Skip to main content

Market Beat: Η μεγάλη πτώση στα διεθνή χρηματιστήρια επηρεάζει την Αθήνα

Του Κώστα Ιωαννίδη

Οι ασιατικές μετοχές υποχώρησαν σήμερα Τετάρτη 26/2, καθώς η προειδοποίηση των ΗΠΑ προς τους Αμερικανούς να προετοιμαστούν για την πιθανότητα μιας πανδημίας από τον κορωναϊό, οδήγησε σε άλλη μια πτώση τη Wall Street και ώθησε τις αποδόσεις των ομολόγων που θεωρούνται ασφαλή επενδυτικά καταφύγια να καταγράψουν χαμηλά επίπεδα βίου. O S & P 500 και o Dow Jones Industrial Average υποχώρησαν πάνω από 3% την Τρίτη στην τέταρτη στη σειρά συνεδρία με εμφάνιση ζημιών.

Αυτό οδήγησε τον ευρύτερο δείκτη MSCI Asia-Pacific εκτός Ιαπωνίας κάτω κατά -1,28%. Η μεταβολή του μετοχικού δείκτη στην Ιαπωνία ήταν μεταξύ των χειρότερων από πλευράς επιδόσεων στην περιοχή, επιβαρύνθηκε από τις αυξανόμενες ανησυχίες ότι ο ιός θα μπορούσε να ακυρώσει τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο.

Οι αποδόσεις των αμερικανικών κρατικών ομολόγων των 10 ετών και των 30 ετών έφθασαν κοντά σε επίπεδα ρεκόρ χαμηλών και ο χρυσός αυξήθηκε καθώς οι ανησυχίες για τις οικονομικές επιπτώσεις στην εστία του ιού προκάλεσαν την στροφή σε ασφαλή περιουσιακά στοιχεία.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας αναφέρει ότι η επιδημία έχει κορυφωθεί στην Κίνα, αλλά η ανησυχία ότι η εξάπλωσή της επιταχύνεται σε άλλες χώρες είναι πιθανό να κρατήσει τους επενδυτές στην άκρη.

Τα διεθνή χρηματιστήρια με οδηγούς τους δείκτες της Wall Street εμφανίζουν σειρά καθοδικών συνεδριάσεων, καθώς η εντύπωση των επενδυτών είναι σαφές πως αναμένει, ως βέβαιη εξέλιξη της επιδημίας του κορωναϊού που εμφανίστηκε στην Κίνα, την πανδημία. Το χρηματιστήριο της Αθήνας τη Δευτέρα σύμφωνα με όσους εγχώριους παράγοντες αποφάσισαν να τοποθετηθούν επί των εξελίξεων χτυπήθηκε υπερβολικά. “Ρηχή αγορά, πληθώρα hedge funds που με την πρώτη αφορμή στριμώχνονται στην έξοδο και αδύναμο μέτωπο εγχώριων επενδυτικών δυνάμεων, είναι οι λόγοι της χθεσινής ευρύτατης σε έκταση διόρθωσης. Το Μιλάνο διόρθωσε 5,43% εν μέσω πραγματικών γεγονότων και πανικού, βγάζοντας παρ’ όλα αυτά ίχνη αντίδρασης”. Ανέφερε ο πρόεδρος του ΣΜΕΧΑ Σπύρος Κυρίτσης της Ελληνοαμερικανικής.

“O τζίρος το τελευταίο διάστημα δεν βοηθούσε την αγορά, με αποτέλεσμα η καθοδική διάσπαση των 900 μονάδων να αυξήσει τη συναλλακτική δραστηριότητα και να έλθει το χθεσινό «ξεπούλημα», λόγω κορωνοϊού και διεθνών αγορών. Καλώς ή κακώς, η αγορά ανεβαίνει με λεφτά και πέφτει με «χαρτιά». Όλοι ψάχνουν να βρουν την αιτία της πτώσης, με τη διαφορά ότι τις περισσότερες φορές, οι αιτίες φαίνονται μετά την κίνηση”. Ανέφερε ο Ηλίας Ζαχαράκης της Fast Finance ΑΕΠΕΥ.

