Skip to main content

Market Beat: Η ανοδική αντίδραση σε παγκόσμια κλίμακα ωθεί σε κάτι ανάλογο εδώ

Του Κώστα Ιωαννίδη

Τα δεδομένα και οι εξελίξεις από το εσωτερικό δεν έχουν αλλάξει, δεν έχουν παρουσιάσει καμία βελτίωση. Αντίθετα τα προβλήματα από τη συγκέντρωση μεταναστών στα σύνορα φαίνεται να αποκτούν μια μονιμότητα ανησυχητική. Ωστόσο οι φόβοι από την επίδραση της επιδημίας του COVID19 φάνηκε να υποχωρούν ή ακόμα ορθότερα οι απώλειες της περασμένης βδομάδας θεωρήθηκαν αρκετές για την ώρα.

Η οικονομία της ευρωζώνης δεν πείθει για το μελλοντικό της σφρίγος παρά τις διευκολύνσεις από την ΕΚΤ. Αυτός ο μήνας που ξεκινά πήρε σκυτάλη από εκείνον που έθεσε οριστικά τέλος σε ένα ελληνικό “Bull market” το οποίο ξεκίνησε τεχνικά, πριν ακριβώς από ένα χρόνο. Μια ανοδική αντίδραση, όταν οι απώλειες της αγοράς φθάσουν το -22%, θα υπάρξει και αφού στο 2020 η επίδοση της αγοράς είναι -21,42%, μέσα στη βδομάδα θα τη δούμε. Αν θα έχει διάρκεια θα φανεί σύντομα.

Σήμερα φάνηκε ότι οι επενδυτές επηρεάστηκαν από τις φήμες πως οι αρμόδιοι επί των οικονομικών θα κινηθούν για να μειώσουν την επιβράδυνση των οικονομιών από την εξάπλωση του κοροναϊού. Οι υπουργοί Οικονομικών της ομάδας των G7 αναμένεται να πραγματοποιήσουν συνδιάσκεψη σήμερα, ανέφεραν πηγές, για να συζητήσουν τα μέτρα αντιμετώπισης των οικονομικών επιπτώσεων της επιδημίας κοροναϊού.

Χθες στις ΗΠΑ από την έναρξη κιόλας της συνεδρίασης ο Dow Jones έκανε άλμα της τάξης του 3%. Η ανακοίνωση ότι τα επιβεβαιωμένα κρούσματα του νέου κοροναϊού στην Ουάσιγκτον ανέρχονται σε 18 και οι θάνατοι στις ΗΠΑ έφτασαν τους 6 είχε ως αποτέλεσμα να περιοριστούν τα κέρδη κοντά στο 2% για τον Dow Jones και κοντά στο 1% για S&P 500 και Nasdaq. Ωστόσο στις 22:30 ώρα Ελλάδος οι ταύροι είχαν κάνει και πάλι αισθητή την παρουσία τους οδηγώντας τον Dow σε άνοδο 3,6%. Έκτοτε το ράλι αποκτούσε ολοένα και μεγαλύτερη ορμή. Ο Dow Jones ανέβηκε 1.294 μονάδες (5,1%), στις 26.703,32 μονάδες, στη μεγαλύτερη άνοδο από το 2009, αγνοώντας ότι οι ευρωπαϊκές αγορές μετοχών κινήθηκαν νευρικά και διστακτικά κλείνοντας με οριακά κέρδη. Ο δείκτης S&P 500 ενισχύθηκε 4,60% και 4,49% ο Nasdaq.

Σήμερα στις συναλλαγές των ασιατικών αγορών η τάση ανόδου συνεχίστηκε με θετικές μεταβολές για τους ασιατικούς χρηματιστηριακούς δείκτες με εξαίρεση τον ΝΙΚΚΕΙ που υποχωρεί με απώλειες μικρότερες του -1%.

Οι επενδυτές καλούνται να διαχωρίσουν το θόρυβο από τα πιθανά αίτια της σκληρής καθόδου των ημερών, απαντώντας στο ποια είναι η “πληροφορία” που γκρέμισε το φρόνημα των επενδυτών.

