Skip to main content

Μέσα στις επόμενες ημέρες έκδοση εντόκων γραμματίων 12μηνης διάρκειας

Επικαλούμενο αξιωματούχο του υπουργείου Οικονομικών, το ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters μεταδίδει ότι η Ελλάδα εξετάζει μέσα στις επόμενες ημέρες την έκδοση εντόκων γραμματίων 12μηνης διάρκειας. Εάν οι πληροφορίες επιβεβαιωθούν, θα είναι η πρώτη τέτοια έκδοση εδώ και σχεδόν οχτώ χρόνια. 

Πρόκειται ουσιαστικά για σταδιακή αντικατάσταση των τρίμηνων εντόκων γραμματίων του ελληνικού δημοσίου με δωδεκάμηνα σε μία κίνηση, η οποία έχει ως στόχο να βελτιώσει την καμπύλη των κρατικών τίτλων. σε μία περίοδο που οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων κινούνται πτωτικά. 

«Εξετάζουμε την έκδοση εντόκων γραμματίων 12 μηνης διάρκειας τις επόμενες ημέρες. Θα θέλαμε να συμπληρώσουμε την καμπύλη απόδοση με έναν τίτλο διάρκειας ενός έτους» δήλωσε χαρακτηριστικά στο πρακτορείο αξιωματούχος του υπουργείου, υπό καθεστώς ανωνυμίας. 

Η τελευταία έκδοση εντόκων γραμματίων του δημοσίου ετήσιας διάρκειας ήταν τον Απρίλιο του 2010, λίγες ημέρες πριν από την είσοδό μας στο μνημόνιο. Τότε το επιτόκιο ήταν άκρως «τσουχτερό», στο 4,85%. Ο στόχος σήμερα είναι για πολύ χαμηλότερο επιτόκιο, δεδομένων των επιτυχών εκδόσεων γραμματίων μικρότερης διάρκειας, αλλά και του θετικού κλίματος, που επικρατεί τις τελευταίες ημέρες στην αγορά. 

Σήμερα η τιμή του 10ετους ελληνικού ομολόγου στην ΗΔΑΤ ενισχύεται σημαντικά και η απόδοση του καταγράφει αισθητή αποκλιμάκωση, στο 4,17%  από περίπου 4,3% στη χθεσινή συνεδρίαση. Νωρίτερα μάλιστα είχε βουτήξει έως και το 4,06%, αλλά στη συνέχεια τα κέρδη για το ομόλογο περιορίστηκαν. 

naftemporiki.gr