“Το «γιατί» του μείον 8,36%; Αφενός, εσπευσμένες ρευστοποιήσεις -κυρίως από ξένους- σε μετοχές που έγραφαν κέρδη, αφετέρου, αναγκαστικές σε μετοχές που κινδύνευσαν margins και λειτούργησαν stop losses. Ενα άλλο στοιχείο που φαίνεται να συνέβαλε στο να πιαστεί στον ύπνο η αγορά ήταν η διακύμανσή της σε στενό εύρος για σχεδόν δύο μήνες, χωρίς να δίνει τάση ούτε για πάνω από τις 950, ούτε για κάτω από τις 890 μονάδες”. Παρατήρησε ο Γιώργος Ανεζύρης της Solidus ΑΧΕΠΕΥ.

“Τρομοκρατική” η έναρξη των συναλλαγών στην Αθήνα, με πτωτικό χάσμα στο άνοιγμα και άλμα σε έξη λεπτά ως τις 827,5 μονάδες. Αντίθετα, στην Ευρώπη το άνοιγμα αντιστοιχούσε σε ανοδικό χάσμα υπολογίσιμο, αλλά αμέσως μετά εμφανίστηκαν πιέσεις και σε μια ώρα, οι βασικοί δείκτες πέρασαν σε αρνητικό πεδίο με σταθερή καθοδική κλίση. Η Αθήνα επίσης ακολούθησε αυτή την δυναμική και με κύματα ρευστοποιήσεων θέσεων οδήγησαν τον ΓΔ, δέκα λεπτά πριν τη συμπλήρωση του πρώτου δίωρου της ελεύθερης διαπραγμάτευσης, στις 812,5, με κλείσιμο τη Δευτέρα τις 818,35. Αμέσως μετά τις 12:21, η αγορά κινήθηκε με κυριαρχία της ζήτησης που ήταν επίμονη και στις 13:46 ο μέσος όρος προσέγγισε τις 837 μονάδες. Την ίδια ώρα δεν υπήρχε δείκτης ευρωπαϊκού χρηματιστηρίου με άνοδο, εκτός… του Νορβηγικού με οριακή μεταβολή.

Συνεπώς, οι θεσμικοί του ΧΑ κατάλαβαν το μέγεθος της υπερβολής τη Δευτέρα. Αλλά σήμερα είναι άλλη μέρα.

Βέβαια, οι εργασίες αποκατάστασης στις ζημιές των κεφαλαιοποιήσεων των blue chip από τον καθοδικό ανεμοστρόβιλο της Δευτέρας είχαν εστίαση τον τραπεζικό κλάδο.

Αν όμως αυτή η θετική από κάθε πλευρά ανοδική σύνοδος, εν μέσω γενικευμένης καθόδου στην Ευρώπη, ήταν ειδικού χαρακτήρα που τον επέβαλε ο πανικός της προηγούμενης, τότε σήμερα δεν είναι δεδομένη η συνέχεια στο αγοραστικό ενδιαφέρον. Αντίθετα, σύμφωνα με όσα εμπειρικά ίσχυαν παλαιότερα και αυτή η συνεδρίαση θα είναι μέρος από την ουρά της μεγάλης καθόδου. Επιμένουμε στην άποψη: “Δεν υπάρχει χώρος για λογικές εξηγήσεις (του -8,36%) με βάση τα θεμελιώδη για αυτή την εικόνα. Θα χρειαστούν μέρες για να αφομοιωθεί αυτή η δυσάρεστη εξέλιξη”. Όπως φαίνεται και από την αγορά ομολόγων, οι διαρροές, για όσα πέσανε στο τραπέζι των συζητήσεων στο Eurogroup, δεν ενίσχυσαν την εμπιστοσύνη που παραχωρήθηκε αρχικά στα ελληνικά χρεόγραφα. Ακόμα και οι πλέον αισιόδοξοι εγχώριοι παράγοντες τονίζουν έμμεσα και άμεσα την ανάγκη μεγάλης προσοχής από την πλευρά των ιδιωτών επενδυτών.