Είναι οι εμφανείς απειλές από την εξάπλωση του COVID19, που θα προκαλέσουν επιβράδυνση στην παγκόσμια ανάπτυξη, η βάση της τάσης για φυγή από το ρίσκο που συνεπάγονται οι ελληνικές αξίες, και θόρυβος είναι τα γεγονότα με τους μετανάστες; Ή, θόρυβος είναι ο φόβος για τον κορωναϊό και αποτελούν το κύριο αίτιο των ρευστοποιήσεων, η επιβράδυνση στην μεταρρυθμιστική πολιτική, η ανεπάρκεια των μέτρων εξυγίανσης του τραπεζικού συστήματος μαζί με το πρόβλημα της αμφισβήτησης της δυνατότητας φύλαξης των συνόρων. Η απάντηση μετράει. Αφού πρόσφατα οι αποφάσεις των θεσμικών έφεραν σε δυο βδομάδες την απόδοση του 10ετούς ελληνικού ομολόγου από το 0,92% στο 1,40% και στον ΓΔ απώλειες -20,9% στον Φεβρουάριο του δίσεκτου 2020, με βουτιά στην τελευταία εβδομάδα -19,34%.

Σύμφωνα με την Beta Sec. η εβδομάδα που ολοκληρώθηκε ήταν η χειρότερη από τον Δεκέμβριο του 2014, όταν η τότε Κυβέρνηση ανακοίνωσε την επίσπευση της εκλογής από την Ελληνική Βουλή, του Προέδρου Δημοκρατίας. Η στήλη σεβόμενη την επενδυτική ψυχολογία και τη στατιστική θεωρεί αυτή την παρατήρηση ως επιχείρημα, υπέρ της άποψης, πως φταίει η συνολική εικόνα της εγχώριας ανάπτυξης και κυρίως η πενία των εναλλακτικών δρόμων που υπάρχουν ή χαράσσονται ώστε να βελτιωθούν οι προοπτικές της. Πολιτικά προβλήματα είναι εκείνα που προκαλούν τόσο ριζικές αποφάσεις από την πλευρά των διαχειριστών χαρτοφυλακίων, ώστε από την φάση που κυριαρχεί η τάση για παρακολούθηση της παγκόσμιας κεφαλαιαγοράς, να περνάμε στην εποχή του συνωστισμού κατά την έξοδο.

Η επίδραση της δυναμικής της περασμένης μέρας

ΗΠΑ

Σε θεαματικό ράλι επιδίδονται οι μετοχές στην αμερικανική αγορά, καθώς οι θεσμικοί αναζητούν αγοραστικές ευκαιρίες μετά το ξεπούλημα της περασμένης εβδομάδας. Οι επενδυτές ελπίζουν ότι μετά και την αιμορραγία που βίωσαν οι αγορές την περασμένη εβδομάδα, αλλά και με τους διεθνείς οργανισμούς να προειδοποιούν για ισχυρό πλήγμα από τον νέο κοροναϊό οι κεντρικές τράπεζες θα επέμβουν άμεσα και αποφασιστικά προς τόνωση της πραγματικής οικονομίας. Παράλληλα αναμένουν στροφή σε πιο επεκτατική δημοσιονομική πολιτική από τις κυβερνήσεις.

Από την έναρξη κιόλας της συνεδρίασης ο Dow Jones με τα 30 βαριά χαρτιά της Wall Street έκανε άλμα της τάξης του 3%. Προς στιγμήν η ανακοίνωση ότι τα επιβεβαιωμένα κρούσματα του νέου κοροναϊού στην Ουάσιγκτον ανέρχονται σε 18 και οι θάνατοι στις ΗΠΑ έφτασαν τους 6 είχε ως αποτέλεσμα να περιοριστούν τα κέρδη κοντά στο 2% για τον Dow Jones και κοντά στο 1% για S&P 500 και Nasdaq. Ωστόσο στις 22:30 ώρα Ελλάδος οι ταύροι είχαν κάνει και πάλι αισθητή την παρουσία τους οδηγώντας τον Dow σε άνοδο 3,6%. Έκτοτε το ράλι αποκτούσε ολοένα και μεγαλύτερη ορμή.

Ο Dow Jones ανέβηκε 1.294 μονάδες (5,1%), στις 26.703,32 μονάδες, στη μεγαλύτερη άνοδο από το 2009, αγνοώντας ότι οι ευρωπαϊκές αγορές μετοχών κινήθηκαν νευρικά και διστακτικά κλείνοντας με οριακά κέρδη. Ο δείκτης S&P 500 ενισχύθηκε 4,60% και 4,49% ο Nasdaq.

