Skip to main content

Eυρωζώνη: Μείωση της ανεργίας, ανακάμψη του πληθωρισμού- η εικόνα στην Ελλάδα

Ανάκαμψη του πληθωρισμού και μείωση της ανεργίας έχουμε στην Ευρωζώνη, σύμφωνα με τα στοιχεία, που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα η Eurostat. Αν και πρόκειται για εξελίξεις, που θα ενισχύσουν τα επιχειρήματα των «γερακιών» στους κόλπους της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, θεωρείται απίθανο να οδηγήσουν τον Μάριο Ντράγκι σε ουσιαστική αλλαγή πλεύσης. Ο Ιταλός παραμένει προσηλωμένος στη στρατηγική των προσεχτικών βημάτων, η οποία αναμένεται να κρατήσει στη ζωή το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης (QE) έως και το τέλος του έτους. 

Ο δείκτης τιμών καταναλωτή, μετά τα άκρως απογοητευτικά δεδομένα του Φεβρουαρίου, επιταχύνθηκε τον Μάρτιο από το 1,15 στο 1,4%. Οι μεγαλύτερες αυξήσεις καταγράφονται στον τομέα τροφίμων, αλκοόλο και καπνού (2,2%), ενώ ακολουθεί εκείνος της ενέργειας (2%). Αύξηση 1,5% είχαμε επίσης για τις υπηρεσίες, ενώ στα βιομηχανικά αγαθά η ανατίμηση ήταν μόλις 0,2%. 

Στο μέτωπο της απασχόλησης, περιορίζεται σταθερά το ποσοστό των ανέργων στη ζώνη του ευρώ, αν και παραμένει σε υψηλότερα επίπεδα σε σχέση με την Ε.Ε. 28 ή πολύ περισσότερο με άλλες μεγάλες οικονομίες, όπως οι ΗΠΑ. 

Σύμφωνα με τη Eurostat το Φεβρούαριο το ποσοστό της αενργαίας υποχώρησε στο 8,5% από 9,5% στην Ευρωζώνη και στο 7,1% στην Ε.Ε. των 28. Η στατιστική υπηρεσία υπολογίζει ότι 17,632 εκατομμύρια άνθρωποι στην Ένωση, εκ των οποίων τα 13,916 εκατομμύρια στην Ευρωζώνη, είναι εκτός αγοράς εργασίας. 

Στην Ελλάδα  (με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία να αφορούν τον Δεκέμβριο του 2017), το ποσοστό της ανεργίας στο 20,8% παραμένει το υψηλότερο στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Ωστόσο η χώρα μας είναι μεταξύ των μελών στα οποία κατεγράφη μεγαλύτερη μείωση του ποσοστού (ήταν 20,8% τον Δεκέμβριο του 2016).

Το χαμηλότερα ποσοστά καταγράφονται στην Τσεχία (2,4%), τη Γερμανία και τη Μάλτα (3,5% και στις δύο χώρες). 

naftemporiki.gr