Skip to main content

Χρηματιστήρια: Νευρικότητα με το ενδιαφέρον στραμμένο στην ΕΚΤ

Άνευρη η σημερινή συνεδρίαση στο Χρηματιστήριο Αθηνών με τον Γενικό Δείκτη να βρίσκεται στις 862 μονάδες σημειώνοντας οριακές μεταβολές. Ρευστοποιήσεις στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια με επίκεντρο τα εταιρικά αποτελέσματα και τη συνεδρίαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας την Πέμπτη. Την επόμενη εβδομάδα, 1 και 2 Νοεμβρίου συνεδριάζει η Federal Reserve.

Στο ταμπλό, στις τράπεζες, τη μεγαλύτερη άνοδο η Εθνική. Ακολουθούν με ηπιότερα κέρδη Alpha Bank και Eurobank, υποχωρεί η Πειραιώς. Υποχωρεί η ΔΕΗ, άνοδος για την Jumbo.

Το διαθέσιμο εισόδημα των νοικοκυριών στην Ελλάδα αυξήθηκε ελαφρά το δεύτερο τρίμηνο, ενώ η καταναλωτική δαπάνη έκανε «άλμα» 20%. Η εξέλιξη αυτή έχει αποδίδεται στο κύμα ανατιμήσεων σε μία σειρά βασικών αγαθών, που φούσκωσε τους οικογενειακούς προϋπολογισμούς, αλλά και αποκαλύπτει πως η ακρίβεια δεν έπληξε (τουλάχιστον έως εκείνο το διάστημα) την κατανάλωση.  Στήριγμα για τα νοικοκυριά οι αποταμιεύσεις τους. 

Σήμερα φθάνει στην Αθήνα ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς, για διήμερη επίσκεψη. Το κλίμα είναι θετικό, άλλωστε το Βερολίνο έχει ξεκαθαρίσει τη θέση του κατά της τουρκικής προκλητικότητας.

Νευρικότητα επικρατεί στις συναλλαγές στην Ευρώπη. Μόνο ο DAX ενισχύεται αυτήν την ώρα (+0,45%) από τους βασικούς δείκτες. Πτώση 0,4% στο Λονδίνο, -0,27% στο Μιλάνο. Στο -0,13% ο πανευρωπαϊκός Stoxx600.

Οι επενδυτές στρέφονται στη συνεδρίαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας της Πέμπτης, στην οποία αναμένεται ευρέως να αυξήσει τα επιτόκια κατά 75 μονάδες βάσης, καθώς η ΕΕ οδεύει προς μια πιθανή ύφεση.

Σφυροκόπημα δέχθηκαν οι μετοχές των τεχνολογικών εταιρειών στις μεταμεσονύχτιες συναλλαγές στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, αφού δύο κολοσσοί, Alphabet (Google) και Microsoft, αλλά και η σημαντική εταιρεία ημιαγωγών Texas Instruments Inc. ανακοίνωσαν κατώτερα των προσδοκιών αποτελέσματα τριμήνου. Η εξέλιξη διέψευσε τις εκτιμήσεις αναλυτών που υποστήριζαν ότι το sell off των 5,5 τρισ. δολαρίων από τις αρχές του 2022 έχει φτάσει στο τέλος του. 

Η Alphabet είδε τη μετοχή της να υποχωρεί 7% καθώς επιβραδύνθηκε αισθητά ο ρυθμός αύξησης των εσόδων της το τρίτο τρίμηνο, στο 6% από 41% έναν χρόνο νωρίτερα.

10% υποχωρεί η μετοχή της Heineken, καθώς τα κέρδη της εταιρείας για το γ’ τρίμηνο ήταν πολύ κατώτερα των προσδοκιών.

Παρακολουθήστε τις αγορές με μια ματιά

naftemporiki.gr