώση και από τις 857  η συνισταμένη των επενδυτικών επιλογών τον οδήγησε στις 17:00 στις 856,54 μονάδες. Μετά και ως τις 17:20 επικράτησε ζήτηση και αυτή έφερε κλείσιμο αρκετά κάτω από το ανώτερο μέρας και 3,07 μονάδες χαμηλότερα από το προηγούμενο κλείσιμο. Την κίνηση εντός αρνητικού μόνιμα πεδίου το τελευταίο ημίωρο δεν επηρέασε  η παρουσία των θεσμικών του δολαρίου..

Ξεχώρισαν, για την άνοδο πάνω από +0,5%,  οι ΤΕΝΕΡΓ ΔΕΗ ΑΡΑΙΓ ΕΥΔΑΠ και ΣΑΡ. Ωστόσο επιβάρυναν τον  25άρη οι απώλειες πάνω από -1,00% των ΠΕΙΡ ΜΠΕΛΑ ΕΛΠΕ ΕΛΛΑΚΤΩΡ ΒΙΟ ΜΟΗ ΟΛΠ ΑΛΦΑ και ΕΤΕ, ενώ η φυγή από το ρίσκο αφορούσε 13 από τα  blue chip.

Υπήρξε σφικτός συντονισμός με την πορεία των ευρωπαϊκών, όπου οι συναλλαγές ξεκίνησαν από το αρνητικό  πεδίο  και συνέχισαν νευρικά  πλάγια και μετρίως καθοδικά.  Συντονισμένα επίσης, διαμόρφωσαν την πορεία  τους που πέρασε ορισμένα σε θετικό  πεδίο, με αναμενόμενη μια πτώση στη Wall Street, που πήρε μέτριες διαστάσεις μετά την έναρξη, καθώς οι αγορές στη Νέα Υόρκη ξεκίνησαν νευρικά καθοδικά όσο λειτουργούσε η Αθήνα. Εδώ, το ανώτερο σημειώθηκε 16 λεπτά μετά το πρώτο δίωρο και άρα πολύ πριν τις δημοπρασίες και ενώ ήταν στο τέλος βρέθηκε κοντά στις 856,5 μονάδες του προσέθεσαν τελικά  λιγότερο από μία. Το κατώτερο ορίστηκε επίσης στο πρώτο μέρος στις 10:35 και ήταν στις 855,98 μονάδες. Ο τζίρος οδηγήθηκε στα 69,453 εκατ. ευρώ με αξία πακέτων 10,929 εκατ.

Στην δεύτερη σύνοδο της εβδομάδας, δεν υπήρξαν πολλές εναλλαγές στη δυναμική με κίνηση σε αρνητικό πεδίο. Η αγορά έκλεισε με πτώση -0,36% ενώ εμφάνισε στην πρώτη μισή ώρα των συναλλαγών μεταβολή έως -0,50% αλλά γενικότερα είχε επιδόσεις ισότιμες των ευρωπαϊκών. Ο ΓΔ στο κλείσιμο σταμάτησε στις 857,19  μονάδες, δηλαδή 1,21 μονάδες πάνω από το κατώτερο μέρας.

Περιγραφή δυναμικής

Μετά από άνοιγμα στις 860,72 με ανοδικό  χάσμα  (0,46 μονάδες) από το κλείσιμο της προηγούμενης (860,26), οι τιμές κινήθηκαν έτσι ώστε ο ΓΔ να διαπραγματευτεί με καθοδική

τάση προσωρινά με επίκεντρο των πιέσεων τον τραπεζικό κλάδο. Κυριάρχησε, αμέσως μετά από την έναρξη, προσφορά για αρκετές μετοχές του 25άρη. Το ελάχιστο εμφανίστηκε στις 10:35 ήταν οι 855,98 από 851,95 μονάδες την περασμένη σύνοδο. Η εγγραφή του ανώτερου μέρας, ήρθε στις 12:46 και ήταν οι 861,29 από 860,72 μονάδες που ήταν το μέγιστο την προηγούμενη.

Ξεχώρισαν για τα κέρδη και την ανοδική ώθηση στο ΓΔ από τα blue chip οι  ΤΕΝΕΡΓ +2,84%, ΔΕΗ +1,91%, ΑΡΑΙΓ +1,11%, ΕΥΔΑΠ +0,59% και ΣΑΡ +0,57%. Ενώ στον αντίποδα βρέθηκαν οι ΠΕΙΡ 6,38%, ΜΠΕΛΑ -2,14%, ΕΛΠΕ -1,91%, ΕΛΛΑΚΤΩΡ -1,72%, ΒΙΟ -1,72%, ΜΟΗ -1,17%, ΟΛΠ -1,14%, ΑΛΦΑ -1,02% και ΕΤΕ -1,00%. Η συνολική κεφαλαιοποίηση διαμορφώθηκε στα 57,175 από 57,395 ευρώ την περασμένη συνεδρία.