Τα καθοδικά χάσματα που σχημάτισαν οι τιμές των δεικτοβαρών blue chip δεν έχουν συμπληρωθεί από ικανό αριθμό ημερήσιων συναλλαγών ώστε να δώσουν την ευκαιρία να φανεί, για ποιες μετοχές η βουτιά της Δευτέρας αποτέλεσε εκτόνωση υφιστάμενων από καιρό πιέσεων. Γιατί ίσως αυτά να γίνουν αρχή μιας ακόμα βαθύτερης διόρθωσης. Ώστε να περάσουν οι αποτιμήσεις στο περιφερειακό ελληνικό χρηματιστήριο σε επίπεδα τόσο χαμηλά που να τραβήξουν την προσοχή ισχυρών ξένων θεσμικών επενδυτών με μακροπροθέσμους ορίζοντες στις τοποθετήσεις τους.

Η επίδραση της δυναμικής της περασμένης μέρας

ΗΠΑ

Η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς ομολόγου υποχώρησε στο ιστορικό χαμηλό του 1,32% μετά από πτώση πέντε μονάδων βάσης. Χθες, τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών (CDC) κάλεσαν τους Αμερικανούς πολίτες να προετοιμαστούν για την εξάπλωση του κοροναϊού και στις ΗΠΑ.

Στη Wall Street, o Dow Jones «βούλιαξε» 3,15% ή 879 μονάδες στις 27.081, ο S&P σημείωσε πτώση 2,98% στις 3.129 μονάδες και ο Nasdaq κινήθηκε χαμηλότερα 2,77% στις 8.965 μονάδες.

Στον δείκτη Dow Jones, τη μεγαλύτερη πτώση σημείωσαν οι μετοχές των American Express (-5,7%), United Technologies (-5,2%), Visa Inc. (-5,1%) και UnitedHealth (-5%) ενώ για άλλη μια συνεδρίαση κανένας τίτλος δεν έκλεισε με θετικό πρόσημο.

Στο εταιρικό πεδίο, καλύτερα των αναμενόμενων αποτελέσματα ανακοίνωσε η Home Depot. Επίσης, η αγορά ακινήτων «ζεστάθηκε» στο τέλος του 2019, με τις τιμές των κατοικιών να σημειώνουν ισχυρή άνοδο.

ΕΥΡΩΠΗ

Νέα πτώση για τις ευρωπαϊκές μετοχές αφού οι επενδυτές έχουν στρέψει την προσοχή τους στην εξάπλωση του κορωνοϊού στην Ιταλία.

Στάσιμη παρέμεινε η γερμανική οικονομία το τέταρτο τρίμηνο της περασμένης χρονιάς, καθώς σύμφωνα με το MarketWatch, σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο, η κατανάλωση των νοικοκυριών ήταν στάσιμη, ενώ η δημόσια κατανάλωση αυξήθηκε μόνο 0,3%.

Το ΑΕΠ ήταν αμετάβλητο σε τριμηνιαία βάση, ενώ αυξήθηκε 0,4% σε σύγκριση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα. Παράλληλα, αμετάβλητο παρέμεινε το κλίμα στη γαλλική μεταποίηση τον Φεβρουάριο, το κλίμα διατηρήθηκε στις 102 μονάδες αυτόν τον μήνα, σύμφωνα με τη γαλλική στατιστική υπηρεσία. Το αποτέλεσμα ήταν ανώτερο από τις προβλέψεις των οικονομολόγων για 99 μονάδες.

Ο δείκτης Stoxx 600 υποχώρησε 1,76% στις 404 μονάδες, ο FTSE 100 στο Λονδίνο σημείωσε πτώση 1,94% στις 7.017 μονάδες, ο DAX 30 στη Φρανκφούρτη κινήθηκε χαμηλότερα 1,88% στις 12.790 μονάδες και ο CAC 40 στο Παρίσι κατέγραψε απώλειες 1,94% στις 5.679 μονάδες.

Στην αγορά συναλλάγματος, το ευρώ κινήθηκε υψηλότερα 0,1% έναντι του δολαρίου στα 1,0872 από 1,0856 την προηγούμενη μέρα.

