Skip to main content

Talk of the market: Οι εξελίξεις στον ενεργειακό τομέα δίνουν τον τόνο

Στο χρηματιστήριο οι επιχειρηματικές ειδήσεις δίνουν τον τόνο στην πορεία συγκεκριμένων μετοχών, ενώ σε επίπεδο Γενικού Δείκτη είναι ζητούμενο η επανεκκίνηση μετά το σημειωτόν των τελευταίων συνεδριάσεων και η σταθεροποίηση πάνω από τις 800 μονάδες. Πάντως το κλίμα και στις υπόλοιπες αγορές δεν είναι ξεκάθαρο και σε γενικές γραμμές επικρατούν μικτές τάσεις στις πρώτες ώρες συναλλαγών. Υπενθυμίζεται ότι ο Γενικός Δείκτης χθες σημείωσε πτώση 0,8%, με την αξία των συναλλαγών να διαμορφώνεται ελαφρώς χαμηλότερα, στα 63 εκατ. ευρώ.

Eντωμεταξύ, κρίσιμη για τα επόμενα βήματα αναφορικά με τα περιοριστικά μέτρα και την άρση ή την παράταση του lockdown στις 28 Φεβρουαρίου είναι η σημερινή συνεδρίαση της επιτροπής εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας.

Πάντως η κακοκαιρία άλλαξε τα δεδομένα, καθώς επιτρέπεται από σήμερα και μέχρι την 28η Φεβρουαρίου η λειτουργία του λιανικού εμπορίου σωμάτων καλοριφέρ και θερμαντήρων αέρα και οικιακών συσκευών για ζέσταμα φαγητού και θέρμανση. Θα τηρούνται φυσικά στα εν λόγω καταστήματα τα περιοριστικά μέτρα που έχουν θεσπιστεί και αφορούν, μεταξύ άλλων, την αναλογία ενός ατόμου για κάθε 25 τ.μ. εμπορικού χώρου.

Σήμερα εκπνέει η προθεσμία που έχει ορίσει η ΔΕΗ για την εκδήλωση ενδιαφέροντος στο διαγωνισμό για την πώληση του 49% του διαχειριστή του δικτύου διανομής της ΔΕΗ (ΔΕΔΔΗΕ). Ο αριθμός των ενδιαφερομένων στην πρώτη φάση προβλέπεται περί τους 5-6.

Η Mytilineos ανακοίνωσε χθες φιλόδοξες δεσμεύσεις για ελαχιστοποίηση του αποτυπώματος άνθρακα, με στόχο τη μείωση των συνολικών άμεσων και έμμεσων εκπομπών CO2 κατά τουλάχιστον 30% έως το 2030, συγκριτικά με το 2019, ενώ έως το 2050 δεσμεύεται να επιτύχει μηδενικές καθαρές εκπομπές σε ολόκληρη την επιχειρηματική της δραστηριότητα. Ο όμιλος, που περιλαμβάνει την εταιρεία αλουμινίου, καθώς και τρεις σταθμούς παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από αέριο, ενώ κατασκευάζει και μια τέταρτη, μέσω της μείωσης του ανθρακικού του αποτυπώματος αναμένεται να επιτύχει και μείωση του κόστους. 

Η Alpha Bank ανακοίνωσε ότι η διαπραγμάτευση των 2,28 εκατ. μετοχών που προέκυψαν από την άσκηση δικαιωμάτων προαίρεσης εργαζομένων, στην τιμή των 0,30 ευρώ ανά μετοχή, θα αρχίσει από τη συνεδρίαση της Δευτέρας, 22 Φεβρουαρίου.

Η Cenergy Holdings SA, μέσω της θυγατρικής της Ηellenic Cables θα προμηθεύσει τον Διαχειριστή Συστήματος Μεταφοράς της Γαλλίας με υπόγεια καλώδια 90 kV και 225 kV. Η εταιρεία εξασφάλισε για πρώτη φορά, από την Réseau de Transport d’Electricité την υπογραφή σύμβασης, η οποία έχει διάρκεια τριών ετών με δυνατότητα παράτασης δύο επιπλέον ετών. Τα καλώδια υψηλής τάσης θα παραχθούν στο εργοστάσιο της Hellenic Cables στη Θήβα.

Για τις 12 Μαρτίου ορίστηκε η έκτακτη γενική συνέλευση της Aegean Airlines (Αεροπορία Αιγαίου) με βασικό θέμα την παροχή εξουσιοδότησης στο Διοικητικό Συμβούλιο της εταιρείας για λήψη απόφασης σχετικά με την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου και τον περιορισμό ή κατάργηση του δικαιώματος προτίμησης των μετόχων που θα χρησιμοποιηθεί και για τους σκοπούς του άρθρου 30 του πρόσφατου νόμου 4772/2021 ως προς την άντληση των προβλεπόμενων κεφαλαίων ύψους τουλάχιστον 60 εκατ. ευρώ.

Η Inform Lykos Ρουμανίας, θυγατρική της Inform Π. Λύκος Α.Ε. Συμμετοχών, αυξάνει το πλειοψηφικό ποσοστό που κατέχει στο μετοχικό κεφάλαιο των εταιρειών Next Docs ECM Expert S.R.L. και Next Docs Confidential S.R.L., που είναι ήδη μέλη του oμίλου. Η Inform Lykos Ρουμανίας κατέχει πλέον το 80,59% της πρώτης και το 80% της δεύτερης, ενώ το τίμημα για την εξαγορά των μετοχών ανήλθε σε 1,3 εκατ. ευρώ.

naftemporiki.gr