Skip to main content

Fortum: Ζημίες 7,4 δισ. για τον βασικό μέτοχο της Uniper

Η φινλανδική εταιρεία κοινής ωφελείας Fortum ανέφερε την Πέμπτη καθαρή ζημία 7,4 δισ. ευρώ (7,4 δισ. δολάρια) για το β’ τρίμηνο, καθώς υπέστη ζημίες από τη γερμανική θυγατρική της Uniper. Η εταιρεία είπε ότι ενδέχεται να χρειαστεί να αυξήσει τα αποθέματα ρευστότητας εάν συνεχίσουν να αυξάνονται οι τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας.

Η Uniper, το υψηλότερου προφίλ εταιρικό θύμα της ενεργειακής κρίσης στην Ευρώπη μέχρι στιγμής, πλήττεται από το κόστος της προσπάθειας να αντικαταστήσει τις μειωμένες παραδόσεις ρωσικού φυσικού αερίου και νωρίτερα αυτό το μήνα ανέφερε ζημία 12,3 δισεκατομμυρίων ευρώ για το α’ εξάμηνο.

Η Fortum επίσης αξιολογεί επί του παρόντος τις πιθανές επιπτώσεις ενός νέου διατάγματος στη Ρωσία που περιορίζει τους επενδυτές στις αποκαλούμενες «μη φιλικές χώρες» από την εκποίηση μετοχών σε βασικά ενεργειακά έργα.

Τον Μάιο, η εταιρεία δήλωσε ότι θα αποχωρήσει από τη Ρωσία και αναζητά αγοραστή για τα περιουσιακά της στοιχεία εκεί.

«Όπως έχουμε σημειώσει νωρίτερα, αυτές οι διαδικασίες μπορεί να χρειαστούν χρόνο για να ολοκληρωθούν, και στον ενεργειακό τομέα αυτό σημαίνει συνήθως έγκριση από την Κυβερνητική Επιτροπή στη Ρωσία», ανέφερε σε δήλωση η Fortum.

Πηγή: CNBC