Skip to main content

H Γαλλία «φρενάρει» τις διαπραγματεύσεις Ε.Ε.- ΗΠΑ

Οι κυβερνήσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης δυσκολεύονται να καταλήξουν σε μία ενιαία θέση και να δώσουν εντολή έναρξης επίσημων εμπορικών διαπραγματεύσεων με τις ΗΠΑ. Αυτό θα μπορούσε να πυροδοτήσει μία μεγάλη καθυστέρηση, που θα εξόργιζε ακόμη περισσότερο τον ήδη θυμωμένο με τους Ευρωπαίους, Ντόναλντ Τραμπ. Ο Αμερικανός πρόεδρος δεν μπορεί να «χωνέψει» την άρνηση της Ε.Ε να συμπεριληφθούν στις διαπραγματεύσεις τα αγροτικά προϊόντα και κρατάει πάντα στο τραπέζι την απειλή των δασμών στα αυτοκίνητα. 

Σύμφωνα με πληροφορίες του Bloomberg, που επικαλείται δύο αξιωματούχους με γνώση του θέματος, στη σημερινή συνάντηση των εκπροσώπων των κρατών μελών η Γαλλία θα αντισταθεί στο να δώσει το πράσινο φως στην Κομισιόν για έναρξη των διαπραγματεύσεων με στόχο την άρση των δασμών στα βιομηχανικά προϊόντα των δύο πλευρών. Για την εντολή απαιτείται ομοφωνία. 

Το μεγάλο αγκάθι είναι, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, τι θέση θα έχει στις διαπραγματεύσεις η  μάχη κατά της κλιματικής αλλαγής, δεδομένης της απόφασης των ΗΠΑ να αποσυρθούν από τη Συμφωνία του Παρισιού. Επιπλέον το Παρίσι ζητεί να αποσαφηνιστεί τι θα σημαίνουν οι διαπραγματεύσεις για την διατλαντική συμφωνία TTIP, που έχει μπει στον πάγο. 

Προσχέδιο της εντολής, που προετοιμάστηκε εν όψει της σημερινής συνάντησης και περιήλθε στην κατοχή του Bloomberg, επιβεβαιώνει ότι η Ε.Ε. επιζητεί εμπορικές συμφωνίες, μόνο με χώρες, που έχουν υπογράψει τη Συμφωνία του Παρισιού για την μάχη κατά της κλιματικής αλλαγής. 

naftemporiki.gr