Skip to main content

Talk of the market: Lockdown …τρίτωσε το «κακό»!

Με το λιανεμπόριο και την εστίαση στο «κόκκινο» και με τον τουρισμό να τελεί εν αναμονή της επανεκκίνησης, που στην παρούσα φάση δείχνει αβέβαιη, η οικονομία μπαίνει πιο βαθιά στο τούνελ της κρίσης, με την ελπίδα να ξεπεράσει τον υγειονομικό κίνδυνο. Μία στις δύο επιχειρήσεις θα χρειαστεί άμεση στήριξη για να συντηρήσει εργαζόμενους, την ώρα που τα δημοσιονομικά περιθώρια στενεύουν και το κόστος από κάθε μήνα lockdown υπολογίζεται σε 3 δισ. ευρώ. Σήμερα αναμένονται ανακοινώσεις για την εξειδίκευση των μέτρων στήριξης επιχειρήσεων και ανθρώπινου δυναμικού.

Στο χρηματιστήριο τώρα, η είδηση του νέου lockdown προκάλεσε κραδασμούς. Ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε πτώση της τάξης του 2,72%, με την αξία των συναλλαγών να διαμορφώνεται στα περίπου 53 εκατ. ευρώ. Αντίδραση σημειώνεται σήμερα, χωρίς όμως να εμπνέει εμπιστοσύνη.

Δεν προκάλεσε έκπληξη η διατήρηση του δείκτη MSCI για την Ελλάδα ως έχει. Υπενθυμίζεται ότι στον δείκτη MSCI Greece συμμετέχουν τρεις μετοχές: ΟΤΕ, με στάθμιση 44,75%, ΟΠΑΠ, με στάθμιση 32,89% και Jumbo, με στάθμιση 22,36%.

Αύριο ανακοινώνει αποτελέσματα χρήσης 2020 η Coca-Cola HBC AG.

Σύμφωνα με στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, ο Δείκτης Βιομηχανικής Παραγωγής (IPI) αυξήθηκε κατά 3,3% σε ετησιοποιημένη βάση τον Δεκέμβριο του 2020, λόγω της υψηλότερης παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας (+17,6% ετήσια έναντι -20,5% τον Δεκέμβριο του 2019), ενώ η μεταποιητική παραγωγή ήταν σταθερή. Την περίοδο Ιανουαρίου – Δεκεμβρίου η βιομηχανική παραγωγή μειώθηκε κατά 2,1%, λόγω της χαμηλότερης παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας (-4,2%).

Στη σύσταση κοινής εταιρείας προχωρούν η «ΔΕH Ανανεώσιμες» και η θυγατρική του γερμανικού ομίλου RWE, “RWE Renewables”, με σκοπό την προώθηση κοινών επενδύσεων ύψους 1 δισ. ευρώ σε έργα ΑΠΕ και κυρίως φωτοβολταϊκά πάρκα. Στην κοινή εταιρεία, που αναμένεται να έχει συσταθεί έως το καλοκαίρι, η RWE Renewables θα έχει την πλειοψηφία των μετοχών (51%), ενώ στόχος είναι η ανάπτυξη φωτοβολταϊκών πάρκων συνολικής ισχύος έως 2 GW σε μια πενταετία.

Η ΟΛΘ Α.Ε. ανακοίνωσε την προμήθεια δύο νέων, ειδικά σχεδιασμένων, γερανογεφυρών (Ship To Shore Cranes) για το Λιμάνι της Θεσσαλονίκης, με σκοπό την περαιτέρω αύξηση του ανταγωνιστικού της γεωγραφικού πλεονεκτήματος για συνδυασμένες μεταφορές προς και από την Νοτιοανατολική Ευρώπη. Με την απόκτηση του νέου τεχνολογικού εξοπλισμού η ΟΛΘ Α.Ε. θα έχει τη δυνατότητα της απευθείας εξυπηρέτησης πλοίων κύριων γραμμών παρέχοντας αξιόπιστες, σύγχρονες και ανταγωνιστικές υπηρεσίες. Η προμήθεια είναι συνολικής αξίας 15.675.000 ευρώ.

Παρά τις δυσμενείς εξελίξεις στην αγορά, ενόψει του νέου lockdown, υπάρχει επενδυτική κινητικότητα στο λιανεμπόριο. Είναι ενδεικτικό ότι η H&M προχωρά στην ανάπτυξη της μάρκας του χαρτοφυλακίου της COS, εγκαινιάζοντας το πρώτο φυσικό κατάστημα στο Golden Hall, με στόχο να δημιουργήσει νέα λιανεμπορική αλυσίδα. Η ενεργοποίηση της επένδυσης προβλέπεται τέλη Μαρτίου ή αργότερα εάν το επιβάλλουν τα περιοριστικά μέτρα.

Tο ΕΚ ενέκρινε σχέδια παράτασης των έκτακτων μέτρων που θα βοηθήσουν τον αμπελοοινικό τομέα να αντιμετωπίσει τις επιπτώσεις της πανδημίας και τις τελευταίες κυρώσεις των ΗΠΑ.

Ακίνητα. Σε Αμπελόκηπους – Πεντάγωνο έψαξαν οι περισσότεροι για σπίτι το 2020. Σύμφωνα με στοιχεία που δημοσίευσε η πλατφόρμα spitogatos στις κορυφαίες 5 αναζητήσεις περιλαμβάνονται οι γειτονιές του Παγκρατίου, του Νέου Κόσμου, του Κολωνακίου-Λυκαβηττού και των Πετραλώνων. Όσο για τη Θεσσαλονίκη, ανάρπαστα ήταν τα σπίτια το κέντρο και στην Τούμπα.

Η ελληνική εταιρεία ανάπτυξης και διενέργειας εξετάσεων PeopleCert υπέγραψε 4ετές αποκλειστικό συμβόλαιο, μετά από διεθνή διαγωνισμό, με το γαλλικό υπουργείο Ανώτατης Εκπαίδευσης, Έρευνας & Καινοτομίας για τη διενέργεια 636.000 εξετάσεων πιστοποίησης γλωσσομάθειας Αγγλικών LanguageCert σε Γάλλους προπτυχιακούς, ΒΤS (Brevet de Τechnicien Supérieur) και DUT (Diplôme Universitaire de Technologie) φοιτητές.

naftemporiki.gr