Skip to main content

Χρηματιστήρια: Οριακές μεταβολές με χαμηλές συναλλαγές στην Αθήνα

Οριακές μεταβολές στις 795 μονάδες καταγράφει το Χρηματιστήριο Αθηνών, με τους επενδυτές να έχουν το βλέμμα τους τον πληθωρισμό και την ενεργειακή κρίση, καθώς εντείνεται η ανησυχία για τυχόν πλήρη διακοπή των ρωσικών ροών φυσικού αερίου προς την Ευρώπη.

Στο ταμπλό, στις τράπεζες, την μεγαλύτερη πτώση καταγράφει η Πειραιώς -2%. Ακολουθούν Εθνική -1,5%, Alpha Bank -0,70%. Ήπια πτώση για τη Eurobank -0,30%. Στα μη τραπεζικά blue chips, η ΕΛΧΑ υποχωρεί -1,6% και η Lamda -1,2%. Ανοδικά άνω του 1% διαπραγματεύονται ΟΤΕ και Coca Cola.

Η αξία του ευρώ ευθυγραμμίστηκε με αυτή του δολαρίου την Τρίτη, για πρώτη φορά εδώ και 20 χρόνια. Το ευρώ υποχώρησε και ισούται πλέον με ένα δολάριο την Τρίτη, επίπεδο που δεν είχε παρατηρηθεί από το 2002, επιβαρυμένο από τον κίνδυνο περικοπής των προμηθειών ρωσικού φυσικού αερίου για την οικονομία. Οι επενδυτές ευνόησαν το δολάριο, ένα ασφαλές καταφύγιο, το οποίο κέρδισε σχεδόν 14% από την αρχή του έτους και διαπραγματεύτηκε με ισοτιμία 1/1, σε ένα επίπεδο 20ετίας.

Οι ευρωπαϊκές μετοχές άνοιξαν πτωτικά την Τετάρτη, επεκτείνοντας τις απώλειες που παρατηρήθηκαν σε προηγούμενες συνεδριάσεις αυτή την εβδομάδα, καθώς οι επενδυτές προετοιμάζονται για τα τελευταία στοιχεία για τον πληθωρισμό από τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 άνοιξε με υποχώρηση 1% χαμηλότερα με τις αγορές να είναι αβέβαιες ενόψει της τελευταίας ένδειξης για τον πληθωρισμό. Ο DAX καταγράφει πτώση 1,28%.

Ο δείκτης τιμών καταναλωτή του Ιουνίου αναμένεται να δείξει τον ονομαστικό πληθωρισμό στις ΗΠΑ, συμπεριλαμβανομένων των τροφίμων και της ενέργειας, να αυξάνεται πάνω από το επίπεδο 8,6% του Μαΐου στο 8,8%, σύμφωνα με εκτιμήσεις του Dow Jones.

Η μέτρηση που αναμένεται την Τετάρτη θα μπορούσε να ωθήσει την Ομοσπονδιακή Τράπεζα να αυξήσει τα επιτόκια κατά άλλες 75 μονάδες βάσης κατά τη συνεδρίαση αυτού του μήνα. Τον περασμένο μήνα, η Fed αύξησε τα επιτόκια αναφοράς της κατά τρία τέταρτα της ποσοστιαίας μονάδας σε ένα εύρος 1,5%-1,75% στην πιο επιθετική της αύξηση από το 1994.

naftemporiki.gr