ΧΑ

Μια ανοδική ανάσα μετά τον σκληρό πυθμένα των 810 μονάδων

Στην δεύτερη σύνοδο της τελευταίας εβδομάδας του Φεβρουαρίου, οι τιμές, μετά από άνοιγμα στις 816,25 με πτωτικό χάσμα (2,10 μονάδες) από το κλείσιμο της προηγούμενης (818,35), κινήθηκαν νευρικά και προς όλες τις κατευθύνσεις. Ήταν η τιμή του ΓΔ στις 13:46 και στις 16:39 που αντιστοιχούσε στο μέγιστο μέρας ήτοι στις 837,17 από 885,42 μονάδες τη Δευτέρα. Ενώ με δύο κύματα εντολών πώλησης σε όλη τη διάρκεια του πρώτου μέρους, είχαμε την εμφάνιση του κατώτερου μέρας στις 12:21 και ήταν οι 812,54 από 809,78 μονάδες (το κατώτερο έτους). Με ανοδική κατεύθυνση από τις 12:22 ως τις 13:46 είχε πορεία ανοδική από τις 813 ως τις 836,91 μονάδες και με απορρόφηση των πιέσεων στο δεύτερο μέρος ήρθε ως κατώτερο δεύτερου μέρους το επίπεδο στις 828,33 μονάδες και μετά τις 14:35 πάλι μια ανοδική αντίδραση τον οδήγησε στις 837,17 και στις 17:01 στις 835,71.

Στο πρώτο μέρος ο ΓΔ κρατήθηκε ψηλότερα από τις 812 μονάδες και πέρασε ξανά σε αναζήτηση πυθμένα. Είχαμε επανεμφάνιση της τακτικής που εφάρμοσαν οι θεσμικοί σε προηγούμενες συνεδρίες του μήνα, με κλείσιμο κοντά στο ανώτερο μέρας. Σήμερα παραχωρήθηκε χρόνος για να ξεσπάσουν σοβαρές πιέσεις, αλλά υπήρξε ανοδική κίνηση εκτός της αρχής του δεύτερου μέρους. Εμφανίστηκαν επίσης εντολές πώλησης στο διάστημα των δημοπρασιών και τιμές κάτω από τις 835 μονάδες, που ίσχυαν λίγο πριν το τέλος ελεύθερης διαπραγμάτευσης.

Αξίζει να αναφέρουμε ότι η αγορά κινήθηκε, σε θετικό πεδίο, σχεδόν μόνιμα. Με εξαίρεση τα διαστήματα από 10:54 ως 11:08 και 12:09 ως 13:02 όπου εμφάνισε απώλειες. Η εικόνα σταθεροποίησης που εμφάνισαν τα ασιατικά χρηματιστήρια και οι εντολές πώλησης που επικράτησαν στην Ευρώπη χωρίς εξαίρεση, παίρνοντας βοήθεια από την εικόνα των συναλλαγών στις ΗΠΑ που είχαν θετική μεταβολή στα ΣΜΕ των βασικών της δεικτών και ανοδική έναρξη που γρήγορα εξελίχτηκε σε πτωτική κίνηση, δικαιολογούν την επιστροφή των επιφυλάξεων των θεσμικών επενδυτών. Αυτοί όμως σήμερα εμφανίστηκαν με υπολογίσιμων διαστάσεων διάθεση για αγορές. Οι επιλογές των θεσμικών στην Αθήνα παρέμειναν σε αντίθεση με την τάση στην Ευρώπη.

Εδώ, η είσοδος των θεσμικών του δολαρίου δεν άλλαξε τη δυναμική της ζήτησης έναντι της προσφοράς με κατάληξη, την εγγραφή του μέγιστου μέρας στις 16:40. Η αγορά πέτυχε να κλείσει κοντά αλλά και 11 μονάδες ψηλότερα από το κατώτερο μέρας. Αλλά, έκλεισε τελικά 15,46 μονάδες ψηλότερα από το κλείσιμο της προηγούμενης συνεδρίας.

Τα blue chip που ώθησαν ανοδικά εκτός των Τραπεζών, με κέρδη άνω του +5% ήταν ΔΕΗ +8,18%, ΕΥΔΑΠ +7,68%, ΓΕΚΤΕΡΝΑ +5,14%, ΜΠΕΛΑ +5,13%. Οι τράπεζες είχαν ανοδική τελική εικόνα. Μετοχές του 25άρη που συνέβαλλαν πτωτικά , με μεταβολή μεγαλύτερη του -1,00%, ήταν οι ΕΕΕ -3,23%, ΣΑΡ -2,84%, ΤΙΤC -2,30%, και ΜΟΗ -1,13%. Η παρουσία των θεσμικών του δολαρίου, δεν επιβάρυνε την τελική εικόνα. Ήταν σύνοδος με πτωτικό αποτέλεσμα για την κεφαλαιοποίηση του ΧΑ, που κατέληξε στα 57,836 από 57,128 δις ευρώ.

