Skip to main content

Eurogroup: «Σφράγισε» την έξοδο της χώρας από την ενισχυμένη εποπτεία

Της Ραλλούς Αλεξοπούλου
[email protected]

Το Εurogroup άνοιξε το δρόμο για να πέσουν οι τίτλοι τέλους στο καθεστώς ενισχυμένης εποπτείας για την Ελλάδα τον Αύγουστο και ενέκρινε την καταβολή της δόσης των 748 εκατ. ευρώ που είναι τα κέρδη από την διακράτηση ελληνικών ομολόγων από τις κεντρικές τράπεζες το επόμενο χρονικό διάστημα.

«Το Eurogroup καλωσόρισε την πρόθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να μην παρατείνει την ενισχυμένη εποπτεία μετά τη λήξη της στις 20 Αυγούστου του 2022. Αυτό, σε συνδυασμό με την προηγούμενη κατάργηση των κεφαλαιακών περιορισμών και την πλήρη αποπληρωμή του ΔΝΤ θα αποκαταστήσει συνθήκες ομαλότητας στην Ελλάδα για πρώτη φορά από το 2010» σημειώνεται χαρακτηριστικά στην ανακοίνωση των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης.

Για μια ιστορική μέρα για την Ελλάδα έκανε λόγο ο υπουργός Οικονομικών κ. Χρήστος Σταϊκούρας καθώς όπως είπε επιτυγχάνεται ένας μεγάλος εθνικός στόχος. «Δρομολογείται η έξοδος της χώρας από το καθεστώς της Ενισχυμένης Εποπτείας, αυτό το καλοκαίρι. Κλείνει, έτσι, μαζί με την άρση των κεφαλαιακών περιορισμών και την πρόωρη εξόφληση του ΔΝΤ, ένα δύσκολο κεφάλαιο για την Ελλάδα. Κεφάλαιο που άνοιξε το 2010. Η Ελλάδα επιστρέφει.

Η Ελλάδα επιστρέφει στην ευρωπαϊκή κανονικότητα και παύει να τοποθετείται ως εξαίρεση στην Ευρωζώνη.

Η σημερινή απόφαση του Eurogroup συνιστά αναγνώριση:

-των πολύχρονων θυσιών της ελληνικής κοινωνίας και

-της υλοποίησης μιας υπεύθυνης μεταρρυθμιστικής οικονομικής πολιτικής από τη σημερινή Κυβέρνηση.

Παρά τις διαδοχικές εξωγενείς κρίσεις, τις υψηλές αβεβαιότητες και τις μεγάλες προκλήσεις, παγκοσμίως, έχουμε αποδείξει, πολίτες και πολιτεία, ότι μπορούμε να τα καταφέρουμε.

Η Ελλάδα αναπτύσσεται, αναβαθμίζεται, ισχυροποιείται!

Προχωράμε μπροστά με δυναμισμό και αυτοπεποίθηση!».

Η μετα-προγραμματική αξιολόγηση

Με βάση την ανακοίνωση του Eurogroup για την Ελλάδα, η χώρα το επόμενο χρονικό διάστημα θα λάβει μια ακόμα δόση ύψους 748 εκατ. ευρώ, μέρος των μέτρων ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους, με βάση και τα συμπεράσματα της θετικής 14ης έκθεσης αξιολόγησης της χώρας σε καθεστώς ενισχυμένης εποπτείας.

Παράλληλα, σημειώνεται ότι το Φθινόπωρο θα πραγματοποιηθεί η πρώτη τακτική μετα-προγραμματική αξιολόγηση (όπως συμβαίνει εδώ και καιρό με τις άλλες χώρες που πέρασαν από μνημόνια). Η σχετική έκθεση θα εξετάσει κατά πόσο η χώρα έχει ολοκληρώσει μια σειρά από εκκρεμότητες που υπάρχουν. Η δημοσιοποίηση της αναμένεται το Νοέμβριο και με βάση τα συμπεράσματα της, το Eurogroup του Δεκεμβρίου να λάβει απόφαση για την εκταμίευση της δόσης που εκκρεμεί από το καλοκαίρι του 2019, αντίστοιχου ύψους 748 εκατ. ευρώ.