Skip to main content

ΟΟΣΑ: Μείωση 1% του παγκόσμιου ΑΕΠ λόγω του πολέμου

Ο πόλεμος στην Ουκρανία κινδυνεύει να κοστίσει την παγκόσμια ανάπτυξη μία ποσοστιαία μονάδα  εάν οι επιπτώσεις του στις ενεργειακές και χρηματοπιστωτικές αγορές αποδειχθούν μακροχρόνιες, προειδοποίησε ο ΟΟΣΑ σε έκθεσή του την Πέμπτη.

Ο οργανισμός επεσήμανε ότι η κλιμακούμενη κρίση θα μπορούσε να ωθήσει τον πληθωρισμό κατά περίπου 2,5 επιπλέον μονάδες.

Η Ευρώπη θα είναι η περιοχή που θα επηρεαστεί περισσότερο από τις οικονομικές συνέπειες της ρωσικής εισβολής, προσθέτει ο διεθνής οργανισμός, λόγω των στενών οικονομικών και ενεργειακών δεσμών της με τη Ρωσία, ιδιαίτερα όσον αφορά τα κράτη που έχουν σύνορα με τη Μόσχα ή το Κίεβο.

Οι καλά στοχευμένες αυξήσεις στις κρατικές δαπάνες από τις χώρες του ΟΟΣΑ της τάξης του 0,5% του ΑΕΠ, θα μπορούσαν να μειώσουν τον οικονομικό αντίκτυπο του πολέμου περίπου στο μισό χωρίς να προσθέσουν σημαντικά στον πληθωρισμό, ανέφερε ο ΟΟΣΑ.

Με την Ευρώπη να εξαρτάται έντονα από τις ρωσικές εισαγωγές ενέργειας, ο αρνητικός αντίκτυπος του πολέμου στην οικονομία της ευρωζώνης θα μπορούσε να αναλύει μέχρι και 1,4% ενώ στις ΗΠΑ θα ήταν περίπου 0,9%.

Αν και η Ρωσία και η Ουκρανία αντιστοιχούν μόλις στο 2% του παγκόσμιου ΑΕΠ, έχουν τεράστιο αντίκτυπο στις αγορές ενέργειας και εμπορευμάτων, ως σημαντικοί παραγωγοί πρώτων υλών που χρησιμοποιούνται στα πάντα, από τους καταλύτες αυτοκινήτων μέχρι και λιπάσματα.

Καθώς η άνοδος των τιμών ενέργειας και εμπορευμάτων ασκούν νέες πιέσεις στον ήδη αυξημένο πληθωρισμό, ο ΟΟΣΑ δηλώνει ότι οι κεντρικές τράπεζες θα πρέπει να εστιάσουν στην εξομάλυνση της νομισματικής πολιτικής, αν και θα πρέπει να θεωρείται σίγουρος ο βραδύτερο ρυθμός σε χώρες όπου οι οικονομικές επιπτώσεις από τον πόλεμο είναι χειρότερες.

Ο ΟΟΣΑ προσέθεσε ότι οι κεντρικές τράπεζες θα πρέπει να είναι έτοιμες να παρέμβουν όπου είναι απαραίτητο για να διατηρήσουν σε λειτουργία τις αγορές, εάν προκύψει σημαντική ανάγκη.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από Reuters, Le Figaro