Skip to main content

7ετες ομόλογο: 1,5 δισ. ευρώ με επιτόκιο κοντά στο 2,5%

Θέλοντας να εκμεταλλευθεί τη θετική δυναμική από την πρόσφατη αναβάθμιση του αξιόχρεου, αλλά και να προλάβει τις αυξήσεις επιτοκίων της ΕΚΤ η Ελλάδα επέστρεψε στις αγορές με την επανέκδοση 7ετους ομολόγου. Η χώρα θα αντλήσει το ποσό του 1,5 δισ. ευρώ με επιτόκιο κοντά στο 2,5%.  

Λίγο μετά τις 10:00 άνοιξε το βιβλίο προσφορών με το guidance για το επιτόκιο να ορίζεται αρχικά 115 μονάδες βάσης + mid swap. Tο μεσημέρι οι προσφορές είχαν ήδη υπερβεί τα 5,8 δισ. ευρώ και το επιτόκιο μειώθηκε στις 110 μονάδες βάσης + mid swap (2,51%). 

Υπενθυμίζεται ότι η αρχική έκδοση του συγκεκριμένου τίτλου είχε γίνει τον Απρίλιο του 2020 και η χώρα άντλησε 2 δισ. ευρώ με κόστος 2%. Έτσι το μέσο κόστος δανεισμού της συγκεκριμένης έκδοσης διαμορφώνεται κάτω από το 2,3%, αρκετά χαμηλό για τα δεδομένα της περιόδου αν μάλιστα αναλογιστεί κάποιος ότι το 10ετές έχει ήδη φτάσει στο 3%.

Παράλληλα όπως έχει γράψει η Ναυτεμπορική το ελληνικό 7ετές θα αποκτήσει μεγαλύτερο βάθος και οντότητα στην αγορά, ενώ θα «γεμίσει» ακόμη περισσότερο η καμπύλη, καθώς θα προστεθεί στο διάγραμμα και η «κουκκίδα» του 2029.

Η Ελλάδα έχει ήδη αντλήσει 3 δισ. ευρώ από τις αγορές φέτος, ενώ συνολικός στόχος με βάση τον προγραμματισμό του ΟΔΔΗΧ είναι να αντλήσει 12 δισ. ευρώ. Στο δεύτερο εξάμηνο αναμένεται η έκδοση του λεγόμενου πράσινου ομολόγου. 

Την επανακυκλοφορία του 7ετούς ομολόγο ανέλαβαν οι BNP Paribas, BofA Securities, Citi, Deutsche Bank, Goldman Sachs και JP Morgan.

naftemporiki.gr