Skip to main content

Κίνα: Τα πρώτα βήμα στο ιστορικό άνοιγμα του χρηματοοικονομικού τομέα

Το χρονοδιάγραμμα για το ιστορικό άνοιγμα του χρηματοοικονομικού τομέα σε ξένους επενδυτές παρουσίασε η Κίνα. Το Πεκίνο επιδιώκει να κινηθεί με ταχύτερα βήματα σε αυτό το μέτωπο, σε μία προσπάθεια να απαντήσει στην κριτική των ΗΠΑ, αλλά και να διαβεβαιώσει τη διεθνή κοινότητα ότι είναι αποφασισμένο να αποφύγει τα πισωγυρίσματα και να σεβαστεί τους πολυμερείς κανόνες.

Ο κεντρικός τραπεζίτης της Κίνας Γι Γκανγκ υπογράμμισε ότι θα επιτραπεί στις ξένες επιχειρήσεις να ανταγωνιστούν «επί ίσοις όροις» τις τοπικές στον χρηματοπιστωτικό τομέα και παρουσίασε μία σειρά βημάτων, που θα γίνουν έως τα τέλη του τρέχοντος έτους. Έως τον Ιούνιο θα λάβει χώρα η σχεδιαζόμενη σύνδεση των κινεζικών αγορών μετοχών με το Λονδίνο, ενώ μέσα στη χρονιά θα δοθεί το πράσινο φως για επενδύσεις ξένων εταιρειών σε trust, δραστηριότητες καταναλωτικών δανείων, δανείων για αυτοκίνητα και leasing. Θα περιοριστούν παράλληλα οι περιορισμοί για επενδύσεις σε χρηματιστηριακές εταιρείες και θα αυξηθεί από το 49% στο 51% το ανώτατο μετοχικό μερίδιο, που μπορούν να διατηρούν σε αυτές ξένα κεφάλαια.

Δεν είναι η πρώτη φορά που το Πεκίνο προχωρά σε εξαγγελίες για άνοιγμα των χρηματοοικονομικών υπηρεσιών σε ξένους επενδυτές. Έχει επανειλημμένα τα τελευταία χρόνια δεσμευθεί ότι θα κινηθεί σε αυτήν την κατεύθυνση. Για πρώτη φορά, όμως, δίνει στη δημοσιότητα ένα χρονοδιάγραμμα των άμεσων βημάτων, που σχεδιάζει να κάνει. Δεν είναι βεβαίως καθόλου τυχαίο ότι η πρωτοβουλία αυτή λαμβάνει σάρκα και οστά σε περίοδο, κατά την οποία απειλείται με έναν εμπορικό πόλεμο ευρείας κλίμακας με τις ΗΠΑ. 

Ο Κινέζος πρόεδρος, Σι Τζινπίνγκ, που εξαπολύει συνεχώς το τελευταίο διάστημα πυρά κατά των πολιτικών προστατευτισμού και υπερασπίζεται το ελεύθερο εμπόριο, τις ανοιχτές αγορές και την παγκοσμιοποίηση καλείται να αποδείξει ότι και ο ίδιος μπορεί να κάνει πράξη τα  λεγόμενά του. 

naftemporiki.gr