Τη σύνοδο σφράγισε χαμηλότερο συναλλακτικό ενδιαφέρον έναντι της προηγούμενης συνεδρίας, με συναλλαγές σε πακέτα αξίας 9,133 εκατ. ευρώ (για ΔΕΗ ΕΥΡΩΒ ΜΠΕΛΑ ΟΠΑΠ ΕΧΑΕ ΠΡΟΦ). Η δε εμφάνιση κερδών σε 4 από τα 4 Τραπεζικά blue chip, πιθανά δεν είχε σχέση με την δυναμική στα ελληνικά ομόλογα αναφοράς. Αυτά εμφάνισαν διακύμανση της απόδοσης 8 μονάδες και με 5 μονάδες μεταβολή, η απόδοση από 1,01% διαμορφώθηκε στο 1,06%.

Επηρέασαν θετικά οι μεταβολές για τις Τράπεζες (+5,17%), αφού οι επενδυτές έκλεισαν την ΑΛΦΑ στο +3,97% από -9,65%, την ΕΤΕ στο +4,51% από -9,47%, ΕΥΡΩΒ στο +7,45% από -12,03% και την ΠΕΙΡ στο +4,86% από -14,83%. Οι μετοχές του FTSEM αντιμετωπίστηκαν χειρότερα τα blue chip με μεταβολή +0,90% από -10,51%.

Η στατιστική εικόνα των blue chip βελτιώθηκε, όπως προκύπτει από το πλήθος των ανοδικών (19 από 0) blue chip έναντι των καθοδικών (6 από 25) και κανένα στα αμετάβλητα. Στο ΧΑ ο ΓΔ με μεταβολή +1,89% οδηγήθηκε στις 833,81 από 818,35 μονάδες και ο 25άρης έκλεισε στις 2106,08 από 2073,73 με μεταβολή +1,56%.

Για να συμβούν τα παραπάνω, ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 110,477 από 181,899 εκατ. ευρώ και οι συναλλαγές με πακέτα είχαν αξία 9,133 από 9,346 εκατ. ευρώ. Στις μετοχές 25άρη, χωρίς να ληφθούν υπόψη τα πακέτα, κατευθύνθηκαν 94,324 από 160,421 εκατ. ευρώ και στου FTSEM 4,015 από 8,482 εκατ. ευρώ. Το πλήθος των ανοδικών ανήλθε σε 73 από 3, των καθοδικών 38 από 122 και 24 από 13 ήταν οι σταθερές.

Τεχνική ανάλυση Παράγωγα

Η αντίδραση βελτίωσε τις προσδοκίες των traders

Στη δεύτερη σύνοδο της τελευταίας εβδομάδας του Φεβρουαρίου, οι επενδυτές κίνησαν τον FTSE25 σε αρνητικό πεδίο σποραδικά και κύρια σε θετικό. Τον έκλεισαν δε, 32,35 μονάδες ψηλότερα. Το μέγιστο οι 2120,88 μονάδες, εμφανίστηκε στις 16:40. Το ελάχιστο σημειώθηκε στις 12:21 και ήταν οι 2059,83 μονάδες. Στις 17:01 τον είχαν οδηγήσει στις 2116,49 μονάδες. Το κλείσιμο στις 2106,08 από 2073,73 αντιστοιχεί σε μεταβολή +1,56% για τον 25άρη. Ο τζίρος στα παράγωγα περιορίστηκε στα 27,108 εκατ. ευρώ.

Στα ΣΜΕ του 25άρη ο όγκος για τη σειρά Μαρτίου διαμορφώθηκε στα 2470 ΣΜΕ με ανώτερο τις 2117,75 και κατώτερο τις 2056,00 μονάδες, ενώ οι τελευταίες πράξεις έγιναν στις 2104,00 με κατάληξη το σχηματισμό 8129 από 8077 ανοικτών θέσεων. Για την σειρά Απριλίου διακινήθηκαν 197 ΣΜΕ με ανώτερο τις 2117,00 και κατώτερο τις 2059,50 μονάδες, με τελευταίες πράξεις στις 2115,00 μονάδες για να εμφανιστούν 338 από 203 ανοικτά ΣΜΕ σε αυτή.