Τη σύνοδο σφράγισε χαμηλότερο έναντι  της προηγούμενης συνεδρίας συναλλακτικό ενδιαφέρον, με  πακέτα αξίας 10,929 από 35,569 εκατ. ευρώ την προηγούμενη για ΔΕΗ ΟΠΑΠ ΟΤΕ ΜΠΕΛΑ ΜΟΗ και ΕΤΕ.                                                              

Η δε εμφάνιση απωλειών σε 4 από τα 4 Τραπεζικά blue chip, θα μπορούσε να έχει σχέση με την επικράτηση πτωτικής δυναμικής για τα ελληνικά ομόλογα. Η απόδοση του δεκαετούς ανέβηκε στο 0,966% από 0,851% την προηγούμενη.

Επηρέασαν αρνητικά, οι μεταβολές για τις Τράπεζες (-1,26%), αφού οι επενδυτές έκλεισαν την ΑΛΦΑ στο -1,02% από +4,26%, την ΕΤΕ στο -1,00% από +5,93%, ΕΥΡΩΒ στο -0,81% από +3,37% και την ΠΕΙΡ στο -6,38% από +26,17. Οι μετοχές του FTSEM αντιμετωπίστηκαν όπως τα blue chip με μεταβολή -0,34% από +1,10%.

Η στατιστική εικόνα των blue chip άλλαξε, όπως προκύπτει από το πλήθος των ανοδικών (8 από 16) έναντι των καθοδικών (8 από 14) και τέσσερις ΜΥΤΙΛ ΟΠΑΠ ΕΧΑΕ TITC στα αμετάβλητα. Στο ΧΑ ο ΓΔ με μεταβολή -0,36% οδηγήθηκε στις 857,19 από 860,26 μονάδες, όταν ο 25άρης έκλεισε στις 2064,04 από 2072,52 με πτώση -0,41%.

Για να συμβούν τα παραπάνω, ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 69,453 από 120,802 εκατ. ευρώ και οι συναλλαγές με πακέτα είχαν αξία 10,929 από 35,569 εκατ. ευρώ. Το πλήθος των ανοδικών διαμορφώθηκε σε 40 από 46, των καθοδικών 63 από 56 την Τρίτη και οι αμετάβλητες ανήλθαν σε 21 από 24.   

Σχόλια εγχώριων αναλυτών

Ο Νικόλας Πετράκης της Whitetip Investments ΑΕΠΕΥ

Παραπάνω από πλούσια η ειδησεογραφία το τελευταίο διάστημα, με τις Α.Μ.Κ. της Πειραιώς και του Ελλάκτωρα να πρωταγωνιστούν. Η έκδοση του 30ετους Ελληνικού ομολόγου, μετά από 13 χρόνια, αποτελεί θετική εξέλιξη, με το ενδιαφέρον να είναι αναμενόμενα μεγάλο και το επιτόκιο να διαμορφώνεται πέριξ του 1,9%. Μετά την ΔΕΗ, σε έκδοση ομολογιών έως 200 εκατ. ευρώ, προχωρά και η Μotor Oil, με το εύρος απόδοσης να κυμαίνεται, επίσης, πέριξ του 2%. Το κλίμα στις Διεθνείς Αγορές συνεχίζει να επιδρά ευνοϊκά και στο Χρηματιστήριο Αθηνών, με την καταγραφή συνεχόμενων νέων υψηλών, οδηγώντας τον Γενικό Δείκτη σε ψηλά 13 μηνών, διανύοντας την έβδομη συνεχόμενη ανοδική εβδομάδα.

Το “breakout” των 827 μονάδων έδωσε την αναμενόμενη κίνηση, στοχεύοντας το πτωτικό “χάσμα” των 893 μονάδων. Οι ταλαντωτές βρίσκονται, πλέον, σε υπεραγορασμένα επίπεδα και δικαιολογούν μια ήπια διόρθωση, με τις 841 και 827 μονάδες να αποτελούν τις σημαντικότερες βραχυπρόθεσμες στηρίξεις. Η φημολογία που επικράτησε στην χθεσινή συνεδρίαση σχετικά με την τιμή της Α.Μ.Κ. της Πειραιώς, αποτέλεσε και την αφορμή που χρειαζόταν ο δείκτης Τραπεζών, ώστε να διασπάσει ανοδικά την αντίσταση των 540 μονάδων. Η κίνηση του κλαδικού δείκτη τροφοδοτήθηκε από το σύνολο των Τραπεζιών τίτλων, οδηγώντας τον με ακρίβεια στην αντίσταση των 570 μονάδων. Πλέον η ζώνη των 540 μονάδων αποτελεί ισχυρή στήριξη του δείκτη Τραπεζών, ενώ αντιστάσεις εντοπίζουμε στις 610 και το κρίσιμο 61,8% της πτώσης στις 655 μονάδες.