Πρωταγωνιστές στην άνοδο ήταν οι μετοχές των εταιρειών, Apple (9,3%), Merck (6,3%) και Walmart (7,6%). Αρκετές τεχνολογικές μετοχές έδωσαν πνοή στον Nasdaq.

ΕΥΡΩΠΗ

Το άνοιγμα της συνεδρίασης βρήκε τους δείκτες των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων να επιδίδονται σε ράλι. Στο Λονδίνο ο FTSE 100 κάνει άλμα 2,65%. Ακολουθεί στο Παρίσι ο CAC 40 με κέρδη 2%, ενώ άνοδο της τάξης του 1,9% παρουσιάζει και ο IBEX 35 στη Μαδρίτη. Ο Dax στη Φραγκφούρτη εξασφαλίζει κέρδη 1,4%, ενώ ο FTSE MIB στο Μιλάνο ενισχύεται 1,5% στις 10:25 ώρα Ελλάδος.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 σημειώνει άνοδο της τάξης του 2%. Την περασμένη εβδομάδα οι ευρωπαϊκές μετοχές είχαν χάσει 1,5 τρις δολάρια από την κεφαλαιοποίησή τους στη χειρότερη εβδομάδα από το 2008. Το σήμα της ανάκαμψης είχαν δώσει από νωρίς το πρωί οι αγορές της Ασίας. Ωστόσο στη συνέχεια η διάθεση για ρίσκο παραχώρησε τη θέση της στις πιέσεις. Αργότερα οι επενδυτές στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια δεν εμφάνισαν διάθεση να ακολουθήσουν την ανοδική αντίδραση των μετοχών στην Νέα Υόρκη. Οι ανησυχίες για την πορεία της παγκόσμιας οικονομίας και ιδιαίτερα της Γηραιάς Ηπείρου, δεν αφήνουν περιθώριο για δυνατές κινήσεις, έστω τεχνικού χαρακτήρα.

Ο δείκτης Stoxx 600 έκλεισε με οριακά κέρδη +0,1%, ο δείκτης FTSE 100 του Λονδίνου έκλεισε +1,13% υψηλότερα, ο δείκτης CAC του Παρισιού έκλεισε πάνω +0,45% , ενώ αντιθέτως ο δείκτης DAX της Φρανκφούρτης υποχώρησε κατά -0,27% και ο ισπανικός δείκτης FTMIB έχασε -1,5%.

ΧΑ

Αργία της Καθαρής Δευτέρας

Τεχνική ανάλυση Παράγωγα

Η μεγάλη πτώση βοηθά στην εμφάνιση ασυνήθιστα υψηλών όγκων

Στην τελευταία σύνοδο της τελευταίας εβδομάδας του Φεβρουαρίου και πρώτης με κυρίαρχες σειρές αυτές του Μαρτίου, οι επενδυτές κίνησαν τον FTSE25 μόνιμα σε αρνητικό πεδίο. Τον έκλεισαν δε, 126,13 μονάδες χαμηλότερα. Το μέγιστο οι 1938,32 μονάδες, εμφανίστηκε στις 10:30 στο άνοιγμα. Το ελάχιστο σημειώθηκε στις 17:12 και ήταν οι 1823,29 μονάδες. Στις 17:01 τον είχαν οδηγήσει στις 1830,77. Το κλείσιμο στις 1823,29 από 1949,42 μονάδες αντιστοιχεί σε μεταβολή -6,47%. Ο τζίρος στα παράγωγα ανήλθε στα 40,436 εκατ. ευρώ.

Στα ΣΜΕ του 25άρη ο όγκος για τη σειρά Μαρτίου διαμορφώθηκε στα 4961 ΣΜΕ με ανώτερο τις 1935,00 και κατώτερο τις 1816,50 μονάδες, ενώ οι τελευταίες πράξεις έγιναν στις 1820,00 μονάδες με κατάληξη το σχηματισμό 7745 από 8996 ανοικτών θέσεων. Για την σειρά Απριλίου διακινήθηκαν 411 ΣΜΕ με ανώτερο τις 1888,75 και κατώτερο τις 1820,75 μονάδες, με τελευταίες πράξεις στις 1820,75 από 1940,00 μονάδες για να εμφανιστούν 509 από 564 ανοικτά ΣΜΕ σε αυτή.