Στα δικαιώματα προαίρεσης του ίδιου δείκτη το ενδιαφέρον ήταν αυξημένο επιλεκτικά. Στα calls του 25άρη λήξης Μαρτίου, ο όγκος ήταν 278 συμβόλαια για τιμές εξάσκησης από τις 2100 ως τις 2250 μονάδες. Στα δικαιώματα αγοράς της επόμενης σειράς Απριλίου διακινήθηκαν 120 συμβόλαια για τιμή εξάσκησης τις 2000 και 2050 μονάδες. Στα δικαιώματα πώλησης της σειράς Μαρτίου ο όγκος ήταν 231 για τιμή εξάσκησης από τις 1950 ως τις 2250 μονάδες. Άλλαξαν επίσης χέρια 80 συμβόλαια λήξης Απριλίου για τιμές εξάσκησης από τις 2000 ως τις 2200 μονάδες.

Μετά την καταιγίδα μια ανάσα με άνοδο εν μέσω πτώσης στα μεγάλα χρηματιστήρια της Ευρώπης και των ΗΠΑ προκάλεσε διαφορετικές αντιδράσεις από τους εγχώριους αναλυτές, που χωρίστηκαν σε αισιόδοξους και επιφυλακτικούς με τη δέουσα μετριοπάθεια. Η συλλογή εκτιμήσεων έφερε τα ακόλουθα πρωινά μηνύματα ως αποτέλεσμα:

Η Beta Sec αναφέρει :“Το χθεσινό ξεπούλημα τράβηξε το επενδυτικό ενδιαφέρον στη σημερινή συνεδρίαση. Ωστόσο η έκταση και το momentum της αντίδρασης θα καθοριστούν από τις Ξένες Αγορές, οι οποίες τώρα διαδραματίζουν καθοριστικό ρόλο στην ψυχολογία των Επενδυτών. Σημειώνουμε πως μετά την απότομη πτώση του Χ.Α. χθες, πολλές μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης διαπραγματεύονται με ελκυστική αποτίμηση, λαμβάνοντας υπόψη ότι ο αντίκτυπος του κορωνοϊού θα περιοριστεί μετά από μερικές εβδομάδες. Οι μετοχές που προτιμάμε από την υψηλή κεφαλαιοποίηση είναι ο ΟΤΕ, η ΔΕΗ, η Lamda, η Aegean, ο ΟΛΠ, η Jumbo, η Εθνική και η Alpha Bank”.

Η Leon Depolas Sec εκτιμά: .“Οι χθεσινές πιέσεις έφεραν τον ΓΔ στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων μηνών, τα οποία χαρακτηρίζονται ως κρίσιμα. Σήμερα ήταν μία ‘διερευνητική συνεδρίαση’ αντίδρασης, ανάμεσα στους αγοραστές και τους πωλητές, δεδομένου ότι δεν υπάρχει η απαιτούμενη ορατότητα στις Αγορές στην παρούσα φάση. Είναι ξεκάθαρο, ωστόσο, ότι η διάρκεια της έκτακτης αυτής κατάστασης, θα παίξει καθοριστικό ρόλο στην συνέχεια”.

Η Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ σημείωσε χθες το πρωί: “Η χθεσινή δραματική υποχώρηση όλων των Αγορών του Πλανήτη ήταν αποτέλεσμα της εκτίμησης ότι η επιβράδυνση της Παγκόσμιας ανάπτυξης θα πλήξει καίρια τα εταιρικά μεγέθη. Αναπόφευκτα, η υποχώρηση των δεικτών θα έχει και συνέχεια τόσο στην Ελλάδα, όσο και στο εξωτερικό, ενόσω η αβεβαιότητα παραμένει υψηλή”, εκτιμά η Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ.

Σχόλια εγχώριων αναλυτών

Δημήτρης Τζάνας της Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ σχολίασε αναλυτικά στο τέταρτο σχόλιό του για τον Φεβρουάριο με τίτλο : Ο ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ ΠΡΟΚΑΛΕΙ ΑΝΑΤΑΡΑΧΗ ΣΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΑΓΟΡΕΣ ΤΟΥ ΠΛΑΝΗΤΗ…ΚΑΙ ΠΙΟ ΠΟΛΥ ΣΤΟ Χ.Α. !

