Skip to main content

Γερμανία: Σε ελεύθερη πτώση το οικονομικό κλίμα τον Μάρτιο

Το επενδυτικό κλίμα της Γερμανίας υπέστη πτώση-ρεκόρ τον Μάρτιο λόγω του πολέμου στην Ουκρανία και των οικονομικών κυρώσεων στη Ρωσία, σύμφωνα με έρευνα την Τρίτη, με τις προσδοκίες να καταρρέουν και να καθιστούν «ολοένα και πιο πιθανή» την ύφεση στη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης.

Το ινστιτούτο οικονομικών ερευνών ZEW ανέφερε ότι ο δείκτης του οικονομικού κλίματος υποχώρησε στις -39,3 μονάδες από 54,3 τον Φεβρουάριο. Η πτώση ήταν η μεγαλύτερη από τον Δεκέμβριο του 1991. Η πτώση είναι πιο απότομη από ό,τι όταν ξέσπασε η πανδημία του κορωνοϊού τον Μάρτιο του 2020, όταν ο δείκτης υποχώρησε κατά 58,2 μονάδες.

«Μια ύφεση γίνεται όλο και πιο πιθανή. Ο πόλεμος στην Ουκρανία και οι κυρώσεις κατά της Ρωσίας μειώνουν σημαντικά τις οικονομικές προοπτικές για τη Γερμανία», δήλωσε ο πρόεδρος της ZEW, Αχίμ Γουάμπαχ.

«Οι οικονομικές προσδοκίες που καταρρέουν συνοδεύονται από ακραία άνοδο των προσδοκιών για τον πληθωρισμό», πρόσθεσε.

Ένας δείκτης για τις τρέχουσες συνθήκες υποχώρησε στο -21,4 από -8,1. Η συναινετική πρόβλεψη ήταν για ένδειξη -22,5.

Ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Κρίστιαν Λίντνερ δήλωσε τη Δευτέρα ότι το υπουργικό συμβούλιο θα εγκρίνει ένα προσχέδιο προϋπολογισμού για το 2022 την Τετάρτη, αλλά ότι θα υποβάλει συμπληρωματικά δημοσιονομικά σχέδια στο κοινοβούλιο τις επόμενες εβδομάδες για να αντικατοπτρίζει τις οικονομικές επιπτώσεις του πολέμου στην Ουκρανία.α

Η γερμανική βιομηχανική παραγωγή αυξήθηκε στις αρχές του έτους, αλλά οι οικονομολόγοι είπαν ότι θα μπορούσε να υποχωρήσει λόγω των επιπτώσεων από τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι θα σταματήσει να διοχετεύει χρήματα στις χρηματοπιστωτικές αγορές αυτό το καλοκαίρι, ανοίγοντας το δρόμο για αύξηση των επιτοκίων, καθώς ο εκτοξευόμενος πληθωρισμός αντισταθμίζει τις ανησυχίες για τις συνέπειες της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από Reuters