Στα δικαιώματα προαίρεσης του ίδιου δείκτη το ενδιαφέρον ήταν σε καλά επίπεδα για την εποχή. Στα calls του 25άρη λήξης Μαρτίου, ο όγκος ήταν 65 συμβόλαια για τιμές εξάσκησης από τις 1850 ως τις 2200 μονάδες. Στα δικαιώματα αγοράς της επόμενης σειράς Απριλίου διακινήθηκαν 121 συμβόλαια για τιμές εξάσκησης από τις 1850 ως τις 1900 μονάδες. Στα δικαιώματα πώλησης της σειράς Μαρτίου ο όγκος ήταν 112 για τιμή εξάσκησης από τις 1850 ως τις 2050 μονάδες. Άλλαξαν επίσης χέρια 81 συμβόλαια λήξης Απριλίου για τιμές εξάσκησης στις 1850 και τις 1900 μονάδες.

Μετά από το τέλος μιας εβδομάδας που για πολλές αιτίες ήταν εξόχως εχθρική για την κεφαλαιοποίηση της εγχώριας αγοράς υπήρξαν πολλές και χρήσιμες επικοινωνιακές παρεμβάσεις από την πλευρά των εγχώριων αναλυτών. Η διαφορετική αντιμετώπιση της κατάστασης έχει να προσφέρει και διαφορετικές προτάσεις για το πώς θα μπορούσαν να ωφεληθούν οι επενδυτές από μια τόσο απότομη κάθοδο στις αποτιμήσεις των μετοχικών αξιών.

Η Leon Depolas Sec σημειώνει τις εκτιμήσεις για την Ευρώπη συνολικά : “Σημάδια πανικού στις Μετοχικές Αγορές στο εσωτερικό και εξωτερικό, όπου εξανεμίστηκαν κέρδη μηνών. Οι εκτιμήσεις σχετικά με τον πιθανό πυθμένα του ΓΔ είναι αρκετά επισφαλείς, αν οι εξελίξεις δεν σηματοδοτήσουν την ανακοπή της βίαιης πτώσης. Δεν αποκλείουμε παρεμβάσεις από Κεντρικές Τράπεζες προς στήριξη των μετοχικών δεικτών, αλλά είναι αβέβαιο πως θα βοηθήσουν τα προβλήματα στην εφοδιαστική αλυσίδα και κατ’ επέκταση στην οικονομική δραστηριότητα των Επιχειρήσεων, αν η επιμείνει η επιθετική μετάδοση του ιού”.

Η Fast Finance ΑΕΠΕΥ αποφάσισε να ορίσει επίπεδα τιμών για τη βραχυπρόθεσμη τάση: “Ένας μήνας και μάλιστα ‘κουτσός’, ήταν αρκετός να πάρει πίσω 10 μήνες ανόδου. Οι 818 μονάδες είναι μεγάλη μας αντίσταση στην παρούσα στο μηναίο, με την ζώνη του 683 – 672 να είναι επόμενη στήριξη”.

Η Merit Sec αναφέρθηκε σε εταιρικά αποτελέσματα: “Η μακροπρόθεσμη τάση είναι πλέον καθοδική (<ΚΜΟ 200). Το πρώτο σημείο στήριξης βρίσκεται στις 700 μονάδες. Αδύναμα τα αποτελέσματα των ΕΛΠΕ, λόγω της πτώσης των περιθωρίων Διύλισης και της προγραμματισμένης διακοπής λειτουργίας του Διυλιστηρίου Ελευσίνας διάρκειας 5 εβδομάδων για την τριετή συντήρησή του. Ο καθαρός δανεισμός αυξήθηκε κατά €83 εκατ. και διαμορφώθηκε στα €1,5 δισ. Το Διοικητικό Συμβούλιο, πρότεινε προς τη γ.σ. τη διανομή τελικού μερίσματος ύψους €0,25 ανά μετοχή, διαμορφώνοντας το συνολικό προτεινόμενο μέρισμα για το 2019 στα €0,50 ανά μετοχή”.

