Skip to main content

12μηνο έντοκο με 1,25% επιτόκιο

Επιτυχής κρίνεται η πρώτη εδώ και οχτώ χρόνια έκδοση ετήσιων εντόκων γραμματίων. 

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΟΔΔΗΧ αντλήθηκε το ποσό των 813 εκατ. ευρώ, με το επιτόκιο να διαμορφώθηκε στο 1,25%, καθώς η ζήτηση ήταν ιδιαίτερα έντονη. Ο συντελεστής κάλυψης ήταν στο 3,18. 

Η δημοπρασία πραγματοποιήθηκε μέσω των Βα­σικών Διαπραγματευτών Αγοράς (Primary Dealers), και η ημερομηνία διακανονισμού είναι η Παρασκευή 16 Μαρτίου 2018.  Έγιναν δεκτές προσφορές έως του ύψους  του δημοπρατηθέντος ποσού και μη ανταγωνιστικές προσφορές ύψους 187,5 εκατομμυρίων Ευρώ.

Σύμφωνα με τον κανονισμό λειτου­ργίας των βασικών διαπραγματευτών αγοράς μπορούν να υποβληθούν επιπλέον μη ανταγωνιστικές προσφορές ύψους 30% επί του δημοπρατούμενου ποσού, έως την Πέμπτη 15 Μαρτίου 2018, στις 12μ.μ. Στις δημοπρασίες δεν καταβάλλεται προμήθεια.

Υπενθυμίζεται ότι κυβερνητικές πηγές σχολίαζαν, όταν ανακοινώθηκε η δημοπρασία, πως με βάση τα δεδομένα που επικρατούν στην αγορά, εάν το επιτόκιο κινηθεί κάτω από το όριο του 1,5% θα είναι επιτυχία. 

Όπως έγραφε τότε η «N», πίσω από το καθαρά οικονομικό σκέλος της συγκεκριμένης κίνησης, κρυβόταν και ένα «επικοινωνιακό στοιχείο». Ένα χαμηλό επιτόκιο στέλνει το μήνυμα πως η Ελλάδα βρίσκεται στον προθάλαμο της εξόδου από τα μνημόνια και μπορεί να σταθεί στα πόδια της. 

Υπενθυμίζεται ότι τον Απρίλιο του 2010 στην τελευταία έκδοση εντόκων τέτοιας διάρκειας το επιτόκιο είχε διαμορφωθεί στο 4,85%. 

naftemporiki.gr