Skip to main content

Το ευρώ «διψάει» για φυσικό αέριο

Του Κώστα Ιωαννίδη
[email protected]

  • Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του S&P ανεβαίνουν, ο Nikkei αργεί 
  • Το ευρώ παραμένει ευάλωτο από τις ανησυχίες για το φυσικό αέριο, αναμένεται η αύξηση των επιτοκίων της ΕΚΤ

  • Δολάριο υποχωρεί από τα υψηλά της προηγούμενης βδομάδας, η BOJ παραμένει χαλαρή παρά το αδύναμο γιεν. Το ευρώ ήταν λίγο πιο σταθερό στα 1,0107 $, μετά την αναπήδηση από το χαμηλότερο επίπεδο δύο δεκαετιών των 0,9952 $ την περασμένη εβδομάδα.

  • Συνεχίζονται οι ανακοινώσεις εταιρικών αποτελεσμάτων

Οι ασιατικές μετοχές σημείωσαν άνοδο σήμερα Δευτέρα 18/7 μετά από μια εξαιρετικά αναγκαία ανάκαμψη στη Wall Street και την Ευρώπη την Παρασκευή, αλλά τα νεύρα των επενδυτών είναι τεντωμένα ενόψει μιας σχεδόν βέβαιης αύξησης των επιτοκίων στην Ευρώπη και ενός άλλου κύκλου αναφορών εταιρικών κερδών.

Αναμένεται να είναι μια γεμάτη εβδομάδα για την Ευρώπη, καθώς περιμένει με αγωνία να δει εάν η Ρωσία θα ξαναρχίσει τη ροή φυσικού αερίου μέσω του αγωγού Nord Stream 1 στις 21 Ιουλίου, ενώ η Ιταλία βρίσκεται στο χείλος της πολιτικής αναταραχής εάν ο πρωθυπουργός Μάριο Ντράγκι προχωρήσει και παραιτηθεί. 

Η αβεβαιότητα θα στοιχειώσει την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα καθώς πραγματοποιεί μια συνάντηση όπου είναι πιθανό να ξεκινήσει έναν κύκλο σύσφιξης με άνοδο 25 μονάδων βάσης. 

Οι αγορές εξαρτώνται επίσης από τις λεπτομέρειες ενός εργαλείου κατά του κατακερματισμού που αποσκοπεί να μειώσει την πίεση στο κόστος δανεισμού για τα πιο υπερχρεωμένα μέλη της Ένωσης. Διαβάστε περισσότερα

Οι μετοχές 

Η περίοδος ανακοίνωσης κερδών ξεκινά με αργό ρυθμό, γκριζάροντας  τις προοπτικές για τις μετοχές. Οι πρώτες αναφορές από εταιρείες των ΗΠΑ έχουν επικεντρώσει εκ νέου την προσοχή σε μερικές από τις μεγαλύτερες προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις, από την απειλή μιας οικονομικής επιβράδυνσης έως την πίεση που το αυξανόμενο κόστος ασκεί στα εταιρικά κέρδη. Η JPMorgan Chase., η Delta Air Lines και ο προμηθευτής των βιομηχανιών Fastenal Co. είναι μεταξύ εκείνων την περασμένη εβδομάδα που προειδοποίησαν ότι αντιμετωπίζουν προβλήματα ή βλέπουν σύννεφα μπροστά. 

Οι πιθανότητες υπερβολών από τη FED

Οι οικονομολόγοι αναμένουν από την FED στις προσπάθειές της να τιθασεύσει τον πληθωρισμό, να αυξήσει τα επιτόκια αρκετά ώστε να προκαλέσει ύφεση. Οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε έρευνα της Wall Street Journal ανεβάζουν τώρα την πιθανότητα ύφεσης κάποια στιγμή τους επόμενους 12 μήνες στο 49% τον Ιούλιο, κατά μέσο όρο, από 44% πριν από έναν μήνα και μόλις 18% τον Ιανουάριο. Περίπου το 46% των οικονομολόγων δήλωσε ότι αναμένει από τη Fed να αυξήσει υπερβολικά τα επιτόκια και να προκαλέσει περιττή οικονομική αδυναμία. Ελαφρώς λιγότεροι, το 42%, δήλωσε ότι αναμένει ότι η Fed θα αυξήσει τα επιτόκια περίπου στο σωστό ποσό για να εξισορροπήσει τον πληθωρισμό και την ανάπτυξη. Περίπου το 12,3% πίστευε ότι θα αύξανε πολύ λίγο τα επιτόκια.

Ασταμάτητο το δολάριο 

Οι φόβοι για μια παγκόσμια ύφεση και τα βαθύτερα δεινά στην Ευρώπη ωθούν το δολάριο υψηλότερα και λίγοι στη Wall Street αναμένουν να δουν μια αλλαγή στην τροχιά του σύντομα. Μετά το ισχυρότερο πρώτο εξάμηνο του αμερικανικού νομίσματος για πάνω από μια δεκαετία, οι επενδυτές που προστατεύονται από την πτώση των μετοχών με τα στοιχήματα στην οικονομική ανθεκτικότητα των ΗΠΑ έχουν βοηθήσει στη συνεχή ταχεία άνοδο. Ο δείκτης WSJ Dollar Index, ο οποίος μετρά το δολάριο έναντι ενός καλαθιού 16 νομισμάτων, έφτασε σε νέο υψηλό 20 ετών την περασμένη εβδομάδα και σημείωσε άνοδο σχεδόν 2,5% αυτόν τον μήνα. Το ευρώ διαπραγματεύτηκε κάτω από την ισοτιμία με το δολάριο για πρώτη φορά από το 2002 και το γιεν Ιαπωνίας υποτιμάται σε χαμηλά επίπεδα που δεν είχαν παρατηρηθεί από τα τέλη του 20ου αιώνα.

Η ΕΚΤ σε δύσκολη θέση

Η Ευρώπη προετοιμάζεται για μια ύφεση ενώ η ΕΚΤ μπορεί να κάνει ελάχιστα για να τιθασεύσει τον πληθωρισμό ρεκόρ, δοκιμάζοντας την ικανότητα των κεντρικών τραπεζιτών που απέχουν μόλις λίγες μέρες από την αύξηση των επιτοκίων μετά από μια δεκαετή παύση. Οι προβλέψεις για μια επικείμενη ύφεση δημιουργούνται καθώς η ανάκαμψη μετά την πανδημία της ηπείρου εξασθενεί και η πραγματικότητα μιας χειμερινής ενεργειακής κρίσης βυθίζεται — ακόμα κι αν οι φόβοι για πλήρη ρωσική αποκοπή δεν πραγματοποιηθούν. Αυτό θέτει την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, η οποία ανακοινώνει την απόφασή της για τα επιτόκια την Πέμπτη, σε δύσκολο σημείο. Σε αντίθεση με τις ΗΠΑ, όπου τα κυβερνητικά κίνητρα τροφοδότησαν μια άνοδο των τιμών καταναλωτή λόγω της ζήτησης, ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη των 19 μελών οφείλεται κυρίως στην αύξηση του κόστους φυσικού αερίου — που επιδεινώθηκε από τον πόλεμο στην Ουκρανία.