Η Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ έκανε επισημάνσεις των ιδιομορφιών που χειροτέρεψαν την εικόνα της Παρασκευής: “Η τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδος έγινε μετά από ‘sell off’ τίτλων στη Wall Street και με τα’ margin calls’ να απειλούν για ανάλογες ενέργειες και στο Ελληνικό Χρηματιστήριο. Επιπλέον, η αργία της Καθαρής Δευτέρας πιθανόν να οδήγησε σε ακόμη περισσότερες ρευστοποιήσεις, από όσους δεν επιθυμούν να αναλάβουν τον επενδυτικό κίνδυνο μιας ακόμη πιθανής αδύναμης συνεδρίασης για τις Διεθνείς Αγορές. Το rebalancing συνέβαλε σε πρόσθετες συναλλαγές στις δημοπρασίες, με αυξημένη μεταβλητότητα”.

Σχόλια εγχώριων αναλυτών

Ο Κώστας Φέγγος της Prelium Investment Services

“Την περασμένη βδομάδα σημείωνα πως το Χρηματιστήριο ετοιμάζεται για μεγάλη κίνηση είτε προς τα πάνω, είτε προς τα κάτω. Οι λόγοι για πτωτική κίνηση ήταν τα υψηλά επίπεδα τιμών που κινούνταν τα Ξένα Χρηματιστήρια και η γεωπολιτική ένταση στην Περιοχή μας, λόγω της στάσης της Τουρκίας, αλλά και των επιπλοκών που έχει δημιουργήσει το Μεταναστευτικό.

Στους λόγους για κίνηση προς τα πάνω έβρισκα την πορεία των επιτοκίων και τις εξαγγελίες της Κυβέρνησης για τη δημιουργία κλίματος φιλικού στις επενδύσεις. Με αφορμή τον κορωνοϊό, τα Ξένα Χρηματιστήρια κατέρρευσαν. Στην Ελλάδα η πραγματικότητα υπερίσχυσε των εξαγγελιών και η κατάρρευση ήταν πολύ πιο θεαματική.

Το δραματικό για τα Ξένα Χρηματιστήρια, είναι η ένταση της πτώσης. Φυσικά αντίστοιχα φαινόμενα είχαμε δύο φορές μέσα στο 2018 και στη συνέχεια η κατάσταση σταθεροποιήθηκε και τα Ξένα Χρηματιστήρια γρήγορα οδηγήθηκαν σε νέα υψηλά. Για ιστορικούς λόγους αναφέρω ότι τότε οι πτώσεις έγιναν τον Φεβρουάριο και μετά τον Δεκέμβριο του 2018 και κάθε μία δεν ξεπέρασε το 12% στο μεγαλύτερο εύρος της. Σήμερα η πτώση ξεπερνά το 14% ενδοσυνεδριακά για Αμερική και Γερμανία.

Τι είναι λοιπόν αυτό που διαφοροποιεί την Ελληνική Αγορά και η πτώση έχει ξεπεράσει ενδοσυνεδριακά το 24%. Πιστεύω πως είναι η πλήρης ανυπαρξία Εσωτερικής Αγοράς. Δεν είναι τυχαίο πως η συμμετοχή των Ξένων στην κατοχή μετοχών του Ελληνικού Χρηματιστηρίου ξεπερνά το 70% και το ποσοστό συνεχώς αυξάνεται. Είναι προφανές πως απαιτούνται αλλαγές, που θα ενδυναμώσουν την Εσωτερική Αγορά.

Φυσικά η προσέλκυση Ξένων κεφαλαίων είναι επίσης σημαντική. Τα μέτρα που χρειάζονται έχουν συζητηθεί πολλές φορές, πρέπει όμως η Κυβέρνηση και οι Θεσμοί της Χώρας να ξεχάσουν το “βρώμικο ‘99” και να καταλάβουν τη χρησιμότητα του Χρηματιστηρίου. Στην παρούσα συγκυρία πρέπει η Ελληνική Οικονομία να απορροφήσει τις συνέπειες της πτώσης, τις πιθανές επιπτώσεις του κορωνοϊού στον Τουρισμό, αλλά και τα προβλήματα στο Μεταναστευτικό και την Τουρκία.

Δεν μπορούμε να συζητάμε για στηρίξεις και αντιστάσεις, αφού η όποια λύση θα έρθει από το εξωτερικό. Όπως ήδη ανέφερα, οι πτώσεις τους ξένους δείκτες δεν είναι πρωτοφανείς και έχουν συμβεί ξανά στο πρόσφατο παρελθόν.