Ο αυξημένος αριθμός θυμάτων από τον κορωνοϊό στην Ιταλία αλλά και οι αναφορές για αυξημένα θύματα στην Ν. Κορέα και το Ιράν, αναζωπύρωσε τις ανησυχίες για τις επιπτώσεις σε όλες τις οικονομίες του πλανήτη. Οι εξελίξεις αυτές ήταν αναμενόμενο να πλήξουν τα χρηματιστήρια, με τα ευρωπαϊκά να σημειώνουν στο σύνολο έντονα αρνητικές επιδόσεις λόγω των εικόνων που αναμεταδόθηκαν από τη Β. Ιταλία εξαιτίας των έκτακτων μέτρων που λήφθηκαν. Η επενδυτική κοινότητα επέδειξε αυξημένη απροθυμία για ανάληψη επενδυτικών κινδύνων και οι διαχειριστές προέβησαν σε μαζικές ρευστοποιήσεις (sell-off) μετοχικών τίτλων αλλά και ομολόγων οδηγώντας τις αποδόσεις ψηλότερα, ενώ ο αυξημένος φόβος αναβαθμίζει την τιμή του χρυσού ως «ασφαλούς επενδυτικού καταφυγίου». Με την υπεραντίδραση της Δευτέρας («Μαύρη Δευτέρα») να συνεχίζεται και την επόμενη ημέρα καθώς εκτιμάται ότι η αναιμική πρόβλεψη (+1,2%) για ανάπτυξη στην Ε.Ε. είναι πιθανό να διαμορφωθεί ακόμη χαμηλότερα αν το απαισιόδοξο σενάριο έκβασης για τον κορωνοϊό που πιθανολογεί ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, δηλαδή η πανδημία, συντελεστεί στο εγγύς μέλλον.

Με τα παραπάνω δεδομένα, η χτεσινή βύθιση του ελληνικού χρηματιστηρίου κατά 8,36% ήταν ασφαλώς μια αρνητική υπερβολή (sentimentally driven), προϊόν αυξημένου φόβου, για την οποία ωστόσο υπάρχει εξήγηση. Ο πρώτος λόγος σχετίζεται με τη γνωστή ρηχότητα της ελληνικής αγοράς, με αποτέλεσμα η αποεπένδυση ακόμη και από τις δεικτοβαρείς μετοχές να επιτυγχάνεται προκαλώντας υψηλή μεταβλητότητα στις τιμές. Ο δεύτερος λόγος σχετίζεται με τη φυσιογνωμία των κεφαλαίων που δραστηριοποιούνται, με τα περισσότερα να έχουν βραχυπρόθεσμο επενδυτικό ορίζοντα, ενώ συνεχίζουν να λείπουν τα κεφάλαια μακράς πνοής αφού η ελληνική αγορά συνεχίζει να κατατάσσεται στις αναδυόμενες. Με τους επενδυτικούς οίκους να εναλλάσσουν τις απόψεις τους για τους κλάδους και ιδιαίτερα τον τραπεζικό, με αδικαιολόγητα αυξημένη συχνότητα, χωρίς δηλαδή να έχουν συντελεστεί ουσιαστικές μεταβολές.

Ο τρίτος λόγος σχετίζεται με τα πραγματικά δεδομένα της ελληνικής οικονομίας, που συνεχίζει να έχει αυξημένη εξάρτηση από τον τουρισμό, για την φετινή πορεία του οποίου υπάρχει αυξημένος βαθμός αβεβαιότητας. Οι επενδυτικές πρωτοβουλίες συνεχίζουν να αποτελούν ζητούμενο ενώ η μεταρρυθμιστική κόπωση είναι εμφανής, με τη διαδικασία προώθησης των τιτλοποιήσεων για τις τράπεζες να καθυστερεί εν αναμονή και των απόψεων του SSM για κρίσιμα τεχνικά θέματα που αφορούν την κεφαλαιακή επάρκεια.