Επιφυλακτική στάση τηρούν της σημερινή συνεδρίαση οι Διεθνείς Αγορές, ενόψει της συνεδρίασης της Fed και της ομιλίας του Jerome Powel, όπου, ως είθισται, αυξάνει την μεταβλητότητα. Τα αποθέματα Πετρελαίου, μετά την αδυναμία των τελευταίων ημερών, ενδέχεται να διαμορφώσουν νέες ισορροπίες στον Πετρελαϊκό κλάδο, με ότι αυτό συνεπάγεται. Σημαντική είναι η εβδομάδα που διανύουμε, με την Παρασκευή να είναι ‘triple witching day’ και με την προσοχή των εμπλεκομένων να είναι αυξημένη.

Σήμερα

Οι ασιατικές αγορές μετοχών και τα μελλοντικά συμβόλαια μετοχών των ΗΠΑ αυξήθηκαν σήμερα Πέμπτη 18/3, αφού η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ δεσμεύτηκε να διατηρήσει την χαλαρωτική νομισματική πολιτική της και προέβλεψε ένα γρήγορο άλμα στην οικονομική ανάπτυξη των ΗΠΑ φέτος καθώς η κρίση του COVID-19 αποδυναμώνεται.

Ο ευρύτερος δείκτης MSCI των μετοχών Ασίας-Ειρηνικού εκτός Ιαπωνίας αυξήθηκε 0,99%, ενώ στις 9:00 δική μας ώρα είχε μεταβολή +1,04%. Οι μετοχές στην Κίνα αυξήθηκαν 0,46% ενώ στις 9:00 δική μας ώρα είχε μεταβολή +0,53%. Η αγορά της Αυστραλίας πήγε κόντρα στην τάση και έπεσε 0,3% ενώ στις 9:00 δική μας ώρα είχε μεταβολή -0,73%. Τα E-mini futures για το S&P 500 σημείωσαν άνοδο 0,3%.

Ενώ ο πληθωρισμός αναμένεται να φθάσει το 2,4% φέτος, πάνω από τον στόχο του 2% της κεντρικής τράπεζας, ο πρόεδρος της Fed Jerome Powell χαρακτήρισε την αύξηση προσωρινή η οποία δεν θα αλλάξει τη δέσμευση της Fed να διατηρήσει το overnight επιτόκιο μηδενικό.                                                                                                                                                         

Το δολάριο αντιστάθμισε ορισμένες απώλειες έναντι του γιεν, αλλά επέκτεινε την υποχώρησή του έναντι των νομισμάτων των χωρών που παράγουν Πρώτες Ύλες, επηρεασμένο από τη δέσμευση των χαμηλότερων για μεγαλύτερο διάστημα επιτοκίων από την Fed.

Οι μακροπρόθεσμες αποδόσεις του Δημοσίου παρέμειναν ψηλά στις ασιατικές συναλλαγές καθώς οι επενδυτές ομολόγων επέλεξαν να επικεντρωθούν περισσότερο στις αυξανόμενες προσδοκίες για τον πληθωρισμό.

Οι μετοχές στη Νότια Κορέα στις 9:00 δική μας ώρα είχαν μεταβολή +0,61%. Στο Χονγκ Κονγκ σημείωσαν επίσης άνοδο άνω του 1,80%, παίρνοντας τη σκυτάλη από μια ισχυρή συνεδρία στη Wall Street. Ο S&P 500 έκλεισε σε ρεκόρ υψηλού την Τετάρτη και ο Dow Jones Industrial Average έκλεισε για πρώτη φορά πάνω από 33.000 μονάδες, ενισχύοντας τις ισχυρές οικονομικές προβλέψεις της Fed και τα σχόλια του Powell ότι είναι πολύ νωρίς για να συζητηθούν μέτρα σύσφιξης. Ο δείκτης μετοχών της MSCI σε όλο τον κόσμο αυξήθηκε 0,37% για να φτάσει στο υψηλό όλων των εποχών.

Η Fed προέβλεψε ότι η αμερικανική οικονομία θα αυξηθεί κατά 6,5% φέτος – η μεγαλύτερη ετήσια αύξηση της παραγωγής από το 1984 – χάρη εν μέρει στο τεράστιο ομοσπονδιακό δημοσιονομικό κίνητρο και την αισιοδοξία σχετικά με την επιτυχία των εμβολίων κορωνοϊού.