Ο Μάνος Χατζηδάκης της Beta Sec

“Το σφυροκόπημα των αποτιμήσεων συνεχίστηκε με εντονότερο ρυθμό, την τελευταία εβδομάδα του Φεβρουαρίου. Αιτία και αφορμή η εξάπλωση του κορωνοϊού, με τα πρώτα κρούσματα να καταγράφονται πλέον και στην Ελλάδα. Η αδυναμία ποσοτικοποίησης των επιπτώσεων στην οικονομική δραστηριότητα και η έλλειψη ορατότητας αναφορικά με τον χρονικό ορίζοντα εξομάλυνσης της ταχύτητας διάδοσης της επιδημίας, εξηγούν το γιατί οι Αγορές έχουν επιστρέψει σε μια έντονα τοξική καθοδική πορεία.

Τα θεμελιώδη και οι επιμέρους προοπτικές των Εταιρειών δεν υπάρχουν στο πλάνο, υπάρχουν μόνο τιμές και πανικόβλητοι πωλητές. Η πτωτική εικόνα της Αγοράς είναι καθολική, η προσφορά δεν κάνει διακρίσεις σε άμεσα Εμπλεκόμενους και μη και αυτό φαίνεται και από το τζίρο των τελευταίων συνεδριάσεων, ο οποίος παραμένει σταθερά πάνω από τα 100 εκατ. ευρώ. Όμως η συγκυρία που διανύουμε έχει μια ιδιαιτερότητα, σε σχέση με τις πρόσφατες προηγούμενες καθοδικές φάσεις των Αγορών.

Οι επιπτώσεις αναφέρονται σε μια ανάσχεση της οικονομικής δραστηριότητας και όχι σε ένα δομικό πρόβλημα, δεν διανύουμε μια κατάσταση τυπικής ύφεσης που ήρθε για να μείνει και θα χρειαστεί δημοσιονομικά μέτρα, ή παρεμβάσεις των Κεντρικών Τραπεζών. Η μετάθεση της ζήτησης κάποια στιγμή στο κοντινό μέλλον, θα καλύψει το κενό που θα δημιουργηθεί στο φετινό α’ εξάμηνο, επομένως ο χρόνος, επί του παρόντος, είναι η κρίσιμη παράμετρος που καθορίζει το βαθμό πίεσης των Αγορών.

Σε πιο τοπικό επίπεδο, το σπιράλ πωλήσεων έχει και αυτοτροφοδοτούμενη δυναμική, η οποία βγαίνει είτε με ρευστοποιήσεις μοχλευμένων θέσεων, είτε στην λογική των επανατοποθετήσεων σε χαμηλότερα επίπεδα τιμών. Για τους Επενδυτές που βλέπουν το Χρηματιστήριο σε μια λογική αποτιμήσεων και όχι τάσης, τα επίπεδα διαπραγμάτευσης έχουν νόημα τοποθετήσεων, όχι απλά για μια γρήγορη κίνηση εξομάλυνσης τιμών, αλλά σε ορίζοντα μακροπρόθεσμο με πολύ ικανοποιητική αμοιβή ρίσκου.

Σε μια τόσο κόντρα κίνηση απαιτείται ένα “άλμα πίστης”, ώστε να ξεπεραστεί ο θόρυβος που διαχέεται σε όλα τα μέσα και έχει σοβαρό αρνητικό αντίκτυπο σε διάθεση και ψυχολογία. Ακόμα και αν η Αγορά διολισθήσει χαμηλότερα, τα επίπεδα στα οποία βρίσκεται δεν συνιστούν πολυετή ανοδικά υψηλά, ή εξαντλούν κάθε ανοδικό περιθώριο. Αυτό σε καμιά περίπτωση δεν σημαίνει ότι διατυπώνουμε βεβαιότητα για το τέλος της πτώσης, οι τιμές συνιστούν επίπεδα ευκαιρίας στο συντριπτικό εύρος της Αγοράς και δικαιολογούν επενδυτικό ενδιαφέρον και όπως έχει παρατηρηθεί στο παρελθόν, η εκτόνωση αυτών των τάσεων ουδέποτε συμβαδίζει με την επικαιρότητα, έχει ένα πιο ιδιότροπο χρονισμό αντίδρασης.