Ενόψει των παραπάνω, η βραχυπρόθεσμη εξέλιξη για το Γενικό Δείκτη είναι ανοικτή σε όλα τα ενδεχόμενα. Η επάνοδος της αισιοδοξίας είναι συνυφασμένη με γρήγορη ανακατάληψη του οχυρού των 900 μονάδων που με χαρακτηριστική ευκολία υποχώρησε την περασμένη Παρασκευή, με την περιοχή των 865 μονάδων να αποτελεί το κοντινότερο επίπεδο αντίστασης. Χωρίς ωστόσο να αποκλείεται και το απαισιόδοξο σενάριο υποχώρησης προς τις 800 μονάδες αν το αρνητικό σενάριο εξελίξεων περί τον κορωνοϊό συντελεστεί, με την Ελλάδα να περιλαμβάνεται στη λίστα των χωρών με απώλειες σε ανθρώπινες ζωές!

Σήμερα

Οι ασιατικές μετοχές υποχώρησαν σήμερα Τετάρτη 26/2, καθώς η προειδοποίηση των ΗΠΑ προς τους Αμερικανούς να προετοιμαστούν για την πιθανότητα μιας πανδημίας από τον κορωναϊό, οδήγησε σε άλλη μια πτώση τη Wall Street και ώθησε τις αποδόσεις των ομολόγων που θεωρούνται ασφαλή επενδυτικά καταφύγια να καταγράψουν χαμηλά επίπεδα βίου.

Το S & P 500 και το Dow Jones Industrial Average υποχώρησαν πάνω από 3% την Τρίτη στην τέταρτη στη σειρά συνεδρία με εμφάνιση ζημιών.

Αυτό οδήγησε τον ευρύτερο δείκτη MSCI Asia-Pacific εκτός Ιαπωνίας κάτω κατά -1,28% ενώ στις 9:10 δική μας ώρα είχε μεταβολή -1,39%. Η Ιαπωνία ήταν μεταξύ των χειρότερων επιδόσεων στην περιοχή, επιβαρύνθηκε από τις αυξανόμενες ανησυχίες ότι ο ιός θα μπορούσε να ακυρώσει τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο. Στις 9:10 δική μας ώρα είχε μεταβολή -0,79%.

Οι αποδόσεις των αμερικανικών κρατικών ομολόγων των 10 ετών και των 30 ετών έφθασαν κοντά στα χαμηλά επίπεδα ρεκόρ και ο χρυσός αυξήθηκε καθώς οι ανησυχίες για τις οικονομικές επιπτώσεις στην εστία του ιού προκάλεσαν την στροφή σε ασφαλή περιουσιακά στοιχεία.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας αναφέρει ότι η επιδημία έχει κορυφωθεί στην Κίνα, αλλά η ανησυχία ότι η εξάπλωσή της επιταχύνεται σε άλλες χώρες είναι πιθανό να κρατήσει τους επενδυτές στην άκρη.

Οι κινεζικές μετοχές υποχώρησαν αρχικά -1,3% ενώ στις 9:10 δική μας ώρα είχε μεταβολή -0,,83%. Οι μετοχές στη Νότια Κορέα, οι οποίες έχουν θρυμματιστεί από μια ξαφνική αύξηση των λοιμώξεων από ιούς, χτύπησαν σύντομα ένα χαμηλό δύο μηνών ενώ στις 9:10 δική μας ώρα είχε μεταβολή -1,28%.

Ενώ η τάση των μετοχών ήταν παγκόσμια, ο πρόσφατος ρυθμός πώλησης θέσεων στην Ασία δεν ήταν τόσο σοβαρός όσο στην Wall Street, η οποία χτυπήθηκε σκληρά από την κλιμάκωση των περιπτώσεων ασθενών με τον ιό εκτός Ασίας. Ο S & P 500 έχασε 2,14 τρισεκατομμύρια δολάρια από την κεφαλαιοποίηση του κατά τη διάρκεια των τελευταίων τεσσάρων συνόδων, σύμφωνα με τον αναλυτή της S & P Dow Jones, Howard Silverblatt.

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης των ΗΠΑ αυξήθηκαν 0,2% στην Ασία την Τετάρτη ενώ στις 9:10 δική μας ώρα είχαν μεταβολή +0,14%, αλλά αυτό δεν κατάφερε να φωτίσει τη διάθεση.