Η έντονη και γρήγορη πτώση έχει οδηγήσει στην εμφάνιση ενός σπάνιου τεχνικού φαινομένου, που θα πρέπει να αξιολογηθεί πιο μακροπρόθεσμα. Ο ημερήσιος MACD βρίσκεται σε υποτιμημένες ζώνες τιμών, μια κατάσταση που συναντάται τον Ιούλιο του 2016 μετά την ανακοίνωση του “Brexit” και την απότομη πτώση που ακολούθησε και στις 9 Φεβρουαρίου της ίδια χρονιάς όταν σημειώθηκαν τα πολυετή χαμηλά της Αγοράς (>31 χρόνια) στις 420 μονάδες.

Μια τόσο σφοδρή υποτιμητική εικόνα δεν μένει ποτέ αναπάντητη χωρίς αντίδραση και είναι πλέον θέμα λίγων συνεδριάσεων εκδήλωσης κάποιας ανοδικής διόρθωσης. Ακόμα πιο σημαντικό είναι το γεγονός ότι το φαινόμενο αυτό συνιστά μακροχρόνιους πυθμένες, όταν συνδυάζεται με σφοδρές υποτιμήσεις και ανοδικές αποκλίσεις από τους άλλους ταλαντωτές.

Η αντίδραση προς ώρας έχει στόχο τις 860 μονάδες, όπου εκεί η Αγορά θα αναμετρηθεί με τον κινητό μέσο όρο των 200 ημερών, τον οποίο έχει πλέον διασπάσει καθοδικά από την περασμένη Δευτέρα. Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι ο Γενικός Δείκτης βρίσκεται σε όλες τις χρονικές περιόδους πουλημένος, θέτοντας το τέλος του “Bull market” το οποίο ξεκίνησε τεχνικά, πριν ακριβώς από ένα χρόνο. Η διαγραμματική συγκυρία προβλέπεται συναρπαστική, καθώς η επόμενη ημέρα τέτοιων εξάρσεων συνοδεύεται από μεταβλητότητα και από τις δύο πλευρές, σενάριο το οποίο θα έχει τον πρώτο λόγο για το κοντινό χρονικό διάστημα.

Με την δημόσια προσφορά μετοχών της Entersoft (3 – 5 Μαρτίου) ανοίγει η οικονομική αυλαία της ερχόμενης εβδομάδας. Η Εταιρεία πραγματοποιεί αύξηση κεφαλαίου με δημόσια προσφορά, για την μετάταξή της στην Κύρια Αγορά του Χ.Α., από την Εναλλακτική Αγορά και η είναι η πρώτη δημόσια εγγραφή μετά το Καλοκαίρι του 2018. Την Τετάρτη θα πραγματοποιηθεί η τακτική δημοπρασία εντόκων γραμματίων τρίμηνης διάρκειας. Την ερχόμενη Πέμπτη, η Ελληνική Στατιστική Αρχή θα ανακοινώσει στις 12.00 το ΑΕΠ του δ’ τριμήνου”.

Σήμερα

Οι μετοχικές αξίες και οι τιμές του πετρελαίου επέκτειναν την ανάκαμψή τους σήμερα Τρίτη 3/3, με την αύξηση των φημών πως η εμφάνιση κατάλληλων νομισματικών πολιτικών σε όλο τον κόσμο θα να διευκολύνουν την αντίδραση από την οικονομική επιβράδυνση λόγω της εξάπλωσης του κοροναϊού, πριν από μια διάσκεψη των αρμοδίων της ομάδας G7.

Οι υπουργοί Οικονομικών της ομάδας G7 αναμένεται να πραγματοποιήσουν συνδιάσκεψη την Τρίτη (1200 GMT), ανέφεραν πηγές, για να συζητήσουν τα μέτρα αντιμετώπισης των οικονομικών επιπτώσεων της επιδημίας κοροναϊού.

“Υπάρχουν ελπίδες ότι οι χώρες της G7 θα λάβουν κάποια συντονισμένα μέτρα για την καταπολέμηση του ιού, ενδεχομένως συμπεριλαμβανομένων και ορισμένων δημοσιονομικών δαπανών”. Δήλωσε ο Masahiro Ichikawa, της Sumitomo Mitsui DS Asset Management.

Την Δευτέρα, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα εντάχθηκε στη χορωδία των κεντρικών τραπεζών, που δήλωσαν ότι είναι σε ετοιμότητα αντιμετώπισης των αυξανόμενων απειλών από την εκδήλωση της πανδημίας του κοροναϊού.

Τα προηγούμενα μηνύματα, από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ, ότι ήταν διατεθειμένη να ενεργήσει επηρέασαν το δολάριο έναντι πολλών άλλων σημαντικών νομισμάτων.

Οι βελτιωμένες διαθέσεις υποστήριξαν τα ΣΜΕ του S & P 500 των ΗΠΑ, τα οποία σημείωσαν άνοδο 0,3% στις πρώτες ασιατικές συναλλαγές σήμερα, μια μέρα μετά την εκτίναξη κατά +4,60% του S & P 500, το μεγαλύτερο ημερήσιο κέρδος από τον Δεκέμβριο του 2018. Στις 8:30 δική μας ώρα όμως είχαν εμφανιστεί απώλειες της τάξης του -0,2%.

Ο ευρύτερος δείκτης MSCI για μετοχές της Ασίας-Ειρηνικού εκτός Ιαπωνίας αρχικά κέρδισε 1,0%. Στις 8:30 δική μας ώρα όμως είχαν μειωθεί τα κέρδη με άνοδο της τάξης του +0,66%.

Ο Kospi της Νότιας Κορέας πρόσθεσε 1,3%. Στις 8:30 δική μας ώρα όμως είχαν μειωθεί τα κέρδη με άνοδο της τάξης του +0,48%. Επίσης οι μετοχές της Αυστραλίας σημείωσαν άνοδο 1,6% μπροστά από την αναμενόμενη μείωση των επιτοκίων από την Reserve Bank of Australia. Στις 8:30 δική μας ώρα όμως είχαν μειωθεί τα κέρδη με άνοδο της τάξης του +0,69%.

Ο Nikkei της Ιαπωνίας έχασε την ανοδική δυναμική γρήγορα έχοντας παραιτηθεί από τα προηγούμενα κέρδη του και στις 8:30 δική μας ώρα όμως με υποχωρούσε κατά -1,22%.

.Η πορεία στις μετοχές την περασμένη εβδομάδα παγκόσμια είχε ήδη προκαλέσει στον πρόεδρο της Fed Jerome Powell και τον κυβερνήτη της Τράπεζας της Ιαπωνίας Haruhiko Kuroda να επισημάνουν την ετοιμότητα να κινηθούν.

Στις χρηματαγορές είναι πλήρως τιμολογημένη για περικοπή τουλάχιστον 0,25 της εκατοστιαίας μονάδας στο σημερινό επιτόκιο 1,50% -1,75% στη συνεδρίαση της Fed στις 17-18 Μαρτίου, καθώς και σε περικοπή κατά 0,10 της εκατοστιαίας μονάδας στο βασικό επιτόκιο της ΕΚΤ στις 12 Μαρτίου.

Οι κινήσεις των πολιτικών αντικατόπτριζαν τους αυξανόμενους φόβους ότι η διακοπή των αλυσίδων εφοδιασμού, της εργοστασιακής παραγωγής και των παγκόσμιων ταξιδιών που προκάλεσε η νέα επιδημία θα μπορούσε να βλάψει σοβαρά μια παγκόσμια οικονομία που προσπαθεί να ανακάμψει από τον εμπορικό πόλεμο μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας.

Ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης τη Δευτέρα μείωσε την πρόβλεψη της παγκόσμιας οικονομικής ανάπτυξης φέτος στο 2,4%, το χαμηλότερο από το 2009 και από την πρόβλεψη για 2,9% αύξηση το Νοέμβριο.

Ο κοροναϊός εξαπλώνεται τώρα πιο γρήγορα εκτός Κίνας από ό, τι στη χώρα, οδηγώντας τον κόσμο σε άγνωστο έδαφος, αν και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (WHO) δεν έχει μέχρι στιγμής καταλήξει να το αποκαλεί πανδημία. Στις Ηνωμένες Πολιτείες, έξι άνθρωποι στην περιοχή του Σηάτλ έχασαν τη ζωή τους από την ασθένεια που προκάλεσε ο νέος κοροναϊός, καθώς οι αρχές σε ολόκληρη τη χώρα έσπευσαν να προετοιμαστούν για περισσότερες μολύνσεις.